след прекарване на хепатит а !

08.03.11
12:08

Моля да отговорят тези които разбират ! :) Моят въпрос е преди 1 месец ме изписаха от болницата , след прекарване на хепатит а ! резултатите в постъпването в болницата  на asat :510 . alat 565 . резултавти от изписването asat 117 . alat 515 . назначиха ми да пия хептен сутрин обет и вечер след хранене . Минаха 20 дена и реших да си направя изледване понеже тренирам футбол и вече изках да почвам да тренирам изледванията бяха : ASAT 56 . ALAT 135 !! Лекарят ми каза че трябва да почакам още малко преди да почна да тренирам Ок . монаха още 15 дена и днес отидох на изледвания в болницата  но те не са добри ALAT 145 ASAT 55 ALP 145 GGT 60 . дали не съм се възтановил защото двапати съм се натоварвал смисъл мачле в залата ? моля ви кажете че съм се здухал

08.03.11
21:09
#1

С тези високи ензимни проби забрави за футбол,фитнес и въобще спорт за много месеци напред.Трябва да спазваш диета.Хранителен режим,отначало много строг,а сетне по-лек.Трябва да избягваш тежки физически натоварвания и спорт,работа с химикали,бои,лакове,други.Трябва много да се пазиш в студеното време и да избягваш някои антибиотици,като например тетрациклин,доксациклин и останалите от същата група на тетрациклините.Аспирин също трябва да избягваш,независимо,че хората го смятат за безобидно лекарство.Също и съдържащите парацетамол,само по лекарско предписание и в посочената доза.А най-добре да се избягва.Забрави за всякакъв алкохол(в това число слаба бира) за 1 година поне.Това са най-основните неща,които да спазваш.Черният дроб е акумулатор на тялото,резервоар за различни вещества и енергия.Още го наричат химическата лаборатория на организма.Болен ли е той,боледува цялото тяло.Въпреки,че в началото това не се усеща.От неговото добро състояние зависят добрите резултати в спорта и други дейности.Ензимните ти проби много бавно спадат,все още са високи и наднормени.Хепатит “А” е по принцип най-лекият от общо 4-5 вида.Ноо все пак винаги трябва да се внимава.Защото в най-лошият случай би могъл да прерасне в хроничен хепатит.И всичко зависи от първите месеци на лечение,диета и строг режим.За да не се стигне дотам.

09.03.11
18:19
#2

Мерси е тфа значи ли че като ензимите си спаднат напримерно след 1 месец мога да почвам да тренирам ?

09.03.11
23:05
#3

Може би съвсем леки натоварвания-разходки и съвсем леко спортуване.Преди това черният дроб трябва да се е възстановил почти напълно.Ензимните проби трябва да влязат в нормалните стойности.Черният дроб трябва да се прибере.Сега,ако е разширен,смъкнат с 3-4 см трябва се прибере до 1-2 см най-много.Още по-добре да се върне в нормалното си състояние,да не бъде увеличен при контролен преглед.Да нямаш болки,тежест или други неприятни усещания.Когато лабораторните изследвания влязат в норма,можеш да се консултираш с лекуващия те,какво е положението.Засега е още рано да се разисква тоя въпрос.Някои от пробите ти са дори с трицифрени числа.Всичко зависи от бързината на възстановяването.

09.03.11
23:10
#4

Със сигурност не е уместно да имаш големи физически натоварвания докато стойностите на чернодробните ензими не станат отново нормални .
Сигурно ли е , че хепатитът е А? / т.е. направени ли са тестове за да се докаже, че е хепатит А и/или да се изключат хепатит В и С ?

10.03.11
00:44
#5

Да хепатит А . Бях на контролен преглед в болницата при цпециалист и ми каза че черния дроб се е прибрал въстановил се е но немога да си обясня защо ензимите са ми с такива стойности ... има ли опаснос да стане хроничен . доктора нищо не ми каза

10.03.11
23:13
#6

Нали имаш епириза от болницата - в нея със сигурност е написано какъв вид е хепатита. В крайна сметка риска за хепатит А да стане хроничен е значително  по-малък от колкото хепатит В и С. Трябва все пак да изчакаш и ензимите да станат напълно нормални.

14.03.11
13:11
#7

ДОбре ако направя другата седмица изледвания и ензимите са си влезли в нормата мога да тренирам нали ?

15.03.11
20:59
#8

Според мен доста време се задържат тези високи стойности,при положение че си лекуван в болница от добри специалисти.Нека се видят новите резултати.Обаче за повечето лекари само едно изследване,не е изследване.Могат да се получат краткотрайни или дори еднократни отклонения на стойностите нагоре или надолу.Най-добре да изчакаш до следващо контролно изследване,което да потвърди добрите евентуално резултати.Иначе може прибързано да смяташ,че вече всичко е наред.А нормализирането да не е така трайно и стабилно.И това еднократно изследване с резултати в нормата само да отслаби твойта предпазливост и стриктно спазване на диета и лечение. Лечението ще продължи още известно време у дома до отшумяване на оплакванията и оздравителен процес.Има такава зависимост,че колкото по-дълго време се задържат наднормени високи стойности на ензимните проби, толкова по-дълго време продължава лечението и възстановителният процес.Може би ще ти направят и допълнителни изследвания за други ензими и билирубин.За да е сигурно,че всичко вече е ОК.

