инж. Марин Маринов - В момента: бързи, минималистични тренировки

Прескочи до:

казано от Freelancer на 22.08.11, 10:22:

Привет,
Не, излъгах, имам една нова и много голяма емоция - да преям здраво след продължителен фастинг! :D
Като цяло ефекта по тялото е намаляване на процента подкожни мазнини.

Не мисля, е добра идея да подстрекаваш хората да преяждат здраво след продължителен фастинг ;)
След толкова нвд и ЦХ все ми се струва, че трябваше да си по-релефен от това което се вижда на снимките? Имаш ли някакви периоди на стабилно ояждане без тренировки ?

Мнението беше редактирано от Йордан Христов на 22.08.11 12:33.

22.08.11
12:38

Какво искаш да кажеш “трябва да си по-релефен”. Какъв е критерият?
Според мен и това, което съм виждала на живо изглежда страхотно.

казано от Miyu на 22.08.11, 12:38:

Какво искаш да кажеш “трябва да си по-релефен”. Какъв е критерият?
Според мен и това, което съм виждала на живо изглежда страхотно.

Ми съдя по Martin Berkhan и клиентите му и по това, което се случи с моето тяло само за два месеца гладувания.
Иначе човек с добра мускулатура си изглежда страхотно и на 5 и на 15 % ;)

Мнението беше редактирано от Йордан Христов на 22.08.11 12:48.

казано от slavko на 22.08.11, 10:37:

Цеци, моля те шерни по няколко клипа за Internal и external ротации...

http://www.youtube.com/watch?v=ylOsTXQdfkk
http://www.youtube.com/watch?v=BYPba3ms9io
http://www.youtube.com/watch?v=W-HPt0d05es

http://www.youtube.com/watch?v=x44CmqKFuMQ

Данчо, искаш да кажеш че очакваш да получаваш един и същи резултат всеки път? не мога да кажа за гладуването, но при мен НВД вече не дава стария резултат. не се чувствам добре от него и не се изчиствам като едно време. също така като сложиш различните хора на една и съща диета получаваш различни резултати. защо цикличното хранене да е по-различно?
да не говорим че има разлика(за мен) между максимално нисък и оптимален процент мазнини.

22.08.11
13:39

Марин изглежда така, защото тренира с много нисък обем...тренировката му са в 30-ина повторения...кондиция почна да го прави, защото аз му предложих...как искаш да бъде мега релефен...а и на него не му е това целта...той просто иска да живее максимално здравословно...

Марина...я си поясни въпроса...какъв е критерия да си релефен ли...:))))....марин не изглежда страхотно-изглежда нормално!!!...гледай реално на нещата...

Но доколкото го познавам инженера...въобще няма да му пука от тия постове...той е над нещата...аз затова му се радвам много:))))

TN

22.08.11
13:43

За мен , релефен=нисък процент подкожни мазнини

Мнението беше редактирано от The Next на 22.08.11 13:44.

казано от KETLOT на 22.08.11, 12:32:

казано от Freelancer на 22.08.11, 10:22:

Привет,
Не, излъгах, имам една нова и много голяма емоция - да преям здраво след продължителен фастинг! :D
Като цяло ефекта по тялото е намаляване на процента подкожни мазнини.

Не мисля, е добра идея да подстрекаваш хората да преяждат здраво след продължителен фастинг ;)
След толкова нвд и ЦХ все ми се струва, че трябваше да си по-релефен от това което се вижда на снимките? Имаш ли някакви периоди на стабилно ояждане без тренировки ?

Защо да не може да хапнеш обилно след 20 часа фастинг? Къде е проблема? Пък и зависи какво значение се влага в думата “преяждане”.

