Дневникът на Велев - Ad virtutem via ardua est!

Темата е заключена.
Прескочи до:

Да, вероятно не трябва да ми пука, че има дисбаланс между половите ми хормони.

Ама ти сериозно ли ? То е хубаво да ти пука, само че ти БЕЗ РЕАЛНА ПРИЧИНА се самодиагностицираш с какво ли не! Пълни изследвания, два пъти, три пъти. Има една граница и ако ти самият не си забелязал как си я преминал - това е още по-зле. Хубаво е човек да се притеснява за себе си, но ти по някакви неща, които могат да значат ВСИЧКО казваш “това може би е”. А може би не е. Наистина - ако сам не го виждаш - толкова по-зле за теб! Поне според мен ти имаш проблем, но не е с хормоните.

Поздрави.

М-не, не се самодиагностицирам. Просто проучвам как стоят нещата, какви са възможните причини, какво може да се е объркало. Това го правя между другото, защото ми е изключително интересна човешката биология и физиология. Написах, че ще повторя тестовете и ако отново има лоши резултати, ще се консултирам със специалист, какъв аз не съм и ми е ясно.

Но пък наистина може да минавам някои граници или поне да оставям такова впечатление у хората, които не ме разбират. На мен това не ми пречи обаче. Мерси за загрижеността ти към мен все пак. Оценявам това, че я показваш толкова често. :)

10.06.12
16:56

Брат добре е да се мисли за здравето и хормоналният дисбаланс е важно нещо. Без обаче да те ангажирам с мнението си, просто на момента бих спрял да пия всякакви добавки, освен някой слаб мултивитамин... бих спрял и да чета здравни изследвания, фитнес експерименти, програми и тн. И като цяло бих си изместил фокуса в съвсем друга посока. Ако нямаш високи цели не си струва да се фокусираш толкова върху това нещо.

А и психиката има страшно отношение към хормоните. Не съм сигурен, че си спокоен и щастлив, четейки постоянно за изследвания, здравни проблеми, болести и хранене. screw it man, не си струва.

Колкото до мускулите, най-яките батки обикновено нямат никаква идея защо правят това, което правят. Бъди по-hardcore и да не ти пука. Ще си спестиш нерви и пари (от добавките). И ако нямаш някакви кой знае какви цели и действително тренираш само за здраве, мини само на лостове. Сигурен съм, че ще постигнеш доста повече там отколкото по програми на Менцер и когото и да било. И даже няма да го целиш.

Да кажем, че ми е хоби. Някои четат за видовете тренировки, за начинът на изпълнение на упражненията, кой е спечил турнира по кросфит, коя кола има по-голям двигател и т.н. и т.н.

На мен хобито и това, което ми е интересно, е да чета научни изследвания, учебници по физиология, статии за добавки, хранене и т.н. Това ме влече и ми е приятно да го правя, донякъде е свързано и в професионален план.

Та, за мен да правя това, което ми харесва, не е проблем. Ако друг го дразни...е, не може да се харесваме на всички. Не го и целя. Просто споделям размислите си, като част от дневника си. В случая размислите ми са свързани с хобито ми и тук-таме нещо друго. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.06.12 17:11.

10-ти Юни 2012г. (Неделя)

Меню:

1. 12:00 - Спагети със сирене
2. 15:00 - Пилешко филе с грах и ориз (бял)
3. 20:00 - Пилешко филе + голяма пица + овчарска салата + една бира

Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 40 грама в 12:00.
NOW Foods Creatine - 5гр. в 09:00, 14:30 и 17:30
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №2 и 3.
NOW Foods Omega 3 - 6 дражета с хранене №2.
NOW Foods Daily vits - 1 таблетка с хранене №1.
NOW Foods Витамин D-3 - 1 драже с хранене №1.
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка с хранене №1.
NOW Foods Витамин E-400 IU - 1 драже с хранене №1.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка с хранене №1 и в 14:30.
Калций - 600мг. с хранене №3.
Вода - 4л.

Тренировка: ///

Размисли: Днес лежерно. Пазаруване, готвене, шетане и скитане из нета.

Имам треска в горната част на гърба, но май е главно в горния трапец и задното рамо. В гърди усещам придърпване като си опъна ръцете назад, та усеща се, че съм свършил някаква работа.

Пак настават жеги и апетитът ми отива право надолу. Не е като да не мога да ям, но сякаш го правя малко насила. Но си трябва хапване, и без това калориите ми се струват малко последните дни.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.06.12 22:49.

