Да се зарежда ли с декстроза в период на чистене?

10.03.05
17:00

Вапроса ми е когато сам на н.в.д на около 100 гр бавни ваглехидрати на ден,да прибавя ли и малко декстроза в протеинния си шеик след тренировка или ще попречи на свалянето ми?

ВН

10.03.05
18:15

С каква цел? Защо ти е да пиеш прости захари, когато целиш кетоза?

10.03.05
18:29

Ами с цел зареждане след тренировка и все пак запазване на някакви мускули.А и нали след тренировка всичко се усвоява от мускула уж,каквото и да ядеш

10.03.05
20:51

При НВД такова, каквото го описваш, трябва да консумираш въглехидрати след тренировката задължително. Просто в този ден цялата ти въглехидратна консумация трябва да е съсредоточена преди трен за въглехидратно зареждане и след трен за възстановяване на гликогена. Между другото, все повече се налага тезата че въглехидратите след тренировка не е задължително да са бързи, така че особено в период на чистене те съветвам да опиташ как ще ти се отрази ако към суроватъчния протени прибавиш стрити /минати през кафе машина примерно/ овесени ядки.
Имидж явно не забелязал числото, което си посочил /100 гр. въгл./ и е помислил че си на кетодиета. Там нещата наистина стоят по-друг начин, въпреки че има разновидности на кетодиетата /примерно targeted keto diet или TKD/, които оправдават употребата на въгл. преди и/или след силова тренировка.

ВН

10.03.05
21:31

Напротив, забелязах. Просто мисля различно.

Просто в този ден цялата ти въглехидратна консумация трябва да е съсредоточена преди трен за въглехидратно зареждане и след трен за възстановяване на гликогена.

На мнение съм, че въглехидратите трябва да се разпределят равномерно през деня, а такива да не се консумират поне 20 мин след тренировка щом атлета е на НВД. Причината, която ме навежда на това заключение е продължителността на действие на катаболните хормони и подтискането им от инсулина. В състоянието на кетоза, при обилна консумация на белтък и слаб калориен дефицит мускулната загуба е незначителна, а възстановяването сравнително бързо.
Ако се консумират прости захари, то по-добре е това да става рано сутрин и предимно фруктоза.
Простите захари, обаче особено след тренировка ще направят 2 неща:
- ще намалят ефекта на кетозата
- ще попълнят гликогена (това не е добра идея, щом се цели изчистване)

Ако това се повтаря системно, кетозата е обречена. Само мнение...  :roll:

10.03.05
21:50

^Rokera^ да ти кажа според мен не ти трява декстроза.Така е след тренировка не пречи да се ядат въглехидрати НО има тука едно Но.Но за да не ти пречи да не ядеш бъглехидрати трябва да си правил Аробика Пр:първо си правил анаеробната тренировка и след това правиш Аеробна тренировка.След като си свършил Аеробната тренировка в рамките на 40 мин. можеш да ядеш въглехидрати няма значение бавни или бързи всичко ще се освои за твое добро.А за бавните въглехидрати са ми препоръчели преди тренировка за повече енергия. :wink:  :lol:

11.03.05
09:43

ок, имидж, значи единствената точка по която се различават мненията ни е дали диетата на питащия е кето, т.е. дали той въобще ще изпада в кетоза за да се реализират обстоятелствата, които ти описваш и с които като цяло съм съгласен /в такъв случай простите захари наистина ще го изкарат от кетозата, въпреки че има модифицирани кетодиети, които не правят трагедия от това/.
Срещал съм различни мнения за количеството въглехидрати които са като минимум за да се изпадне в кетоза и организма да превключи източника си на енергия, може би преобладаващото е около 30-50 гр. въглехидрати на ден, най-високото което съм срещал някога е мнението на Том Венуто и то е за до 70 гр. въглехидрати на ден /при билдъри с по-големичко тегло/.
Мисля че дискусията дотук ще помогне на питащия за да вземе решение за себе си, в зависимост от това дали се стреми към кетоза или не. :D

11.03.05
09:51

[quote author=“Image”]С каква цел? Защо ти е да пиеш прости захари, когато целиш кетоза?

Да, Image е с много точен въпрос? Декстрозата като евтин продукт, не върши чудеса, препоръчвам ти максимум 40 грама за след тренировка и до тук!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1