08.11.10
18:58
Споделете тук ,някоя рецепта за ориз по китайски с доста видове зеленчуци :)
100-200 гр дългозърнест ориз/ аз го правя с басмати/
фъстъчено/сусамено/ олио
соев сос
захар 1 ч.л
оризов оцет/ябълков/, може и без - 1 с.л
джинджифил, може и без- 1 щипка
чили- на върха на кафяна лъжичка
сусам на око, може и фъстъци
Зеленчуци: тиквички, лук, чесън, зеле, чушки, морков, броколи, зелен фасул. Трябва да са по-твърди зеленчуци..може и краставици даже
Ориза се сварява, без да се преварява. Тоест в зависимост от количеството ориз, в около 2-3 чаши вода/вряща/ слагаш ориза, намаляш котлона и вариш около 15-20 мин. Отцеждаш го и го оставяш настрани.
В дълбок тиган загряваш фъстъченото олио, добавяш първо чесъна, после лука и тогава другите зеленчуци нарязани на лентички. Пържиш 5-10 мин, добавяш подправките и соев сос. Изключваш котлона, добавяш ориза за 2-3 мин, разбъркваш и готово.