Претрениране - симптоми и съвети

27.01.11
11:19

I.Някои симптоми, които съпътстват претренирането:
1.Загуба на желанието да се влезе в залата и да се извършват физически упражнения;
2.Намаляване на обема на мускулатурата;
3.Получаване на травни и болки в мускулите;
4.Учестен сърдечен ритъм веднага след ставане и в продължение на деня, който може да бъде придружен от прескачане на сърцето, примерно в следствие на обилно потене през продължителен период от време и ненабавяне на необходимите минерали;
5.Раздразнителност;
6.Главоболие;
7.Умора и чувство, че енергията не достига;
8.Липса на сила да се изпълни тренироввъчната програма за деня;
9.Вкарване на повече ‘чийт’ за довършване на сериите;
10.Сравнително слабо или никакво напомпване;
11.Лош сън, трудно заспиване, превъзбуда, нервно напрежение.

Симптомите не е нужно да се проявят едновременно, но най-често се групират без да го осъзнаваме и чак накрая си даваме сметка. Лично аз усещам претрениране с наличие на т.3, 4 и по-рядко кумулативно т.7 (умора само). Т.е. претрениране не означава да са налице всички 10 симптома, които не претендират за изчерпателност.

II. Кое води до претрениране? В повечето случаи, по подобие на симптомите, факторите са повече и се кумулират:
1.Прекалено натоварено ежедневие;
2.Тренировки, несъответсващи на стажа/суплементацията/възстановяването на трениращия;
3.Съчетание на ежедневни тежки физически тренировки, голямо нервно напрежение и недостиг на сън;
4.Недостатъчно хранене, несъответстващо на нуждите за възстановяване на организма

III.Препоръки:
1.Прекратяване на тренировките за 1-2 седмици;
2.Ревизиране на тренировъчната програма и нагаждането й към начина на живот - промяна на продължителността, серии, повторения, работни тежести;
3.Увеличаване на въглехидратите;
4.Увеличаване на съня - това е най-препоръчително;
5.Сауни и масажи;
6.Увеличаване приема на вода;
7.Допълнителен прием на магнезий и калий (като цяло на минерали, а и на витамини).


Който има какво да допълни, моля да споделя.

Темата беше редактирана от Стоянчо на 27.01.11 15:42.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

27.01.11
12:42

Чудесна тема! Преди да почна да се интересувам по-сериозно от фитнес и всичко свързано с него, претренирвах постоянно. И да симпотимите бяха точно такива и да не винаги се проявяват кумулативно.

27.01.11
15:33

Привет и от мен, осъзнах че съм претренирала едва след 4-тата година (явно съм имала доста енергия за изразходване  :-)). Та за това си направих една голяяяма 2-месечна почивка. От февруари пак тръгвам, начинът ми на живот не беше същият през миналите 2 месеца, така ми липсваха тренировките. От горепосочените симптоми, аз имах всички, особено ме измъчваеше това, че не можех да спя през нощта и възстановяване на практика нямаше. Малките почивки, които правех (10-15 дни) не бяха достатъчни. Но сега е вече “друга бира”, поне се надявам да е така де. Поздрав и успех от мен на всички.

Мнението беше редактирано от Spasi на 27.01.11 15:34.

27.01.11
18:07

Стоянчо, браво за темата !

Мнението беше редактирано от Едуардо на 27.01.11 18:07.

28.01.11
07:15

Освен изброените физически симптоми, аз буквално не мога да мисля, като претернирам, нито да се концентрирам. Също храносмилането и кръвообръщението ми се нарушавят. Подувам се и се чувствам задръстена. Единственото решение е дълга почивка и оптимална храна, особено за мъжете

28.01.11
09:03

Аз пък никога не съм претренирал, освен първите месеци като начинаещ, когато се опитвах да тренирам като професионалист, а се хранех с банички и торти.
Даже и тогава не помпя да съм имал подобни симптоми.

Мнението беше редактирано от Петко К на 28.01.11 09:07.

