Правилно дишане

ЖО

15.03.05
19:30

Преди години правех на ден по 50 лицеви опори в 10 серии. Тогава ми се яви сърцебиене. Срещнах един стар учител по йога и той ми каза , че е от неправилно дишане. “Да се вдишва при работа на мускула” .Това дишане е правилно. И проблемите ми изчезнаха.
    Минаха 10-тина години от тогава. Започнах да посещавам зала за културизъм. Питах 2-3-ма по-напреднали, според тях трябва да се издишва при работа, т.е. вдигаме щангата - издишване; спускаме щангата - вдидване. Или точно обратното???
    Моля , отговорете ми на този много важен за мен въпрос.
    Благодаря ви предварително.

15.03.05
19:33

Жоро точно съвета на Йогата е правилен!  Но ако си учил йога знаеш, че дихателните техники не се изчерпват само с това.
по-здрави

JI

15.03.05
23:02

Тука не разбрах нещо за какви цели става въпрос при културизма също ли да дишаме при същинската част на повторениетп емо плс изясни

15.03.05
23:07

Да но при културизма има друга тънкост не е само до вдишването при позитивната част и издишването в негативната. Важно е корема да е стегнат по време на цялата серия и дишането да е от диафрагмата и от гърдите. Стегнатия корем повишава коремното налягане и подкрепя гръбначния стълб, в противен случаи може да се стигне до видовете херния (дискова херния и изсипване). Това повишава и силата и работоспособноста по време на културистичната тренировка. Дишането от гърдите и по време на цялата тренировка също е един вид настроика на организма за работа.
по-здрави

15.03.05
23:30

Правилното  дишане е много важна част от тренировката!Когато се правят упражнениятя без да се стараем да дишаме правилно,все едно не правим нищо!!!

16.03.05
00:50

[quote author=“emil_mlo”]Да но при културизма има друга тънкост не е само до вдишването при позитивната част и издишването в негативната.

или аз не съм разбрал правилно или всички които сам гледал не дишат както трябва ,щото в моята зала като правят лег всеки издиша на избутването(позитивна) и вдиша на пускането (негативна)  :?  да не давам примери  с други упражнения .....  ?!?

16.03.05
08:56

Аз пък мисля, че Жоро не е доразбрал нещо :) Още повече, че при йогата няма упражнения като лицевите опори, например.

16.03.05
10:05

[quote author=“x_3_mar”][quote author=“emil_mlo”]Да но при културизма има друга тънкост не е само до вдишването при позитивната част и издишването в негативната.

или аз не съм разбрал правилно или всички които сам гледал не дишат както трябва ,щото в моята зала като правят лег всеки издиша на избутването(позитивна) и вдиша на пускането (негативна)  :?  да не давам примери  с други упражнения .....  ?!?

Най-важното е да се държи корема стегнат през цялата серия. Вече се издишва в крайна част на позитивната част само тогава а не по време на същинската позитивна част! Може би това имаш предвит и за това е станало объркването. Но по време на преодоляването на позитивната част е по-добре да не се диша и след като завиршим и преминем мъртвата точка тогава се издишва след това можем да си поемем въздух в същата точка (без да отпускаме корема) и правим негативната част и в позитивната трябва да имаме доста въздох може още едно вдишване в долна позиция. Общо взето когато вдигаме шкав или нещо подобно не се замисляме за дишането, а инстинктивно задържаме дъха си и не го отпускаме докато не го пренесем, защото незнаем колко време ще ни се наложи да го носим. Това е достатъчно кръсноречиво, че налягането създадено от въздоха помага за работоспособноста ни и може да задържим въздоха дори за 2-3 пвт, а някои го правят и за повече, но това е упасно за сърцето и като се има в предвит, че културистичните методики включват задържане на тежеста в някоя част от движението последствията може да са доста сериозни.
по-здрави

16.03.05
12:25

[quote author=“emil_mlo”]Жоро точно съвета на Йогата е правилен!  Но ако си учил йога знаеш, че дихателните техники не се изчерпват само с това.
по-здрави

Еми тогава съвета на Йогата не е бил правилен?!?