11-ти Юни 2012г. (Понеделник)

Меню:

1. 10:00 - 3 сандвича с конфитюр
2. 15:00 - Пилешко филе с грах и ориз (бял)
3. 21:00 - Мусака с кисело мляко + Ориз (бял) с грах

Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 30 грама в 10:00.
NOW Foods Creatine - 5гр. в 09:00.
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №3.
NOW Foods Omega 3 - 6 дражета с хранене №3.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка с хранене №1.
Калций - 600мг. с хранене №2.
Вода - 3л. (+/-)

Размисли: Уж добре днес, макар че ми става все по-напечено.

Тази сутрин излезна и последният резултат от лабораторните изследвания - този за витамин Б12.  730.7 pmol/l при долна граница 156 и горна 672.

Макар нищо да не е окончателно, това не говори хич добре. Половите хормони не ме притесниха толкова, колкото едно витаминче.

High levels of B12 are uncommon and not usually clinically monitored. However, if someone has a condition such as chronic myeloproliferative disorder, diabetes, heart failure, obesity, AIDS, or severe liver disease, then they may have an increased vitamin B12 level.

Conditions that can increase B12 levels include:

Liver disease (such as cirrhosis or hepatitis)
Myeloproliferative disorders (for example, polycythemia vera and chronic myelocytic leukemia)

По-любознателните могат да си направят допълнителна справка в Гугъл.

Притесняваме това, че няма данни за опасни дози от витамина при взимането му в хиляди проценти над RDA, а аз приемам от суплементи и храна максимум към 200%, абсолютен максимум 300% RDA. Плюс това излишъкът би трябвало да се изпикава с урината без проблем при здрав човек. Също ме притеснява, че някои от възможните заболявания протичат без симптоми.

Това, което до някъде ме успокоява, е че високи дози от витамин Ц могат да подведат резултата, а аз взимам 500мг. дневно. Пише, че ако има висок Б12 ще се повишат някои кръвни клетки и по-специално гранулоцитите, а при мен те са нормални. Даже гранулоцитите са на прага на долната граница като процент от левкоцитите, но не и като абсолютен брой.

И да потвърдя - това не е самодиагноза! ;)  Утре ще потвърдя, но по всяка вероятност в сряда ще ходя при личната лекарка да си каже мнението. Може да даде някое направление и да ме насочи как да процедирам. Иначе 100% е сигурно, че тестът ще се повтори. Сигурно това ще е и нейният съвет, той е и най-резонен.

От днес спирам и витамин C-то, за всеки случай. След като мине вторият тест на Б12 ще подновя приема.

Намерих и информация за нормалните нива на тестостерон при различните възрастови групи. Моят е като на 70 годишен. И очаквам да правя мускули?! :D

Ех, живот ли бе да го опишеш! :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.06.12 18:20.

Мила

11.06.12
18:24

‘‘Liver disease (such as cirrhosis or hepatitis) ‘’

Това без симптоми няма как да протече, може за сега да го изключиш, та да ти падне малко товар от плещите...

казано от Мила на 11.06.12, 18:24:

‘‘Liver disease (such as cirrhosis or hepatitis) ‘’

Това без симптоми няма как да протече, може за сега да го изключиш, та да ти падне малко товар от плещите...

Мерси! Ще спя един час повече! :D

казано от Херцог Трън на 10.06.12, 16:35:

...само СПИН не видях ...

Поправка, вече го има.

11.06.12
18:43

То с твоите тренировки защо въобще пиеш добавки, то не можеш да ги “изгориш” ...

То пък и моето са едни сериозни добавки. :)

11.06.12
18:52

Всичко ти е наред сякаш освен свободният тестостерон и уреята/пикучената киселите, което за последните две май ще рече, че попрекаляваш с протеина за твоята активност.

CRP-то ти е под о.5 което е супер :)

Мнението беше редактирано от Madboy на 11.06.12 18:53.

казано от Madboy на 11.06.12, 18:52:

Всичко ти е наред сякаш освен свободният тестостерон и уреята/пикучената киселите, което за последните две май ще рече, че попрекаляваш с протеина за твоята активност.

CRP-то ти е под о.5 което е супер :)

Съгласен съм, но доколкото виждам из нета и общия тест. ми бие на ниско. http://www.mens-hormonal-health.com/normal-testosterone-levels.html

При средно около 600-700 ng/dl за моята възраст, при мен е 480. Долната граница е 270.

Естрадиолът също няма как да се пренебрегне, че е двойно на нормалното. Ще видим при вторите тестове.

Абе трябва ми мацка и т’ва е! :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.06.12 19:04.

