Тренировки при счупен глезен?

12.02.11
09:43

Счупих глезен преди месец / на 07.01.2011г/. Не са ми правили операция, изкарах с гипс 5 седмици. Някой може ли да ми каже, след свалянето на гипса,  кардио тренировки и по специално -  велоергометър около 30-40 мин на ден, или ползване на степер, дали ще навреди и дали няма опасност да разместя нещо?

Процесите на раздвижване и възстановяване трябва да бъдат под постоянен контрол от квалифициран лекар или кинезиотерапевт. Свободните съчинения в най-добрия случай ще ти струват значително удължаване на времето за възстановяване.

11.11.13
15:09

Здравейте, пак изкопах стара тема - на всичкото отгоре чужда, но ми е крайно неудобно да правя нова :D
С пукнат глезен съм и гипс от 2 седмици, трябва да го нося още 10-тина дни и много съм се отчаяла, понеже преди това започнах да ходя на фитнес и да тренирам сериозно + хранителен режим с цел отслабване и все още го продължавам, но отвреме-навреме се отпускам и ми се иска да започна да правя поне упражнения вкъщи за ръце, гръб, гърди, корем. Според вас дали ще се отрази на възстановяването ми и дали е добре да го правя.
Знам, че е хубаво да се обърна към медицинско лице, но ортопеда, при когото си гипсирах крака и следи ‘’лечението ми’’ е абсолютен кретен, с цялото ми уважение, и си противоречи по 4 пъти в едно изречение.
Опитвам се да не се обездвижвам и да си се разхождам наляво-надясно, но усещам как все едно ми се закърняват кокалите и как 18 месечната ми борба с килограмите отива на кино :D :D H.E.L.P

Без това да е “съвет от медицинско лице”, а просто купчина свободно налична информация:

По-важната част е да не държиш гипсирания крак надолу, за да не отича. Тренировките са повече за ума ти при тези срокове.

Упражнения можеш да правиш за горната част, за корема и гърба, за здравия крак. Предполагам ще ти е трудно да тренираш за мускулатурата извън гипса на засегнатия крак, без да се опитваш да включиш и глезена, така че го остави него да почива. Извън гипса обаче можеш да го масажираш леко.

А това, че е в гипс по никаккъв начин не би трябвало да ти пречи да правиш виртуални тренировки с него.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1