20.02.11
09:48
Бих искала мнения и препоръки относно това какъв въглехидрат да си купя - дали да бъде бърз или бавен(предполагам второто)Какъв да бъде източника ? Трябва ми за да го добавям към протеин и да замествам хранене(MRP)Целта в това аз да си го направя(т.е. да смесвам доза протеин със въгл.) е да контролирам количеството въгл. т.е. да приемам повече или по-малко в зависимост от различните ежедневни нужди.
Малтодекстрин - четох доста и така и не се разбра дали е бавен или бърз въглехидрат. Или това зависи от какъв продукт е извлечен. Например продукта на NOW - Carbo gain е 100% чист малтодекстрин и е извлечен от царевица, те твърдят, че това е бавен въглехидрат. Цената беше около 20 лв за 900 гр. Но на други места казват, че е бърз въгл. с висок ГИ.Гледам, че продават малтодекстрин за по 5-6 лв кг.
Ако някой има предложения за бавен въглехидрат/подходящ въглехидрат да предложи. Аз се сещам за ‘’палатиноза’’ - нисък ГИ - 32, извлечена от захарно цвекло. От това, което прочетох, разбрах, че е подходящ за тази цел. Обаче единствения продукт, който намерих е 0.70 ст за 15 гр, което го прави доста неизгоден под тази форма на пакетчета.
Другото за което си мислих е в блендера да смеля овесени ядки и към разтворения протеин с прясно мляко да добавям овес, обаче то тва ще стане на каша, така че мисля да не го пробвам.
Ако някой има идеи да казва. Най-вече се интересувам от малтодекстрина.
20.02.11
11:54
Като цяло е полизахарид (сложен въгледрат), но за Индекса явно си права.
“maltodextrin’s glycemic index should be considered metabolically equivalent to glucose (dextrose).
21.02.11
16:12
Мерси за отговора. Явно няма много запознати с малтодекстрина. Най-вероятно ще се спра на него ;)
21.02.11
16:32
има запознати - google (има доста теми във форуми и т.н.)
21.02.11
18:28
казано от entwickler на 21.02.11, 16:32:
има запознати - google (има доста теми във форуми и т.н.)
Ех значи подобни съвети ..да не казвам... дали щях да пускам тема ако първо не бях проверила в гугъл и в темите от форума... Всички въпроси в темите завършват с ...нищо
Аз ползвам малтодекстрин от доста време, но го ползвам само и единствено веднага след тренировка (заедно с равно количество декстроза, суроватъчен протеин и разни други работи).
От около година приемам Now Carbo Gain (100% малтодекстрин) и докато пиша този пост кутията е пред мен. На кутията ясно е написано (точно под наклонения надпис Carbo Gain в бяло) 100% Complex Carbohydrate, но никъде няма класификация дали този въглехидрат е “бърз” или “бавен”. Затова ще дам малко повече информация защото комплексен не при всички случаи е синоним на “бавен”.
Малтодекстринът в Carbo Gain е получен от царевица, но както може да се прочете в уикипедиа това е обичайният начин за производство на малтодекстрин.
Малтодекстринът се води комплексен въглехидрат (или полизахарид) защото той се състои от определен брой “навързани” молекули глюкоза. Броят на тези молекули е от 3 до 20, но това е доста по-малко от “класическите” комплексни въглехидрати. Особеното в малтодекстрина е че връзките между глюкозните молекули, от които е съставен (наричат се хидрогенни връзки, но не ми се задълбава в теорията) са доста слаби. Разпадането на малтодекстрина на глюкозни молекули започва още в устата, в стомаха разпадането се задържа, но бързо преминава в червата където се разпада почти веднага.
В повечето източници гликемичният индекс на малтодекстрина е по-висок от този на глюкозата. Обичайният гликемичен индекс на малтодекстрина е 105, когато се приема, че този на глюкозата е 100 (т.нар. базов индекс). Това означава, че равно количество малтодекстрин ще вдигне нивото на инсулина малко по-високо от равно количество глюкоза. Разликата е че малтодекстрина вдига инсулина малко по-бавно от глюкозата (трябва малко време докато се разпадне на глюкозни молекули). Инсулинът е много силен анаболен хормон, но от него преди всичко чудесно се дебелее.
Най-евтиният малтодекстрин у нас е продуктът “Малдекс” на П.И.К.Ко.
Или ако търсиш “бавен” въглехидрат на прах, който има нисък гликемичен индекс и не вдига инсулина, малтодекстрина не би трябвало да е твоя избор.
Препоръчвам ти този продукт: silabg.com/bg/6508-PhD-WAXY-VOL-2кг.html
Ето още информация за него на английски: http://www.powerbeckonline.co.uk/supplements/WaxyVol.html
Не съм го ползвал, но в това, което прочетох се твърди, че това са въглехидрати с много нисък гликемичен индекс.
Ако не те те притеснява кашата - протеин с овесено брашно (стрит/смлян овес).
Мнението беше редактирано от emzo на 21.02.11 22:19.
22.02.11
08:46
Antonov мерси за информацията. Разгледала съм посочените продукти, но точно заради това, че не всеки комплексен въгл. е бавен и с нисък ГИ, се двоумя още.
Emzo - и аз си мислех за същото и в случая мисля, че е най-удачния вариант.
Мнението беше редактирано от Мила на 22.02.11 08:49.
22.02.11
15:14
И имай впредвит, че когато смелиш овеса на брашно ГИ се вдига :)