22.11.10
23:22
По отношение на ревюто на Muscle Marinade ще подходя по-различно от обичайния си формат и ще се придържам към утвърдената тук формула за продуктови ревюта. Причината да не се спирам по-подробно на съдържанието на ММ, е че фирмата производител (Purus Labs), както и вносителите („Двоен бицепс”), дават изключително подробна информация за продукта. Т.нар. White Paper на ММ е внушителен документ (18 стр. А4, съдържа се във всяка опаковка, макар и с неприятно дребен шрифт) , в който детайлно е разяснено кое защо и по-колко е сложено. Без Proprietary Blend - всичко е на етикета. Това е подход, заради който фирмата производител ми се вдига в очите. Документа е много интересен за четене, защото там се изобличават най-често срещаните хитрини и измами, които производителите на спортни добавки използват, за да ни изпомпват парите от джобовете. Има и някои спорни момемнти, но тъй като съм съгласен с повечето аргументи, приведени от Purus, няма да влизам в подробности. Все пак ви препоръчвам да го изчетете, защото там се дискутират теми от рода на ”Защо и с какво креатин монохидрата е по-добър от другите форми на креатин”, ”Какво няма смисъл да се слага в предтренировъчните продукти “ и т.н. Текста е подкрепен с научен апарат, а установих че и българският превод е на ниво, нещо което е доста рядко срещано (още се смея като се сетя за 4-те очи на бика на BSN, както и други бисери). И така, мойте впечетления от ММ:
Тренировъчен опит + предишен опит с подобни продукти
Към момента имам приблизително 18 години тренировки с тежести зад гърба си. Други подобни продукти които съм пробвал са N.O. Explode на BSN, Purple Wraath на CL, White Flood на CL, Smash на Axis labs, Jack3D на USP Labs, Animal Pump на Universal, Levrone Formula.
Причина за избора
Първо, харесва ми фирмата-производител. Purus labs обясняват супер подробно защо и как са стигнали до формулите си, не крият съставки под формата на Proprietary bland и в това отношение демонстрират коректност към потребителите, която ми се иска да беше по често срещана в бизнеса с хранителните добавки. Хубаво е все пак да знаеш какво поглъщаш, а не да го приемаш на доверие. Второ, съставките в MM (Muscle Marinade) имат двойна функция : 1) да подобрят общите спортни постижения и 2) да подпомогнат след-тренировъчното възстановяване. Както може да се прецени от етикета, дозировките са адекватни, т.е. съпоставими с дозировката използвана при редица тестове- клинични, спортни и т.н. свързани с ергогенните съставки и ефекта им.
Предварителни очаквания
Най-общо казано: енергия , издръжливост, подобрено възстановяване. Очакванията ми са на база посоченото на етикета съдържание, както и на база пространните обяснения на фирмата-производител. Профила на съставките е изключително обещаващ – вътре в ММ има само неща, за които се знае че работят- Креатин, Бета аланин, Бетаин, 1, 3, 7-триметилксантин, 2-amino-4-methylhexane, Електролити, вит. C, натурален Витамин Е, Селен, Цинк, Витамини от В групата (В6, В9, В12); има и аминокиселинен комплекс (аз лично съм слагал допълнително BCAA-та е повечето предтренирвоъчни формули, които съм ползвал, така че намирам това за плюс) . Не очаквах никакво напомпване, защото в продукта няма вазодилатори (съдо-разширяващи съставки). За мен поне вазодилаторите не са от кой знае каква полза, и очакванията ми от предтренировъчните формули са насочени по-скоро към функционалният им ефект.
Какво количество е прието от продукта преди пускането на ревюто
1 кутия, т.е. 27 дози, приети на около 30-32 приема (в началото стартирах с половин доза, съгласно указанията на производителя)
.
Цена
Цената е сравнително висока за този клас продукти. Но от друга страна съставките на ММ са добре подбрани и са достатъчно, а комплекса от стимуланти е дори неочаквано силен. Концентрацията им е равна горе долу на три-четири дози от Jack3D, и човек който ползва три дози Jack ще получи същото от 2/3 доза ММ, плюс аминокиселини и други съставки, които отсъстват както в Jack3D, така и в повечето други предтренировъчни комплекси. До края на кутията не ми се наложи да увеличавам дозата, което е сравнително рядко изживяване при този тип продукти. Това е добра сделка според мен.