За прогреса  и ефекта от храненето... По принцип съм почнал от skinny-fat, което си е най-лошата изходна позиция от където и да го погледнеш. Слаба ми е костната рамка. Винаги съм имал доста мазнини по корема. Никога не съм тренирал целенасочено за покачване на мускулна маса и никога орелефяването не ми е било цел.  Единствената ми цел е да съм добре здравословно и да ставам все по-силен. Всичко другото е добър страничен ефект. На ВМ-НВД и на ЦХ губя доста бързо подкожни мазнини. Съзнателно ям малко повече, защото иначе ще трябва да си сменям целия гардероб. В последно време си стоя на 70 кг. но обиколките ми падат, явно рекомпозирам. Ако тръгна и да се  орелефявам до максимум... Също така преди някоко месеца си правих една операция и  месец и нещо физическата ми активност беше клоняща към нула. Тогава си хапвах стабилно, развалих формата, но не чак толкова много. Не мога да кажа, че е било точно  “стабилно ояждане”, но отрицателния ефект, дори и малък си беше на лице.
Дано да намеря довечера из архивите някоя по-стара снимка за да видите разликата. Като цяло съм си доволен от резултатите. В отлично здраве съм, продължавам  да си вдигам тежко и да се рекомпозирам :) Визуалният ефект от тренирането и храненето въобще не ми е приоритет.

22.08.11
14:30

казано от Freelancer на 22.08.11, 14:21:

Единствената ми цел е да съм добре здравословно и да ставам все по-силен.

Тогава защо не я барнеш малко тази програма за сила?

казано от Мак Сим на 22.08.11, 14:30:

Защото за момента прогресирам. Тягата ми е 2,5хBW, лежанката е 1,5хBW, клека ми също е 1,5хBW (тук прогреса е по-бърз, защото съм слаб). Според мен от тези постиения (изключвам келка) нагоре е трудно да прогресирам бързо.
Ако имаш идеи за програма, която да ми покачва силата, без да качвам активно тегло, съм готов да те изсулшам. Това ми трябва за момента.

22.08.11
15:18

казано от Freelancer на 22.08.11, 14:45:

казано от Мак Сим на 22.08.11, 14:30:

Защото за момента прогресирам. Тягата ми е 2,5хBW, лежанката е 1,5хBW, клека ми също е 1,5хBW (тук прогреса е по-бърз, защото съм слаб). Според мен от тези постиения (изключвам келка) нагоре е трудно да прогресирам бързо.
Ако имаш идеи за програма, която да ми покачва силата, без да качвам активно тегло, съм готов да те изсулшам. Това ми трябва за момента.

Имам идеи... ;)
Моето мнение е, че точно от тези постижения нагоре можеш да прогресираш...дали бързо, дали умерено, дали с покачване на активно тегло, дали без, но можеш :)
Първото нещо, което ми прави впечатление е, че програмата ти е доста ограничена от към упражнения.Защо?
Второто нещо, което ми прави впечатление е, че наблягаш само на 3 движения.Айде, тук е ясно защо - гониш резултати там, но ако сложиш още 2 или 4 движения, на които да целиш резултат ще ти е доста по-добре...Пък и сам виждаш почват болки тук и там - тва е първия сигнал за дисбаланс...

Аз лесно ще кача сила ако кача активно тегло, но не ми трябва това.
Програмата е ограничена от към упражнения, защото няма време и предпочитам да правя упражненията, които ми трябват.  Идеята на сегашната ми тренировка е да правя много интензивна тренировка (%RM), като се стремя да е максимално обемна (брой повторения) , без да прегарям нервната система,  за да мога да тренирам по често. Като тягата не я тернирам така, понеже сега не е приоритетна. При нея натискам здраво, без да се страхувам от натрупаната умора. Правя  я на седмица и половина, колкто да запазя постиженията. При клека също си позволявам да натрупвам мааалко повече умора, но там има потенциал за прогрес и мога да си го позволя.
Какви други упражнения мислиш, че имат място в програмата?
За болежките и дисбалансите...Това с рамото съм почти 100% сигурен , че е от лоша стойка на пред компютъра+едни разтягания, които правих  за мобилността на раменната става. Там нещо май презорих ставата. Дисбаланси 100% имам, но до сега някоко пъти съм стигал до сегашните ми силови постижения и никога не съм имал проблеми с рамената.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 22.08.11 15:48.