11.06.12
20:04

И според мен ти трябва мацка. Ако по цял ден бачкаш седнал, тормозиш се и четеш, не тренираш тежко и не си доставяш редовно някакви удоволствия, угрижен си и не си relaxed, мисля си, че е напълно нормално тестостеронът да е зле. Просто съдя по себе си като съм по активен и не седя на компа как е и либидото и всичко и като съм затрупан с учене и се тормозя как ‘’неанаболно’’ се чувствам. Това стресът е убиец за тестостерона. Гледай повече да излизаш сред природата и да се занимаваш с женски, ей тея две неща удрят най-яко хормона. Като цяло доброто настроение е предпоставка за висок тестостерон. Затова си доставяй удоволствия и не се тормози, доколкото е възможно :)

12-ти Юни 2012г. (Вторник)

Меню:

1. 14:30 - Пилешко бутче + краставица + зехтин + 3 яйца + кисело мляко
Тренировка
2. 21:00 - Пилешко бутче + ориз (бял) + кисело мляко
3. 23:30 - Бъркани яйца - 3бр. яйце + сирене

Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 30 грама след тренировката.
NOW Foods Creatine - 5гр. след тренировката.
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №2.
NOW Foods Omega 3 - 6 дражета с хранене №1.
NOW Foods Daily vits - 1 таблетка с хранене №2.
NOW Foods Витамин D-3 - 1 драже с хранене №2.
NOW Foods Витамин E-400 IU - 1 драже с хранене №2.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка с хранене №2.
Вода - 4л.

Тренировка: Рамене, ръце, задни бедра, прасци
A. Повдигане встрани (на машина) - 1х5 @15кг. + няколко негативни с 4кг. гири
B. Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред - 1х8 @5кг.
C. Бицепсово сгъване с щанга - 1х5 @30кг.; 1х3 @20кг.
D1. Френско - 1х7 @20кг.
D2. Кофички - 1х5
E. Бедрено сгъване - 1х15 @35кг.
F. Повдигане на пръсти - 1х9-10 @90кг.; 1х8 @90кг.

Размисли: Кофти ден и кофти настроение. Адски ми е нервно едно такова вътрешно, а няма къде да си изкарам нервите. Жегата ме смазва психически и физически.

Залата беше пълна на max и тренировката не мина добре. Като гледам нямам никакъв напредък, буквално. Ще изкарам и другата седмица и ще видя какво точно да променя. Общо взето знам какви са ми грешките. Едната вероятна е, че почивката между тренировките ми е прекалено голяма и съответно след свръхкомпенсацията и възстановяването нещата се връщат в начална фаза.

Другата грешка, в която съм убеден, е че не мога да се натоваря както трябва. Опитвам се да давам всичко от себе си, но сякаш не мога да го направя. При раменете е адски куцо. Уж стигам отказ, но чупеното рамо ми пречи на правилното изпълнение. Гърба също не го “удрям” както трябва. Май само бицепсите, трицепсите и прасците успявам да ги смажа, при това брутално. Ръцете ми са изтощени с часове и дни след тренировка.

Днес експериментирах и пробвах с френско, вместо със скрипец. Определено го усещам в пъти по-добре и смятам да го запазя като първо и изолиращо упражнение.

Имам и предчувствието, че за страничното рамо ще усещам много добре и вертолета. То се води, че наторва предимно предното рамо и макар да му се носи лоша слава, смятам другия път да тествам като него. Поне по мои впечатления няма да имам болка в чупеното рамо и ще мога да го натоваря качествено. Отделно ще вкарам малко и трапеца, и без това му липсва тренировка.

Също реших, че 2 тренировки седмично са ми малко. Просто не се чувствам добре и от толкова много почивка започвам да се чувствам като парцал, вместо да ми е приповдигнато и да съм тонизиран. Ще сложа един ден в средата, в който ще ходя на кварталното стадионче и ще правя малко спринтове. Като се прибера ще правя и по 1-2 серии коремни преси. Това ще държи метаболизма високо, ще вдигне седмичната активност и ще компенсира хапването и въглехидратите, с които прекалявам.

Знам, че идеята на Менцер е съвсем друга, но просто усещам нещата по друг начин. Вероятно и Дориан е имал причина да промени оригиналният вариант и да напасне нещата за себе си, като запази основните принципи на методиката.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.06.12 21:40.

13.06.12
00:06

Абе аз много не разбирам. Мисля, че тази програма въобще не е за теб, смятам, че е само за напреднали. Защо ли? Преди месеци в желязната игра ме въведе един човек, който тренираше от 14-15 години бодибилдърски, та този човек ползваше програмата на Майк Менцер за да поддържа физиката си. Обаче, разликата е там, че той беше постигнал много добри резултати, физиката му беше доста добре развита. Отиваше в залата три пъти седмично, тренираше тежко само с една серия на всяко упражнение и приключваше за около 40-50 минути. Обаче пак повтарям, той беше постигнал това към което ти се стремиш и просто го поддържаше. На теб ти трябват здрави тренировки. Според мен си даваш парите на вятъра за тези добавки, абсолютно ненужни са ти, а пък да не говорим, че ти почти и не тренираш. И без да ми се обиждаш, но ако продължаваш така само си губиш времето на празно.