16.03.05
13:42

Първо най-правилното дишане е това с диафрагмата. Ако се диша само с гърди или ребра, просто не се диша пълноценно.

После, аз знам, че при стягане трябва да се идишва въздуха. Тоест като се набира човек на лост, при набирането да издишва, а при пускането да вдишва.

Но е факт, че като правя лицеви опори правя точно обратното и като се опитам да го коригирам, просто ми е доста дикомфортно и не мога да свикна. Нямам точно идеи по въпроса.

Ще е мноооого полезно мнението на специалист в сферата на спорта, по-точно силовите спортове.

Поздрави!

JI

16.03.05
14:29

греша ли в дишането си в негативната част вдишвам а към края на позитивната издишам :)

16.03.05
14:31

Точно така, Живко.

ЖО

16.03.05
18:30

emil_mlo написа:

Стегнатия корем повишава коремното налягане и подкрепя гръбначния стълб

Отново срещнах Йогата. Припомних му въпроса си от преди години - отговори ми по същият начин. Тогава му споменах за това , че по-напреднали в културизма ми казаха точно обратното, а той отговори:
“Когато човек вдиша преди да вдигне тежест, тялото и коремът му се стягат и гръбначният стълб се подкрепя от поетия въздух.”
    И като се замисля над примера на Емил за шкафа наистина човек преди вдигането на нещо тежко винаги поема дъх и го задържа докато го вдигне и после дишането му се възобновява.
Не е ли парадокс ?  Колко много неща сме научили, а да дишаме правилно - не.

LA

16.03.05
20:07

дайте да се разбереме коя е позитивна част и коя - негативна!Искате да кажете че не трябва да издишам докато избутвам?Много по-леко става като издишам в тоя момент!

16.03.05
20:28

трябва да вдишаш в края на негативната част и да издишаш в края на позитивната тоест в мьртвите точки дишаш а при движение задьржаш и стягаш корема-методьт помага за по-лесното довиршване на серия примерно(поне при мен)

16.03.05
23:17

Найстина е пародоксално да не помислим и за дишането. Но трябва да разберете, че бодибилдинга не се ограничава само от тренировките и храненето, а темите и въпросите касаещи спорта са безгранични. И колкото повече количествени натрупвания(стаж) имаме толкова повече ще го осъзнаваме и ще разбираме повече неща имащи влияние и връзка с бодибилдинга. Това е и нещото, което ме кефи в този спорт и го прави различен от другите и мжеби най-добрия!
по-здрави

16.03.05
23:26

В карате, когато се нанася удар, задължитлено трябва да се издишва- ФАКТ! Мисля, че може да се поучим от примера. Какво мислите?

п.п. Предполагам и в бокс и кик-бокс и останалите ударни би е така...

16.03.05
23:43

И при тях е така - рязко издишване при удар (като че ли дава допълнителна мощ на удара). Аз винаги съм издишвал при вдигане, но в края на + движението (ако се опитам да го направя в началото или по средата си разбивам концентрацията и чуствам слабост). Вдишването съвпада с края на отрицателното движение. Предполагам, че съвпада с това, което пише по-горе.

17.03.05
08:33

Аз продължавам да твърдя, че всички (введно с йогата :D ) говорим за едно и също, а Жоро не се е изразил правилно в първия си пост (да не се разсърдиш, констатирам само). :D

17.03.05
11:07

Марто а така :)) то беседата е безмислена от тука нататъка защото се стигна до коректно ифно вече и то няколко пъти.
по-здрави

LA

17.03.05
15:17

Айде кажете ми коя е позитивната част де!

17.03.05
15:57

Позитивна е частта, в която се преодолява тежестта. Примерно, движението на щангата нагоре при повдигане от лег.

17.03.05
17:19

————-извън темата——
понеже emil_mlo спомена и ми стана интересно, какво означава изсипване ?

17.03.05
17:28

Изсипването е херния. Мисля, че на коремната херния й се казваше така.

19.09.11
10:44

Модерация: Кирилицата е задължителна!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.09.11 10:53.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1