Киселото мляко

HW

12.03.05
10:30

Искам да питам какво мислите за киселото мляко дали е по-полезно от прясното и ако тренирам сериозно дали трябва да го ям,защото вкуса му хич не ми допада и малко го позабравям!?! :D :shock:  :D

12.03.05
11:41

Не е задължително да го пиеш често и по много киселото мляко. Но е добро защото има антиоксидантни качества и т.н. Но откъм калории и протеини е доста слабо.
по-здрави

13.03.05
00:54

Извода е - и да ядеш и да не ядеш лошо няма :wink:
Аз лично обичам кисело мляко и си ям. Всички експерти диетолози и тем подобни хора казват че киселото мляко е хубаво нещо (ако не друго иначе нямаше да е толкова популярно)
Ама и да не ядеш нищо няма да ти стане, просто в него няма нищо съществено като калории или протеини/въглехидрати/мазнини

HS

13.03.05
10:30

Особено добър ефект има на сутринта след купон да удариш 2 кисели млека с краставица примерно,аз така се раждам направо  :D

13.03.05
19:16

Киселото мляко е нещо много голямо! :)
Има изключително място в българската култура и това не е никак, ама никак случайно. Много може да се пише/говори за този продукт... Аз сега само мога да кажа, че той е незаменим, инкален и изключително ценен.

И междо другото, по мое мнение не е никак “малък” като калоричнист. Аз имам някакъв феноменален апетит и стомах... супер много ми се “поглъща” Например имал съм случаи, след тежка тренировка, се пребирам гладен като вълк и прасвам моментално 2 кисели мляка 2%-тови./ Разклащам ги и ги пия/ Е след това.... нямах никакъв апетит. Незнам какво стана... ами хич не ми се ядеше. :) А иначе след такава трен. си ям сума храна... примерно имал съм случаи да излапвам половин тенджара леща с хляб.

Друго предимство, което аз ползвам е, че може да се пие навсякъде. Взимаш разклащаш хубаво и го излоквам, почти на екс. :) Идеалка. :)

п.п. ПРеди години някои мляка ми се струваха много гадни на вкус, обаче с времето... вече не обръщам внимание на вкуса :lol:

LA

14.03.05
00:35

ето тая логика е МНОГО ДОБРА!

14.03.05
01:06

[quote author=“hsvilenov”]Особено добър ефект има на сутринта след купон да удариш 2 кисели млека с краставица примерно,аз така се раждам направо  :D

Оффтопик: защо не каза, че ядеш таратор бе човек, а ни мъчиш само със съставките  :lol:  :lol:

Не слага сол, олио, оцет и копър, затова :)
Аз бих добавил и орехчета  :lol:
Киселото мляко е добро, много е добро.
Обаче имам въпрос.
По - добро от прясното в какво отношение?
Като цяло, антиоксидантните му качества са по - добри, подобрява и храносмилането, но прясното се усвоява по добре и по - бързо и ако е от надежден източник можеш д аразчиташ, че маслеността му не е барана.
Писал бях доста за млеката някъде, ама вече е неоткриваема темата...

14.03.05
11:46

D3BEP, еми да... така е
Голям проблем е, че блъскат с разни допълнителни “екстри” всяка една храна и просто не може да се прецени нищо...  кое е добре кое е зле в нея...

Хора, има чалъм само да си правите киселото мляко, ако се потрудите малко резултата ще е просто ОГРОМЕН. Семейството преди си взимахме от едно село прясно мляко и си го квасихме по 10 бурканчета като направим... висчко беше идеално. Не е особенно трудоемко за правене. Но ако един път опитате и свикнете... уникално добро е.

15.03.05
12:02

мисля, че киселото мляко е доста добра храна и не бива да се пренебрегва. Lactobacilus Bulgaricus, което се съдържа  в киселото мляко спомага храносмилането. Също така един от рекламните лица на Musashi(не помня кой) препоръчваше протеина да се пие с кисело мляко, а не прясно. Най-елементарно погледнато, прясното и киселото съдържат еднакъв процент протеин, така че не виждам защо да го изключваме от менюто си.

Тпд, с какво го квасите, ве братчед :)
Я си признай...
Щото то точно квасът му е зора.
Принципно би следвало да става и с друго кисело мляко.
Ама киселите млека от магазина май по произход са не бугарски бактерии, ами сухо мляко и консерванти.
Има ли отде да се намери квас?
Или поне с какво кисело мляко го квасите? В какво съотношение?

15.03.05
16:40

Еми дзвер то сухото кисело мляко си има адски много живи бактерии! А млеката като пършевица и здравец вкисват доста сериозно, което говори за доста голямо количество бактерии, докато данон и след седмици си е като ново :) . Но мен лично ме претиснява хигиената по приготвянето и смятам, че качеството и хигиената е на много ниско ниво, което даже го прави опасно за употреба.
по-здрави

15.03.05
17:02

В крайна сметка кое е по-малкото зло? Здравец или Данон ;)

15.03.05
17:04

Е много ясно, че здравеца ве братле! Нали искаме да има :) бактерии? И аз избирам здравеца, но не бих пил от това мляко всеки ден.
по-здрави

15.03.05
22:29

[quote author=“D3BEP”]Тпд, с какво го квасите, ве братчед :)
Я си признай...
Щото то точно квасът му е зора.
Принципно би следвало да става и с друго кисело мляко.
Ама киселите млека от магазина май по произход са не бугарски бактерии, ами сухо мляко и консерванти.
Има ли отде да се намери квас?
Или поне с какво кисело мляко го квасите? В какво съотношение?

