14.03.05
06:55
Какво ще кажете за генномодифицираните храни? Според последните изследвания тези храни сриват имунната система, причиняват мутации (по себеподобните си, но някой биолог ще каже дали могат и при хора), не дават собствено семе, могат да доведат и до рак!!! Пускам темата не само заради вашите мнения, но и още веднъж да се замислим преди да дъвчем боклуците, които ни продават!!! :!:
14.03.05
10:26
Добавете и кои са тези храни.
Освен вкусната американска царевица например :)
Пичове... 90% от храните са генно модифицирани. Не го ли знаете? Всяка една крава, всеки един морков, киви, боза, хляб ако щете се прави от генно модифицирани “суровини” и продукти. Генно модифицирана е кравата да дава повече мляко. Генно модифициран е и сорта жито от който се прави гляба ни... висчко. Това е реалността. И нищо не може да се направи, тоест може... ама не ми се живее като отшелник в Тибет/поне за сега :P /
Поздрави
Дребно уточнение: няма генно модифицирани храни, а храни от генно модифицирани организми (ГМО).
След това:
1. Мутация у хора един ГМО и продуктите от него не би трябвало да предизвикват, защото човешките клетки малко трудно ще рекомбинират с пшенични или царевични например. Освен това както сам казваш - повечето комерсиални ГМО не са способни да дават жизнеспособно потомство и да си разнасят “лошите” гени из природата. Също така генетично модифицирания вид в повечето случаи е твърде неустойчив в естествени условия.
2. Не би трябвало да сриват имунната система и да предизвикват алергии, ако са спазени всички изисквания при създаването им - да не се употребяват гени, кодиращи токсини или алергени.
3. Нараства броя на бактериите, устойчиви на антибиотици в следствие на употреба на ГМО в даден регион?
Гените за антибиотична резистентност се използваха често като маркери за селекция на ГМО, а това създава предпоставки за увеличаване на резистентността на някои бактерии в природата срещу тези антибиотици.
Ами работи се по генно инженерни техники, които не използват генетични маркери за антибиотична резистентност, а такива за резистентност към някой хербицид например. Другия вариант е като маркер да се използва ген за резистентност към антибиотик, който не се използва в хуманната медицина.
3. За рака - всеки ГМО и продуктите му са строго индивидуални и никога не могат да се поставят под общ знаменател и да се изцепи нещо от сорта на: ГМО ПРЕДИЗВИКВАТ РАК...
4. Мислиш ли, че храните от ГМО са боклуци и защо?
Според мен могат да бъдат много полезни не само от хранителна гледна точка.
Както и да е - както се пееше в една песничка на Sepultura - зависи в какви ръце са биотехнологиите, щото всичко е бизнес и много малко им пука на корпорациите за човешкия живот и здраве... за съжаление
Хубави неща си казал. Прави си принципно. Но реалността кара да се гледа под малко по-друг ъгъл на тези “ГМ храни”. На теория те са също толкова вредни или безвредни като обикновените, но за съжаление на практика не е съвсем така. Абсолютно съм убеден, че много от тях вредят сериозно на здравето на хората. Не е правино да се твърди категорично, че тези храни са боклуци или не... но въпреки това бих казал, че СА. За съжаление, не може да се избяга от тях.
Можеш ли да посочиш конкретни примери и причините за вредата?
[quote author=“Slade”]Можеш ли да посочиш конкретни примери и причините за вредата?
:), ами за съжаление не съм толкова компетентен колкото ми се иска за да давам конкретни примери + аргументти.
Но изключително логически, съм сигурен в едно, където човека се е намесил в работата на природата/по един груб начин, какъвто за мен е генното модифициране/, нищо добро не е излязло. В това нещо вярвам безприкословно. Може би наглед звучи елементарно и неаргументирано, но...
Поздрави!
Четох наскоро няколко статии за и против тези храни! Слейд прав си за някои неща - не се уточних! Не всички храни предизвикват рак и сриват имунната система, като са правилно направени, но производителите напоследък се интересуват повече от печалбата и т.н. Иначе тези храни имат и добри страни - могат да са по-хранителни, дават повече плод и др. но отново крият рискове! Не мога да дам линк, защото четох в списания инфото! Темата беше по-скоро субективна, за вредата от изкуствените храни, а не да ги разнищваме по устройство!
Яжте няма страшно, мога да ви доведа мой приятели които да потвърдят ама те сичките измряха :):)
[quote author=“king_pin”]Яжте няма страшно, мога да ви доведа мой приятели които да потвърдят ама те сичките измряха :):)
Аха! Нострадин Ходжа тъкмо научил магарето си да не яде... и то взело, че умряло. :lol:
[quote author=“tpd”][quote author=“Slade”]Можеш ли да посочиш конкретни примери и причините за вредата?
:), ами за съжаление не съм толкова компетентен колкото ми се иска за да давам конкретни примери + аргументти.
Но изключително логически, съм сигурен в едно, където човека се е намесил в работата на природата/по един груб начин, какъвто за мен е генното модифициране/, нищо добро не е излязло. В това нещо вярвам безприкословно. Може би наглед звучи елементарно и неаргументирано, но...
Поздрави!
Не искам да се заяждам или споря, но приблизително от осъзнаването си като разумно същество човека се намесва в природата по доста груби начини. Домашните породи животни, селскостопанските култури - всичко е плод на едно сериозно вмешателство в природата, наречено селекция или изкуствен отбор. Ако селекцията е търсене/насочване към развитие на даден белег само по фенотипната му изява, генното инженерство изучава и манипулира гените отговорни за изявата на даден белег и използва методите си, за да създава по-полезни, по-хранителни и по-устойчиви организми много бързо, без да се налага дългогодишна селекция. Звучи малко като учебник, но го написах, защото ако следва човек твоите разсъждения значи например домашната крава е супер кофти да се яде и да се пие мляко от нея, щото е плод на човешко вмешателство в работите на природата...