23.11.10
12:26
Имам този проблем да го кажем, водят го, че не е болест, но е нещо кошмарно - разстройство на вегетативната нервна система. Изпотяват ми се най-вече дланите и ходилата, те са почти постоянно влажни, колкото по-топло е - по-лошо. Като стискам железата при тренировка се засилва също. Примерно като съм навън и е студено, крайниците са ми ледени, влезна в стайна температура и се затоплят и се навлажняват, няма да ви казвам какво мъчение е. Също като мине някакви градуси не само крайниците ами почти целия почвам да се потя, лицето, гърба и се усеща едно много специфично чувство, просто се затопляш целия и ти става задушно. Потенето е по изразено като не съм в нас ( рейса, уни-то, някаде навън), но не е от притеснение, просто това спомога, вече като ти се навлажнят ръцете и почва да става по зле, но не е от притеснение, защото и в нас се случва без причина. Не е постоянно, но доста често, особено крайниците са влажни... Голям шит е. Когато е по-топло все едно ми горят ръцете, но се случва студена пот също, когато не е толкова топло. А понякога просто са си в нормално състояние. Вечер често са ледени, явно е слабо оросяването също. Може още да се описва, но стига, добихте представа, или поне се надявам някой сблъсквал се с проблема да се изкаже по него. Ходих още преди година на неролог, уж ме прегледа, никакви изследвания, просто ме разпита и прегледа ръцете и заключи, че е това(известна доцент невролог в София...) Каза, че нямало почти какво да се направи, прие проблема несериозно, както се очаква от бг специалисти... Изписа 2-3 хапа, за оросяване и антидепресант ( уот дъ фак!?), пих ги 1 месец, мога да ги опиша като средство за преспиване на вол, леко се беше намалило изпотяването, но деня беше като транс, и заспивах като труп, просто се намаляваха усещанията. Спрях ги като изтече времето за прием, и всичко си беше по старому. И така се мъча към година и нещо, може и повече да стана, лятото е беше най-зле, а хем бях на бригада в САЩ да изкарам някой лев, и никак не беше лесно. Пих също и жълт кантарион няколко месеца, и други дребни неща, без ефект. За диагнозата съм 95 % сигурен, че все пак е права невроложката, защото аз постоянно си правя мои разследвания за проблема, но все още не съм намерил решение. И така благодаря, на който се хване да чете поста ми, и/или напише нещо. Просто пробвам на всевъзможни места и различни начини да се оттърва от това ужасно чудо.
Понякога много се нервирам на гена ми, имам куп подобни проблеми, като най-големия, освен този е, че почнах и да оплешивявам преди 1 година и нещо и 2те неща не ми дава мира, много гадно чувство!
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 23.11.10 20:03.
Относно първия проблем не мога да дам мнение, тъй като не съм и отдалеч запознат с нещата, но за втория... И аз оплешивявам, но това не ме притеснява изобщо, защото ще приличам на Брус Уилис :) Това са бели кахъри, по-добре съсредоточи усилията си върху по-голямото зло и не се задоволявай с мнението на двама-трима лекари. Успех.
23.11.10
17:47
казано от junkhead на 23.11.10, 17:40:
Относно първия проблем не мога да дам мнение, тъй като не съм и отдалеч запознат с нещата, но за втория... И аз оплешивявам, но това не ме притеснява изобщо, защото ще приличам на Брус Уилис :) Това са бели кахъри, по-добре съсредоточи усилията си върху по-голямото зло и не се задоволявай с мнението на двама-трима лекари. Успех.
Мерси за насърчаващите думи :) :)
Само това ли е проблема ти? Изпотяването? Нямаш други оплаквания,като сърцебиене,ниско или високо кръвно налягане? Често ходене по малка и голяма или пък запеци? Може би имаш натрупване на хронична преумора от ученето,недоспиване. И трябва повече сън и почивка. Някои хора имат проблем с щитовидната жлеза(предимно жени) и в резултат повишено изпотяване. Доколкото знам при висок тестостерон също може да се получат подобни оплаквания. Оттам идва и косопада. Той е в резултат на слаб косъм и повишен хормон. Също така хемоглобинът ти нормален ли е? Нямаш анемия?
23.11.10
19:28
казано от Миро на 23.11.10, 18:54:
Само това ли е проблема ти? Изпотяването? Нямаш други оплаквания,като сърцебиене,ниско или високо кръвно налягане? Често ходене по малка и голяма или пък запеци? Може би имаш натрупване на хронична преумора от ученето,недоспиване. И трябва повече сън и почивка. Някои хора имат проблем с щитовидната жлеза(предимно жени) и в резултат повишено изпотяване. Доколкото знам при висок тестостерон също може да се получат подобни оплаквания. Оттам идва и косопада. Той е в резултат на слаб косъм и повишен хормон. Също така хемоглобинът ти нормален ли е? Нямаш анемия?
