03.03.11
18:37
Здравейте аз съм на 20 години мерките ми са 173 на 65 кг от малак се занимавам активно със спорт и по-точно футбол, който в момента практикувам на професионално ниво.Имам следния проблем - бих искал да увелича теглото си (ММ), но имам притеснения че това ще навреди на бьрзината ми и експлозивноста , това е много важно за мен поради причината, че играя на позиция която изисква добре развити тези умения, а именно крило.Та питането ми е следното, ако имате някакви наблюдения или опит в тази област бихте ли споделили, благодаря предварително.
03.03.11
22:35
Ако тренираш с голям брой повторения - над 10-12 и се стремиш да изпълняваш абсолютно правилно всяко упражнение, същевременно тренираш футбол няма как да станеш бавен. Трябва да качиш функционална мускулна маса и съм сигурен, че ще станеш много по-експлозивен ( пример : лекоатлетите на малки разстояния). Направи си добър хранителен режим, който ще ти
помогне много и при футбола и при изпълняване на целта ти. Имам доста приятели футболисти, точно като теб навлизащи в професионалния футбол и съм на мнение, че изобщо си нямат представа как да се хранят. Научиш ли какво ти трябва като храна, вече си една крачка напред :)) Говоря общи неща, защото не знам на какво ниво са ти знанията. Ако искаш задай конкретен въпрос. Успех :)
Да 10-12 повторения определено ще го направят по-експлозивен :)
Особено последните повторения от серията, когато движиш тежестта със скоростта охлюв. Все пак всички спринтьори тренират така...
Щом казваш, че практикуваш на професионално ниво прецени кое е по важно спорта или мускулите. Не че не може и двете ама ако наблегнеш на спорта ще е по-добре да се съсредоточиш на по-къси серии - до 5 повторения, където целта е експлозивно изпълнение(с добра техника все пак) и избягване на умората, все пак имаш и футбул да тренираш. Ако събираш достатъчен седмичен обем(разбирай общ брой серии) и мускули ще качиш с времето.
Ако тия няколко килограма, които търсиш успееш да ги качиш под формата на мускул, а не сланина, няма да имаш никакви проблеми да си ги мъкнеш с теб. Поне моите разсъждения са такива - ако нямаш достатъчно мускулна маса, как аджеба ще бъдеш бърз и експлозивен, като тялото няма от къде да я генерира тая сила (”сила” защото спринтовете са анаеробна дейност) без месо по теб? Същото важи с пълна сила и за обратното - ако имаш достатъчно функционална мускулна маса, ще имаш достатъчно сила и да си я теглиш по терена. Тромав ставаш само и единствено когато А) - дебелееш вместо да качваш мускулна маса и Б) - когато тая мускулна маса е качена по всеизвестните методики на културистите и моделите, т.е. нефункционална.
Аз на твое място бих започнал да практикувам кросфит и класически силови тренировки (трибойски и олимпийски движения). Предлага ти точно това, което ти трябва. Не е леко, но пък и ти като футболяга допускам, че си свикнал.
edit: Или да не прави кросфит? Има си тостатъчно HIIT тренировки на терена? Да не вземе да му дойде множко... Но дори при това положение, няма да е зле да вземе някои упражнения с експлозивен елемент, присъстващи в КФ.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 04.03.11 16:34.
казано от Maynard на 04.03.11, 16:29:
Аз на твое място бих започнал да практикувам кросфит и класически силови тренировки (трибойски и олимпийски движения). Предлага ти точно това, което ти трябва. Не е леко, но пък и ти като футболяга допускам, че си свикнал.
edit: Или да не прави кросфит? Има си тостатъчно HIIT тренировки на терена? Да не вземе да му дойде множко... Но дори при това положение, няма да е зле да вземе някои упражнения с експлозивен елемент, присъстващи в КФ.
Именно.
Кросфита няма да му навреди, зависи как го включва в тренировъчния си план, но мисля че има хора, който да му помогнат много по-обективно с това. Стреми се към експлозивност на движенията, която ти позволява максимално правилна техника. Поинтересуваи се и от храната, както те посъветваха вече, тя е наистина важна за целите ти. И не забравяи футбола, той е именно спорта в който ще вработваш новия мускул.
04.03.11
20:10
Не знам с какъв акъл може да говориш такива неща до 5 повторения ?! Ако никога не си тренирал друг спорт освен бодибилдинг, просто не давай грешни съвети колкото да се намираш на работа. С толкова малко повторения мускула става дървен, тромав. Да, може да се качи доста сила, но това е за сметка на експлозивността. Освен това така стават страшно много контузии по време или вследствие на такива тренировки. Аз съм сигурен, че който и футболен треньор да питаш ако му кажеш, че правиш под 10 повторения ще ти каже, че правиш голяма глупост. Пак казвам, наблегни на хранителния режим, тренирай разумно и ще дръпнеш много във физическо отношение. Освен това спортисти, трениращи цяло тяло вместо само бегови упражнения постигат много по-добра спортна форма, това е доказано.
Не мога да се съглася с абсолютно нищо, което ти каза. Опитай отново да ме убедиш, че си прав, белким ми направиш добро и ми налееш малко акъл в иначе атрофиралия от еднообразие и скука мозък. Защото мога в опозиция на всичко, което ти изписа, да седна и да ти обясня с научни речник и терминология подробно до молекулата как стоят нещата и да видиш, че не си прав (макар да има голям шанс дори тогава да спориш). Много хора от форума могат, но тия неща сме ги дъвкали много и ни е омръзнало да ги обясняваме на всеки втори. Жалко че тепърва си се регистрирал и имаш да наваксаш още много.
Обаче ти, Луиджи, можеш ли да обосновеш думите си с малко наука? Суха теория ми дай зад твърденията си, пък аз ще си правя изводите.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 04.03.11 20:26.
казано от usgsus на 04.03.11, 16:19:
Не че не може и двете ама ако наблегнеш на спорта ще е по-добре да се съсредоточиш на по-къси серии - до 5 повторения, където целта е експлозивно изпълнение(с добра техника все пак) и избягване на умората, все пак имаш и футбул да тренираш. Ако събираш достатъчен седмичен обем(разбирай общ брой серии) и мускули ще качиш с времето.
Точна така се тренира експлозивност и бързина. И се качва качествена и функционална мускулна маса.
Мнението беше редактирано от Петко К на 04.03.11 20:26.
Месар, футболният треньор разбира от футбол. Дори в НСА да е влизал на лекциите по силова подготовка пак прилага това което е правил като малък когато го е тренирал неговият треньор, а именно 10+ повторения... Наречи го традиция... Затова някои са по добри от другите - нарушават традицията, пробват различни методи и се спират на това което дава най-добри резултати.
Практиката от леката атлетика показва, че за да хвърляш надалеч, да скачаш на високо и да бягаш бързо е нужно да си силен. Как ти се струва спринтьорка да загрява на клек с 200 кг защото това съм чувал за Тесджан Наимова. Ако не се лъжа Славко е тренирал лека атлетика и може да свидетелства дали и как са вдигали щанги.