Тричасова диета?

22.02.11
12:54

Здравейте!
Четох за диета при която ядеш през 3 часа и се сваляло много! Аз не гледам кантара, а огледалото! Искам да попитам с тази диета ще сваля ли мускулна маса..? Не ходя на фитнес, тренирам вкъщи лицеви и едни други супер упражнения за корем! В тази диета не е важна храната, а порцията! Според вас ще има ли ефект?

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 20.04.11 13:29.

Това не е някаква си диета, а принцип/начин на хранене. При него цялото меню за деня се разделя на 5-6 равни порции. Времевия интервал между храненията са 3 часа поради много причини. Няколко от тях са, че се забързва метаболизма, по-лесно се усвоява храната, поддържане на постоянно анаболно състояние на организма и други. Пак повстарям, че това не е диета. Това е начин на хранене :) Това дали ще сваляш или качваш килограми зависи от количеството и качеството на храната, която ядеш за деня ;)

22.02.11
13:18

Няма такава три часова диета. Тук идеята е да се хапва по-често и на по-малки порции. Това е начин на хранене, което, трябва да спазват и от хора, които не тренират. Ползата при трениращите е, че засилва и поддържа метаболизма в “обороти”, а това помага за отслабване, когато се храната е предимно от белтъчини, сложни въглехидрати, ненаситени мазнини.
Хубаво е да се храниш през 3 часа, но е важно и с какво ще се храниш.

22.02.11
13:18

казано от ProXxX на 22.02.11, 13:14:

Това не е някаква си диета, а принцип/начин на хранене. При него цялото меню за деня се разделя на 5-6 равни порции. Времевия интервал между храненията са 3 часа поради много причини. Няколко от тях са, че се забързва метаболизма, по-лесно се усвоява храната, поддържане на постоянно анаболно състояние на организма и други. Пак повстарям, че това не е диета. Това е начин на хранене :) Това дали ще сваляш или качваш килограми зависи от количеството и качеството на храната, която ядеш за деня ;)

Колега дублирахте, но не ми индикира, че има ново мнение в темата.

22.02.11
13:39

Еми примерно на всяко ядене, яйце, ябълка, 2 филий и мисля че няма да надвиша калорийте ;], защото сега в тоя сняг немога да тренирам нищо, в криза съм ;] Мисълта ми е дали ще сваля мускули

Мнението беше редактирано от kaloqn be на 22.02.11 13:40.

@Randy - хахаха...нищо, повторението е майка на знаението ;)

@kaloqn be - такъв тип меню е крайно нежелателно. Прочети следните статии - http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz1EgOy79Ul , http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum#axzz1EgOy79Ul .

22.02.11
13:53

Аз с този ‘начин на хранене’ преди бях свалил 10 килограма за 2 месеца някъде.. И то не стриктно даже и вафлички на някое хапване..

Обаче плочки не изкарах, сега искам да ги изкарам щото отвътре изгарят пък навън само горния ред се вижда! :D Хайде аз ще почета ако има нещо важно пиши в темата ;)

И мускулна маса свалих ;

Мнението беше редактирано от kaloqn be на 22.02.11 13:53.

22.02.11
13:54

С яйце, ябълка и 2 филии и жена няма да издържи! Със сигурност ще постигнеш целта си да свалиш МНОГО, и загубата на мускулна маса също ще е много.
Храненето на 3 часа не е диета, а начин на живот ако искаш да постигнеш нещо ;)

Както ти казаха по-горе това е начин на хранене, а не диета. Ядейки по този начин можеш да сваляш и да качваш. Количеството и най-вече качеството на храната ще определят дали ще сваляш/качваш мускул или сланина. Като в тази “диета” не е важно какво ядеш, защо не пробваш 1-2 месеца да ядеш по 1-2 вафли/кроасани или тем подобни ла*на(извинявам се за израза, но си е така) на всеки 3 часа, а после да пробаш 1-2 месеца да се храниш нормално с качествена храна (ако не знаеш коя храна е качествена, тук(и не само тук) е пълно с информация, само трябва да потърсиш и да прочетеш) пак през 3 часа. Тогава сам ще се убедиш дали няма значение какво ядеш.

А сега относно храненето през 3 часа като принцип. Практикувам го от както почнах да се занимавам сериозно с фитнес. Имам база за сравнение, защото в “предишния ми”, застоял начин на живот, се хранех през доста голям времеви интервал, като имах междинни хранения с разни джънкове. И не закусвах сутрин, което вероятно ми беше най-голямата грешка. Естествено не мога да направя точно сравнение м/у времето през което се хранех по 2-3 пъти на ден и сега, когато се храня по 5 пъти на ден, по простата причина, че храната като качество беше коренно различна. Най-трудното за мен беше да започна да закусвам сутрин след като се събудя. Първите няколко месеца нямах никакъв апетит сутрин и буквално се насилвах да ям, но не след дълго ограгнизма ми привикна и сега ако не съм ял до 30-40 минути след като съм станал полудявам :D Но определено се чувствам по-добре когато се храня по-често, защото не съм гладен и не ми е тежко след хранене(е като прекаля ми е тежко де), защото ям в по-малки количества. Но всеки е различен, някой се хранят 1 път на ден, някой 1 път на 2-3 дена и пак имат резултати и се чувстват добре, за това моето предложение е да експериментираш, докато разбереш кой начин на хранене ти действа най-добре.

Тъй като се получи доста дълъг пост и вероятно малко ще го прочетат ще обобщя мнението си. Яж често, не е казано точно през 3 часа, може и през 2, може и през 4, зависи какво и колко си ял и най-важното ЯЖ КАЧЕСТВЕНА ХРАНА и гледай да имаш източник на пълноценен(животински) протеин на всяко хранене.

