Колко ми тежат "кокалите"?

19.11.10
12:20

Последните ми 2 въпроса предизвикаха интересни дискусии.Дано и този да е така.

Имам известни подозрения,че моите кости са дебели и тежки,което вдига личното ми тегло доста.Като за дебелината не съм толкова сигурен.
Наблюденията ми идват от кантара,забелязал съм в залата че хора с моят ръст и горе-долу толкова мускули и мазнини са средно с по  10-15 кг по-леки.
Как да установя дали наистина подозреният ми са верни.Аз съм 1.80м 80кг,но на външен вид си изглеждам доста слаб,а теглото ми  не е малко.

И вторият въпрос е за пропорциите на тялото гледах една Crossfit семинар на Мark Рippetoe,там той обясняваше как някои хора са си
“Shit deadlifter”,заради пропорциите на тялото си: дължина ръце,крака,тяло.Интересно ми е какви са вашите пропорции или по скоро нормалните за човешкото тяло и кои са си  щастливци примерно при дърпането на тяга.

19.11.10
15:22

Премери си китката и глезена и ще се разбере какви са ти костите.
А за тягата, предимство са къси крака (спрямо торста) и дълги ръце :D
Не може да промениш каквото и да е в случая, така че не виждам какво те вълнува толкова.

BU

19.11.10
17:13

Марк да го вземе отзаде. :) Има много видове тяга.

19.11.10
18:07

казано от DeadManWalking на 19.11.10, 17:13:

Марк да го вземе отзаде. :) Има много видове тяга.

Но в кросфита се използва масово само конвенционалната тяга ;)

19.11.10
19:22

казано от Biad__ на 19.11.10, 12:20:

Аз съм 1.80м 80кг,но на външен вид си изглеждам доста слаб,а теглото ми  не е малко

Няма мерки в профила ти. Може би имаш по-тесни рамена или малка гръдна обиколка. И визуално изглеждаш много по-слаб отколкото си реално. “Кокалите” ти тежат около 20 % от общото тегло на тялото ти :)

ВН

19.11.10
21:53

Не, не тежат 20%. :) Няма как да ги оценяваме в %-й. Има таблици с дължини и обиколки, по тях на база статистика се изчислява сухата костна маса в килограми. Колко точно е теглото при теб, Biad_ нямам идея...

19.11.10
23:01

казано от Миро на 19.11.10, 19:22:

Аз съм 1.80м 80кг,но на външен вид си изглеждам доста слаб,а теглото ми  не е малко

Няма мерки в профила ти. Може би имаш по-тесни рамена или малка гръдна обиколка. И визуално изглеждаш много по-слаб отколкото си реално. “Кокалите” ти тежат около 20 % от общото тегло на тялото ти :)

Да прав си за гръдната,и раменете не са ми много широки също.Май без снимки няма да стане,иначе си е като стрелба в тъмно :)

Но това с кантара доста ме озадачава,и как другите са доста по леки.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 19.11.10 23:02.

BU

20.11.10
06:18

СЪЩО,може вътрешните ти органи да са по-големи. :)

20.11.10
09:23

.Аз съм 1.80м 80кг,но на външен вид си изглеждам доста слаб,а теглото ми  не е малко.

За тоя ръст теглото е нормално. Проблемът вероятно е в другите,които казваш са с 10-15 кг по-леки. Може да имат по-слаби кости или са напомпени с повече вода. От тъпчене с креатин монохидрат или анаболи. И ако си спортувал повече от тях, мускулите се уплътняват и тежат повече.
Инфото за тежестта на костите (20%) взех от една книга “Анатомия и физиология на човека” (А.Палов,П.Йотовски, Т.Аврамова, Учебник за ВУЗ,София 2002 г.)  Съгласен съм,че информацията може да е невярна или неточна. И осен това сигурно има разлики при отделните хора, както и по-прецизни методи за определяне на теглото :)

20.11.10
10:32

20%  може да е в някакъв конкретен случай, но аз ако тежа 100кг и костите ми тежат 20кг изчислено по прецизни методи- това са 20%, но да речем че сваля 20кг... то костите ми няма да променят теглото си... те пак са 20кг, но вече %тно от 80 те ми килограма са 25%...

Миро, като са напомпани с вода ще са по-леки така ли?

20.11.10
10:32

Наблюденията ми идват от кантара,забелязал съм в залата че хора с моят ръст и горе-долу толкова мускули и мазнини са средно с по  10-15 кг по-леки.

Може би, наблюденията ти и себеусещането ти, не са достатъчно обективни.

ВН

20.11.10
11:55

Правилният начин за оценка на костната маса е сухата костна маса. Пак казвам, тя се смята по таблици.

20.11.10
17:32

казано от CKOTA на 20.11.10, 10:32:

Миро, като са напомпани с вода ще са по-леки така ли?

Като ядеш супа, месото е на дъното на тенджерата. Под водата. А мазнината е винаги отгоре. Учил си физика за специфичното тегло на телата и веществата. Водата е по-тежка от мазното, но по-лека от твърдите вещества. В случая протеините на мускулната тъкан.
Примерът ти за тези 20 %  не е неоспорим и доказуем на 100 %. Защото,ако си 100 кила и отслабнеш не е сигурно,че и костите ти няма да загубят някаква част от теглото си :) . Но аз съм съгласен с Недков, че има по-точни методи за определяне. Просто тая цифра е написана между другото като любопитна информация. С уточнението “около” и “приблизително”. Може да не е точна или приложима за всеки отделен човек :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1