Мерси за включването. Имам и други дребни симптоми, отпадналост понякога, нервност(по принцип съм нервак), ходене по-малка нужда също, но пия и доста течности покрай фитнеса.. но пак е леко съмнително, често ми се дохожда. Гледам да се наспивам, от известно време си спя по 8-9 часа, рядко по-малко. Иначе изледвания си правих всякакви, още преди година, не е от щитовидната, всички изледвания бяха в норма, и сърцето беше добре, и кръвното(имал съм ниско преди, защото съм по природа по-слаб) За тестостерона май не съм се излседвал, може да пусна едно изследване! За косопада ми каза кожната, при която бях, че си е андрогенен, а то си личи, на коронката се получава кръгче, не просто да ми пада коса равномерно, тъй че нз дали има връзка между изпотяването и оплешивяването. По-принцип гена ми е да съм слаб, с тренировки се получава добре, опитвам да наваксвам, не мисля че ще ми седи много яко голата глава, не съм тип борче :) Незнам просто колко съм изчел и проучвал и питал и по 2та проблема, но файда няма. Излследвания при кожен, кардиолог, ендокринолог, невролог за изпотяването. Всичко беше наред при другите, само невролога каза, че е от вегатитивната, и по мойте проучвания 90 % сигурно е това, като имаме предвид и другите дребни симптоми. Но лошото е, че не намирам начин да се оправи, казват хората, че си живеят така и не се лекува, или се оправяло от самосебе си, няма ясно информация, а хаповете на невроложката ме успкоиха за месец, но пък тва не беше живот, като зомби си, а и те не се пият продължително. А тя каза, някав неясен отговор, че едва ли не не се оправяло, с тия хапове ще облекчат хахах. Вече към година си карам така и положението е отвратително, мислите са ми съсредоточени в това постоянно. Дори сега когато пиша това от нас, ръцете са ми леко влажни, не са сухи, еби му майката! Изписах роман... опитвам се да обясна някак си, но не е лесно. Сега пия от няколко дена чай от лайка и липа, майка ми чела някъде, че можело да помогне, и се наливам с по 2 литра чай. А допреди година и нещо всичко си беше наред, имах съвсем друго мислене, сега не е същото
. Няма да се самоубивам :D Но се дразня много, искам да я нямам тая шитня :))
Трудно се лекува това нещо наистина. Вегетативната нервна система има два дяла-симпатикова и парасомпатикова,които са в баланс помежду си. Динамично равновесие.И когато тоя баланс се наруши,започват проблемите. Едната структура на ВНС разширява някои съдове и засилва изпотяването,а другата действа противоположно. Трябва да избягваш тежък стрес и преумора, силните вибрации от превозни средства и машини, силни и дразнещи подправки:прекалено люто,кисело,солено и т.н. Много честото пиене на кафе,кола,консумация на какао и шоколадови изделия. Добре е да вземаш от време на време малко количество витамини,не много силни. От рода на Б-комплекс и други подобни с повече съставки. Лайката има силен противоспазматичен ефект,релаксиращо,отпускащо действие. Липата също,но иначе мисля че последната усилва потенето. Нататък може да опиташ и маточина(релаксира) и мента(леко разширява съдовете). Има и други подобни,сега не се сещам. За градински чай има инфо в книгите за билки,че значително намалява изпотяването. Тези оплаквания понякога се получават след травми на главата, инциденти, катастрофи. Но предполагам твоя случай не е такъв. А коя година си студент?
И само да допълня,че ако напълнееш ще се успокоиш. И всичко това по-бързо ще отшуми.
Мнението беше редактирано от Миро на 23.11.10 20:17.
23.11.10
20:24
Пич, и аз съм със студени крайници. Сигурно не се оросяваме добре.. Особено зимата ръцете са ми на “кокал”.
23.11.10
23:49
казано от Миро на 23.11.10, 20:04:
Трудно се лекува това нещо наистина. Вегетативната нервна система има два дяла-симпатикова и парасомпатикова,които са в баланс помежду си. Динамично равновесие.И когато тоя баланс се наруши,започват проблемите. Едната структура на ВНС разширява някои съдове и засилва изпотяването,а другата действа противоположно. Трябва да избягваш тежък стрес и преумора, силните вибрации от превозни средства и машини, силни и дразнещи подправки:прекалено люто,кисело,солено и т.н. Много честото пиене на кафе,кола,консумация на какао и шоколадови изделия. Добре е да вземаш от време на време малко количество витамини,не много силни. От рода на Б-комплекс и други подобни с повече съставки. Лайката има силен противоспазматичен ефект,релаксиращо,отпускащо действие. Липата също,но иначе мисля че последната усилва потенето. Нататък може да опиташ и маточина(релаксира) и мента(леко разширява съдовете). Има и други подобни,сега не се сещам. За градински чай има инфо в книгите за билки,че значително намалява изпотяването. Тези оплаквания понякога се получават след травми на главата, инциденти, катастрофи. Но предполагам твоя случай не е такъв. А коя година си студент?
И само да допълня,че ако напълнееш ще се успокоиш. И всичко това по-бързо ще отшуми.
Мерси за съветите, и аз така съм чел, за равновесието между симпатикова и парасимпатикова. Повечето работи ги избягвам, люто неям, кафе не пия, много рядко. Витамини взимам тренировъчни NOW Adam. Не съм имал тежки инциденти и травми на главата, това ме питаха по прегледите. Иначе съм студент 3та година, на 24 съм, 1ви курс беше раййй, спомням си с носталгия. Притеснявам се, че вдигането на тежести наистина може да усилва до някаква степен проблема, но немога да спра да тренирам, това сега ми е една от главните цели, да се развивам в тренировките, искам с това да се занимавам. Сега тялото ми е нормално, благодарение на тренировки и ядене, но искам още, искам да се развивам, да качвам килограми, не са достатъчни, наистина ако кача определени кг. ще се успокоя до някаква степен, но дали ще повлияе на проблема? Нестига, че ще стане трудно и с много тренировки и храна, а пък ако натоварването ми вреди до няква степен, се получава един порочен кръг :) Въобще се чудя, как може да се нормализира вече повредения баланс на вегетативната нервна система... трябва да има начин всичко да си влезе в релси. Благодарен съм за опитите да помогнеш и съветите, затова и писах, надявам се да има хора свързани пряко или непряко с проблема, който да дадат едно рамо :)
24.11.10
12:16
Имам поливегетативна нервна дистония(по наследство) не е болка за умиране(не е приятно, както и много други работи в живота ) та свиквай не се оправя(майка ми до 44, баба-до 65), а билките помагат(при продължителен прием, защото работят с натрупване), а иначе притеснението е основния проблем(дори и да е неосъзнато то предизвиква хормонална каскада в тялото причиняваща наушения в периферното кръвоснабдяване), най-много помага покачването на 15-20 кг есента(което ако ти е бърз метаболизма, като моя не излиза никак евтино).