18.03.11
13:03
#9

Първото което - хепатит А не хронифицира.
Второто- без да са правени проби с маркери не може да се твърди, че е изобщо А.
Трето- аминотрансферазите не е казано никъде, че трябва да се върнат в граница за 1 месец- обикновено даже дават до 5-6 месеца възстановявне.
Четвърто- хроничен хепатит може да се установи само с биопсия и то след половин година след лечението персистиращи оплаквания.

и както Миро каза- едно изследване не е показателно

Ми в  епикризата си пише хепатит а ! ; ]

АСАТ 34 . АЛАТ 54 ГГТ 28?????? Мога ли да потренирвам ?

Мнението беше редактирано от Dragomir Georgiev на 04.04.11 13:28.

07.04.11
18:40
#12

казано от Dragomir Georgiev на 04.04.11, 13:27:

АСАТ 34 . АЛАТ 54 ГГТ 28?????? Мога ли да потренирвам ?

Можеш, можеш и забрави вече този хепатит :)

08.04.11
20:41
#13

Предходният съвет сигурно ти звучи доста успокояващо, но от друга страна е доста лекомислен.
Ако черният ти дроб е все още увеличен, нормалните ензими не означават, че можеш да се натоварваш неограничено. Затова най-добре да те прегледа лекар и да прецени какви натоварвания са препоръчителни в момента.

09.04.11
17:30
#14

KG, човекът каза “протенирам”. Минали са месеци от острата инфекция, а HAV-инфекцията няма дългосрочни последици върху черния дроб. Нека говори с лекар, който ще му каже същото. Нека си тренира, колкото счита, че му е комфортно.

06.05.11
01:15
#15

Здравейте. Случайно попаднах на темата. Аз имам същия пробрем. Началото на януари 2011 се разболях от ХЕПАТИТ А (със сигурност е А). Два месеца след изписването ми АЛАТа - 50 АСАТа 45, билеробинът си беше в норма. Изчаках още 2 седмици и реших да започна да бягам. Нормално бягане 3- 4 обиколки на футболно игрище (някаде 1 км). Общо взето исках да се раздвижа. Бяха минали 2месеца и половина и показателите ми бяха добри. Бягах някаде 2 седмици през ден - значи 7 дена. След това си направих изследвания - АЛАТа 370, АСАТа 120, другото е в норма. И така и до днес ( 2 месеца) АЛАТа и АСАТа общо взето не са се променили. От както се вдигнаха пак, пия Карзил и Хепамерц, но не мърдат. Иначе се чувствам много добре, ходих и на ехограф - всичко е в норма. Само АЛАТа и АСАТа не падат (последно са 365/112). Спазвам строга диета и никакво натоварване от тогава, пия си хапчетата редовно, но не мърдат. Докторите ми казаха първо да пия чай от корени на глухарче и бял трън, след това да ги сменя с Хепамерц, а сега ми казаха да пия Хепасейв. Ако някой знае нещо по въпроса ще съм благодарен :)

21.01.12
13:24
#16

Ще се присъединя и аз с въпрос по темата в качеството си на човек, който е бил хоспитализиран за 8 дни с хепатит А в края на миналата година.
Какви упражнения натоварват най-много черния дроб и с какви упражнения би трябвало да се започне постепенното навлизане в ритъм? Кое се отразява най-негативно: силовите натоварвания, аеробните активност, самото стоене в изправена позиция?
За съжаление не мога да спазвам на 100% лекарските предписания и още в първите дни след изписването ми прекарвам повечето време седнал или прав, без друго особено натоварване.
Така и така съм във вертикално положение през по-голямата част от деня дали ще е пагубно занимание с леки упражнения с медитативен елемент - като Тай Чи Чуан например? Или пък докато лежа и си почивам да стискам пружини или гуми в дланите си?
Благодаря предварително за изказаните мнения!

21.01.12
19:10
#17

Трябва да избягваш тежки или продължителни физически натоварвания изчерпващи гликогена в черния дроб и организма. Защото натрупването на гликоген е полезен процес,а при болест и физическо изтощение вместо гликоген в дроба се отлагат и натрупват неутрални мазнини. Стига се до тъй наречената стеатоза. Това са едни мастни капки в черния дроб. Когато се увеличат,той се подува,разширява и увеличава. Мастните капки притискат чернодробните клетки механично и могат да ги увредят. Ето затова при оздравяване се забранява консумацията на алкохолни напитки. Алкохолът е висококалорично вещество,а същевременно и токсично. Трябва се избягват и мазните храни.

Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1