29.01.11
11:14
Здравейте, това е моето дебютно и ревю и за него избрах не известна и рекламирана добавка, а доста интересна съставка. Тя е 1,3-диметиламиламин или метилхексанамин. На не-химичен език това съединение е известно като здравец. Ще разгледам структурните му характеристики, историческа употреба, ефектите му върху тялото и ума, допинг статуса му и дозировката му.
Здравецът е цикличен маслен(алифатен) въглеводород. В естествен вид може да се извлече чрез растителните масла на здравеца или мака. Може да се синтезира чрез взаимодействието между 4-метилхексан и хидроксиламониев хлорид и оксим, подкрепено с намаляването на количеството Натрий с етанолова обработка. Патентован е под името “Фортан” от компанията “Ели Лили и сътрудници” през 1971 като лекарство срещу запушване на нос или хипертрофили устни тъкани. По-късно се разкрива, че има прилика с кофеина и действа като стимулант и термогенен продукт. Най-скорошната употреба на синтезирания диметиламиламин е като основна съставка за “парти хапчета”. Естествената е в хранителните добавки. Популязира се най-вече чрез продажбата му като масло от здравец, а наскоро и като ударната съставка в доста популярни азотни буустери и термогенни бърнери.
За ефектите върху самите нас няма да се впускам в анатомични и химични детайли. Ще говоря от личен опит, както и с разказите на други. Физичното въздействие малко след приема се усеща като затопляне по крайниците и гърдите, като при някои е най-ясно изразено в пръстите на ръцете. Следва желанието за действие и премахване на мудността в тялото. Движенията на тялото стават по-бързи и динамични, с изострени реакции и повишени рефлекси. Физическа умора настъпва по-бавно. Пулсът е съвсем леко завишен. Не са изпитани проблеми със заспиване. Умствените промени, поне за мен, са доста по-интересни. Вниманието е повишено, краткосрочната памет е много силна, съсредоточаването е изключително лесно, дори да се налага прескачане от една задача на друга. Говорът е по-бърз и по-ясно изразен, мисълта тече по-лесно. По-време на тренировка не се разсейвам, фокусът е върху дразнителя и докато не се унищожи няма спокойствие. Макар тези ефекти, не намирам проблем при медитиране, четенето на книга или излежаване. Продуктът е подходящ и за тежки физически натоварвания, и за преживяването на един обикновен скучен ден в офиса.
Сега да обърнем внимание на допинг статуса му. Забранен ли или не? Да, забранен е. През 2010 Световната Допинг Комисия включва синтезирания вариант на метилхексанамина в списъка си със забранени стимуланти. Но се тревожете, в хранителните добавки се използва маслото и от здравец, а то не е забранено като суплемент. Така че пийте на воля.
„Дозата прави отровата“ както са казали древните мъдреци. Дозировкта на този продукт е важна, тъй като при надвишаване на определено количество се наблюдават неприятни, но за щастие, бързо-отминаващи странични ефекти. Дозата варира между 25мг и 50мг, или 0.5мг на килограм лично тегло. Придържаме ли се към тези дози не се усеща привикване, а ефектите остават ясно изразени. Предозираме ли, то страничните ефекти са на лице. Учестено дишане, хиперактивност, трудност за съсредоточаване, повишен сърдечен ритъм и изкуствено чувство за силна тревога. По време на тренировка се задъхвате по-лесно, а сърцето ще иска да излезе. Но за няколко часа тези гадни неща отшумяват. Говоря от личен опит. При някой може да се наблюдават при по-ниски и при по-високи дози.
Метилхексанаминът е приятна добавка за тези, които натоварват нервната си система тежко ежедневно, или просто търсят малко повече желание за тренировка. Растителната форма няма да ви навреди, ако не злоупотребявате с нея. Не препоръчвам горещо, тъй като при по-чувствителни хора страничните ефекти могат да се получат и при по-ниски дози. Самият факт, че е основна съставка на „парти хапчета“ ме разколебава винаги преди прием, също така не мисля да използвам отново този продукт, но има някои хора, които не биха го спирали. Опитайте, решете сами за вас, така както реших аз. Благодаря, че отделихте време, за да прочетете това ревю.
Темата беше редактирана от Тедо Димитров на 29.01.11 11:15.
29.01.11
18:53
Добра работа, но слагай източници. :)
http://www.hranite.net/news/kriminalje-na-ljetishchje-sofija/
http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2723892
Мнението беше редактирано от Gladiator на 04.02.12 06:10.
Забранен ли или не? Да, забранен е. През 2010 Световната Допинг Комисия включва синтезирания вариант на метилхексанамина в списъка си със забранени стимуланти. Но се тревожете, в хранителните добавки се използва маслото и от здравец, а то не е забранено като суплемент. Така че пийте на воля.
