тежести за малко повторения

10.02.11
18:49

скъпи дами,искам да ви питам по този въпрос-
какво е обикновено при вас съотношението на тежестите между сериите с повече повторения 6-8 и сериите с единици и двойки да речем?
забелязала съм, че нямам много голяма разлика в тежестите за по-малкия брой повторения,докато приятелят ми да речем(силов трибоец) има огромна разлика между единицата и сериите на базовите упражнения
дали това се дължи на спецификите на женското и мъжката физика или просто е въпрос на програма за трениране,тъй като досега не съм падала под 5-6 повторения( освен на лежанката за тройка на 50кг)
надявам се да споделите вашия опит
успех

10.02.11
19:38

Я каква тема! И аз ще се радвам, ако има кой да сподели впечатления.

Не мисля, че е специфика при мъже и жени, а до тренираност на нервната система. Тя пък се тренира именно с единици и двойки, т.е. трябва целенасочено да ги правиш, за да има в някакъв момент по - голяма разлика....аз точно това “уча” в момента, макар че и преди не съм тренирала с кой знае колко повторения.
На клек имам макс от 110, а 5-6 повторения правя с 90 кг. в момента, и същото съотношение имам и при тяга 127,5/105 кг. и лег 65/52,5, което и при трите дава учудващо еднакви 21-22% отгоре за макс. За 8 повторения си нямам идея.
До преди да започна да тренирам така, имах няколко неуспешни опита за макс на 110 на тяга. Така че работи.....
Във всеки случай аз адмирирам повторения до 5, а в момента рядко тренирам с повече от 3. И е екстра.

И в тази връзка не е лошо в качеството си на автор на темата да споделиш каква е разликата при теб. Ако нямаш максове, то сравнение между 2-3 и 6 повторения вероятно е някакъв ориентир.

10.02.11
23:38

цялата разлика идва от енергоразхода и кръвта която преминава за серия през мускулите и тъканите.

Единица тяга - 130кг
2ки тяга - 120кг
3ки тяга - 110кг
15ки тяга - 90кг

Това са съотношенията при мен в най-любимото ми движение.
Истината е, че ако искаш да вдигаш все повече и повече, тренировките ти трябва да се въртят около 2ки,3ки, максимум 4ки(по-рядко) и поне веднъж седмично 1ци.
Обаче аз съм пробвала 15 повторения в серия на максимално високи тежести и в следствие от тези тренировки, когато намалих броя повторения, силата ми скочи доста осезателно.
Така че съм на мнение, че ако се тренира винаги много тежко ще има прогрес, независимо дали са 2-3 или 6-8повторения.

Привърженик съм на малките повторения обаче - от другите по някое време ми писва, или не ми достига въздух.

13.02.11
09:56

засега все ме е било шубе да тренирам с максове и двойки
старая се да слагам по-голяма тежест но никога не съм падала под 5-6
разликата от90 до 110 за 15-ка ми се струва прекалено малка
точно тази разлика ми е интересна,но може би е нормално
исках да питам най-вече вас,двете-като най-яките мацки във форума,тъй като не знам как да започна да включвам по-тежки серии в тренировката си ине знам какво да очакеам
например на 65кг клек(срам и позор пред тия 100кила:) правя 8,но като сложа 70 дори ме е страх да клекна

13.02.11
12:33

Въпрос на психика. Няколко повторения са ти гарантирани. Ако 65 кг са ти ~80% от максимума, то 70 ще са около 87%.
От тук можеш да си сметнеш и максимума (приблизително разбира се). Разбира се, може да има значителна разлика, според типа мускулни влакна и тренираността на нервната система да работи с големи тежести.

Да, Петко е прав - психиката играе голяма роля.
Няма как да правиш 8ца на 65кг, а да не можеш единица на 70. Ти дори повече би трябвало да можеш!
Решението да започнеш да тренираш с по-големи тежести, е винаги да има някой да те пази на клека и лега. Така ще имаш една сигурност, защото реално погледнато, ако досега никой не те е пазил, надали си знаеш собствените способности.
И аз до скоро си кляках единици на 100, 105кг, защото ме беше страх, че няма да мога да се изправя. Но от миналата седмица почнах да правя 4ки и 3ки на тези тежести.
А за връзката между 15те повторения тяга на 90кг , и 3ките на 110 - и за мен е чудно. Но не съм се и напъвала до край. Вероятно мога 3ки и на 120кг. Опитвала съм обаче 10ки на 100кг и не се получиха.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 13.02.11 17:28.

13.02.11
18:09

Със сигурност можеш тройки на 120, Верка, а максът ти не е 130, а повече : )))

И аз мисля, че проблемът ти е психически, Queen, такъв имах аз при тяга 110 и при обръщане 60, а сигурно и други. И в момента имам.
Верка е абсолютно права - за да се отпуснеш, трябва някой да те пази на лег и клек и просто да сложиш 70. Другият вариант е да минеш плавно през 67,5, по този начин аз качвах кг. за петица....когато направя с дадената тежест петица, качвам с още 2,5-5 кг. и така доста дълго време, когато никой не ме пазеше...но и много бавно качвах.
Същото и на лега. Пази ли те някой - слагай и опитвай двойки и тройки.
Само на тягата си сам, сигурно затова мен най - много ме тормози :))
Но начинът е да опитваш да преодоляваш вътрешната си съпротива и в един момент проработва.

14.02.11
11:28

така е-вътрешната мотивация е много важна, но и пазенето играе голяма роля
приятелят ми много добре може да ме пази на тежките серии(и яко да ме юрка:),но тренираме заедно много рядко и наистина тогава сама се учудвам колко сила съм имала
иначе голямо шубе като тренирам сама
веднъж правих до отказ и се затиснах с 40кг на лежанката,докато инструктора гледаше тв на плазмата в другия ъгъл на залата и дори не видя какво стана
не боли да се затиснеш ама те хваща страх
не мога да пропусна да се оплача колко некадърно “пазят” някои трениращи в залите,че и инструктора
може да им изглеждам малко крехка та вече 2-3пъти са ми проваляли серия
като кажа е “искам да направя 6-7повторения сама” на лег,на 5-тото момчето си сложи ръцете под щангата и я дръпна обратно на куките!!!
направо ми идеше да проверя дали ми се е вдигнал тестостерона достатъчно че да го набия,ама си замълчах

мерси за мотивацията
може би ще пробвам плавния преход
тая 8 на 65кг клек беше с много напъване и страх и втората серия се получи само 6,ама с инат всичко става

NM

15.02.11
15:55

Хора, ако искате да разберете разликата пробвайте с 40 % от максималната тежест и правете повторения до отказ. Може и след пирамида, при достигане на максималната тежест, следващата серия да е на 40 % и до отказ. Така се увеличава също бързината на мускула и силовата издръжливост. Работата само с големи тежести увеличава силата, но падат бързината и издръжливостта.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1