22.03.11
12:35
Здравейте,
Започвам да си правя сирене, кашкавал и извара от домашно мляко но се замислих има ли смисъл да си играя да правя различни продукти при положение че влагам един единствен продукт - мляко ?
Дали разликата остава само в съотношението на мляко - грам готов продукт или има и други разлики ?
Ако приемем че от 5 литра мляко излиза 1кг. сирене и от 5 литра мляко 0.5кг кашкавал то означава ли че ако хапна 200 грама сирене съм изял 100 грама кашкавал ? и обратно ако хапна 100 грама кашкавал все едно съм изял 200 грама сирене ?
Говорим без умишлено да се обязмаслява млякото... да се махат каймаци и ала бала.. Има ли смисъл освен различните вкусови качества да се ядат различни млечни продукти вместо просто да се “порционират” и да набивам само кашкавал примерно ?
Темата беше редактирана от Manigga на 22.03.11 12:36.
:D :D :D Вероятно няма особен смисъл, незнам само какво се случва с лактозата при производството на сирене и кашкавал, но предполагам, че остава в суроватката. Тъй че ако нямаш проблем с лактозата можеш да си спестиш главоболията и времето и да си пиеш млякото тъй както си е :D
Аз си го правя на кисело мляко, някъде бях чела, че е по добре киселото. А и аз не обичам прясно, но ти ако го обичаш пий си го.
На мен зора да го ям в трърдо състояние е че си правя почти всеки ден пълнозърнести макарони и яйца със сирене та няма как да слагам прясно или кисело мляко в тези манджички :) Проблема обаче е че ако се прави сирене трябва да престои едно 15-тина дни и си е чакане а кашкавала и изварата за 1 ден са готови..
Прясното не знам от лактозата ли но ако пия всеки ден ми стават някви обриви или си въобразявам не знам... но от сирене ядове нямам.. Някой знае ли със сигурност кво става с тази лактоза и дали остава в суроватката ?
И сега ми хрумна.. когато пише на купешката извара “суроватъчна” това означава ли че се прави от суроватката след преработката за кашкавал или сирене ? щото тая суроватка е бая и ако още може да се вади от нея да не е хвърлям ?
пс. Олееееле мале изварата стана божествена :) Няма да се занимавам изобщо със сирена и кашкавали.... Ако има как бих ви дал да опитате ама няма за това ще ви е покажа само на снимка :> от литър и половина мляко около половин килограм така на око излезна и просто нямам думи за вкуса.. Нещо средно между извара, сирене и кашкавал. http://www.prikachi.com/images/553/3122553X.jpg , http://www.prikachi.com/images/560/3122560S.jpg
Мнението беше редактирано от Manigga на 22.03.11 15:53.