14.03.05
18:44
Моля ви потвърдете, че протеина, аминокиселините и гултамина нямат странични ефекти, защото майка ми не иска да ми повярва! :wink:
14.03.05
18:49
Питай я дали пилешкото има странични ефекти.Най-много ако пиеш по половин кило ще се посереш(с извинение). 8)
14.03.05
20:02
100гр пилешко съдържат 20гр протеин
Протеина в храносмилателния тракт се разгражда до аминокиселини
100гр телешко имат няколко грама креатин.Същото е и положението с глутамина което точно като креатина е вид аминокиселина.Тялото на спортиста се нуждае от тези неща, но за съжаление тялото няма как да синтезира толкова много храна и се налага да се добавят.Затова те по закон се регистрират като Хранителни добавки.Тези добавки са разрешени от абсолютно всички допингови, лекарски и здравни организации затова се продават свободно по магазините и дори аптеките.
Дори креатина от телешкото може да е по-вреден, защото при термичната обработка от него могат да се получат токсични или канцерогенни производни.
Може да имат странични ефекти при преяждъне с тях. А иначе профи културистите и нашите културисти винаги са яли храна и никога не са се доверявали изцяло на протеина. 1 борканче с прахоляк не заменя истинската храна!
по-здрави
16.03.05
10:31
Хм.
А какво ще кажете за повишеното съдържание на креатин, по точно на креатинфосфат(киназа, ако не се лъжа) преди образуването на разсейки и при някои тумори?
Не е свързано с лечението или с имунната реакция на организма, напротив - все повече се свързва с предметастазното разрушаване на някои тъкани и отслабването на организма.
Глутаминът,за разлика от креатина е вид аминокиселина. Креатинът е съединение на аминокиселини.
Което прави нещата коренно различни.
Всъщност, доста циркулиращи вещества в организма имат аминокиселинен произход. Което не значи, че между тях няма отровни или опасни.
Само един приер: Растежният хормон е също верига от аминокиселини, доколкото знам. Е, значи ли това, че можем да го тъпчем на воля, понеже организмът има нужда от него, пък не може да си го набавя сам в достатъчни количества?
Според мен - не. А специално що се отнася до креатина, мисля, че организмът имаше и някакво собствено производство, и възможност за прием отвън - с храната.
Смея да добавя, че не вярвам много и на аргинина. Според скромните ми познания по биохимия е малко трудно самостоятелна киселина да изгради белтъчната маса. Тя може и в 99% да се съдържа в клетката, но всичко е до подредбата на веригата. 0,001% може да е някоя друга или някаква субстанция във веригата, но това не я прави маловажна и т.н. Но както и да е, специално с голите аминокиселини - ненужното за организма количество лесно се изхвърля.
Във Франция, и мисля в още някои страни - върти ми се наещо като Канада в главата, креатинът е забранен от закона.
Казвам ги пак тези неща. просто за да се има предвид и другата гледна точка.
Защото днес тази щуротия се продава масово и сравнително скъпо. Всяка фирма би дала каквото може, за да не губи този лесен и надежден източник на средства, а пък за вашето здраве, особено на основния производител - американците - им е малко - таковата - все едно.
Да за растежният хормон си прав. Имаше някви синтетични растежни хормони с променен аминокиселинен състав (ставаше въпрос за 2 аминокиселини), която промяна обаче пречини в използващите след дълга употреба (зареди това не го хванаха май) имунитет към собственият им хормон на растежа. Което ги прави зависими за цял живот към хормона на инжекции. След това спряха някакъв мексикански май хормон, който бил с 15 различни аминокислини (не съм сигорен за броиката но беше около 10) :))) правете си сметка какво става тогава... човек с крила?
по-здрави
Е да, то ако става въпрос и едни от най-силните змийски токсини са с аминокиселинен строеж, но никой не се опитва да ги пие за сила и маса...
Креатина може и да се окаже канцерогенен, но докато не се докаже последното не би трябвало да се плашат излишно хората. Интересно ми е да я прочета тая статия за креатин фосфат киназата и метастазирането, за да видя що толкова й се плашите. Креатинфосфат киназата е ензим и увеличената му синтеза при ракови състояния съвсем може да не значи, че в организма има/имало е много креатин.