22.08.11
15:56

казано от Freelancer на 22.08.11, 09:56:

казано от ts.vassilev на 21.08.11, 19:50:

http://www.healthhype.com/wp-content/uploads/supraspinatus_tendinitis_painful_arc.jpg

Цецо, какво мога да предприема за проблема?

казано от Rikoo на 21.08.11, 20:15:

казано от Стели на 21.08.11, 18:23:

е в тренировъчен ден е най-добре и то първото хранене след тренировка трябва да ти е най-голямото

Значи ако чийтвам да го пъхам в 1во ядене?

Чийстването за теб е ядене на бързи въглехидрати, правилно ли съм разбрал? Аз ги ям след тренировка или късно вечер след като съм погълнал цялта си храна за деня.

Правилно си разбрал, и донякъде ако разбирам за първото хранене, все пак тия бързи въглени ако ги изям вечерта няма ли да се отложат като мас..?

22.08.11
15:57

казано от Freelancer на 22.08.11, 15:45:

Аз лесно ще кача сила ако кача активно тегло,

Да, това е ясно донякъде, но ключовата дума съм ти я подчертал ;)

Програмата е ограничена от към упражнения, защото няма време и предпочитам да правя упражненията, които ми трябват.  Идеята на сегашната ми тренировка е да правя много интензивна тренировка (%RM), като се стремя да е максимално обемна (брой повторения) , без да прегарям нервната система,  за да мога да тренирам по често.

За времето не се коси.Няма да ходиш да бягаш маратон 3 часа...А за честото трениране - няма да прегориш до толкова, че да не можеш да тренираш.

Какви други упражнения мислиш, че имат място в програмата?

Набиране с тежест - всякакви хватове.
Обръщане-изтласкване прав.
Кофички с тежест.
Вариации на тягата.
Чукчета.

По-важното е как ще разпределиш комбинациите от упражнения по дни, отколкото точния им вид и брой.
Най-простия пример - 5ца кофички с тежест + 1ца лег, после обратното- 1ца лег + 5ца кофички с тежест...дълга тема ще стане, та ако не си склонен да пробваш не ми се почва да пиша ;)

Цецо, да не очаквам еднакви резултати от всички, но при нещата, които бях чел от дневника му имах определени очаквания базирани на тях и нещо ми липсваше, сега с новата информация имайки предвид :
“-почнал от skinny-fat,
-Съзнателно ям малко повече, защото иначе ще трябва да си сменям целия гардероб.
-Също така преди някоко месеца си правих една операция и  месец и нещо физическата ми активност беше клоняща към нула. Тогава си хапвах стабилно, развалих формата, но не чак толкова много. Не мога да кажа, че е било точно  “стабилно ояждане”, но отрицателния ефект, дори и малък си беше на лице.”

всичко ми пасва доста по добре :)

Защо да не може да хапнеш обилно след 20 часа фастинг? Къде е проблема? Пък и зависи какво значение се влага в думата “преяждане”.

:) ти си адаптиран, слушаш тялото си и т.н.  , но при един начинаещ - след 20 часа глад като прочете поста ти ще сложи каквото намери в устата си, организма му ще превключи по-бавно от твоя от хранене с подкожни мазнини на  храна и тая всевъзможна храна ще стои много повече време в корема му ...

Иначе дето казваш , че визията и другите неща са ти по-скоро страничен ефект - Аз си мисля, най-добре се постигат разни неща, когато са ти странични ефекти :)

Мнението беше редактирано от Йордан Христов на 22.08.11 16:22.

22.08.11
20:40

@Мак Сим виждам че препоръчваш “Набиране с тежест - всякакви хватове” кажи обаче според теб кой хват е НАЙ-безопасен за китките и лактите?