28.01.11
10:03

Според мен не опираме единствено до това дали трениращият е наинаещ или не (въпреки, че би следвало именно начинаещият да претренира по-лесно). Ето примерно аз в рамките на държавните ми изпити - 4 месечен период с много високо нервно напрежение, успях да претренирам 2 пъти, а като начинаещ съм правил безумни престои в залата, но претрениране не съм усещал. Индивидуално е и не е казано, че ако прекалиш с тренировките ще усетиш симптоми не претренирането задължително.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.01.11 10:04.

28.01.11
14:14

И аз не помня да съм се усещал претрениран. Сега съм намислил експеримент умишлено да претренирам 2-3 седмици, за да видя ще стимулирам ли някакъв мускулен разтеж.

28.01.11
15:54

Това с претренирането ми е, като някакавъ мит- имал съм някакви по-зверски мускулни на някоя група, като съм прекалявал и толкоз... макар че при други съм наблюдавал подобни неща... явно пак е строго индивидуална адаптивноста и понасянето на физически и умствен стрес... при други обстоятелства сигурно е имало шанс да претренирам и аз... интересна е темата де- дава опорни точки за следене, ако човек известно време усеща, ч
е нещата не вървят, както трябва.

Аз когато прекаля с тренировките или не се възстановява добре ми пада имунитета и се разболявам лесно. За това съм на схемата 4седм. тренировки 1седм. почивка и нямам проблеми с претренирането. ;)

П.П. Иван Арабаджиев има доста интересна теза за претренирането, някой ако има интерес може да се разрови.

Мнението беше редактирано от Николай Маринов на 28.01.11 16:09.

25.04.11
23:22

Хубава тема евала!
И аз напоследък имам чувството че претренирам.. :С
Имам 3-4 от симптомите,освен това дни в които се чувствам СМАЧКАН и без НИКАКВА сила.. дори и без ентусиазъм за дигане Оо (това досега не се бе случвало)
Та така.. храненето го гледам на 150%,явно трябва да си пренапиша плана с тежестите :)

26.04.11
01:10

Тренираите си спокоино това с претренирането е много трудно да стане  то си е като вид зболяване  много дьлго време трябва да тренираш без да вьзтановиаваш за да стане факт.

Brute

26.04.11
10:44

По-често срещан проблем е ‘’недотренирането’’ и/или използване на ненужни упражнения.

26.04.11
11:17

Не гледайте на претренирането само като на физическо такова. Често пъти то се съпровожда от психическа преумора и комбинацията спомага претренирането като резултат.

26.04.11
11:36

казано от e_s_n на 26.04.11, 11:33:

Може ли да разграничим краткосрочно и дългосрочно претрениране?

Ако симптомите се усетят навреме и се даде възможност на организма да почине и възстанови, сравнително бързо отшумяват ‘забележките’ :).

26.04.11
21:25

Много се злоупотребява с този термин.По-вероятното да се случи е “недотрениране”.

аз искам да попитам нещо.
значи претренирах преди 3 седмици някъде и получих главоболие в задната част на главата, даже ме болеше и при по- рязко движение напред и назад.
мина за около 2 седмици и като реших да понаправя малко лицеви опори пак ме заболя по същия начин, но само за един ден този път, имам и нарушен сърдечен ритъм. какво бихте ме посъветвали да направя?

26.05.12
15:02

http://www.myosynthesis.com/cns-handle-stress

ето малко за това ‘’претрениране’‘

едит:тия дни кво става само някви стари теми се съживяват :С

Мнението беше редактирано от Vintage на 26.05.12 15:05.

благодаря ти vintage, но все пак нормално ли е 3 седмици вече, да не мога да се възстановя!? при леко натоварване веднага усещам повишен пулс и в главата се усеща чак... направо не знам вече, тъпите лекари и те нищо не могат да кажат...