Ооо, радвам се че има надъхани за домашното! Гледай сега, ще се пробвам да опиша как става работата при нас. Ей, казвам ти толкова добро мляко, никъде , никога от магазин няма да намериш. Уникално е, гъсто... абе супер яко!

Та. Първо се прави от прясно мляко краве/ПЛУС ОБЧЕ, ако имаш откъде да вземеш, ЗАЩОТО само с краве става пак добро, но е рядко, докато с обче ножа се забива направо. :)/ Та като намериш смед краве овче/или само краве/... Закваската  я взимам от ДАНОН, да може да ти е леко странно, но купувам едно данондче и всичко е ок. Също може да пробваш кваса да го вземеш от вече напревено, но аз с данонд карам и става идеал петров.

А иначе знаеш ли технологията? Защото има доста тънкости. КАто например, прясното мляко трябва да е загрято, толкова че да ти търпи пръста вътре, нито много студено, нито много топло, ако го сложис стидено, става голяма кашора. Също така като го оставят, повий го с някакви кожи... или стабилни платове трябва да е на топло и т.н...

Ако има нещо още кажа. Ама аз пак да кажа, трудна не е много, обаче се въздвръща многократно. А, и ако имаш засечки, сигурно ще е нещо в технологията, кваса-данон върши идеална работа. Много е важно самото прясно мляко да е добро, да не е някакво със сухо мляко вътре и 50% вода.

Поздрави и
Успех!

15.03.05
23:03

Еми данон е много добро кисело мляко братле! Правилно!  :twisted:  :twisted:
по-здрави

16.03.05
02:11

[quote author=“tpd”]..............

Батенце много ми беше интересно да разбера твойта технология, но честна дума нищо не можах да разбера от това, което си написал. Български ли е, македонски ли е, какво?

16.03.05
09:47

Абе няма значение! Но тва данон за закваска дето го ползва е супер тъпо, защото млякото не струва!
по-здрави

[quote author=“Slade”][quote author=“tpd”]..............

Батенце много ми беше интересно да разбера твойта технология, но честна дума нищо не можах да разбера от това, което си написал. Български ли е, македонски ли е, какво?

Що бе, съвсем си беше ясно.
Затопляш прясното мляко, но не го прегряваш и сипваш в бидончето малко “Данон”. После го завиваш за да седи с добра температура за бактериите и то става.
Неясните неща остават две:
1. Има ли значение колко Данон на колко прясно мляко ще сложиш?
2. Колко време горе долу трябва да престои - да кажем 3 литра прясно мляко, за да стане на кисело?

16.03.05
13:59

[quote author=“Slade”][quote author=“tpd”]..............

:) Приемам критиката, но бях маса уморен, пропорционално на скоростта на писане и става шлъокавицата... Но не се заяждайте, важно е да разберете какво съм казал.
[quote author=“emil_mlo”]Абе няма значение! Но тва данон за закваска дето го ползва е супер тъпо, защото млякото не струва!
по-здрави

Емо, ами аз с дръги закваски като пробвам, все нещо се прецаква. Вярно е, че данона си е супер сметана, но това не е фатално все пак се слага съвсем малко от него в цял буркан. Реално няма никакъв проблем.

1. Има ли значение колко Данон на колко прясно мляко ще сложиш?
2. Колко време горе долу трябва да престои - да кажем 3 литра прясно мляко, за да стане на кисело?

Естествено, че има! То количеството е решаващо за крайния резултат.

Гледай сега, на 4 буркана прясно мляко/от ония големи бургани... /май бяха по 800мл, не съм сигурен точно, абе от големите стъклени, стандартни./ слагам към половин кофичкна Данон закваска. /Така, че емо половин кофичка данон, няма толкова да ти “натрови” млякото :) /

Иначе това колко се държи е различно, според температурата при която го държиш. В смисъл, че при една температура може да го държиш 2 часа и да стане, при друга 4…, а един път бях го забравил стоя 6 часа и пак беше наред. :)

Явно вие до сега не сте се занимавали, аз мислех, че сте правили опити. Я кажете някой иска ли да му “замеря” точно цялата процедура с количеството и времето и т.н. Ако само си питате ей ака за спорта, няма смисъл да си правя труда. :)

п.п. Оплаквания за качеството на правописа, не приемам, който не му оттърва да не чете.

03.04.05
16:37

здр! като почитателка на киселото млекце ще ви прероръчам Елена, пона ако ви дреме дали ще е вкусно хехе...1 буркан ми действа напълно засищащо поне за 3 часа напред:)) :roll:

03.04.05
18:47

[quote author=“Luzyfer”]здр! като почитателка на киселото млекце ще ви прероръчам Елена, пона ако ви дреме дали ще е вкусно хехе...1 буркан ми действа напълно засищащо поне за 3 часа напред:)) :roll:

Хе-хе, за да се заситя ми трябват поне 3. То млякото си е 90% вода.  :D

TE

03.04.05
21:58

Кисело млеко с банички

03.04.05
23:51

Яли ли сте овче кисело мляко? Знаете ли кво е гадно :) Вече надушвам в кой “краве” млека ръгат и овче. Карай, и то полезно.
  Инак аиряна да живей! Идеално влиза с вечерята, поносим заместител на бирата :) Бтв не е лошо и ако се ръгне едно степче (ягода).

ZI

04.04.05
19:23

Еха мляко /кисело/ с овесени ядки кеффф ,само лощо че се увличам, еи без данона де.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1