Може и да си прав. Времето ще покаже. :)

Според мен хубавото е, че започвам от едно ниско ниво и според резултатите мога да напасвам нещата според това, какво и колко работи за мен. Вместо просто да скачам върху програма, няписана от някой си, за някой си, в която се правят по 10 серии, така започвам да градя от 1 към десет и мога да спра там, където нещата се получават. Това може да е при 3 серии, може да е при 5 серии, а може да е при 10.

Т.е. имам една основа, върху която да градя, без да преминавам горната граница и мога да спра там, където нещата се получават.

Може наистина 1-2 серии да не са достатъчни. Според резултатите ще добавя 3-та. Ако при 3 не се получават, ще добавя 4-та. Ако една тренировка на 7 дни не се получава, ще съкратя почивката на 5 дни и т.н. Надявам се схващаш мисълта ми. Защо да правя по 60 минутни тренировки, 5 упражнения по 3-4 серии, ако въщност са ми достатъчни само 3 упражнения по 1-2 серии (примерно).

В момента не се меря нито на кантар, нито с метър, нито с калипер. В края на този месец ще го направя и ако няма резултат - правя промяна. Към момента самите тренировки са ясно показателни, щом нямам напредък от нито едно повторение в повече, значи не ставам по-силен => имам нужда от промяна в схемата.

ПС: И стига сте се извинявали за това, че изразявате мнението си. Всеки има правото на това, независимо дали изразява критика или хвалебствие. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.06.12 08:22.

13.06.12
21:55

Велев, просто като вариант в случай, че минеш на три дневен сплит:

Ден 1

А1. Обратен пек дек - 1х6-10
А2. Хоризонтално гребане/гребане с щанга широк хват към гърди- 1х4-6 (темпо 1/3/1)

Б1. Пек дек - 1х6-10
Б2. Гръдна преса на хамър машина - 1х4-6

В. Сгъвания за бицепс на скрипец - 1х8-10 (темпо 2/2/4)

Ден 2

А. Рак пулове - 6х3 пирамидално
Б. Мъртва тяга - 1х10 (започваш с тежест за 6 повторения, отнемаш 10% от тежестта и довършваш до 10, ако се наложи правиш клъстъри. Другата тренировка гониш 7 повторения със същата тежест и така докато направиш 10. Това е вид прогресия в т.нар. дроп серия.)

В1. Бедрени разгъвания - 1х6-10
В2. Лег преса - 1х4-6

Ден 3

А1. Привеждане на горен скрипец  с прави ръце - 1х6-8
А2. Придърпване на горен скрипец - 1х6-8 (темпо 1/3/1)

Б1. Странични повдигания - 1х6-8
Б2. Раменна преса на хамър машина - 1х4-6

В. Кофички на пейка - до отказ

Забележки: Важни са прогресиите в комплексните упражнения. При изолиращите може да спреш при технически отказ или дори едно повторение преди това. Целта им е да пред-изтощят, т.е изпълнят ли си функцията прекратяваш.

Мнението беше редактирано от default на 13.06.12 22:29.

13-ти Юни 2012г. (Сряда)

Меню:

1. 14:30 - Пилешко бутче + грах с малко ориз
Тренировка
2. 18:00 - Пилешко бутче + грах с малко ориз
3. 19:00 - 22:30 - 3 бири
4. 23:00 - 4 яйца + сирене + грах с ориз

Добавки:
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 12:00.
Вода - 4л.

Размисли: Днес мога да кажа, че беше уникален ден. Те за такива моменти се чудя от какво се провокират. Имах ужасно, ама ужасно много енергия, страхотно настроение, фокус...всичко. Изглеждах и адски напонпан. Беше cool.

Бях и при личната лекарка на консултация за резултатите. Каза, че няма от какво да се притеснявам и че съм в перфектно здраве. За хормоните каза, че може да е грешка или нещо временно т.е. че от едно тестване няма как да се направи заключение. Съгласи се с мен, че е добра идея да повторя тези изследвания, но нямало нужда според нея.

Беше потресена и каза, че досега само веднъж е виждала неин пациент да си прави такива пълни изследвания и той е смятал да си бие растежен хормон. Сигурно това беше и причината около 20 пъти да ме пита дали смятам да взимам стероиди и да ми дръпне кратка лекция колко опасни са и колко трябва да внимавам. Не пропусна да каже и за хранителните добавки. :)

Даже ми би една БЖЦ ваксина, направи ми направи ЕКГ и ми измери кръвното, като последните 2 също бяха перфектни.

Повторните тестове обаче ще се забавят, понеже се оказа, че ще трябва да давам солидно капаро за лятната почивка. Решихме този път да е в чужбина - скромната Турция, Мармарис.