22.08.11
21:14

Дееба тея китки и лакти спри да клякаш, че ше те удари и в коленете, нищо им няма на китките и лактите, ако си възпалил нещо са лекувай, може да се случи и от местене на мишката.

22.08.11
21:43

Оф Сашо... дървен философ си! По тая логика дай да клякаме на колене и да дърпаме на кръст.

22.08.11
21:45

Двете нямат нищо общо, аз за 1 път чувам някой да пита как да се набира да не го болят китките и лактите... За раменете съм съгласен, ама точно за китките и лактите е смешно. Аз щи кажа как - прави ги с накитници :D
Теб болят ли те в крайна сметка?

Мнението беше редактирано от Madboy на 22.08.11 21:46.

@Мак Сим
За сега продължавам по моята програма. Искам  да видя до къде ще стигна така. Като реша, че се е изчерпила ще те подсетя да си поговорим пак ;)

казано от KETLOT на 22.08.11, 16:18:

ти си адаптиран, слушаш тялото си и т.н.  , но при един начинаещ - след 20 часа глад като прочете поста ти ще сложи каквото намери в устата си, организма му ще превключи по-бавно от твоя от хранене с подкожни мазнини на  храна и тая всевъзможна храна ще стои много повече време в корема му ...

Това винаги съм се питал -  колко време е добре да престоява храната? Бързо ли трябва да я усвояваш, бавно ли, има ли въобще значение? Има ли някакви изследвания по въпроса? Върху какви хора са правени? С какви храни? ....

От Замунда си бях изтеглил един научнопопулярен  филм за тези, които се тъпчат на състезанията по надяждане. Тренировките на най-добрите бяха абсолютно циклично хранене - няколко дни глад и после яко преяждане, без да повръщат след това. Тези елитните имаха тела с плочки и всичките им  изследвания бяха перфектни. Посредствените играчи бяха дебелаците, тяхните тренировки бяха ядене всеки ден, като някои от хранията после нарочно ги повръщат. Правиха и едно изследване на усвояването на хранта - при обикновен човек храната се усвояваше много по-бързо и пиково. При състезатела по преяждане беше точно обратното - много по-бавно и по-плавно. Те се натъпкват, храната застоява в тях и въпреки това са с по-добри изследвания?!!

Имаше една азиятка, при лично тегло 50 кг. можеше да изяде 10 кг. храна на едно ядене! Това е толкова фрапантно, че дори сега се съмнявам дали правилно съм запомнил :)

22.08.11
21:49

Мен почнаха да ме болят лактите... ама аз се мъча за силово и за туй... ама китките от набирания за пръв път чувам...

Да опиша и днешната тренировка

22.08.2011

Лежанка
5@60, 3@70, 2@80, 1@90, 1@100
5@60, 3@70, 4х1@85,95,105,110
Мъртва тяга - 5@70, 3@110, 4х1@130,140, 150,160, 7х1@150, 5@140, 4@140

22.08.11
21:53

Китки, лакти, рамене болят...ако се набираш всеки ден...по много...
Болят при кипинг, бътъфлай набирания...
Не болят, ако си добре разгрял, вработен, с функционална мускулатура...
Вижте в T-nation-а има много добра статия за набираията...всъщност, ето :
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/13064_pullups_in_5_months

23.08.11
10:01

Freelancer
Може ли да дадеш линк към видеото,което споменаваш по-горе,или поне да кажеш някакво име,за да го издиря :P

казано от Breackk на 23.08.11, 10:01:

Freelancer
Може ли да дадеш линк към видеото,което споменаваш по-горе,или поне да кажеш някакво име,за да го издиря :P

Не се сещам какво беше името на филма, но май не го изтрих от компютъра. Довечера като се прибера ще видя как се казваше.

23.08.11
10:45

казано от Стели на 22.08.11, 20:40:

@Мак Сим виждам че препоръчваш “Набиране с тежест - всякакви хватове” кажи обаче според теб кой хват е НАЙ-безопасен за китките и лактите?

