15.03.05
19:30
Преди години правех на ден по 50 лицеви опори в 10 серии. Тогава ми се яви сърцебиене. Срещнах един стар учител по йога и той ми каза , че е от неправилно дишане. “Да се вдишва при работа на мускула” .Това дишане е правилно. И проблемите ми изчезнаха.
Минаха 10-тина години от тогава. Започнах да посещавам зала за културизъм. Питах 2-3-ма по-напреднали, според тях трябва да се издишва при работа, т.е. вдигаме щангата - издишване; спускаме щангата - вдидване. Или точно обратното???
Моля , отговорете ми на този много важен за мен въпрос.
Благодаря ви предварително.
Жоро точно съвета на Йогата е правилен! Но ако си учил йога знаеш, че дихателните техники не се изчерпват само с това.
по-здрави
15.03.05
23:02
Тука не разбрах нещо за какви цели става въпрос при културизма също ли да дишаме при същинската част на повторениетп емо плс изясни
Да но при културизма има друга тънкост не е само до вдишването при позитивната част и издишването в негативната. Важно е корема да е стегнат по време на цялата серия и дишането да е от диафрагмата и от гърдите. Стегнатия корем повишава коремното налягане и подкрепя гръбначния стълб, в противен случаи може да се стигне до видовете херния (дискова херния и изсипване). Това повишава и силата и работоспособноста по време на културистичната тренировка. Дишането от гърдите и по време на цялата тренировка също е един вид настроика на организма за работа.
по-здрави
Правилното дишане е много важна част от тренировката!Когато се правят упражнениятя без да се стараем да дишаме правилно,все едно не правим нищо!!!
или аз не съм разбрал правилно или всички които сам гледал не дишат както трябва ,щото в моята зала като правят лег всеки издиша на избутването(позитивна) и вдиша на пускането (негативна) :? да не давам примери с други упражнения ..... ?!?
Аз пък мисля, че Жоро не е доразбрал нещо :) Още повече, че при йогата няма упражнения като лицевите опори, например.
или аз не съм разбрал правилно или всички които сам гледал не дишат както трябва ,щото в моята зала като правят лег всеки издиша на избутването(позитивна) и вдиша на пускането (негативна) :? да не давам примери с други упражнения ..... ?!?
Най-важното е да се държи корема стегнат през цялата серия. Вече се издишва в крайна част на позитивната част само тогава а не по време на същинската позитивна част! Може би това имаш предвит и за това е станало объркването. Но по време на преодоляването на позитивната част е по-добре да не се диша и след като завиршим и преминем мъртвата точка тогава се издишва след това можем да си поемем въздух в същата точка (без да отпускаме корема) и правим негативната част и в позитивната трябва да имаме доста въздох може още едно вдишване в долна позиция. Общо взето когато вдигаме шкав или нещо подобно не се замисляме за дишането, а инстинктивно задържаме дъха си и не го отпускаме докато не го пренесем, защото незнаем колко време ще ни се наложи да го носим. Това е достатъчно кръсноречиво, че налягането създадено от въздоха помага за работоспособноста ни и може да задържим въздоха дори за 2-3 пвт, а някои го правят и за повече, но това е упасно за сърцето и като се има в предвит, че културистичните методики включват задържане на тежеста в някоя част от движението последствията може да са доста сериозни.
по-здрави
[quote author=“emil_mlo”]Жоро точно съвета на Йогата е правилен! Но ако си учил йога знаеш, че дихателните техники не се изчерпват само с това.
по-здрави
Еми тогава съвета на Йогата не е бил правилен?!?
Първо най-правилното дишане е това с диафрагмата. Ако се диша само с гърди или ребра, просто не се диша пълноценно.
После, аз знам, че при стягане трябва да се идишва въздуха. Тоест като се набира човек на лост, при набирането да издишва, а при пускането да вдишва.
Но е факт, че като правя лицеви опори правя точно обратното и като се опитам да го коригирам, просто ми е доста дикомфортно и не мога да свикна. Нямам точно идеи по въпроса.
Ще е мноооого полезно мнението на специалист в сферата на спорта, по-точно силовите спортове.
Поздрави!
16.03.05
14:29
греша ли в дишането си в негативната част вдишвам а към края на позитивната издишам :)
16.03.05
18:30
emil_mlo написа:
Стегнатия корем повишава коремното налягане и подкрепя гръбначния стълб
Отново срещнах Йогата. Припомних му въпроса си от преди години - отговори ми по същият начин. Тогава му споменах за това , че по-напреднали в културизма ми казаха точно обратното, а той отговори:
“Когато човек вдиша преди да вдигне тежест, тялото и коремът му се стягат и гръбначният стълб се подкрепя от поетия въздух.”
И като се замисля над примера на Емил за шкафа наистина човек преди вдигането на нещо тежко винаги поема дъх и го задържа докато го вдигне и после дишането му се възобновява.
Не е ли парадокс ? Колко много неща сме научили, а да дишаме правилно - не.
16.03.05
20:07
дайте да се разбереме коя е позитивна част и коя - негативна!Искате да кажете че не трябва да издишам докато избутвам?Много по-леко става като издишам в тоя момент!
трябва да вдишаш в края на негативната част и да издишаш в края на позитивната тоест в мьртвите точки дишаш а при движение задьржаш и стягаш корема-методьт помага за по-лесното довиршване на серия примерно(поне при мен)
Найстина е пародоксално да не помислим и за дишането. Но трябва да разберете, че бодибилдинга не се ограничава само от тренировките и храненето, а темите и въпросите касаещи спорта са безгранични. И колкото повече количествени натрупвания(стаж) имаме толкова повече ще го осъзнаваме и ще разбираме повече неща имащи влияние и връзка с бодибилдинга. Това е и нещото, което ме кефи в този спорт и го прави различен от другите и мжеби най-добрия!
по-здрави
В карате, когато се нанася удар, задължитлено трябва да се издишва- ФАКТ! Мисля, че може да се поучим от примера. Какво мислите?
п.п. Предполагам и в бокс и кик-бокс и останалите ударни би е така...
И при тях е така - рязко издишване при удар (като че ли дава допълнителна мощ на удара). Аз винаги съм издишвал при вдигане, но в края на + движението (ако се опитам да го направя в началото или по средата си разбивам концентрацията и чуствам слабост). Вдишването съвпада с края на отрицателното движение. Предполагам, че съвпада с това, което пише по-горе.
Аз продължавам да твърдя, че всички (введно с йогата :D ) говорим за едно и също, а Жоро не се е изразил правилно в първия си пост (да не се разсърдиш, констатирам само). :D
Марто а така :)) то беседата е безмислена от тука нататъка защото се стигна до коректно ифно вече и то няколко пъти.
по-здрави
17.03.05
15:17
Айде кажете ми коя е позитивната част де!
Позитивна е частта, в която се преодолява тежестта. Примерно, движението на щангата нагоре при повдигане от лег.
————-извън темата——
понеже emil_mlo спомена и ми стана интересно, какво означава изсипване ?
19.09.11
10:44
Модерация: Кирилицата е задължителна!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.09.11 10:53.