Добре ли е да се пие вода по време на тренировка

10.02.11
20:28

Здравейте искам да ви попитам относно това дали трябва да се пие вода по време на тренировка ,понеже от всеки чувам различно .
Един ми казва ,че като се пие вода се товари сърцето ,а друг казва “Пий нали се обезводняваш “. Другият ми въпрос е добре ли е да пия вода докато си правя 30 минутното кардио  дали по време или след или преди ... Кажете си мнението .

10.02.11
20:34

Аз правя кардио от месец горе-долу,но не мога да пия вода .Т.е трудно ми е задъхана,с спринтове и т.н да навиря ботилката.Пия след .Преди гледам да не пия  много ,иначе мии е тежко .
Но аз съм новак ..нека по опитните споделят:)

10.02.11
20:39

Във фитнеса никога не пия вода. Ако обаче карам колело няколко часа, отиват около 2 литра.
Всичко зависи дали ожадняваш. Ако ви се пие: пийте на малки глътки и често. Ако не ви се пие и ви става тежко и водата се друса из корема, недейте. Тук няма правилно/неправилно.
Кардиото: след тежестите.

Guletlaskacha

10.02.11
20:40

ако ти се пие вода пии ако не,недей ти най-добре ще си усетиш нуждата,ти може да не пиеш,апък друг да пие по 1-2 литра всеки човек си знае сам за себеси

Пиенето на вода по време на тренировка си е направо задължително :) Едно 500мл. или 1л. по време на силовата тренировка си е задълже. А след тренировката също. Хората, които се оплакват, че им причернява по време на тренировка, нямат сила или им прилошава, освен хипогликемията, възможна причина за това е бързото обезводняване. Особено ако човек не пие вода както трябва и през останалата част на деня. При кардиото може и да се пропусне и да се пие веднага след него, защото наистина е неприятно докато едвам дишаш тичайки или скачайки да преглъщаш вода. Ако все пак е велоергометър или друго такова статично, където няма подскачане и тресене на тялото, малки глъдки са препоръчителни. Все пак водата е съставена от кислород, а той кара тялото ни да работи :) За товаренето на сърцето от водата...те такова безумие не бях чувал. Може и да има нещо вярно, но за момента не съм попаднал на такъв факт или доказателство.

ПС: Има го и другия вариант да се прекали с водата. Тогава наистина се получава дискомфорт от издут стомах и т.н. Но 500мл. до 1л. мисля, че не би било проблем.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.02.11 20:50.

Ачо

10.02.11
20:52

И аз пия по 500 мл вода по време на тренировка.

10.02.11
20:56

Сега зимата пия по 1,5 до 2 литра, че не се потя толкова. Лятото го карам на 2,5-3 литра, повреме на тренировката. Иначе за целя ден ми се събира околко 5 литра вода.

10.02.11
21:06

Аз съм чувал че като пиеш вода спираш топенето на мазнините пък колко е вярно...

пии вода винаги.. поне аз така правя като правих интервално кардио за 15минути - 0,5Л вода... на силовите ми тренировки за час около 2-3Л вода ;)

10.02.11
21:15

Мерси много момчета за бързите отговори . Кардиото ми е предимно велоргометър и трае 30 мин. след тренировка с тежестите ,Горе долу около литър вода отива за цялата тренировка  :)

Мнението беше редактирано от Todor Dimitrov на 10.02.11 21:18.

10.02.11
22:14

По време на каквато и да било тренировка (силова/кардио) е строго препоръчително да се пие вода.

10.02.11
22:23

Пий и то студена вода. Цел съм, че за да затоплиш литър студена вода в тялото са необходими 150 калории.

10.02.11
23:36

Само да не се зачерви гърлото ,че в нашата зала пестят от отопление.

10.02.11
23:51

При всяка моя тренировка също заминава 1.5 литра вода задължително. Само когато тренирам крака се ограничавам на 0.5 литра, че винаги ми става лошо към края на тренировка, защото основната част от кръвта ми отива в краката, и съм убеден че някой ден ще върна поръчката на някое упражнение xD

11.02.11
09:28

Много е важно да се пие вода по времен на тренировка. Аз пия минимум по 2 литра в една тренировка. Все пак, когато тренираме организма се дехитратира.
Като цяло е важно да се пие вода, защото когато приемаме повече белтъчини, за да надграждаме и храним мускулите, натоварваме бъбреците. Водата улеснява тяхната работа и вероятността да се получи проблем намалява.
Лично аз на ден пия между 6-8 литра вода.

11.02.11
11:25

И аз съм на 1-1.5 Л.

ПГ

11.02.11
13:26

Когато правиш кардио не пий вода. Когато правиш силова тренировка пий между 1-2л. А и не само по време на тренировка. Постоянно пии вода, но когато правиш кардио недей.

11.02.11
13:31

казано от Пламен Георгиев на 11.02.11, 13:26:

Когато правиш кардио не пий вода... Постоянно пии вода, но когато правиш кардио недей.

Здравей, Пламен!

Обоснови се, моля! Любопитно ми е, защото аз лично не виждам логика да не се пие.