Вкус
Като отворих кутията миризмата малко ме стресна. Мирише си на химия. Вкуса обаче е изненадващо добър – аз си взех плодов пунш. Вкуса е наситен и според мен дозата трябва да се разтваря в по-голяма чаша с вода, иначе малко накъртва.
Разтворимост
Много добра, след няколко разбърквания с лъжица дозата се разтваря на около 99%. На повърхността остават да плува около 1%, което по-всяка вероятност са аминокиселините. Те по принцип по-трудно се разтварят.
Сила и издръжливост
Доволно.Много фокус и енергия, но това се дължи на стимулантите – кофеина и три метил хексана. Доста тренировки бяха на гладно, на около 8 часа след ставане от сън и нямаше разлика. Използвах препарата по време на силов блок, т.е. тренировъчна програма с акцент върху неврална адаптация и съответните техники (висока интензивност – между 80 и 90 % 1МП, плиометрия, миометрия, смесени движения и т.н., въобще много движения с голям обхват и различна продължителност на активацията). Този вид тренировка е доста натоварващ за нервната система, съответно психо-стимулантите в ММ директно влияят върху невралната чувствителност и възбудимост, което дава и съответния добър ефект. Т.е. този тип препарати няма как директно да те направят по-силен, в крайна сметка и силата и издръжливостта са си адаптационни процеси, които си зависят от нас самите.
Мускулен растеж
По-скоро не. Както казах по-горе използвах препарата по време на силов блок, при който се предполага че няма да има осезаема структурна адаптация. Въпреки това, при положение че съм свалил два килограма, а имам известно, макар и скромно, увеличение на използваните тежести, вероятно съм увеличил в малка степен активното си тегло.
Странични ефекти
Минимални, изразяват се най-вече в лека възбудимост през останалата част от деня, приповдигнато настроение. Това донякъде е проблем, защото открих че леко се надценявам в залата. При приемане на алкохол обаче имах проблем с безсъние и неприятно пулсиране в слепоочията. Имам много висока толерантност към кофеин и вероятно затова не съм преживял някакви „надрусващи” ефекти, от които се оплакват някои хора. Има и известна липса на апетит, която е по-скоро бонус.
Обща оценка
Много добър продукт, един от най-добрите в своя клас. Не бих го препоръчал обаче на хора с малко стаж в залата или тиинейджъри. За да се усетят плюсовете на този продукт, поне според мен, човек трябва да има по-конкретни цели в залата. Това все пак не е „напомпващ” продукт, а по-скоро креатинов продукт със голямо количество психостимуланти и възстановителен комплекс. Триметилхексана също така е вероятно да излезе на допинг-проба, така че не е лошо да го имате пред вид.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 23.11.10 05:56.
23.11.10
05:19
Благодаря - ревюто, както винаги е перфектно.
23.11.10
10:06
Миришело на химия, а :D:D:D Иначе супер ревю :) Винаги ти се кефя на ревютата :)
Браво за страхотното ревю, нтересен продукт е. Все още може ли да се намери някъде мостра или единична доза ?
Мнението беше редактирано от Vlado89 на 23.11.10 16:06.
26.11.10
01:02
казано от robertov на 25.11.10, 13:00:
Не очакваше напомпване, но все пак имаше ли такова?
Не. Никакво, извън нормалното. По десетобалната - 2/10. Levrone Formula даваше 9/10 като напомване, ММ е просто много добра креатинова формула с екстри.
26.11.10
08:43
единствения страничен ефект на продукта е че претренирваш с него
просто не се усещаш кога да спреш
Мнението беше редактирано от caihundrel на 26.11.10 08:43.
26.11.10
10:59
казано от caihundrel на 26.11.10, 08:43:
единствения страничен ефект на продукта е че претренирваш с него
просто не се усещаш кога да спреш
:) Затова се правят таблици с предсказване/планиране на прираста в серии/общо повдигнато тегло за ден и за група.
Като вземате подобни продукти е добре да се ползва ексел. Пиша го понеже е добра практика, особено при сериозна подготовка с диети, скъпи стакове добавки и прочее. Да се приеме като предложение/напомняне.
26.11.10
11:02
ее тва е супер предложение
скоро всички яки момчета в залата ще се разхождат с по един лаптоп за да си отмятат постиженията в ексел таблици:))))
Някои отдавна се разхождаме с принтицани такива таблици ;)
Дори нищо да не пиеш пак може да си се отплеснеш.
Мнението беше редактирано от Madboy на 28.11.10 13:56.