Надявам се да съм бил изчерпателен!
Мнението беше редактирано от Miro Gi4ev на 24.11.10 12:17.
24.11.10
13:45
казано от Miro Gi4ev на 24.11.10, 12:16:
Имам поливегетативна нервна дистония(по наследство) не е болка за умиране(не е приятно, както и много други работи в живота ) та свиквай не се оправя(майка ми до 44, баба-до 65), а билките помагат(при продължителен прием, защото работят с натрупване), а иначе притеснението е основния проблем(дори и да е неосъзнато то предизвиква хормонална каскада в тялото причиняваща наушения в периферното кръвоснабдяване), най-много помага покачването на 15-20 кг есента(което ако ти е бърз метаболизма, като моя не излиза никак евтино).
Надявам се да съм бил изчерпателен!
Мерси, полезна информация. Иначе това ми е и целта, 15-20кг. :) Няма да е лесно, с такъв метаболизъм съм и аз. С наблягане на купуването на храна или на добавки и храни постигна това покачване ? Защото аз в момента влагам и в двете и наистина има ефект, отколкото ако не влагам пари за храна и добавки... скъпичко е, няма лесно :)
Замислял ли си се дали адреналина не ти усложнява значително положението? Когато човек е “сгафил” (пред шефа например ;) ) или когато се притеснява от нещо се отделя адреналин и какво се получава? Учестен пулс, зачервяване на лицето, изпотяване, често затруднено дишане, загуба на концентрация. В САЩ дори легално се изписват лекарства супресори на адреналина. Отиваш на интервю за работа, притесняваш се, не се представяш добре и не ти дават работата. Или пиеш супресори и си в топ форма и те назначават. Мисълта ми, е че може неосъзнателно притеснението ти да нараства, защото знаеш, че имаш проблем и така да го задълбочаваш. Доброто самочувствие и самоувереност в такива случаи помагат, поне на мен ми помагат.
Мнението беше редактирано от AbSs на 24.11.10 15:04.
Когато купуваш някакви добавки, трябва да си сигурен че не съдържат силно тонизиращи и възбуждащи съставки.
24.11.10
21:13
@cowboya Като човек патил и препатил от това състояние ще се опитам да ти дам няколко съвета като се опитам да ги степенувам по начин по който на мен са ми помогнали след няколко години ходене по доктори:
1.Сън.Не трябва да допускаш стоене до късно и лишаване от сън.
Това, че някой път не си се наспал не е проблем.Говоря като цяло че трябва да имаш изграден режим.
2. За да се нормализира това състояние трябва да подходиш малко по природосъобразно както се изразяват някои специалисти.А именно когато имаш повече свободно време - празници, ваканции и пр можеш да посетиш някой курорт с минерална вода която има показания за това заболване дори само 3 дена да пиеш от водата и да поплуваш ще облекчи състоянието ти.Понеже съм от София съм ходил в Банкя понеже ми е на близо.Дори само за Съботата и Неделята и съм чувствал много по жизнен и спокоен.Както казах дори за по ден два но редовно.
Отделно уикенда на Витоша поне 1-2 пъти в месеца за по 1 ден.Една разходка сред природата без голямо натоварване и един импровизиран пикник с по-лека храна и лека дрямка или автогенен тренинг би спомогнало за нормализиране или както лекарите се изразяват хармонизиране на Централната и Вегетативната нервна система.Това би повлияло и на обмяната на веществата и апетита ти.
Като цяло може да ходиш на плуване и дори не толкова редовно пак си оказва положително влияние върху нервната система и кръвообращението.
Избягвай кофеина и стимулантите.
3.Билколечение.По горе колегите ми споменаха за ролята на билките в лечението - приемането на билкови чаеве, мед, орехи, прясно изцедени плодови сокове е препоръчително.също така има достатъчно количество комбинирани билкови препарати на пазара като А-Я виж тук http://www.zdravosloven-jivot.info/index.php?m=781и други.
4.Добавки.Витамини - Milgamma, Magne B6 можеш и още нещо да добавиш.
5.Медикаменти можеш да се консултираш с лекар за това, но често единият е bellergamin който ако не се лъжа все още е без рецепта.
С тежестите бъди внимателен по-полека без хвърляне на тежки сплитове и без форсиране на нервната система.Предполагам няма да участваш в следващата Олимпия :)
Нещата работят, но в комбинация и с натрупване тоест редовното им изпълнение.Отделно ти самия ще прибавиш и други неща към схемата които си забелязал, че при теб работят.
Това е от мен.
Желая ти успех.
24.11.10
22:31
Мерси, наистина се радвам, че има хора опитващи се да помогнат, ще се възползвам от съветите ви. А това състояние може ли напълно да се нормализира, или в крайна сметка каквото и да се прави, може само да го намали, и може ли пак да се появи, ако е изчезнало? Как са нещата при хората имали проблема ?
25.11.10
09:24
Ами ако спазваш разумен режим и приемаш необходимите неща постепенно ще отшумят симптомите.Обаче става много бавно като има периоди на подобрение и периоди на известно влошение..Постепенно ще се нормализират нещата и няма да ти създават проблеми.Но пак казвам трябва време и щадене на нервната система.
