07.01.11
15:21
Здравейте!
От любопитство си направих кръвна картина.Като цяло не съм много притеснен,но имайки предвид диетата ми-наситени мазнини на ден - между 5 и 10 цели яйца щедро гарнирани с масло + разни расителни като зехтин и ядки ми е доста интересно,и въпреки,че всичко ми е в норма бих се радвал някой да ми поразясни какво значат дадените стойности(изключваме доктора - той каза “ок си”) :)
Та резултатите са следните:
Глюкоза 5.3 mmol/L (при граници от 2,9 - 6,4 )
Креатинин 103,8 mmol/L (53 -106)
АST 29.9 U/L (9 - 38)
ALT 19.6 U/L (5-39)
GGT 25 U/L (8 - 61)
Cholesterol 4,89 mmol/L (3,63 - 5,70)
Triglycerides 1,11 mmol/L (0,40 -1,81)
HDL 1,44 mmol/L (0,91-1,56)
Единственото което може би малко ме притеснява са триглицеридите .. или ?
Измерени са концентрациите на различни вещества в кръвта.За повечето е използвана мерната единица милимола на литър (mmol/L) кръв: глюкоза, креатинин(краен метаболит на мускулния фосфокреатин.Повишава се при бъбречни заболявания,мускулни травми и от тежки тренировки.При по-голяма мускулна маса,креатининът е повече),холестерол,триглицериди и “добрият” холестерол HDL. AST и ALT са според мен ензимните проби за черния дроб, тъй наречените АСАТ И АЛАТ. Заедно с GGT са трите най-важни ензима,свързани с черния дроб и жлъчката.Когато концентрацията на някой от тях се повиши над горната граница,значи има някакъв проблем.А триглицеридите ти са точно по средата на допустимите граници.Вдясно от всяко изследвано вещество в скоби са посочени тъй наречените референтни стойности,тоест долната и горна граница за концентрация.Между които то се движи при здрав организъм.Концентрацията не е някакво точно определено число,защото непрекъснато се променя при физическа работа или при покой,от количеството на течностите в кръвта и други фактори.Затова за измерването на концентрацията се използват пределни допустими граници за всяко вещество, минимална и максимална.Тоест референтните стойности от-до.
08.01.11
08:53
За следващите изследвания: кръвна картина.
03.06.11
15:26
Такааааа. Имам следното питане: понеже си правих и аз изследвания вчера и нищо не разбрах, само че съм в границите на всичко, освен на това: MCHC (Средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите) - при нормални стойности 310 - 360 g/L, моите показатели са 366 g/L. Да обаче не съм лекар и не мога да разбера какво означава това...
Edit: Май и с това нещо не е наред: MPV 12.2 fL.
Всъщност ако има медицинско лице, четящо и желаещо да ми помогне, ще му бъда много благодарна.
Мнението беше редактирано от Abs Illusion на 03.06.11 15:33.
03.06.11
18:56
искам да попитам по разбиращите резултатите на тези изледвания можели да се разбере по какъв начин е добавен креатина в тялото дали чрез храна или хранителна добавка ?