01.12.10
20:26
На първо място-поздравления за доброто ревю(както всички до сега) ... самоче на мен ми прави лошо впечатление като цяло раздела, че можеби 80 % от ревютата засягат пред-тренировачни продукти.... разбирам, че те са най-модерните на този етап, но става вече отегчително, банално и не на последно място раздела не оправдава заглавието си.... трябваше да се казва пред-тренировачни продуктови ревюта .... всякаш само този момент от деня взимате добавки и всякаш те едва ли не са най-действащите, та трябва точно на тях да се акцентира....
03.12.10
19:05
Ами това са единствените добавки, които РЕАЛНО се усещат. Тук слагам и интра продуктите.
Как се прави ревю на протеин, аминокиселини и всичките там основни добавки, които са си чисто и просто “храна” или екстракти от храна? Тези, които казват, че познават тялото си до толкова, че да правят разлика между два протеина, са чисто и просто клоуни от типа хора, които питат колко мускулна маса ще качат с дадена добавка.
03.12.10
19:22
@Георги Рачев - евала за мнението. Хареса ми.
03.12.10
19:37
Разбира се, че не намеквам да се правят ревюта на креатин монохидрат, аминокиселини, протеини и прочие, но пазара започва да се пълни с все нови и нови формулира(някой наричани hardcore), които си мисля, че заслужават вниманието ни и ще е доста интересно да се разнообрази малко този раздел. Правилно казваш, че пред тренировъчните продукти най-добре се усещат, но според мен само с помпането си и остават ;)
казано от Николай Маринов на 03.12.10, 19:37:
Разбира се, че не намеквам да се правят ревюта на креатин монохидрат, аминокиселини, протеини и прочие, но пазара започва да се пълни с все нови и нови формулира(някой наричани hardcore), които си мисля, че заслужават вниманието ни и ще е доста интересно да се разнообрази малко този раздел. Правилно казваш, че пред тренировъчните продукти най-добре се усещат, но според мен само с помпането си и остават ;)
Само преди месец попаднах на твой пост, в който пишеше, че никога не си използвал добавки, а сега вече се интересуваш от ‘хардкор’ такива??
И второ - какво имаш предвид с ‘само с помпането си и остават’ ???
04.12.10
13:45
Приятелю май нещо не си разбрал, използвал съм преди и то доста, дори бях дистрибутор на една фирма за моят град, просто бях спрял фитнеса за около година и половина и не бях в крак с новите тенденции.... ;)
04.12.10
13:50
Не намерих каде да преправям мнението си за това пиша втори път. Имам предвид, че лично на мен по-добре ми деиства протеин+въглехидрат преди тренировка, като дълготраен ефект върху физиката, вместо “pump” продукт(използвах hot blood)...
казано от Николай Маринов на 04.12.10, 13:50:
Не намерих каде да преправям мнението си за това пиша втори път. Имам предвид, че лично на мен по-добре ми деиства протеин+въглехидрат преди тренировка, като дълготраен ефект върху физиката, вместо “pump” продукт(използвах hot blood)...
Естествено предтренировъчното хранене е много важно, бавни въглехидрати плюс белтъчини, но то трябва да е час и половина - два преди тренировка. Ако имаш възможност да използваш предтренировъчен продукт, мисля той е не по-малко важен/необходим за една тренировка, съответно за постигнатите резултати, което мисля че е безспорен факт! Логично е да имат и дълготраен ефект върху физиката, както се изразяваш, не може да нямат, при положение, че увеличават концентрацията, силата и тонуса по време на тренировка. Това, че Хот Блъд-а не ти е подействал по желания начин, означава, че просто трябва да пробваш друг продукт, от който да има желаният ефект.
04.12.10
16:56
Първото изречение сам ли ще си го копнеш в бисерите ? ;)
04.12.10
17:05
Николай Маринов - кое не ти хареса в изречението на колегата ?
” Естествено предтренировъчното хранене е много важно, бавни въглехидрати плюс белтъчини, но то трябва да е час и половина - два преди тренировка”
04.12.10
17:15
Защото всички тук знаем, че предтренировъчното хранене е около 30 мин. преди нея, а сега ти, ако почнеш да ми развиваш академични теми за това хранене което е 1.5-2ч. преди тренировката, как може то също да се нарече предтренировъчно, за да защитиш объркалото се момче по-добре си ги спести :)
04.12.10
17:21
:D :D
Добре, натъпчи се добре 30 мин преди тренировка и върви да тренираш здраво.