Тренировката за гърди и гръб тази седмица ще я изместя в четвъртък, тъй като уикенда ще пътувам до една вила и няма как. Между другото имам мускулна треска в трицепсите - (party) Това си е постижение, макар треската да не е силна.

default, благодаря ти! Ще обърна внимание на програмата като се настроя на тридневна програма.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.06.12 08:46.

14-ти Юни 2012г. (Четвъртък)

Меню:

1. 14:30 - Руло “Стефани” с печени картофи + една филия хляб + чаша таратор
Тренировка
2. 22:00 - Пилешко бутче + руло “Стефани” + печени картофи + 3 филии хляб + чаша таратор

Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 40 грама след тренировката.
NOW Foods Витамин D-3 - 1 драже с хранене №2.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 11:00.
Калций - 600мг. с хранене №1.
Глюкоза на прах - 70гр. след тренировка.
Вода - 4л.

Тренировка: H.I.T. - Гърди, гръб, квадрицепс
A1. Пек-дек - 1х6 @45кг.
A2. Избутване на дъмбели от полулег - 1х3 @20кг.; 1х2 @12,5кг.; 1х1 @20кг. (без почивка)
B1. Привеждане на горен скрипец с прави ръце - 1х7-8 @35кг.
B2. Придърпване на вертикален скрипец (тесен подхват) - 1х5 @45кг.;
C. Тяга - 1х8 @90кг.
D. Бедрено разгъване - 1х10 @50кг.

Размисли: Днес съм много доволен. Раздадох се на max и направих страхотна тренировка. Пек-дека го изпълних по друг начин - рамене, лакти и китки в една линия. Усещам гърдите в пъти по-добре, но пък дясното предно рамо ме предава ужасно бързо. Така беше и преди, когато в една програма изпълнявах упражнението по същия начин. Нищо де, важното е, че го усещам да работи.

При привеждането с прави ръце като по чудо му хванах цаката и усещах гърба идеално. И тъй като изпълявах упражнението правилно, се наложи да смъкна килата с 10 надолу. Усещах натоварването в средната част на гърба, при лопатките, но това вероятно е защото изпълнявах упражнението с тесен хват на къс лост, а не с дълъг.

При тягата сложих още малко кила, а при бедрата имам + от две повторения.

Този път съм много доволен! Даже смея да кажа, че е напредък! :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.06.12 22:18.

15-ти Юни 2012г. (Петък)

Меню:

1. 10:00 - Спагети със сирене
2. 14:30 - Бъркани яйца (6 яйца + сирене + масло) + банан
3. 22:00 - предполага се месо със салата и алкохол

Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 40 грама в 10:00.
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №1 и 2.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 09:00.
Вода - 2л.

Размисли: Уникалната треска в гърдите! В предното рамо също се усеща, както и в гърба, но него по-скоро го усещам като изтощен, треската е много слаба и трябва бая да го стегна, за да се усети. Но гърдите разцепват, адски съм доволен.

Задържал съм адски много вода и изглеждам като балон. Пълна отврат е. Защо така не знам, но довечера ще я изкарам като ударя няколко бири или нещо твърдо. :)

Утре пък ако имам възможност ще поплувам в реката в Рибарица, тъкмо да ловна малко тен, че съм бял като платно.

Това е от мен! Приятен уикенд!

19-ти Юни 2012г. (Вторник)

Меню:

Тренировка
1. 09:30 - Бъркани яйца - 6 яйца + Сирене (80гр.) + Хляб (60гр.)
2. 14:30 - Печена чушка с ориз и кайма + Кисело мляко + Свинско със зеле
3. 21:00 - Свинска плешка (150гр.) + Сирене (50гр.) + Домат + Кисело мляко 2% (400гр.)

Всичко: 2820 калории, В-118,1гр., П-209гр., М-156,3гр., 17%:31%:52%.

Добавки:
Pure Nutrition 100% Pure Whey - 50 грама след тренировката.
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №1 и 2.
Глюкоза на прах - 50гр. след тренировката.
Вода - 4-5л.

Тренировка: Рамене, ръце, задни бедра, прасци
A. Повдигане встрани (на машина) - 1х5 @10кг. + няколко негативни с 4кг. гири
B. Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред - 1х7 @5кг.
C. Бицепсово сгъване с щанга - 1х5 @30кг.; 1х3 @20кг.
D1. Френско - 1х8 @20кг.
D2. Кофички - 1х6
E. Бедрено сгъване - 1х7 @45кг.
F. Повдигане на пръсти - 1х8 @100кг.; 1х5 @100кг.