28.05.12
20:46

казано от Vintage на 26.05.12, 15:02:

едит:тия дни кво става само някви стари теми се съживяват :С

Идеята на тази тема е именно да бъде актуална, независимо от това колко време след създаването й някой се ползва от нея.

06.06.12
13:08

Някои пробвал ли е да измерва пулса си сутрин преди ставане от леглото? В момента експериментирам с този метод и изглежда че работи, като се опитвам да му хвана цаката. Ако някои е пробвал, нека сподели.

06.06.12
16:26

Това с главоболието не е претренирване, а е причинено от повишаване на кръвното налягане в главата. Спри кафето най-добре изцяло или поне не пий в деня за тренировка ако изобщо пиеш, също направи разгрявка на врата преди да започнеш и не би трябвало да имаш проблеми

Въпроса ми е доста странен .. Възможно ли е да НЕ претренирам? Направих почивка от 1 седмица, но сега съм на НВД тренирам 5 дневен сплит + 2 дни преса (тоест всеки ден фитнес) и някои дни правя двуразови тренировки (понякога цяла седмица съм на двуразови.. ) Приемам БЦАА и вит. Ц и се храня с много протеин и във ВВД деня ми (когато естествено имам най-много енергия) правя със същата работна тежест както преди ( а съм свалил почти 7кг) .. Хора които разбират твърдят, че губя мускул, претренирам редовно, не се развивам, а това че силата ми е останала не значи нищо ..

Здравейте на 31 години съм  и от 1 година и половина имам бучене в едното ухо. Ходих при какви ли не лекари и причина не можаха да намерят . Спирах какви ли не работи като  пиенето на кафе,работата с компютър и др. неща . Но никога не спирах тренировките  (стрийт фитнес,тренировки вкъщи и кардио каране на колело )  усещах ,че се претоварвам с годините ,защото усилено тренирам от 8 години кажи речи без никаква почивка най-много съм почивал по 1 седмица и то за целия период  ми се броят на пръстите на ръката . Давах все повече от себе  и повече, плюс ежедневния стрес и от 3 години правя ремонти на 2 жилища ,което е свързано с носенето на тежки неща .  До като накрая забелязах ,че при спиране на тренировките след 3-4 ден бученето изчезва . Правих си експерименти и след тези 4 дена или 1 седмица  пак започвам да тренирам ,но бученето ми се възвръща малко по-малко . Реших да си направя една яка почивка до пролетта и тогава да опитам пак . Спирането на тренировките определено ме депресира ,защото това ми е голяма и важна част от ежедневието  ,дава ми самочувствие и увереност . Но просто тялото ми подсказва ,че е време нещо да променя в начина си на живот . Как да процедирам за напред ???

28.11.20
21:55

Остеохондроза, мигрена и др. ми излизат като го гугълна. По-добре се консултирай с друг лекар. Няма как да няма някаква причина. С невролог консултира ли се - може да е прещипан нерв.

Мнението беше редактирано от Dymag на 28.11.20 22:00.

28.11.20
22:17

Много вероятно е да се претоварваш, но едва ли си претренирал. Разликите са големи. Намали стреса на първо място. Второ това може и да е от оросяването, има хора при които има генетична предразположеност.
Следи си и кръвното за всеки случай. Те нещата са много свързани. Начина по който го казваш това, показва че си в стрес. Ще трябва да намалиш оборотите :)

28.11.20
22:24

Стрес е ...3 години ремонти....кво да е?

28.11.20
23:29

Шум в ушите е чест симптом на хипертония. Мериш ли си кръвното?

28.11.20
23:30

Пробвай да смениш типа натоварване, от продължителни и обемни тренировки мини на тежко с минимален обем и големи почивки. Ако го понасяш добре с времето можеш да разнообразяваш и постепенно да се връщаш към стария тип тренировки.

29.11.20
00:12

В едното ухо, а не в двете. След физическо натоварване. Консултирал се е с лекари - те първо това гледат. Слуха наред ли е с ухото, което “бучи”?