Успореден хват, малко по-тесен от ширина на раменете.На такъв хват би следвало да си най-силен и да нямаш разни усуквания, от които може да те боли нещо.Макар аз да съм правил с години всеки ден всякакви, набирания по много и нищо не ме е боляло.

казано от Freelancer на 22.08.11, 21:48:

@Мак Сим
За сега продължавам по моята програма. Искам  да видя до къде ще стигна така. Като реша, че се е изчерпила ще те подсетя да си поговорим пак ;)

Ти си знаеш най-добре ;)
Човек на почти твоите кила, но 190 см ,ти слага по едни 50 кг на движение...С 30-40 минутна тренировка 3 пъти седмично.

казано от Freelancer на 22.08.11, 21:48:

тези, които се тъпчат на състезанията по надяждане. Тренировките на най-добрите бяха абсолютно циклично хранене - няколко дни глад и после яко преяждане, без да повръщат след това

Това е безопасно и естествено за вълците, за хората - не е !
Не се заблуждавайте по такива филмчета - нито са абсолютно достоверни, нито са показаните в тях неща са общовалидни.

казано от ts.vassilev на 22.08.11, 10:31:

казано от Freelancer на 22.08.11, 09:56:

казано от ts.vassilev на 21.08.11, 19:50:

http://www.healthhype.com/wp-content/uploads/supraspinatus_tendinitis_painful_arc.jpg

Цецо, какво мога да предприема за проблема?

симптомите ти са като на възпалени сухожилия на ротейтър къфа. понякога се оправя просто като правиш външни ротации с бавно бускане.

Цецкоо, ти си голЕм пич, баце! :)
Незнам дали си въобразявам ,но след тези външни ротации рамото е по-добре. Вчера паравих с леко дъмбелче, с което преди ме болеше, нямаше никакви проблеми.

казано от Мак Сим на 23.08.11, 10:45:

Човек на почти твоите кила, но 190 см ,ти слага по едни 50 кг на движение...С 30-40 минутна тренировка 3 пъти седмично.

Чакай да видим дали правилно съм разбрал. Човека е висок 190 см. , тежи 70 кг. ,  дърпа 220 тяга, бута 160 лежанка и кляка със 150 кг. и това с 30-40 минутна тренировка 3 пъти в седмицата без “нехранителни добавки” ?!

23.08.11
11:13

казано от Freelancer на 23.08.11, 11:07:

казано от Мак Сим на 23.08.11, 10:45:

Чакай да видим дали правилно съм разбрал. Човека е висок 190 см. , тежи 70 кг. ,  дърпа 220 тяга, бута 160 лежанка и кляка със 150 кг. и това с 30-40 минутна тренировка 3 пъти в седмицата без “нехранителни добавки” ?!

Почти толкова :
200 тяга, обръщане -изтласкване прав(без приклякване) 100 кг, набиране с 50+ кг, 150кг клек, 150кг лег +/- 5 кг.Тежи между 72(обичайно)кг -77(като тренира на макс и яде на макс) кг, 190 см.
тренира(ше) 3 пъти седмично, по 30-40 минути, без химия, а най-често и без никакви суплементи.Правилно си ме разбрал.

23.08.11
12:13

Мак Сим тук си ни засилил сериозно :D Я ни го покажи твоя човек на 75 кг и 190 см как ще направи 150 лег ? Ще направи ама друг път.
Може и да може, ако тренира 3 дена и останалите от седмицата бие препарати и ти казва пия витамини :D

23.08.11
12:21

казано от Madboy на 23.08.11, 12:13:

Мак Сим тук си ни засилил сериозно :D Я ни го покажи твоя човек на 75 кг и 190 см как ще направи 150 лег ? Ще направи ама друг път.
Може и да може, ако тренира 3 дена и останалите от седмицата бие препарати и ти казва пия витамини :D

Не ти плащам, че да си длъжен да ми вярваш ;)
Аз съм го подхванал от започването на тренировки до тези постижения.Не му отне и много време.
И от кога 150 лег е нещо много???Па даже и за 75 кг човек...