26.11.10
06:58
казано от hamalin на 25.11.10, 09:24:
Ами ако спазваш разумен режим и приемаш необходимите неща постепенно ще отшумят симптомите.Обаче става много бавно като има периоди на подобрение и периоди на известно влошение..Постепенно ще се нормализират нещата и няма да ти създават проблеми.Но пак казвам трябва време и щадене на нервната система.
x2
20.05.11
18:15
Здравейте, мина доста време откакто съм писал за проблема. Но проблема си продължава, не намалява и грам. Много съм вглъбен в това, сигурно става по-зле така, но немога, просто много ми пречи. Опитах някои от нещата, които ме посъветваха: билки, избягване на кафе, шоколади, люто. Нямаше начин тези месеци да ходя насам натам сред природата, много рядко се случва. Имам си самочувствие, хората ме харесват както преди, но незнаят какво ми е. Но проблема много пречи, аз се отдръпвам понякога от някои хора в дадени ситуации, и се получава гадно. Примерно 2 просто примера, които се сещам - някой тръгва да ми подава ръка, ведър с усмивка, аз се дръпвам, защото е влажна и ми е неудобно, или в дискотека, момиче ми се натиска стабилно ( между другото момичетата ме харесват), но аз се отдръпвам, защото съм целия запотен вътре е задушно, затоплен съм и ръцете ми са влажни, как да я пипам с тия ръце. Много гадно се получава, защото не съм някой отшелник, имах добър социален живот и много познати и приятели, излизах много. Така малко обяснения извън темата.. на някой ако му се чете :) И няма оправия засега, знам че не съм единствен, но като гледам всички около мен, дори не са санували, че могат да имат такъв проблем, то и аз преди не съм мислел. Карък ли да го нареча незнам. Това е по-гадно от доста “доказани” болести, а това дори не го водят точно болест, не че няма милиони хора с различни проблеми, това е така. Просто немога да се успокоя и примиря. Днес пак бях на невролог(друг, не предишната), почти година след миналия, диагнозата бе същата, но тази ми обърна повече внимание, направи ми някакъв първичен елементарен преглед и ме разпита доста, обясних и състоянието си, каквото се сетих на момента. Изписа ми Сероксат за 6 месеца, Бевит форте за 2, и атаракс за 6 месеца. Каза да избягвам някои храни (пикантни, подправки, тонизиращи, кафе , шоколад и т.н.) Да се пазя от слънце и топло... То това вече го знаех, така и така го правя, по простата причина, че като излезна на слънце е ужас, и погледа ми се замъглява, отпадам, потя се, дори да е 20 и малко градуса, а гледам как всички се радват, че е слънчево и нямат търпение да излизат, след лошото (за тях) време, гадна работа :) Някой има ли опит с тези лекарства, незнам просто какво да правя, да ги пия ли, да не ги ли, те са ми надежда нещо да подобрят, но пък едното е антидепресант, и ми звучи зле. Не се чувсвам като някакъв с панически разстройсва или яко депресиран, напротив, понякога си имам добро настроение, постоянно си се базикам и говоря глупости, е понякога ми е и гадно, заради състоянието ми, като се прибера отнякъде и е било зле... Хората незнаят какво ми е защото гледам да не показвам, но пък ги отдалечавам от мен, като се държа дръпнато. Това стана малко различен пост, излях си малко какво ми е, но знам, че винаги ще се намерят хора, които обръщат внимание на всичко, и могат да кажат някоя дума или каквото и да е , мнение за лекарствата, техен опит и така. Преди като се писах се намериха такива :)
21.05.11
23:43
Atarax и Neurolax (едно и също са) са направо тухла четворка в главата! Водят до огромна сънливост и то само от 1-2 таблетки, после може да те държи дори седмица.
Антидепресантът да не те притеснява- в щатите съм чел за епохата на Prozac- лекарство, от същата група на това което са ти изписали, употребявали го да се борят със стреса в Холивуд и пр. (и за да добият усещането от амфетамините, ако не се лъжа). Доста безуспешно, но пък и доста по-безопасно дори в конски дози. Ти си интелигентно момче, но да предупредя все пак- по никакъв начин не пробвай масета, козове, линийки, амфети, LSD и каквото и да е купено извън аптека, защото може и фатален завършек да има човек, с твоята болест.
Аз си мислех и друго. Пробвал ли си за дланите конкретно примерно някакви пудри? А за потенето в дискотеките- спокойно, повечето хора вътре се потят ужасно много (то им личи де), понеже най-баналното питие просто те сгрява още повече. Цигарен дим, навалиците, тесни помещения- това и без да е болен човек трябва да се избягва. Аз например едвам се прежалвам за някои рожденни дни или концерти, ако ми кажат заведение, в което е тясно и задушно.
Когато спомена, че излизаш в топлото и ти пречернява- това без да пиеш лекарства ли е? Може би още повече ти пада кръвното и това е по-притеснително от потенето, според мен. Във фитнеса или като правиш нещо с бягане как е положението?
22.05.11
13:05
Здравей, пудри не съм пробвал за ръцете, само Одорекс, но не помогна грам. Не пия лекарства, това причерняване не е от падане на кръвното, то е нормално, незнам точно какво се получава, просто слънцето не ми влияе добре и топлината, Всички изследвания са в норма, явно при моето състояние, вегетативната нервна система реагира различно от при нормалното състояние на здрав човек. А във фитнеса не тичам, но по принцип като тичам доста се изпотявам, дори като ходя забързано и после като спра на място съм се затоплил яко и се усеща как се навлажнява леко кожата.
