24.11.10
15:55
На 15години съм(почти 16).185см 85кг.Висок съм,имам добре развита мускулатура,но и съм малко омазнен(по няколко формули го смятах излиза средо 20%).Лесно качвам мускулна маса,но и лесно се омазнявам.Преди година започнах от нулата с шкембето.За едно година се оправих-имам сравнително плосък и оформен корем,но изглежда отпуснат.Като го пипам усещам коремните си мускули че малко им остава да изскочат.Другия проблем е че мускулите ми са слабо подчертани.За 1-2месеца спрях фитнеса,но вкъщи поддържах форма(имам вело дъмбели и лост за набиране).Сега пак почвам,като ще спазвам по стриктен режим и тотално ограничаване на боклуците(най-големия ми проблем).Мисля да започна да приемам някакви добавки,за да може с комбинирането на 3те(много тренировки ,диета,добавки) да постигна искания резултат.Тренирам и айкидо 3 пъти седмично,където за час и половина ни изцеждат тотално(аз го считам за кардио).За сега съм се насочил към протеин(няма да е суроватъчен,защото до нас в Кауфланд има насипна обезмаслена извара на Олимпус и ям по 200г преди лягане),Л-карнитин(преди айкидо и тренировки в залата(също давам всичко от себе си)),за по голям ефект и може би БЦАА.Спестил съм си пари(точно това ме амбицира да не си харча парите за глупости).Някакви корекции относно избора ми?Разгледал съм всичко за добавките и мисля е това е правилният избор,защото си знам годините и не искам да се хвърлям много.Само не мога да се ориентирам с марките.Разбрах ,че от интернет е по-изгодно.Някакви насоки? :)
На 15г никакви добавки не ти трябват, довери ми се (освен, ако няма да ставаш състезател). За да не бъде прекалено абсолютизирано, витамини и Омега мастни киселини може да използваш, като витамините трябва да са по-лека формула, а не да се скача на силни спортни такива. Хранителният режим за теб е най-важен - нека той бъде регулатор на масата ти.
24.11.10
17:57
Стоянчо само немога да разбера ,като някои попита да го насочите за добавки .. вие отговаряте на тези години не ти трябват ,защо да не са му нужни какъв е проблема ,да не случаино да му навредят ?!?!??!
24.11.10
18:43
Хайде и аз да отговоря - чувствам се длъжен, че и аз препоръчвам същите неща като Стоянчо.
1. На 15 е - не е тръгнал на 9 на фитнес и съответно няма изградена двигателна култура.
2. 100% съм сигурен, че хранителния режим е “каквото има за ядене в къщи” и в училище каквото се продава в близкото кафе.
3. 100% съм сигурен, че не е развил потенциала си, не е достигнал някакъв период на застой.
4. Ориентирал се е към хранителни добавки щото някой му е казал, че така стават нещата.
5. На 15 според мен не разполага с нужните финанси да отделя месечно по 70-80 лв. само за протеин, а да не говориме за още нещо.
6. Няма представа от хранителни добавки и се съмнявам да извлече нещо дори като минимална полза от тях.
Изобщо защо да се набутва детето да събира пари за някъкви прахчета, като на тези години ще постигне същото и без тях?
Та той е само на 15 и тепърва се развива.
п.п. Имам съмнения, че някои спортни витамини, креатин и азотни бустери даже биха му навредили.
Заставам твърдо зад мнението на Стоянчо - витамини, Омега 3 и нищо друго.
Мнението беше редактирано от head_hunter на 24.11.10 18:45.
Стоянчо само немога да разбера ,като някои попита да го насочите за добавки .. вие отговаряте на тези години не ти трябват ,защо да не са му нужни какъв е проблема ,да не случаино да му навредят ?!?!??!
head_hunter ти отговори изчерпателно. Ако имаш някакви забележки към коментарите ни, посъветвай го ти по-компетентно.
1. На 15 е(всъщност ми оставан 2месеца да стана на 16-тренирам сериозно от 15годишен-10 месеца
2. 100% съм сигурен, че хранителния режим е “каквото има за ядене в къщи” и в училище каквото се продава в близкото кафе.