29.11.20
01:41

https://www.bb-team.org/forums/viewthread/63752/#p-1366327

Кръвното ми е наред 120/80,ходил съм и на кардилог ,правил съм си серия от кръвни тестове,ходил съм на 4 доктора УНГ като цяло мн доктори и ти дават хапчета ,които са за оросяване и не вършат работа. В момента го нямам ,а не съм тренирал от 1 седмица .Физически и психически стрес са вероятно причините .Ако тръгнеш да четеш за шум в ушите има 100 причини .Заради това много трудно се лови.Заради това се надявам и това е причината при мен ,но от друга страна това с
спирането на тренирането е мн кофти за мен.

П.С. Имам мн странно нещо от няколко години,като започна да тичам и след 10 мин да кажам цялото ми тяло започва да ме сърби и ставам на червени пента .След спирането на тичането след 1 час изчезват и отдавна не тичам.

Мнението беше редактирано от Владислав Яньовски на 29.11.20 07:17.

29.11.20
12:14

казано от Dymag на 29.11.20, 01:41:

https://www.bb-team.org/forums/viewthread/63752/#p-1366327

В тази тема си написал че имаш шипове на врата

казано от Владислав Яньовски на 19.04.20, 10:18:

... съм с шум в ушите ... ренген на врата и ми откриха шипове. Усещам, че при някой поза, когато съм легнал и си изкривил врата на възглавницата шума се увеличава ... Когато съм в движение шума намалява. Дали става на въпрос за засегнат нерв? ...
От когато ми откриха шиповете на врата не съм предприемал никакви действия ,защото не знам към кой да се насоча. Невролог или при кинезотерапевт? Като цяло възможно ли е от врата да ми е засегнат слухов нерв ?

Да, най-вероятно е прищипан нерв и ти си го знаеш май :) Иначе за другото гугълни “холинергична уртикария”

ПС: Сега видях че и за това си писал преди няколко месеца и си получил отговор. Ей, момче, знаеш си проблемите и нищо не правиш. С писане не се решават

Мнението беше редактирано от Dymag на 29.11.20 12:23.

Ходил съм и на доплер на врата ,нямам прещипан кръвоносен съд . Какво трябва да направя ,то ако се знаеше  милиони хора нямаше да страдат от това . Има специална тема в БГ мама за този проблем и хората не могат да се излекуват . Надявам се при мен причината да е това за което си мисля ,че е - Претоварване . Ще видя сега зимата как ще съм и на пролет ще започна с леки тренировки .

П.С. Иначе в онази тема съм писал за ниско кръвно , установих ,че апарата не ми е бил верен ,но по трудния начин  :)

Мнението беше редактирано от Владислав Яньовски на 29.11.20 16:45.

29.11.20
17:06

Просто си  направи тестове преди и след тренировка, най-вече пропокационна проба и  кръв.

29.11.20
19:00

То пък точно в тази ситуация човек да не опира до доктори. Хвърли едно око ТУК, с предварително извинение към модераторите ... млад си за тези работи - да няма нещо наследствено?

Ми то доста хора имат шипове на врата  , не мисля  вече ,че  е от това .
Според тялото ми и това кога изчезва повече ме съмнява да е от това :

Шумът в ушите често е знак за извънредно претоварване (психическо и физическо).

И друго забравих да кажа през последните 2-3 години освен описаните  ремонти и тренировки  си имах много лични проблеми вкъщи и на работа . Комбинацията изобщо не е добра като върна времето назад .
Просто както каза колега по-нагоре трябва да намаля оборотите .

Мнението беше редактирано от Владислав Яньовски на 29.11.20 20:08.

Иван

30.11.20
07:16

Или да се научиш да се адаптираш към повишаващият се стрес, ако искаш.

Мен стреса не ми е проблем ,дори  усещам вътрешно в себе си че имам много сила за тренировки и не ме мързи ,ама като тялото ми говори друго  ще се вслушам в него и ще му дам една хубава почивка  . Пък след това ще видим какво ще стане . Ще пиша по натам пак :)

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1