Проблемът ти е започнал като вегетативна дистония,но както гледам нещата как се развиват,си на път да развиеш страхова невроза.Натраплива невроза или хипохондрия.Вероятно изпитваш вече страх в ситуации в които се е появявал тоя твой проблем,в резултат вероятно изпадаш в едно нервно напрежение,свръхвъзбуда при подобни ситуации.”Напрежение на очакване”,както се води в психологията.Очакване на неприятно събитие.Съвсем логично тая свръхнапрегнатост,безпокойство,сърцебиене избиват навън под формата на тая хиперхидроза,прекомерно потене.Но това,че ти са мокри ръцете не е някакво престъпление та чак да избягваш да се ръкуваш с някого.Просто вече прекалено насериозно вземаш нещата и се самонавиваш.А трябва да се самоуспокояваш,отпускаш и релаксираш.Колко часа спиш в денонощието? Проблемът ти вероятно идва от преумора и тежки изпити в университета.Може и тренировките да те възбуждат много и тогава опитай през два или три дни да ходиш в залата.И виж какво ще стане.
06.03.13
21:26
Здравей. Състоянието ми е същото.. Дори сега в момента като ти отговарям, ръцете (и краката)са ми ледени и влажни, в стаята е студено. Като усетя малко по-топло и се затоплям целия и вече крайниците стават топли и се потят, и не само те. Дълго е за обяснение има и други симптоми. Понякога съм наред, неможе да се контролира, сложно е, лекари не помогнаха..
Мнението беше редактирано от Тодор Христов на 06.03.13 21:30.
07.03.13
13:40
и аз като малка имах нещо подобно. наистина си отговаря на името “невро-вегетативна”. не знам дали има “лек”, мисля, че е наистина е на “психическа” основа-затова искат да те лекуват с антидепресанти.студени и потни ръце, изпотяване при напрегнати ситуации и пр. аз с времето станах по-спокоен характер , дали заради порастването или някакво личностно развитие-но определено ми мина без лечение. надявам се да се повлияеш от билки, медитация или каквото и да е друго природно средство
28.03.13
20:08
@Miro Gi4ev какво означава това ПОЛИвегетативна дистония. Каква е разликата?
31.05.13
21:22
Майка и при мен е същата работа. Както някой беше писал имам чувството че става точно невроза. Като почне очакването от потенето и става лавинообразно. И за мен това е някакъв шибан ген дето ескалира във времето. Това е изцяло на психологична основа. На 20 и няколко градуса или при движение или при някакъв минимален стрес целия се обливам .. Супер зле , направо полудявам .. И съм сигурен че е на вегетативната нервна система, защото съм си правил експерименти с марихуана. На 35 градуса мога да правя лицеви опори на пясъка и да има минимално изпотяване, което дори и аз едвам го забелязвам .. Но след час като почне да пуска тревата .. Мале ! Не остава сухо място .. Никога не съм ползвал хапчета за подтискане, но се опасявам че ефекта ще е минимален за разлика от сънливостта и ленивостта. И не знам и аз браче, как ще мога да го контролирам това ..
Ако намериш комбинация от билки, чай-ове или нещо което да го спре - пиши, щото си е побъркващо. В един даден момент това е всичко за което мислиш ..
Здравей , имаш ли подобрение ? Мисля , че имам подобен проблем , но предимно се изпотявам под мишниците аз, дори когато стоя на едно място без видимо вълнение . А когато се развълнувам , изнервя или притесня за нещо направо си тече стабилно . И какво се имаше в предвид с това,че ако качиш килограми състоянието ти може да се подобри ? На какво основание ?
казано от Март0 на 13.01.15, 02:01:
И какво се имаше в предвид с това,че ако качиш килограми състоянието ти може да се подобри ? На какво основание ?
Слабите хора обикновено имат ускорена обмяна на веществата.
Ако си слаб, като напълнееш се успокояваш. Нервната система също става по-инертна и ленива. Обаче, ако имаш наднормено тегло и особено подкожни мазнини, тогава трябва да го редуцираш. Иначе изразходваш допълнително много енергия за тези допълнителни килограми и се потиш много повече. А и мазнините са добър изолатор на топлината и пречат на топлообмена на тялото. И на нормалното му охлаждане. Все едно си увил найлон около корема.
Мнението беше редактирано от Миро на 13.01.15 23:27.
казано от Миро на 13.01.15, 23:25:
казано от Март0 на 13.01.15, 02:01:
И какво се имаше в предвид с това,че ако качиш килограми състоянието ти може да се подобри ? На какво основание ?
Слабите хора обикновено имат ускорена обмяна на веществата.
Ако си слаб, като напълнееш се успокояваш. Нервната система също става по-инертна и ленива. Обаче, ако имаш наднормено тегло и особено подкожни мазнини, тогава трябва да го редуцираш. Иначе изразходваш допълнително много енергия за тези допълнителни килограми и се потиш много повече. А и мазнините са добър изолатор на топлината и пречат на топлообмена на тялото. И на нормалното му охлаждане. Все едно си увил найлон около корема.