1.6:30 овесени ядки +5 белтъка
2.9:30 сандвич-2 пълнозърнести филии с кашкавал и пуешко месо.
3.11:30-същото(на даскало съм)
4.13:30-фитнес(само вторник,четвъртък и събота)
5.15:00-месо с ориз или картофи(казал съм на майка ми да ми се готви специално)
6.18:30 салата и пак месо с ориз/картофи-ако съм на айкидо само салата
7.22:00 200гр обезмаслена извара+20гр кисело мляко 3,6% +100гр вода-разбивам и пия
От 3 седмици съм на него.Да съм прегрешил с 2 шоколада.
3. 100% съм сигурен, че не е развил потенциала си, не е достигнал някакъв период на застой.-точно това мисля че е причината-в началото рязко тръгна всичко,сега процеса се забави много.
4. Ориентирал се е към хранителни добавки щото някой му е казал, че така стават нещата.-по-скоро тук съм го прочел.Сам ходя във фитнес и нямам много вманиачени приятели.
5. На 15 според мен не разполага с нужните финанси да отделя месечно по 70-80 лв. само за протеин, а да не говориме за още нещо.-Нашите са съгласни и нямат нищо против да ми ги купуват,стига да съм сериозен.
6. Няма представа от хранителни добавки и се съмнявам да извлече нещо дори като минимална полза от тях.-не претендирам че знам от опит,но съм изчел статиите тук за конкретните добавки и мисля че знам.Помислил съм върху всичко преди да напиша темата.Поне така смятам.
Изобщо защо да се набутва детето да събира пари за някъкви прахчета, като на тези години ще постигне същото и без тях?
Та той е само на 15 и тепърва се развива.п.п. Имам съмнения, че някои спортни витамини, креатин и азотни бустери даже биха му навредили.
Заставам твърдо зад мнението на Стоянчо - витамини, Омега 3 и нищо друго.
Мнението беше редактирано от Niemand на 24.11.10 20:17.
24.11.10
20:19
аз не мисля ,че нещо от тези изброените ще му навреди ( мое мнение ) - хората си набоцаха по 2 тона химия и нищо им няма камоли от 1 протеин 1 креатин некфи аминокиселини , и от 2,3 азотни бустера на седмица ще му стане нещо ,но както и да е...
аз съм на 16 и засега си пия протеина ,креатиновата матрица + амино ,тук таме като има пари купувам некое прахче азотен бустер ,,,
но си знам и храната си е храна храня се добре и нямам проблеми ,не се притеснявам знам ,че тук не е мястото да говорим за химии,ама толкова хора се опозориха с този медикамент и толкова само дето си дадоха парите ,че камоли на някой от нас ще му стане нещо от некакав си протеин ,ако не се превишава дневния прием на креатина няма да има и странични заболявания ( говоря за черния дроб ) ,на мен са ми казали ,че най важното сега на моята възраст е да си набавям въглехидрати и наи вече протеин ,за това съм дал и пари за протеин защото само от храната немога да го набавям : )) а като съм на даскало ходя да ям на ресторант ,след трен ресторант и голямото междучасие сущо ходя ,или пия някоя активия с някои банан ,не се тъпча с хамбургери макар ,че на 16 години с тоя метаболизам нема да ми навредят кои знае колко ..трябват ми килограмииии
Да речем, че не си прочел нищо от това, което head_hunter е изредил (защото, ако го бе направил, най-вероятно щеше да ти направи впечатление т.1,3 и 5).
1.За чий чеп му е на начинаещ (стаж под 1 година) да си харчи парите за добавки, ако ръцете му треперят на всяко повторение (липса на физическа и психическа пригоденост към подобен виж натоварване) ?!
2.Ако започне в началото с азотни ускорители и креатинови матрици, аз викам след 2-3 години да отвори тема за ААС.
3.Извинявай но за да набавиш 150-160гр белтък не е необходимо да се наливаш с протеинови пудри.