Размисли: Правя още някои промени. Ще тренирам рано сутрин преди работа, на гладно (само на двойно кафе). Днес беше първата такава тестова тренировка и мина чудесно. Даже перфектно. Не изпитвах никакъв глад, замайване или каквото и да е. В началото се учудих, защото преди като се е случвало да тренирам на празен стомах ми ставаше доста кофти, но може би и самият стил на трениране води до разликата.

През уикенда си прекарах чудесно (яко съм изгорял), но и до днес си носих мускулна треска - на краката (играх за кратко нещо като футбол, по-скоро пасчета) и на левия трицепс (не знам от къде). Чупеното рамо ме болеше. Пребих се при един от “финтовете” (така е като риташ на мокра от росата трева) и се подпрях с лявата ръка. Явно това е прецакало нещо. Успях да си направя тренировката, но нямаше как да изпълнявам с 15кг. както миналата тренировка.

При трицепсите, въпреки треската, имам лек напредък, но при останалите положението е същото. От другата седмица мисля да вкарам по още една серия, но ще правя по-голяма почивка помежду.

Започнах и отново да смятам калориите, но само приблизително. Не се целя в нищо, просто да имам идея колко точно ям, защото онзи ден направих приблизителна сметка и се оказа, че хапвам много малко. Може и затова да няма напредък, все пак храната е един от основните фактори. А и не ми пречи. Ако ме затормозяваше разбирам да не смятам, но при положение, че ми отнема 2 минути...

Това е мисля. Гледах малко образователни клипове на Paul Check, та ще се опитам да вкарам малко по-качествена храна. Плодове, зеленчуци...знам ли. Няма да мога да се храня органично като него, но...ще видим. Като го слушах направо се отчаях от храната в магазините ни, но май нямам друг избор. Т.е. избор има, но ми се струва, че няма да мога да го понеса финансово. :)

Научих също така, че има вероятност да нямам лактозна непоносимост, а непоносимост към пастьоризираното мляко. Много хора мислели, че имат проблем с млечните, а проблемът е просто, че пият боклук...мъртво мляко, преработено на max. Трябва да видя дали една баба все още продава  сурово краве мляко на спирката на рейса, да тествам с него.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.06.12 20:52.

20.06.12
07:44

казано от Тихомир Велев на 19.06.12, 20:30:

От другата седмица мисля да вкарам по още една серия, но ще правя по-голяма почивка помежду.

По-добре вкарай по още едно упражнение, но запази протокола от една серия до отказ.

Мнението беше редактирано от default на 20.06.12 07:44.

Това също е вариант, даже май по-удачен.

Тишо, дай линкче към материалите на Пол Чек. Любимец ми е и искам да видя дали съм ги гледал.

Вероятно си ги гледал.

Първо разглеждах целия му канал в тубата - http://www.youtube.com/user/PaulChekLive/videos

След това си свалих презентацията/лекцията/семинар на книгата му “How to eat, move and be healthy” (приготви се да чакаш доста. На мен ми отне един ден да го сваля) - http://www.filestube.com/xXVUoScd3s64a1KjPKsgi/How-to-Eat-Move-and-Be-Healthy-minthrea-net.html

Търся и самата му книга, но не мога да я намеря. Иначе и аз много му се кефя. Много има в тази гола глава! :)

Мила

20.06.12
09:57

Как се казва книгата ?

“How to eat, move and be healty!” :)

Много ми харесват разбиранията му за целостта на природата. Също и разсъжденията му срещу вегетарианството. По отношение на органичното хранене бих казал, че е малко радикален, но до голяма степен прав. Друго, което съм забелязал, е че използва някои доста странни упражнения в тренировките си.
http://www.paulcheksblog.com/ - това е блогът му.

20-ти Юни 2012г. (Сряда)

Меню:

1. 10:00 - Овесени ядки (100гр.) + Сирене (100гр.) + Ленено семе (15гр.)
2. 13:30 - Свинска плешка (140гр.) + Ориз (кафяв)(50гр.) + Кисели краставички
3. 16:30 - Свинска плешка (100гр.) + Ориз (кафяв)(50гр.)
Тренировка
4. 21:00 - 5 яйца (печени на тиган) + Кисело мляко 2% (400гр.) + Ябълки (400гр.)

Всичко: 2716 калории, В-228,4гр., П-151,1гр., М-131,9гр., 34%:22%:44%.

Добавки:
NOW Foods Витамин D-3 (1000 IU) - 1 драже с хранене №1.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 13:00.
Вода - 3-4л.

Тренировка:
1. Total Body Warm Up - кардиото беше 5мин. подскачане (като луд).
2. Fitness Blender Upper Body Stretching Routine
3. Lower Body Stretching Routine for Flexibility - Fitness Blender Cool Down Stretches

Размисли: Днес беше...топъл ден. По тия жеги е някакъв ужас и тъй като не съм оборудван с климатик, почти цял ден стоя на течение. Засега съм окей.