сигурно, защото си потен а от баба знаем, че като си потен не се пие вода

11.02.11
13:58

все пак нее добре и другата крайност, 8 литра вода на ден са много бърбеците ще дадът фира

11.02.11
16:46

Скоро темата ще иде в бисери :D Особено оня дето пиел по 6-8л вода и ходи катетеризиран вероятно ;D

11.02.11
17:02

6-8 литра . ЛЕЛЕ аз като пия по 2 3 ходя до 00 през 30 40 мин :) Четох тук една статия и там пише нещо много вярно ,а именно
Когато стигнете до състояние на дехидратация, тялото ни взима предпазни мерки най-вече срещу прегряването. Тялото ви ще си я набави от собствените си запаси, най-вече от кръвта. Като резултат тя се сгъстява и става по-трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система, получава се застояване на кръвта в някои части, с течение на времето се увеличава рискът от високо кръвно, завишен холестерол и сърдечни заболявания.

Източник: Вода - защо ви е нужна? http://www.bb-team.org/articles/1318_voda-zashto-vi-e-nuzhna#ixzz1DfCSj11y

11.02.11
17:32

Когато плазмата намали обема си и сърдечната честота се увеличава, но за отоците и хипертонията чак не може да се говори. Там не е един фактор, мноо сложно да се говори, а сега ме мързи да мисля честно казано :D

Всъщност един английски професор беше изнесъл статия миналата или по-миналата година относно така дискутираната тема за течностите. Проучванията показали, че не е толкова фрапиращо това, че един пие чиста вода 3л дневно, а друг 1л вода и другото е мляко, чай и плодове примерно до близо 3л. Течностите са си течности, независимо под каква форма си ги набавяме, все пак е вода. Проблемът е с някои напитки като кафето, черният чай, енергийните, алкохолът, бързата закуска и солта в храната ни. Там също е дълго и сложно за обяснение, но хората обикновено или нямат вредни навици или имат супер много. Разбира се, първите съставляват 2-3 % от населението.

От една диетоложка лекар знам, че наливането с чиста вода по-скоро спомага за храносмилането и скоростта на метаболизма- факт, аз специално наистина супер много огладнявам след 500мл вода 2-3 пъти дневно, а и друсам багера безпроблемно :D Калорийният разход се увеличава, а оттам и по-лесно се свалят тлъстини. Разбира се, всичко това само спомага, не е водещо.

Като обобщение да кажа от моя скромен опит, че хората които наистина имат нужда да пият вода- не пият, а тия дето не им е чак толкова належащо се наливат с 6-8 литра, като оня култовия няколко поста по-горе. Хората които не пият вода, се наливат с кафета и цигари и ядат по една баничка цял ден и вечерта изригват с мазнотиите. Мноооого рядко има трениращи дето са в червения сектор с течностите- човек естествено от тренирането си ожаднява, а и тия шейкове като се пият са по половин литър всеки.

казано от default на 10.02.11, 22:23:

Пий и то студена вода. Цел съм, че за да затоплиш литър студена вода в тялото са необходими 150 калории.

Това са пълни глупости. И за да се обоснова: за затоплянето на 1кг вода с 1 Келвин/Целзий е нужна 1 ккал. 1 гр. въглехидрат или 1 гр. протеин са 4 ккал. От там нататък сам си го сметни :) Термодинамиката е хубава наука, но не я намесвайте в органични процеси, защото там нещата далеч не са същите. Да не говорим, че малко хора я разбират.

Колкото до темата: разбира се, че трябва да се пие вода. 6-8 литра на ден вода също е пълна глупост. Пии по чувство. Когато си жаден пиеш и това е, но е хубаво да не чакаш чак докато усетиш жажда. По време на тренировка трябва да си хидратиран, а и губиш достатъчно от изпарения и пот. Аз лично за 1 тренировка изпивам около 700мл, но след нея веднага пия шейк в който има още 400+ мл. Индивидуално е, но не трябва нито да се лишаваш, нито да прекаляваш и да си товариш умишлено организма.

П.П. За начинаещи: когато някъде прочетете, че на организма му трябват Х литра вода на ден и числото е голямо, то имайте предвид, че в храната има предостатъчно вода и тя се включва в горните Х литра. Допълнителните напитки като мляко, газирано, сок и т.н. също.

Пробвал съм без вода в залата ,но не ми харесва ! След това се чувствам мега смазан поне 2 часа ! Затова си пия около 700мл всеки път .

12.02.11
13:13

казано от mitoveca на 11.02.11, 13:58:

все пак нее добре и другата крайност, 8 литра вода на ден са много бърбеците ще дадът фира

Напротив. Водата помага на бъбреците да работя по-добре. А когато сме на диета за чистене, както аз, е страшно наложително да се пие по толкова вода!

12.02.11
13:20

Всичко си има граници. 8 литра за някои е нормално, за мен примерно е почти невъзможно.

15.02.11
22:17

Шшш, Миро Гичев тука твърдеше, че пие по 30 л вода на ден, вие за 8 се чудите, че трябвало да бъде с катетър :  D

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1