4.С какво креатинът помага на начинаещия? А азотния ускорител? Освен да му разхлопа сърцето от висок пулс и да му вдигне кръвното налягане аз друг ефект не виждам! Знаеш ли изобщо как действа азотния “буустер” на кръвоносните съдове, сърцето, дали това е безопасно, та споделяш мнение, че 2-3 пъти седмично нямало да окаже негативен ефект????!!!
Още много мога да изреждам...
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.11.10 20:38.
24.11.10
20:42
И аз и аз :D
Обаче като гледам няма смисъл. Дадохме съвет, а дали ще ни послушат е друг въпроса.
Все пак пробвахме. :)
След малко очаквам той да ви обясни на вас какви добавки са подходящи за вас :D
24.11.10
21:02
:Д
Ами изброяваи та да видим ,може да ме убедиш да спра бустера .. ама креатина не виждам защо да го спирам ? та като азотния бустер разхлопа сърцето кръвта стига по бързо до мускулите там му е + са
(всъщност не знам какво е ААЦ ) :)
И аз и аз :D
Обаче като гледам няма смисъл. Дадохме съвет, а дали ще ни послушат е друг въпроса.
Все пак пробвахме. :)
Да ти кажа не знам с какъв font трябва да се напише една препоръчителна за начинаещите тема, в която да е обобщена, синтезирана информацията необходима на този тип хора. Дори съм мислил да предложа (не знам дали е реализируемо), още при регистрацията на потребител да има един въпрос дали е начинаещ и ако е такъв автоматично да получи примерно съобщение (ЛС), което да съдържа тази предварително подготвена информация заедно с линкове към съотетните раздели на изданието - хранителни режими, тренировки и т.н. и една МОЛБА - да пита след като се е позапознал горе-долу с нещата. Тази идея, разбира се търпи корекции.
Абе чудя се аз дали да не направя един половингодишен антиоксидантен цикъл в комбинация с високи дози Омеги и витамини, но безвсякакви пудри...?
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.11.10 21:09.
24.11.10
21:17
бе много се разбирате ..всички сте професионалисти ... тряало такова за начинаещи и за еди си какви ,е тогава за кво са направени тея раздели хората да пускат теми и да им се отговаря или за кво ,,аз питам като човек с кво ще навреди бустера или еди си какво вие ми говорите можело да се изброи еми изброи обоснови се малко ,и на мен ми е лесно да кажа ” ми не не става не е за теб ” ЗАЩО е въпроса ,като не знам нещо или не се обаждам или питам !
Аз изобщо не мога да проумея , как начетени хора като Стоянчо и head_hunter ,изобщо си тровят нервите всяка божа вечер ,да обясняват едно и също на такива като ванката...
бе много се разбирате ..всички сте професионалисти ... тряало такова за начинаещи и за еди си какви ,е тогава за кво са направени тея раздели хората да пускат теми и да им се отговаря или за кво ,,аз питам като човек с кво ще навреди бустера или еди си какво вие ми говорите можело да се изброи еми изброи обоснови се малко ,и на мен ми е лесно да кажа ” ми не не става не е за теб ” ЗАЩО е въпроса ,като не знам нещо или не се обаждам или питам !
Пич, пий бе! Какво мрънкаш не мога да разбера?! На кой въпрос не съм ти отговорил? Казах ти какво правят азотните ускорители - тези неща никак не са безобидни. Ти какво искаш да ти кажа, че можеш инфаркт ли да получиш?! Да съм се бил обосновал...ами какво повече искаш да чуеш?! Аз казах, че мога още да изреждам примери защо на начинаещия не му трябват добавки.
Аз изобщо не мога да проумея , как начетени хора като Стоянчо и head_hunter ,изобщо си тровят нервите всяка божа вечер ,да обясняват едно и също на такива като ванката...
Да ти кажа струва ми се че понамаляха малко :)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.11.10 21:40.