Направих си теста за metabolic types и излезна, че съм mixed type т.е. трябва да се храня балансирано и въгл., мазн. и прот. да са в равни проценти от дневните калории. Има някои въпроси обаче, на които отговорът, който съм дал не е 100% сигурен, затова мисля в скоро време да поекспериментирам с тях и да разбера със сигурност. След това отново ще направя теста, ей така, от любопитство.

Поразчетох се малко за тез метаболитни типове и информацията звучи доста убедително, но...не достатъчно, че да повярвам на 100% в тях. Поинтересувах се само заради Пол Чек, че той им е фен.

Ако има и други любопитни за себе си -> Click

Също мисля да започна да избягвам храните съдържащи глутен, но ще видя докога ще устискам. Ще трябва да го карам на яко плодове, зеленчуци, царевица, ориз и картофи. Ще пробвам, пък ако не се получи - здраве да е.

Отивам да лягам, че утре пак съм на ранна тренировка, а трябва да гоня поне 7 часа сън. Ще спринтирам този път на кварталното стадионче. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.06.12 21:25.

DO

21.06.12
19:39

Този тест ме изкарва протеинов тип (предполагам се има предвид мазнини и протеини като предпочитани източници),но въпросите ми се струват доста общи.

21-ви Юни 2012г. (Четвъртък)

Меню:

Тренировка
1. 08:30 - Омлет - 5 яйца + Сирене (50гр.) + Кисело мляко 2% (200гр.) + Ябълка (260гр.)
2. 12:30 - Свинска плешка (150гр.) + Ориз (кафяв)(50гр.) + Морков (100гр.)
3. 16:30 - Свинска плешка (150гр.) + Ориз (кафяв)(50гр.)
4. 19:30 - 3 яйца (варени) + Сирене (100гр.)

Всичко: 2757 калории, В-141,6гр., П-176,2гр., М-159,6гр., 21%:26%:53%.

Добавки:
NOW Foods Creatine - 5гр. в 08:00.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 11:00.
Вода - 3-4л.

Тренировка:
10 до 15 мин. HIIT.

Размисли: Много трудно се става в 6 сутринта, за да ходиш да си вадиш душата, но предполагам ще свикна. Събуждам се веднага щом излезна от нас, но докато излезна е мъка голяма.

Спринтовете ми взеха здравето. Очаквах повече от себе си, но всичко свърши за 10-15 мин. Направих 5-6 спринта и обърнах очите. Но така си е...тичането си е тичане, лежанката си е лежанка. Туй не е баш като онуй. :)

Иначе определено виждам предимство пред това да тренирам вечер. Първо, че дава добър старт на деня, а и на целия ден. В залата няма жив човек. Тренираш по хладно, а и възстановяването е доста по-добро. Все пак имам цял ден ядене пред себе си, а като тренирам вечер имам възможност да ям само 1 до 2 пъти, при това трябва да се тъпча.

Denny, протеиновия тип е точно това - яко протеин и мазнини с нищожни въглени. Абе ВМ-НВД. Попаднах вчера на няколко мнения, които казват, че едва ли не всички хора, които си правят теста спадат към протеиновия тип, затова се учудих, че аз отидох в смесения.

Въпросите са си общи, но пък и самият тест не е нищо особено. Просто те разпитва малко по-подробно за това как се чувстваш при различните храниния, събира 2+2 и ти казва, че е 4. Според...май Paul Chek го каза, но не съм сигурен, че общо взето само хората, които живеят на екватора са въглехидратен тип, всички останали са протеинов, а тези, които са по-близки до екватора (като нас) могат и да са смесен. Пол казва, че е истинска рядкост да видиш бял човек, който да е въглехидратен тип. :)

Затова исках да изтегля от някъде и книгата на Paul Chek. В нея май тестът бил по-тарикатски, но не успях да я намеря. Къде ли не търсих. Явно ще трябва да се купи, но към момента нямам излишни кинти за даване.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.06.12 20:08.

22-ри Юни 2012г. (Петък)

Меню:

1. 11:00 - Овесени ядки (70гр.) + Сирене (100гр.) + Ябълка (270гр.)
2. 14:30 - Свинска плешка (150гр.) + Ориз (кафяв)(50гр.)
3. 16:30 - Свинска плешка (100гр.) + Ориз (кафяв)(50гр.)
4. 19:30 - Бъркани яйца - 6 яйца + Сирене (100гр.) + Зехтин (10гр.)

Всичко: 2792 калории, В-169,2гр., П-161,5гр., М-159гр., 25%:23%:52%.