Мерси за отговора . Значи на кратко да разбирам , че ми трябва повече мускулна маса , за да се успокои нервната система (изключвам насилствено напълняване със всякакви храни ). Тъй като гледам , че си наясно с въпросното “заболяване” ако мога така да го нарека , ще ти опиша и моята ситуация , ако нямаш нищо против . Всъщност не съм сигурен дали и при мен става въпрос за същата диагноза. Отначало мислих , че всичко е на нервна почва . По принцип като съм изнервен или притеснен получавах сърцебиене , но никога не съм се потил и никога не съм го приемал за проблем . Забелязах по учестеното потене под мишниците в началото на лятото – към май месец , точно преди изпитите ми (студент съм предпоследна година) и пак не го приех за някакъв проблем . Та изкарах си аз студентската година така , но по време на лятото ми се случиха малко проблеми и безсъници и това може да е било ключовия момент . Започнах да се изследвам и всеки път си менях мнението –мислих , че се отключва само при стресови ситуации , но започна да се получава и когато съм с приятели или когато ми е студено , без видим психически дразнител , направо започва да си тече стабилната :D Не мога да разбера кое го контролира. Случва се и у нас , понякога при вълнение или изблици на смях . Да допълня също така , че често страдам от студени крайници , не знам дали може да има нещо общо с терморегулацията на организма . В последните 2 седмици направо не ми се излиза от вкъщи , защото ми е писнало да се разкарвам с подгизнали мишници – супер много ми влияе на психиката – спокоен , не спокоен – все си тече кранчето . Другата седмица започвам да си правя изследвания , че все отлагах . Но исках да чуя и вашето мнение тука .Висок съм 178 и варирам около 72-75 кг . Не съм дебел, но имам малко мазнини за изчистване , ако е от значение , но съм далеч от надномерното тегло според мен . Благодарско предварително !
17.01.15
11:57
Здравейте. Мога да помогна малко. От 19 години живея с мъж, който страда от Вегетативна Дисетония. Прочела съм страшно много информация. Само по себе си това състояние не е болест, а по-скоро дисбаланс между Централната нервна система и Вегетативната ( периферната) такава. То влече след себе си всички гореизброени симптоми и неприятни преживявания. Мъжът ми е в класическа форма. Обилно изпотяване под мишниците, прималяване, причерняване, чувство за нереалност, нервен е, сънува кошмари, сърцебиене, главоболие, световъртеж, повдигане, мускулни свивания, страх от смъртта, черногледство, страх от лекари, подозрителен е и други. Има периоди, в които е сравнително добре, но има и ужасни серии. Забелязала съм, че през зимата се чувства добре, но лятото му е кошмар. Физическите симптоми са пряко свързани с психическото състояние. Скоро четох за Дисетонията и имаше едно изречение, което много ми хареса. “Психиката на човека може перфектно да изиграе всяка една болест с точните й физически симптоми”. Изводите са ясни. Човек се чувства адски болен, но изследванията казват “Здрав е като бик”. А това е ужасно състояние.
Другото, което скоро прочетох е за терапия с уред наречен СКЕНАР. Същността му е , че е изобретен за поддържане и лекуване на космонавти, но от години вече се прилага и за “земните” човеци. Принципът му е на базата на много слаби електрически импулси, които “вкарват” двете системи Централна и Периферна, отново в синхрон. И не само това. Той просто нормализира вътрешното трептене на клетъчно ниво, и по този начин стимулира организмът сам да се справи с болести, ако има такива. Мисля скоро да пратя моя мъж на няколко процедури. Вие чували ли сте за това и ако да, какви са отзивите ви?
Колкото до лечението с антидепресанти, то всъщност изобщо не е лечение. Не се подлъгвайте! Само ще се влачите като насън. Не лекуват нищо, само притъпяват дейността на мозъка.
Поздрави и дано съм била полезна.
Мнението беше редактирано от Ива Миланова на 17.01.15 12:07.
казано от Март0 на 15.01.15, 18:25:
По принцип като съм изнервен или притеснен получавах сърцебиене , но
започна да се получава и когато съм с приятели или когато ми е студено , без видим психически дразнител , направо започва да си тече стабилната :D Не мога да разбера кое го контролира.
Да допълня също така , че често страдам от студени крайници , не знам дали може да има нещо общо с терморегулацията на организма .
И трите неща се дължат на тъй наречената вегетативна нервна система. Нервната система се подразделя на две: соматична, която контролираш и осигурява движенията на крайниците ти и скелетната мускулатура. И вегетативната нервна система. Която е автономна и не може да я контролираш волево. Вегетативната нервна система регулира всички вътрешни органи, жлези (и потните жлези) и тонуса, сечението на кръвоносните съдове (разширява ги или свива) Тя има два отдела: симпатикова и парасимпатикова. Тези два дяла имат противоположно действие на органите и системите. Симпатикуса например ускорява сърдечния ритъм, а парасимтатикуса обратното го забавя.
Вероятно в твоя случай става въпрос за превъзбудена симпатикова нервна система. Ефектите от тонизиране на симпатиковата нервна система са: сърцебиене (тахикардия), увеличаване секрецията на потните жлези тоест повишено изпотяване, свиване кръвоносните съдове на кожата (вероятно оттам идват и студените ти крайници. Получава се свиване, спазъм на кръвоносните съдове и оттам изстиването на крайниците).
Пробемът ти идва или от преумора и недоспиване по време на изпитите (и напрежението естествено) или при вземане на тонизиращи (кафе, шоколад и какао) по време на тези изпити.
Симпатиковата нервна система има също така тясна връзка с надбъбречните жлези и адреналина. Увеличеното отделяне на адреналин при стрес предизвиква същите ефекти, които си описал.
Можеш да напишеш (ако искаш) в темата или на лично съобщение какви изследвания ще правиш (или си правил) и какъв е резултата.
Това, което си описал за приятелската компания, че се получава така. Може би развиваш направо една страхова невроза, тоест очакваш това нещо да се случи и понеже си във вътрешно напрежение (лекарите го наричат “напрежение на очакване”) то се случва автоматично на практика.