24.11.10
21:43
добре аиде като сте толкова големи ( начетени и много образовани ) аиде отговорете на този въпрос ( кога наи добре расте трицепса и бицепса )
1.когато е изморен минимално
2.когато е изморен максимално
3.когато е преди преуморяване
4.когато е изтощен докраи
????????????? аиде като много знаете като сте много начетените ,отговорете правилно
24.11.10
21:47
значи твърдиш ясно твърдо ,че много вредяли ,а казваш че разхлопвали сърцето и повишавали пулса .. като се напиеш като свиня пак ти хлопа сърцето ,щом си тръгнал да обеждаваш някого в нещо изреждаи ,аз не мисля че някои ще го спре като му забие сърчицето малко повече .. лека вечер и приятно да ви посрещне утре денят : ) аиде сладки сънища
Браво Ванка, доказа че си истински мъж, не се отказа след като ти посочиха разумни аргументи и затвори устите на разбирачите без никакво покритие.
Някой прочете ли ми целия пост,където пише,че си знам годините и съм се насочил само към протеин,БЦАА и Л-карнитин!И целта ми е да се изчистя/отслабна,мускулите са ми слабо подчертани и не искам да губя маса като го правя!Не съм и споменавал креатин и други такива.
Някой прочете ли ми целия пост,където пише,че си знам годините и съм се насочил само към протеин,БЦАА и Л-карнитин!И целта ми е да се изчистя/отслабна,мускулите са ми слабо подчертани и не искам да губя маса като го правя!Не съм и споменавал креатин и други такива.
А ти не прочете ли, че не ти трябват никакви добавки на този етап?!
добре аиде като сте толкова големи ( начетени и много образовани ) аиде отговорете на този въпрос ( кога наи добре расте трицепса и бицепса )
1.когато е изморен минимално
2.когато е изморен максимално
3.когато е преди преуморяване
4.когато е изтощен докраи
????????????? аиде като много знаете като сте много начетените ,отговорете правилно
То не зависи само от тренировката, я ни кажи ти тогава отговора ? ако го разберем всички ще имаме огромни ръце.
25.11.10
10:05
А ти не прочете ли, че не ти трябват никакви добавки на този етап?!
Абе да взима к’вото иска - щом го влече :D
Пращай ги да се надбягват с вятъра. Аз за последен път се занимавам с невръстни тинейджъри ;)
Виж го, че си е навил на пръста да пие нещо. Сега просто търси одобрение и ще го намери от същите като него :D
Мнението беше редактирано от head_hunter на 25.11.10 10:06.
Абе да взима к’вото иска - щом го влече :D
Пращай ги да се надбягват с вятъра. Аз за последен път се занимавам с невръстни тинейджъри ;)
Виж го, че си е навил на пръста да пие нещо. Сега просто търси одобрение и ще го намери от същите като него :D
Ами тогава да пробва Muscle Marinade на Purus, в комбинация с Halodrol Liquigel на Gaspari и Jack3d.
25.11.10
11:18
Амин!
:D
25.11.10
12:03
Vankataaaaa ти в час ли си бе момче???Какви азотни бустери какви креатинови матрици на 15 години бе момче ти нормален ли си ?
И в наи простичкият азотен бустер има поне 112-150 гр кофеин - това се равнява на 3-4 кафета
Е какво ще стане с това 15 годишно момче ако изпие 4 кафета според теб??
25.11.10
18:07
Vankataaaaa ти в час ли си бе момче???Какви азотни бустери какви креатинови матрици на 15 години бе момче ти нормален ли си ?
И в наи простичкият азотен бустер има поне 112-150 гр кофеин - това се равнява на 3-4 кафета
Е какво ще стане с това 15 годишно момче ако изпие 4 кафета според теб??
кво ше стане бе разбирач какво ????
след тренировката ще диша като луд еитва ще стане ,на мен кво ми стана като съм на 16
всичко си има граници като не злоупотребяваш си в крак с нещата ,а вече не знам за другите като преминават някой граници какви ще са им последствията ,ако иксаш чети някои неща за кофеина : ) щом за 4 тренировъчни дни пиеш 2 бустера тва са 8 кафета е ок за 4 дена 8 кафета не са много като през другото време не взимаш нищо свързано с друг кофеин си ОК
25.11.10
18:28
Vankataaaaa ти в час ли си бе момче???
