20.03.11
13:11
Да ви попитам как е по-правилно, защото чувам корено противоположни мнения относно приемането на течности с храната.
- Според първите трябва да се приема вода/течност с храненето за да се подпомогне процеса на храносмилане
- Според други приемът трябва да става преди хранене
- И третото мнение е, че не трябва да се пие вода до 40 мин след хранене
Няма никво значение дали пиеш преди хранене,по време или след =>така или иначе всичко става на каша!
Мисля , че е същото положение с реда на храната,дали ще е зеленчука пълнозърнестата храна,месото и т.н.
Абе водата си е вода - течност. Разграждането на храните се получава след обработката им с ензими. Ензимите се съдържат в стомашния, задстомашния, червения смилателен сок и в слюнката. Тези смилателни сокове се секретират от жлези в готово състояние. Всмисъл няма как да повишиш секрецията на сокове (респ. ензими) с вода. Те си се регулират с хормони и рецептори. Водата няма пряко значение върху скоростта на химичната реакция (смилане с ензими). Така, че водата не влияе пряко на храносмилането.
Има теория, че водата преди хранене овлажнява и отваря хранопровода. Това е ... простотия. Лигавицата на хранопровода си е винаги влажна, а след като водата премине за около секунда през хранопровода, той отново се затваря.
Дотук говорих за Вода. Останалите течности играят роля вурху храносмилането със своите съставки. Пример: Хапваш ориз и пиеш натурален сок. Захарозата в сока е прост въглехидрат. Организма гледа да си набави енергия с минимална загуба. За това ензимите “атакуват” захарозата в сока и голяма част от тях се заемат с нея. Полизахаридите в ориза остават “пренебрегнати”. По-малко ензими се заемат с тях и въглехидратите от ориза остават недоразградени. От ориза ще получиш в пъти повече енергия. Но за да я разградиш ще загубиш повече енергия. Докато от сока ще получиш малко енергия с малък разход от организма.
Несмлените храни минават в дебелото черво. Там те не се усвояват.
За това е хубаво да приемаш вода по време на хранене. Другите работи ги остави за по-рано/по-късно.
Мнението беше редактирано от LDoeN на 20.03.11 13:35.
Забелязала съм, че ако пия вода преди и по време на хранене, поемам по-малко храна. Понякога използвам това и съответно ако съм на ограничаващ режим пия вода с храната. Ако обаче искам да си хапна добре след тренировка: никаква вода и ям максимално бързо, защото иначе се засищам с по-малко.
Ако ще качвате маса, според мен трябва да се избягва вода в по-големи количества поне по време на хранене.
И аз съм пробвал този метод. При мен обаче ефекта е обратен. След като водата напусне стомаха започвам да чувствам “изкуствен глад”. Ама при мен стомахът още не е достатъчно добре трениран ;)
20.03.11
21:21
10x Горе-долу ми се изяснига нещата.
Ldoen наистина изчерпателен коментар 10x
05.04.11
10:27
Аз пък знам,че ако поемем 250 мл вода 20тина минути преди самото ядене, по този начин стомахът се разширява и подготвя за навлизанего на храна.