Състоянието (изпотяването) се нарича в медицината “хиперхидроза” и можеш когато говориш с някой лекр да започваш направо по същество, че имаш тоя проблем.
Здравейте,
Понеже и аз имам подобен проблем, но той е изразен в необяснимо стягане на мускулите около устата, а това води до нелицеприятни неща. Основно се предизвиква когато съм под напрежение (стрес) - мисловно и прочее. Тази вечер отново се опитвам да намера някакъв лек за това и попаднах на две интересни статии (както и на вашата) и реших да ги споделя ...
http://demirbozan.biz/149/билки-паническо-разстройство/
http://www.monitor.bg/article?id=150451
http://www.vtoromnenie.com/viewtopic.php?t=3830
18.07.18
13:13
Здравейте, има ли някакво развитие по темата? Някой може ли да сподели дали след толкова много време състоянието му се е подобрило и как, понеже съм поредния страдащ от това “заболяване”.
29.08.18
22:38
Здравейте и аз имам проблеми със Нервната система и Имам Вегетативна дистония нещата които знам че.са вредни за това състояние е са следните .стрес прекомерен . Стресови ситуации усилени тренировки в залата . прекалено вдигане на тежко . Алкохол. Цигари.Ядене на захрани изделия така като те вдигат и превъзбуждат прекалено много нервната система. И прекаленото застояване . Аз лично в момента пия Грандаксин вече 4 месеца . и всеки ден гледам да се движа поне по 6 7 км като съм почивка правя и по 15 км . ходене . Започнал съм да ходя да плувам плуването много успокоява . обаче.аз съм от доста време така и аз със грешни диагнози . и така . Другото нещо което опитах но то бе за 2 дена защото незнам дали може да се пие с Грандаксина са Капките на Бах психоложка ми ги даде и тя ми каза че действат . За 2 дена които ги пих Един път не ми стана зле . Мен реално само ме боли главата ... Ако някой има нещо с което мога да му бъда полезен да пише . заедно трябва да се изкараме от тези филми.
26.09.18
19:21
При мен проблемите са свързани най-вече с обилно изпотяване, студени ръце и крайници, силно сърцебиене при стресови ситуации.. Промяната на времето също окзва влияние на здравето ми. Чудя се дали тези симптоми изобщо могат да се потушат по някакъв начин при положение, че са свързани с вегетативната нервна система и дали само с билки се лекува това заболяване. Ако може някой да ме насочи какви изследвания да си направя на хормоните, понеже съм ходил по кардиолози и невролози, но без успех.
13.10.18
15:45
Здравей бих ти дал моят съвет как да се избавиш от това .Започни да плуваш на първо място. Но да знаеш .че ефекта няма да стане от днес за утре. Аз става 3 месеца ходя да плувам и симптомите се разредиха доста. След ,което мога да те насоча да отидеш във ВМА да потърсиш доктор Каракънева. тя мен ми е правила изследванията за Дистонията бих казал ,че е най добрата ще и обясниш тя ще те насочи ,четох за момче като теб със проблем с ръцете тя го бе лекувала. и като ти дойде някой симптом отиваш и почваш да правиш нещо друго да избягваш от това мозъка ти да мисли. Ако има друго пиши
01.05.19
08:45
Здравейте ! Казвам се Венелин и бих искал да споделя проблема си ! На 37 години съм от град Варна , просто като информация . И така , всичко започна на 25 март тая година , когато към 1 .30 по среднощ когато оправях едни документи се ядосах и цялото ми лице се зачерви , все едно съм слънчасал . И на шега реших да си премеря кръвното и то се оказа 160 на 100 и направо се втрещих , и бързо намерих в аптечката половин Хлофадон и го изпих . Но при следващото мерене изобщо не беше паднало , ами се беше покачило до 173 и вече бях решен да извикам линейка. Учудващо но нямах нито световъртеж нито ми беше лошо , нито ме болеше глава . Когато дойде шелдшерката и го замери и то беше пак 170 , и докато се забави с кардиограмата която ми каза че била нормална , когато пак ми го измери то беше вече 140 . Явно се бях успокоил ! И като се почна едно лудо мерене на кръвно през следващите дни и винаги през нощите стъпаловидно ми се качваше кръвното от 140 , в 1 беше 150 в 2 160 и нещо .Направо се побърках от страх , признавам си . Бих искал да уточня че до преди да го измеря това високо кръвно , пиех по половин литър кафе предимно следобед придружено с мляко . И през нощите получавах сърцебиене , често уриниране по малко течност с чувство за парене и дори тремор .Та се наканих и отидох на кардиолог , като на прегледа доста се притесних , и първоначално кръвното когато лекарката го измери беше 145 на 90 а след прегледа ( след кардиограмата и ехокардиографията ) падна на 130 на 80 . Тя допусна че може би е нещо свързано с нервната система и ми изписа един диуретик и бетаблокери които трябваше да ги пия рано сутрин . Нормализираха се неща но не съвсем, понеже когато бях в някаква психо-емоционална възбуда или полова , кръвното ми рязко се качваше до 150 до 164 и само за около минута се нормализираше до 125 и 120 , да не говорим за пулса който една вечер беше станал на 123 а една сутрин се събудих с пулс 109 . Освен това имах и болки ту в гърба , ту в ръцете , чувство за опъване и притискане сякаш на вените , почти перманентно сърцебиене , направо с просто око се виждаше как корема ми тупа и вибрира в легнало положение . Не можех да спя през нощите защото сърцебиенето не ми позволяваше , и заспивах с лексотан . Да не говорим че през тоя период имах и пристъпи с силно зачервяване ( все едно съм изгорял от слънцето ) и замъглено зрение , при някаква психо-емоционална възбуда . Когато отидох на вторичен преглед при кардиоложката , тя директно ми даде направление за психиатър , а когато отидох на психиатър той ми каза че било представете си Паническо разстройство . Но аз познавам това разстройство , понеже братовчедка ми страдаше от него , и моите симптоми далеч не може да се свържат с това състояние . Психиатъра ми изписа анти-депресанти , но според листовката те предизвикват учестен пулс , който и без това си го имам , и не знам просто какво да правя . Моля някой за съвет , дали моето състояние може да е вегетативна дистония или би трябвало да се консултирам и с невролог ? Ако някой е по - запознат ще му благодаря за съветите .