23.08.11
12:39

оооо за 75 кг на 190 пропорциите са ужасни за лежанка  - адски много е на размерите които си написал !
Не съм длъжен да ти вярвам, ама да си ги драскаме те така за спорта няма смисъл.

23.08.11
12:49

казано от Madboy на 23.08.11, 12:39:

оооо за 75 кг на 190 пропорциите са ужасни за лежанка  - адски много е на размерите които си написал !
Не съм длъжен да ти вярвам, ама да си ги драскаме те така за спорта няма смисъл.

Не е адски много :)
Просто на човек с по-дълги крайници ще му е по-трудно.Но трениран целенасочено към сила и издръжливост всеки може да направи постижения, които да изглеждат “невероятни” - и аз не мога да избягам маратонската дистанция за 2 часа и 30 минути, но нали се сещаш колко други могат ;)
Пък и не си драскам за спорта...поне не такива неща :)Щото тук има поне четирима, които знаят кой е човека :)

23.08.11
12:50

Добре де, като е реалност и тренира при теб, снимай го - тоолкова е просто, а тооолкова много се дърпате.
А и си написал, че лежанката му е колкото клека.

Мнението беше редактирано от Madboy на 23.08.11 12:58.

23.08.11
14:47

казано от Мак Сим на 23.08.11, 11:13:

...обръщане -изтласкване прав(без приклякване) 100 кг...

~75 кг човек, който не е щангист и прави Hang Power Clean & Jerk 100 кг?
Мдаа... това ме впечатлява сериозно. Аз също го правя, но тежа 25 кг повече...

SP

23.08.11
14:49

Също е написал “без приклякане”, което го разбирам, че прави раменна преса, а не пуш преса. Това прави постижението още по-впечатляващо.

23.08.11
14:58

казано от SportFreak на 23.08.11, 14:49:

Също е написал “без приклякане”, което го разбирам, че прави раменна преса, а не пуш преса. Това прави постижението още по-впечатляващо.

По-скоро го разбирам, че обръщането е без клек, т.е. Power Clean.

23.08.11
16:27

казано от Vic на 23.08.11, 14:58:

казано от SportFreak на 23.08.11, 14:49:

По-скоро го разбирам, че обръщането е без клек, т.е. Power Clean.

Точно.

23.08.11
16:29

казано от Vic на 23.08.11, 14:47:

казано от Мак Сим на 23.08.11, 11:13:

...обръщане -изтласкване прав(без приклякване) 100 кг...

~75 кг човек, който не е щангист и прави Hang Power Clean & Jerk 100 кг?
Мдаа... това ме впечатлява сериозно. Аз също го правя, но тежа 25 кг повече...

Според мен е нормално - правил ги е във върхова форма и като се има предвид, че е почнал да го прави още с първата си тренировка в зала...

Вдигал ги е във върховна форма, когато е бил 77 кг. и е вдигал най-здраво? Въпреки това пак са подозрително добри постижения за неговия ръст. Ще ми е интересно да го видя този човек. Сега остава и да кажеш, че това не е прецедент от практиката ти и има още други момчета, които прогресират толкова добре и имат съизмерими резултати с този от примера.

23.08.11
17:12

казано от Freelancer на 23.08.11, 17:03:

Вдигал ги е във върховна форма, когато е бил 77 кг. и е вдигал най-здраво? Въпреки това пак са подозрително добри постижения за неговия ръст. Ще ми е интересно да го видя този човек. Сега остава и да кажеш, че това не е прецедент от практиката ти и има още други момчета, които прогресират толкова добре и имат съизмерими резултати с този от примера.

Да, във върхова форма са му постиженията...което е естествено...:)
Не е прецедент , имам момчета и с по-добри резултати.Всъщност като дойде Слави предполагам, че ще събере впечатления и ще може да ти разкаже от първо лице и личен опит.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1