Желязна логика!
Ще си спестя “академичните глупости” да ти разяснявам, защо се яде 2 часа преди тренировка, а не 30 мин преди нея.
Много имаш да учиш още.
omg някой модератор да отърве момчето от мъките му и да почисти темата :)
04.12.10
17:26
Много добре знаеш, че не говоря за тъпчене преди тренировка, защо се опитваш да изопачаваш нещатата? Уж си модератор не би трябвало да ескалираш напрежение.... На протеин шейк + плод примерно 30 мин. преди тренировка как му се казва ? Пиене на вода ли ? Нима това не е храна? Нима не я изяждаш? Не наричаме ли точно това хранене ?
04.12.10
17:40
Май наистина ще е най-добре да се изчисти, че нацапахме хубавото ревю на момчето...
‘Объркалото се момче’ е почти два пъти на годините ти;) Второ, дано не са много тия, дето знаят, че предтренировъчното хранене е 30 минути, а не час и 30 минути преди тренировка, дори и плодовете трябва да са поне час преди тренировката. Друго, освен малко АК 30 минути преди тренировка не е оправдано да се приема, и ще съм ти благодарен ако ме обориш... Няма да коментирам кое изречение ми е за бисерите, но не е първото със сигурност!;)
п.п. Сашо, честито модераторстване, не знаех..:D
04.12.10
22:24
Ще запазим мненията до тук, но следващи ще бъдат модерирани. И за протокола - Сашо не е модератор, слухове разни. :)
05.12.10
10:09
Аз спирам до тук... :) има с какво да те оборя по темата за храненето, но явно си имаш собствени виждания в което няма нищо лошо, затова спора е излишен ;).
Определено оспамихме темата, за което съжалявам, но пък в спора се ражда истината, и затова ще съм много благодарен на авторът на темата, Владимир Недков или Красимир Йолов (това са първите за които се сещам) да изкажат и своето мнение. И то не защото държа аз да съм прав (ако изобщо съм), а защото ще е хубаво да се знае от повече хора, кога е предтренировъчното хранене и какво трябва да съдържа, какво е действието на въглехидратите, приети скоро преди тренировката, и имат ли ‘дълготраен ефект’ върху физиката предтренировъчните продукти!
05.12.10
15:02
Именно споровете са креативни, но лично по тази тема за храненето всичко е строго индивидуално и зависи от целите, Аз просто коментирах общото понятие което се използва на всякаде, а това какво ще е самото хранене преди тренировка(или ще липсва) си зависи от дадената личност и поставените цели ... Успех на Всички! :)
05.12.10
17:10
казано от FaceOff на 05.12.10, 13:31:
Определено оспамихме темата, .......кога е предтренировъчното хранене и какво трябва да съдържа, какво е действието на въглехидратите, приети скоро преди тренировката, и имат ли ‘дълготраен ефект’ върху физиката предтренировъчните продукти!
Пичове, някои философи твърдят е истината е въпрос на избор на авторитет. Всеки трябва да избере своя хранителен режим в зависимост от поставените цели и личните си вкусове; аз лично смятам че няма константни неща - организма се приспособява непрекъснато, затова и някои от основните елементи от персоналната ви хранителна пирамида е хубаво да се ротират; същото е и при хранителните добавки - ако търсичш протеин, първо решаваш за какво ще го ползваш - дали за компенсиране на нискобелтъчна диета (по материални или други причини) - тогава търсите нещо простичко и основно; ако ли пък търсите протеин за да се възползвате от функционалните му х-ки, и не са допълнение на диетата, гледаш вече разните там кръстасано филтрирани и други екстри и си преценяваш. Ако не си 100% сигурен защо точно си го купуваш, не трябва да се прибързва и подхожда с завишени очаквания. Същото е и при предтренировъчното хранене - моя метаболизъм е малко по-бавен вече, и не искам докато тренирам стомаха ми още да обработва храна, която съм поел 1/2 час преди тренировка (защото това изисква ресурси, които са необходими за пълноценно ангажиране с тренировката) затова приемам BCAA или нещо друго. Но това съм си аз.