Това вещество е съвсем забранено, но не просто от СДК, защото вече е в
Списък 1: Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.
към Наредба за контрол на наркотичните вещества.
Това вещество е съвсем забранено, но не просто от СДК, защото вече е в
Списък 1: Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.
към Наредба за контрол на наркотичните вещества.
Да,но го има в така наречените “азотни бустери” които се продават свободно.Подобни вещества има във всяка аптека.И се обсъжда свободно а си мислех че тук такива еретизми са забранени.Забранено е и е по-вредно в дългосрочен аспект от едни други медикаменти при които само при споменаването на думичката и ооооп мнението ти изчезва независимо че специално моето винаги е било “против”.Един въпрос към компетентния “чистач” :Прохормоните, те гледам не се трият при обсъждане - забранени ли са и имат ли странични действия и не са ли в един списък с “другите медикаменти” които споменах по горе?Надявам се да не съм вложил чувството си за хумор :)
Мнението беше редактирано от Gladiator на 04.02.12 17:31.
04.02.12
19:22
Даже си твърде сериозен :D
ПП - Извинявам се офтопика, но ми беше интересно и прочетох ревюто и всички мнения и едва се сдържах след тоя смях :)
24.02.12
08:34
DMAA вече е в съда
Който се смее последен, се смее най-добре...а има и такива, дето буквално умряха...не от смях.
Мнението беше редактирано от Ingrid Profi на 24.02.12 08:35.
A study of 25 healthy men has found DMAA-containing, pre-workout sports supplement, Jack3D, does not change resting heart rate, blood pressure or affect liver and kidney function when used at recommended dosage levels.
The 10-week study, published in the Journal of Nutrition and Metabolic Insights, compared Jack3D users with those consuming a placebo. Both control and intervention groups were told to consume the supplements 30 minutes before exercise work outs on selected days.
“Our data indicate that a dietary supplement containing 1,3-dimethylamylamine (DMAA) does not significantly increase resting heart rate or blood pressure (although systolic blood pressure increased ∼6 mmHg with the supplement),” wrote the researchers from the University of Memphis.
“Moreover, the supplement does not adversely impact bloodborne biomarkers of health,but rather, results in a decrease in LDL-C [cholesterol].”
The randomised, double blind study was sponsored by USP Labs, the manufacturer of Jack3D, which in addition to DMAA, contains caffeine, creatine monohydrate, alanine, schinzandrol A, and arginine alpha-ketoglutarate.
The authors noted that the rise in systolic blood pressure meant, “those with elevated blood pressure to avoid use of dietary supplements containing 1,3-dimethylamylamine.”
They also called for further study with bigger study groups.
Of the cholesterol reduction, they noted: “The supplement results in a small decrease in LDL-C, which may suggest a potential cardioprotective role. While this may have clinical relevance, additional studies inclusive of larger samples are needed to replicate these findings, as well as to extend and expand upon other findings associated with this work.”
USP Labs’ joined the researchers in observing that the studies were, “consistent with previous 2-week and 8-week studies which found no significant increase in blood pressure or liver and kidney function following chronic use of DMAA & DMAA-containing supplements.”
Jack3D and other pre-workout supplements have been deemed an unauthorised drug in the UK and Canada due to the presence of DMAA, but they are sold widely in other countries and the internet.
DMAA has been linked to deaths in the US military, is the subject of at least two class actions in the US and is under investigation by authorities in several European countries.
http://mobile.nutraingredients-usa.com/Research/Jack3D-is-safe-Study
Темата е малко стара, но имам въпрос и смятам, че тук е мястото да попитам.
Ако поръчам 1,3-диметиламиламин от чуждестранен сайт за добавки (продава се като отделна добавка) и пратката мине през митницата ще имам ли проблеми?
Иначе казано - за 1-2 шишенца от съответната добавка ще ме привикват ли за разпит в близкото РПУ? :D
13.05.12
12:08
Ако поръчката ти надвишава 30 лв и я спрат на митницата, почти съм сигурна, че ще ти я конфискуват.
Всичко минава през митницата и вече повечето неща ги проверяват.
Мнението беше редактирано от Мила на 13.05.12 12:11.
13.05.12
14:45
Може ли да дадете линк към самата добавка или да кажете търговското и наименование и в кой сайтове се предлага. Не искам да ми давате продукти в който се съдържа (азотни бустери и фет бърнари).
Значи единият вариант е да поръчам само диметиламиламин-а, с доставката май става по-малко от 30лв.
Другото, което си мисля е, че за 1-2 шишенца не биха задържали някой. Това е малко количество. В какво биха ме обвинили, в разпространение на наркотици?! :D
За Софийската митница става дума, надявам се там да не са някакви педантични и изнервени до болка хора.
