11.03.05
17:33
Значи интересува ме когато сам на Н.в.д с около 100 гр. вагл. на ден,мога ли да ям ябалки,мандарини и портокали по малко и дали това ще ми вдига инсулина.
Да, може и трябва част от въглехидратите да ти идват от плодове.
Повечето плодове съдържат сравнително голямо количество фруктоза която се метаболизира по различен начин от глюкозата /примерно служи за възстановяване на гликогена в черния дроб, но не и на гликогена в мускулите/.
Естествено, не бива и да се прекалява, но ограничението е сравнително високо, според Лайл МакДоналд /световен експерт в low-carb диетите и баща на кетодиетата/ количеството фруктоза за деня не трябва да надхвърля 50-75 гр. в противен случай фруктозата се складира в мастните депа.
В заключение - 2-4 плода на ден няма да ти навредят на постигането на целите, а ще ти осигурят множество ценни микронутриенти, което ще бъде със силно здравословен ефект.
Все пак трябва да се спомене, че има билдъри които имат фобия от всички прости захари и в период на чистене премахват от менюто си плодовете и млякото, това важи и за състезателите в последните седмици преди състезанието. За мен специално плосювете от това да запазиш плодовете в дневното си меню са много повече от минусите.
Не би трябвало да има проблем! Парс по темата да питам: какво място имат зеленчуците в НВД? В смисъл около 100-150 гр (това цялото са всичките въглехидрати, заедно с плодовете)
зеленчуците също са си ок при НВД, дори повече и от плодовете, те са абсолютно безспорни. Без фибрите, които ти осигуряват зеленчуците, направо ще се задръстиш. BTW, никак няма да сгрешиш ако изключаваш фибрите от зеленчуците от дневните въглехидрати
Не разбрах дали 100-150 гр. са ти теглото на зеленчуците или въглехидратите от тях /което вече си е доста/.
Освен плодове и зеленчуци не е лошо на закуска и/или предтренировъчно да заредиш и с комплекни въглехдирати, естествено номер едно са овесените ядки.
Надявам се да съм ти помогнал :D и успех в чистенето!
Да! 100те грама са идеални за НВД според мен, и те трябва дасе приемат до около обяд, или малко след тренировка също, все пак е НВД! Ако въглехидратите са ти около 30те грма падаш до ексремно ниска въглехидратна диета, която е резач, аз съм на такава от вече 12 дена, но трябва да си стоиш някде на затворено, защото пък е свързана с консу8мация на протеин пре 2 часа, и белтъка трябва да е поне 300 грама дневно, мазнини, може и 70сетина грама постоянен
ами Парс, вярно че не се изказах както трябва - 150 грама зеленчуци, не въглехидрати - иначе вече не е НВД, нали?!
Консумацията на плодове както и другите неща от диетата са строго индивидуални. По принцип не би трябвало да се ядат при такава диета, но много хора го правят. Например има хора които не обичат плодове и дори през основият период не консумират, а започват само за състезание, защото така трябва. Ако много ти се изка да ядеш плод то от гореспоменатите бих ти препорачал само ябълките и то зелени (останалите плодове в никакъв случай:-). Аз лично вземам декстроза, защото предпочитам да си повиша нивото на инсулина (от фруктоза (почти) не може). А въглехидратите от зеленчуците по добре не ги смятай, те са фирби (зеле, моркови и т.н.) и не се усвояват от организма и са задължителни при една такава диета (дори и в основен период).
27.03.05
18:23
Бихте ли ми обяснили как да изчисля колко грама са въглехидратите в даден зеленчук или в някаква храна по принцип, защото не ми е ясно.
Доколкото аз знам много подходящи за НВД от плодовете са киселите ,грейпфрут,лимон....боровинки,къпини,малини,киви..
Гледах един път предаването на Недик(fitnesweekend)и в това предаване каза че плодовете са природните бонбони.Но питах култориста Митко Славов и той ми каза че може да се ядат плодове обаче до 15:00 от там нататъка вече фруктозата си заема мястото и става лошо.Но трябва да се яде най много 2-3 плода.Мито Славов ми направи една много хубава диета и в нея дневната ми дажба плодове бяха 2 банана.Диетата е страхотна а афекта беше много голям.
както казвате пладовете зареждат черния дроб.
да ама целта на Н.В.Д. е да се изчерпят запасите от цялото тяло,а там излизат последни.
тъй че плодовете са против логиката на кетонните диети.
в някои други диети може и да действат.
когато някой е пробвал и направил едното е добре да направи и другото за да разбере кое как му действа.
не знам защо ама всички момичета си мислят че като изяждат по 10 ябълки на ден без нищо друго ще отслабнат,защото ябълките съдържат само вода и пречистват опрганизма,но нали съдържат и захар-фруктоза.с диетите не съм добре запознат,възможно ли е това нещо,лично смятам че ще се изтормози организма