Чу ли бе разбирач? :D
Казвам ви аз да не се занимавате с разни дребосъци ама вие гледате да помагате - те ти булка Спасов ден :D
п.п. И да четеш за кофеина щото.... нема да се изказваш неподготвен ламер такъв :D
Мнението беше редактирано от head_hunter на 25.11.10 18:29.
25.11.10
18:51
Vankataaaaa ти в час ли си бе момче???
Чу ли бе разбирач? :D
Казвам ви аз да не се занимавате с разни дребосъци ама вие гледате да помагате - те ти булка Спасов ден :Dп.п. И да четеш за кофеина щото.... нема да се изказваш неподготвен ламер такъв :D
:D :D
абе пичове за кви дразги ми говорите ,сега че несъм много в крак кво да направя аз си исказвам моето мнение ..вие ме взимате тука за някакав кадето се дразни ,не го правя нарочно просто си казвам моето вие веднага хлапак ,ламер ,начинаещ кво ли не ,просто си изказвам мнението ,че като не се превишава няма да има лоши послествия и да пие протеин и креатин на 14 години ,така е според мен тва казвам.вие ме земахте за дразнител - съжелявам ,че си исказвам мнението :D :P
25.11.10
19:01
ужас
просто ужас
заради такава разбирачи като тебе Ванкатааааа има доста момченца дето на 15 взимат креатин
на 18 метан
на 23 правят цикли с по три четири компонента
на 30 пробват с GH а на 35 вече са импотентни .....
ти си неуко и тъпо момченце което е ужасно вредно както и за този форум така и за спорта като цяло
25.11.10
19:05
Предлагам да направим фен тема на Ванката където да направим класация “Топ 10 най-култови поста” :D
Не очаквай вълшебства, нито БЦАА, нито от карнитина.
Ще хвърлиш 100ина лева на вятъра, вместо за храна и толкова.
Тренираш 3 пъти седмично айкидо, ще тренираш и 2-3 пъти фитнес. По-добре инвестирай в храната си.
Написал съм си режима от финансова гледна точка няма проблем и за двете.Купувам си ежедневно и извара и яйца,месо...
И пак повтарям не ми е целта масата-точно обратното.
ПП: и фитнеса е 3пъти.
ПП2:Толкова пъти съм чел ,че един хубав протеин е по-полезен от повечето ГМО храни които ядат и малките деца,а като го споменах вие наскочихте.
Мнението беше редактирано от Niemand на 25.11.10 19:27.
25.11.10
19:33
Добре де толкова народ се изреди да ти обяснява и ти “ама само ВСАА и л-карнитин” - ми взимай ги и готово /вижда се, че си решил/ явно ти е да пиеш нещо - пий де. Егати драмата настана.
Добре де, купувай - протеин, ВСАА, л-карнитин и един глутамин. Доволен?
Искам Ванката да го направим модератор и да ни трие постовете, които не му допадат :D
Просто написах сериозна тема и получих 2 сериозни отговора от 30.Другото беше ебавка с потребител и слагане под общ знаменател 15-годишната младеж.
Мнението беше редактирано от Niemand на 25.11.10 19:41.
25.11.10
19:39
Много разбирачи ще го отнесат... Направо де що не е ‘92+ - out.
Написал си си храненето, но за мен, освен 5-те белтъка, останалото не е много изчерпателно.
Месо с ориз или месо с картофи, в твоите представи е едно, в представите на майка ти(която го готви 2-ро), а в моите е ....1/2кг месо и 40гр. ориз или картофи. Примерно. :D
Ако толкова смяташ за нужно, вземи си БЦАА. Има момент, в който човек има психологическа нужда от някаква “добавка”. И аз съм си купувал БЦАА...голямо важно. Подходяща корекция в храненето, винаги е давала бърз и видим резултат при мен. Не, че се храня много добре, напротив. :)
При такова разбиране от страна на родителите ти, както и при липса на сериозни финансови проблеми, не мисля че са ти нужни протеин, бцаа и т.н. Поне не и на този етап, добро ядене и добри тренировки и ще си 6.
/Я, колко народ се разписа, докато напиша отговор :D /
Мнението беше редактирано от 6th на 25.11.10 19:41.