Съответно, този продукт на който написах ревю - Muscle Marinade съчетава неща, които харесвам как ми действат - той е като енергиина напитка (каквито обичам)+креатин монохидрат (в чието действе съм се убедил)+БЦАА (защото са късоверижен азот, който отива директно в кръвта)+електролити. Никое от тези неща няма дълготраен ефект - всичко влиза и излиза от организма за около денонощие. Вписва се добре в диетата ми - аз обикновено гледам да тренирам на празен стомах, но това не е някаква общовалидна истина, която да се опитвам да ви пробутвам. Не мога да ви го сравня с Хот Блъд защото там има proprietary blend - в тези 20 грама не е ясно колко креатин има, колко аргинин и електролити.
Не рабирам толкова от действието на всички съставки затова ще помоля някой по наясно от мен да предположи дали този продукт може да доведе до главоболие , питам защото бях пробвал Плазмаджет-а на гаспари и при всеки прием щеше да ми гръмне главата , а и не усетих нищо друго и прекратих приема му след половината блистери ...
Отделно в момента пия Бцаа на прах - 20 грама - 10 по време на тренировка и 10 с протеина веднага след тренировка , отделно Кре-алкалин пийк 5 капсули , мога ли да вмъкна и този продукт и как да намаля останалите или да го взема след като приключа с тези .
Благодаря предварително
24.12.10
14:39
казано от killerbee на 23.12.10, 15:58:
... дали този продукт може да доведе до главоболие ,
Да, повечето предтренировъчни продукти може да причинят такъв страничен ефект. Причината е дехидратация. Пии повече вода и няма да имаш този проблем (освен ако не страдаш от хроничен синузит или нещо подобно).
Да тогава както и сега не наблягам на водата а и пия много кафе но ще се пробвам да се коригирам , а по въпроса за комбинирането с Бцаа и Кре-алкалин ?
26.12.10
11:51
Solomon Kane, къде бихме могли да прочетем този white paper? Ако е само при покупка на продукта,
има ли някакъв вариант някой, който го има, да го сканира
26.12.10
18:37
Scouser - http://www.doublebiceps.eu/product/MUSCLE-MARINADE/3, оригинала е на страницата на Purus Labs
Killerbee - ако приемаш ММ можеш да спреш креалкалина, и да позваш БЦААта само след по-тежки тренировки.
08.06.12
20:04
Не знам дали имам право да изравям теми, в които отдавна не се е писало, но ще си позволя и аз да споделя кратки лични впечатления. Първо, страхотно ревю, Solomon Kane - поздравления за хубаво структурираните и градивни теми, които пускаш.
Продукта наистина е уникален, взимам го вече 3-та седмица, нямам опит с други бустери, но за този смело мога да кажа, че работи и то точно по начина по който си описал. Действието се усеща при мен след 40-тата минута от взимането му (пия по малко повече от половин доза). Положителните ефекти се изразяват в приповдигнато настроение, съпроводено от желание да отидеш в залата. Първия път, когато го взех беше петък вечер, след дебилно тежка работна седмица и четвърта поред седмична ММА тренировка от 21:00 часа. Общо взето шанса да не отида в петъците при горепосочените обстоятелства е 90%. Отидох за първи път с кеф и без да има чуденка преди това.
На тренировката енергията идва плавно, и не те пуска до края й и час, два след това. Тренировката беше двучасова. Фокуса е на абсолютен макс през цялото време, зрение и обоняние изострени. Като стана въпрос за обоняние, не знам дали друг човек го е забелязал но всеки път, 40 минути след като взема половин доза и носът ми става като на блъдхаунд - улавям женските парфюми от 30 метра разстояние и то СУПЕР силно, други миризми също ми се набиват в мозъка. А аз попринцип дишам през устата и никога не подушвам нищо и ми става супер странно :)...
Напомпване в ръцете при мен има, но не е толкова силно че да ми пречи да удрям или да се боря. Повече се усеща като отида на лоста след края на тренировката или вдигам тежести. Отминава бързо (идеално при такъв вид бойни спортове). При други трениращи от залата, взимащи продукта, напомпване не се усеща или не чак толкова осезаемо.
Най-големия плюс е издръжливостта - еми всеки път трябва насила да се изкарвам от залата иначе току виж си останал 3-4 часа (както казах ефекта стои доста след това, като те пуска бавно и не пречи на съня).
Директно покачване на силата не усетих, но факта, че тренирам така все едно съм отпочинал и неработил ми е достатъчен в тази насока.
Накратко, за да не става роман: продукта е точно този, от който се нуждаех да ми помогне да тренирам пълноценно и всеки път с огромно желание, въпреки натовареното ми ежедневие.