13.05.12
15:03
Ами то е наркотик. Кой ти каза, че е малко количество, не е нужно да вкараш 20 шишета, за да се определи като много. Пробвай първо с 1 шише, щом е около 30 лв. Тук в Пловдив са ме разпитвали за какви ли не добавки, когато са ми ги спирали, а дори някои от тях не надхвърляха 25 лв.
13.05.12
22:48
казано от Jewelz на 13.05.12, 14:47:
Другото, което си мисля е, че за 1-2 шишенца не биха задържали някой. Това е малко количество. В какво биха ме обвинили, в разпространение на наркотици?! :D
За Софийската митница става дума, надявам се там да не са някакви педантични и изнервени до болка хора.
Ще станат такива, ако разберат, какво внасяш :D :D :D
И сега напълно сериозно - стигне ли се до там, че да ти задържат пратката вярвай ми, че ще ти е най-малкия проблем писането в РПУ-то ;) Предполагам, че е около 30 капсули опаковката, която си решила да вземеш, а сега си представи, че са те задържали със 30 дози марихуана. Определено ще си имаш проблем и то не малък, а не си струва при положение, че от тук можеш да си купиш продукти с въпросната съставка.
Най-искрен и добронамерен съвет - не се занимавай с глупости!
Уф, не знам къде съм блеела, цената става повече от 30лева...
Както и да е, аз се разубедих (с ваша помощ). Няма смисъл да си създавам проблеми, заради едната добавка.
Относно нея - аз исках да взема чиста формула, а не продукт с няколко съставки, една от които да е 1,3-диметиламиламин.
Едно шишенце всъщност е 200 капсули. :D И без това е Out of Stock, по-добре да не си създавам главоболия.
Мерси много на всички за отговорите.
казано от head_hunter на 13.05.12, 22:48:
казано от Jewelz на 13.05.12, 14:47:
Ще станат такива, ако разберат, какво внасяш :D :D :D
И сега напълно сериозно - стигне ли се до там, че да ти задържат пратката вярвай ми, че ще ти е най-малкия проблем писането в РПУ-то ;) Предполагам, че е около 30 капсули опаковката, която си решила да вземеш, а сега си представи, че са те задържали със 30 дози марихуана. Определено ще си имаш проблем и то не малък, а не си струва при положение, че от тук можеш да си купиш продукти с въпросната съставка.
Най-искрен и добронамерен съвет - не се занимавай с глупости!
От къде от тук може да се закупи въпросната съставка и под какво наименование ако не е тайна :)
Благодаря!
15.05.12
16:35
Влага се въпросната съставка предимно в азотни бустери и фетбърнъри.
Браво за ревюто, май мен са ме изплющяли на митницата заради една пратка с бустери, които съдържат здравец. Вече имам преди около 40 дена една пратка която мина гратис, но тази май няма да стане. Съвети да ги финтирам ?
казано от AgBOKATA на 18.05.12, 23:52:
Съвети да ги финтирам ?
Е как?
http://www.youtube.com/watch?v=kk_loRwlD-w
На твой приятел полицай са :D
Здравейте, относно диспута и шума, който се вдигна около 1.3. Мнението ми е , че се шуми и то донякъде оправдано, понеже веществото, което се извлича от здравеца (или мак) е със същата структура, но далеч по-слаба концентрация. Това, което подозират “органите на реда” е, че производителите масово произвеждат синтетичния му аналог и го влагат в комплексните си продукти.
Дали трябва да се забрани, еми след като се забранят цигарите и алкохола, може и да погледнат към него.
казано от AgBOKATA на 18.05.12, 23:52:
Браво за ревюто, май мен са ме изплющяли на митницата заради една пратка с бустери, които съдържат здравец. Вече имам преди около 40 дена една пратка която мина гратис, но тази май няма да стане. Съвети да ги финтирам ?
Проблем със “Здравец” на митницата нямах ! Днеска си освободих пакета, всичко е точно :)
Някой знае ли какво е сегашното положение с добавката и безопасна ли е при посочените 0.5 мг. на кг. тегло?
24.06.13
23:58
казано от Testpump на 24.06.13, 23:42:
Някой знае ли какво е сегашното положение с добавката и безопасна ли е при посочените 0.5 мг. на кг. тегло?
Доколкото четох все още е забранена, но с особен статут. Също така не разбрах дали въпросната субстанция се съдържа или не в екстракта от Здравец. Уж при лабораторни изследвания, се е установило че от въпросното нещо няма дори и следи. И въпреки че уж е забранено, гледам че Гаспари имат продукт, който го съдържа, и си се продава навсякъде! Аз успях да докопам последна бройка от продукта на Праймафорс - който е чисто в-во. и съм супер доволен от ефекта (giggle)