Добавки:
NOW Foods Creatine - 5гр. в 08:00.
NOW Foods Super enzymes - 1 таблетка с хранене №4.
NOW Foods Витамин D-3 (1000 IU) - 1 драже с хранене №2.
NOW Foods Витамин C-500 - 1 таблетка с хранене №2.
NOW Foods Magnesium citrate - 1 таблетка в 08:00.
Вода - 3-4л.

Размисли: ///

23.06.12
00:29

Би ли написал с тази хранителна и тренировъчна програма какво точно целиш да постигнеш

По принцип не целя нищо особено. Тренирам си за удоволствие и здраве, пък силата и мускулите са нещо като бонус. В момента експериментирам с методиката на Майк Менцер и Артър Джоунс - ХИТ. Адски ми допада да тренирам така. Само малко трябва да се “тунингова”, но това с времето.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.06.12 08:51.

23.06.12
17:18

Според мен са ти нужни бързи въглехидрати след тренировка заедно с протеин.Не мислиш ли че бодибилдинг тренировки два пъти седмично е прекалено малко и при тази ненатоварваща диета има ли някаква причина да добавиш ензимите като добавка....

По принцип пия протеин с глюкоза след тренировка, но идните един или два месеца предполагам, че ще пропускам това удоволствие, тъй като покрай организирането на лятната почивка съм леко финансово изтърбушен. :) Така или иначе пътят от фитнеса до нас го взимам за 10 минути и мога да се нахраня доста бързо след тренировката.

Ензимите промениха храносмилателния ми живот. Без тях положението беше много тежко, но не ги употребявам задължително при всяко хранене. Само там, където калориите са много и са съставени от много и различни хранителни източници. Ако дадено хранене е над 700 калории, почти винаги ще взема ензими.

Две тренировки наистина ми бяха малко и прекалената почивка водеше до доста заседяване и съответно се чувствах кофти. От тази седмица добавих и един междинен ден с кратка тренировка състояща се в интервални спринтове. Мисля че ми се отрази много добре, а и когато ми идва в повече просто мога да го пропусна, без това да повлияе по някакъв начин на тренировките ми в залата.

Трудно е да се възприеме идеята на Майк Менцер, но мисля че има много хляб в тая работа. Просто както казах по-горе, трябва малко тунинг. Ще видим докъде ще я докарам. Важното е да се чувствам добре, което засега е така. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.06.12 17:57.

23.06.12
18:34

Мисля че вместо спринтовете ще е по добре да добавиш още една тежка тренировка,вярно че така се отклоняваш малко от методиката,но според мен ще напреднеш по бързо така,при мен дори 3 дни бяха малко,затова ги направих 4,а сега са 5,но възстановяването ми го позволява в момента.Май трябва вече да си направя дневник тук........

23-ти Юни 2012г. (Събота)

Меню:

Тренировка
1. 08:30 - Макарони (100гр.) + Сирене (100гр.) + Свинска плешка (120гр.)
2. 13:30 - Свинска плешка (150гр.) + Ориз (кафяв)(100гр.) + Кисело мляко 2%(200гр.) + Ябълка (250гр.)
3. 19:00 - 3 яйца (варени) + Макарони (100гр.)
4. 20:30 - Печено пилешко бутче с картофи

Всичко: 3515 калории, В-399,4гр., П-207,7гр., М-126,1гр., 45%:23%:32%.

Добавки:
NOW Foods Creatine - 5гр. в 08:00 и 16:30.
Вода - 4-5л.

Тренировка: H.I.T. - Гърди, гръб, квадрицепс
A1. Пек-дек - 1х7 @45кг. (на седмото отказах)
A2. Избутване на дъмбели от полулег - 1х3 @20кг. + 1х2 @12,5кг.; 1х2 @20кг.
B1. Привеждане на горен скрипец с прави ръце - 1х7 @35кг.
B2. Придърпване на вертикален скрипец (тесен подхват) - 1х5 @45кг.;
C. Тяга - 1х9 @90кг.
D. Бедрено разгъване - 1х11 @50кг.

Размисли: Смазан! Освен тренировката, която отново ми взе здравето, през деня бях зает с местене, сглобяване и разглобяване на легла. Естествено, 80% от работата я свърши бащата. Аз съм пълен сакатлък в тия неща. (wasntme) Само премествах каквото нареди, а това беше тежка задача след началото на деня. Всичко това обаче ми отвори апетита, та малко прекалих с калориите.

Тренировката беше страхотна, но отново няма напредък. Определено другата седмица ще добавя тук-таме по нещо допълнително. Интересно е обаче, че тягата и бедреното разгъване вървят стабилно напред, а ги практикувам само веднъж седмично с по една серия. Не е като при гърдите, гърба и другите. Т.е. логиката би трябвало да ме накара да намаля упражненията/сериите за гръб, гърди и т.н., а не да ги увеличавам. Аз обаче ще увеличавам. Истината е някъде там.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.06.12 20:52.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1