Венелине, това са си чиста проба панически атаки! НЕ подценявай мнението на психиатъра и се лекувай по предписания курс! Щом кардиологът те праща там, значи сърцето е здраво. И всичко е на психическа основа. Сам казваш, че във въпросната вечер си се ядосал и това е предизвикало въпросното състояние. Т.е. самото събитие се свързва със психическо напрежение. А относно това,че имаш наблюдения върху човек, който преживява ПА, не може да ти послужи като критерий защото на първо място не си специалист и второ, всеки човек е различен и не може да се говори за пълно припокриване на симптомите.
Мнението беше редактирано от Бат Милко на 01.05.19 09:59.
01.05.19
19:00
Бат Милко , до въпросната вечер когато измерих 160 кръвно никога не съм имал някакво психическо напрежение , имах сърцебиене , често уриниране и тремор след като пиех по половин литър кафе към 13.00 часа и по късно ! И въпросната вечер когато извиках линейка не съм бил паниран , притеснен и изплашен да , но не да не знам на коя земя и небе съм както е при паническите атаки . Чаках екипа на Бърза помощ на входа на блока в който живея и ми беше адски бодро макар и нервно . При мен кръвното е доста лабилно , ако се разгневя или съм в еуфория или се уплаша то рязко се вдига , когато се успокоя рязко спада . Една вечер се изнервих заради един човек и моментално стана 150 , но само след минута покой кръвното ми падна с 30 единици . Не мисля че това е свързано с паническите атаки , паническите атаки траят минимум 10-15 минути до половин час , а при мен всичко е моментално и внезапно . Същото се отнася и за пулса ми , тая вечер когато измерих 123 пулс в 03.00 през ноща , цялата вечер не можах да мигна ! Тресях се целият от нерви и получих 3-4 тремора на краката в легнало положение , както и треперене на ръцете и в 5 и половина ходих на бързо до аптеката за валидол . Не може цялата вечер да съм бил с паническа атака и то в легнало положение , нали ? На мене буквално сърцето ми думка в главата , ако не взема лексотан , освен това имам пулсации в коремната област , а понякога и съм получавал чувство за пулсации и в ръката над лакътя и в крака в бедрото . Положението изобщо не е пристъпно , ами си е почти перманентно ! Все пак благодаря че коментира и изказа своето мнение бат Милко по моя казус .
Мнението беше редактирано от Венелин Янчев на 01.05.19 19:04.
казано от Венелин Янчев на 01.05.19, 19:00:
сърцебиене , често уриниране и тремор...
Същото се отнася и за пулса ми , тая вечер когато измерих 123 пулс в 03.00 през ноща , цялата вечер не можах да мигна ! ...
На мене буквално сърцето ми думка в главата , ако не взема лексотан , освен това имам пулсации в коремната област , а понякога и съм получавал чувство за пулсации и в ръката над лакътя и в крака в бедрото .
Tези симптоми макар и много общи, неконкретни и признавам ужасно плашещи, комбинирани с нормално ЕКГ говорят за панически атаки по учебник по принцип.
Аз имах един период от няколко месеца в който всяка вечер имах чувството, че ще умра. Точно усещането от надкамерни екстрасистоли - думкането в главата/гърлото ме ужасяваше, оттам спичах, кръвното и пулса скачаха и ставаше затворен кръг.
Шашкащи , често срещани и напълно безобидни при здрави хора. Влияят се от натрупването на стрес, преумора, кофеин, никотин, тъй че може би е добре да преосмислиш навика си за количеството кафе. Това, че тялото ти го в толерирало досега, не означава, че винаги ще му понася.
При мен помогна повечко магнезий (1000 - 1500 мг, за кратък период от време) преди лягане и ограничаване на причинителите.
Значи има няколко причини. Но ти трябва да кажеш какво точно тренираш, как си правил нещата добреди няколко години. Сега как тренираш, какво работиш и въобще всичко да напишеш много точно като е едневие,за да може да ти помогнем. Според мен има от всичко по малко, не е само психиката. Имаш психическо напрежение което не усещаш, проблеми които си ги минал и са ти останали, а си го мислил че е ок. Също така много работа и тренировки, без много почивка. После семейна обречененост. На тези години се показват първите симптоми на нестабилното кръвно. Но всичко може да поправиш.
04.05.19
17:51
BGDN Благодаря за коментара , но при мен никога не е имало страх от смъртта , нито истерия , нито буйстване, нито съм се заливал с вода , нито ми е прилошавало да не мога да се държа на краката ! Разбира се тая седмица в която констатирах високо кръвно доста се уплаших и разтревожих , защото бабите ми и дядовците ми са имали още от младини високо кръвно , и си помислих че вече съм развил трайна хипертония . Но чак паническо разстройство , не съм бил в такова стресово положение че да не знам на коя планета съм . За това детайлно обясних какви са ми симптомите и ме интересува дали те се връзват с вегетативната дистония . Това беше причината заради която коментирах този пост и тази тема .