Мнението беше редактирано от Георги Владимиров на 22.02.11 15:38.

Първо , това че ако се храниш много пъти по малко ще ти се забърза метаболизма е абсолютен мит, който в последно време беше опроверган с конкретни изследвания! (Хора, ъпдействайте си информацията)

23.02.11
09:21

Ядеш, когато огладнееш. Ако тренираш както трябва, това става доста често.

казано от Freelancer на 23.02.11, 09:18:

Първо , това че ако се храниш много пъти по малко ще ти се забърза метаболизма е абсолютен мит, който в последно време беше опроверган с конкретни изследвания! (Хора, ъпдействайте си информацията)

По този въпрос винаги е имало 2 противоположни лагера. Единия лагер навиква, че няма връзка между честото хранене и работата на организма, а другия лагер навиква обратното. Аз съм по-склонен да вярвам, че като караш организма да прави определени действия по-често, той привиква с това и започва да го прави с по-малко усилия. В случая това е честото хранене и нейното по-добро усвояване. Досега не съм попадал на конкретни изследвания и опити относно този въпрос. Единственото, което съм намирал да вирее в нета са теориите и книгите на определени бодибилдъри, професори, трениьори, обикновени хора и т.н. Всеки си има теорията без доказателства към нея. Ако ми дадеш линк към съответно изследване в лаборатория и всичките му екстри, ще си променя мнението, че забързва метаболизма, но няма да си променя мнението, че храненето 3 пъти на ден е по-добро от храненето 6 пъти :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.02.11 09:41.

ProXxX, заповядай - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943985?ordinalpos=&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.SmartSearch&log;$=citationsensor

Приятно четене ;)

казано от Freelancer на 23.02.11, 10:58:

ProXxX, заповядай - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943985?ordinalpos=&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.SmartSearch&log;$=citationsensor

Приятно четене ;)

Хубаво изследване са направили, но за съжаление не успя да ме накара да променя мнението си. Ще ти кажа и защо. Това, което е направено, е да се разделят две групи от по 8 мъже и 8 жени, и на двете групи е направена рестрикция от 700 калории и е установено, че няма разлика между двете групи при свалянето на килограми, апетита и чревните пептиди YY и Ghrelin. YY отговаря за намаляне на апетита, а Ghrelin за увеличаване на апетита. Това, което показва опита е нещо, което всички знаем, а именно, че при свалянето на килограми най-голяма и най-важна роля играе това дали сме в калориен дефицит или калориен излишък, както и това, че при сравнително правилен начин на отслабване, тялото си има граница на свалянето на килограми, която смята за безопасна. Метаболизъм, това са всички химични реакции, които се случват в организма, като той се разделя на анаболизъм и катаболизъм. В опита никъде не се споменава за химични реакции и тяхната скорост на протичане. Отделно, че не се споменава дали в опита се включва физическо натоварване, въпреки, че то не влиза в нашия дебат. Не се споменава и хранителния режим, който е спазван...той определено може да промени резултатите...отслабване с диета, която включва 60-70% въглехидрати мисля, че ще е различна от тази с 25-30% въглехидрати. При ядене само 3 пъти на ден, на всяко ядене ще се приемат много повече въглехидрати при 60% съдържание, което ще води до високи инсулинови скокове, което пък от своя страна ще забави и забрани процеси като липолизата. При 6 пъти на ден влиянието върху инсулина няма да е така остро. Диета с по-голям процент протеин в менюто също ще окаже влияне поради по-високия термичен индекс на протеина в сравнение с този на въглехидратите и мазнините. Също така опита е направен за отслабване и съответно калориен дефицит. При калориен излишък и съответно при цел за покачване на мускулна маса везните още повече се накланят към по-честото хранене. Също така, след всяко хранене метаболизма се забързва, което е свързано с това, че започва обработка на храната и съответно нужда от енергия, за да бъде направено това. При диета от 3000 калории мисля, че разликата ще е огромна, ако трябва да приемеш 3 пъти по 1000 калории и при 6 пъти по 500. Свързано с повишението на метаболизма това означава, че организма ще трябва да изразходва енергия за определената цел 6 пъти, а не 3 пъти. Това е накратко, което имам да кажа. Изследването показва, че ако отслабва човек, може да го постигне и с хранене по 3 пъти на ден, но не споменава за ползите, които носи по-честото хранене, като необходимостта от поглъщане на по-малко храна на всяко хранене, което позволява на организма да извлече максимума от нейния хранителен състав, влиянието на количеството храна върху кръвната захар, разширяването и подуването на стомаха и други :)

02.03.11
17:12

Изследване за нивата на кръвната захар: http://www.e-spenjournal.org/article/S1751-4991(10)00054-5/abstract
Още две за честотата на хранене и забързването на метаболизма, което същност е (TEF) термичния ефект на храната който е право пропорционален на приетото количество енергия: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16011467 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9155494
И едно ревю по въпроса от Лаил Макдоналд: http://www.bodyrecomposition.com/research-review/meal-frequency-and-energy-balance-research-review.html#more-1389
Извода е че няма по-добро и по-лошо, всички варианти работят. По-важно е човек с кои хр. план сработва най-добре.

03.03.11
22:21

Когато ядеш по-често, да речем през 3 часа, метаболизмът ти става по-бърз, НО не това не значи, че ще почнеш да отслабваш като ядеш каквото си искаш и колкото си искаш през 3 часа. Количеството въглехидрати в дневното меню трябва да е умерено към ниско, а приема на протеин - висок.
Разгледай някоя от примерните диети в сайта и си се храни през 3 часа, но и яж правилните храни в правилните количества за да имаш резултат. А за да запазиш мускулната маса - тренирай тежко. Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1