22.03.11
19:03
От това ,което прочетох разбрах,че е най-опасно (водене до затлъстяване) хране , в което се включват мазнини и въглехидрати.Вярно ли е това или е поредното табу ,защото гледам доста хора смесват така храните във форума или има значение какви са мазнини и въглехидратите.Примерно ако се храня със сложни въглехидрати и добавя сирене ?
Благодаря.
22.03.11
19:19
По скоро е важно процентното им съотношение и процентния им дял от общите калории за деня. В РБД има както въглехидрати, така и мазнини, но въглехдиратите са малко количество във всяко едно ядене и представляват между 30-40% от дневните калории, което си е доста ниски въглехидрати. Демек от малко въглехидрати и малко сирене нищо няма да ти стане. Също така и вида на въглехидратите е от значение, като комплексните са за предпочитане. Ще ти дам пример с моя хранителен режим, който започвам от утре. Той също е РБД. Ще ям В - 272гр, П - 180гр., М - 121гр. Това съотношение е 37%:25%:38%. Тук няма проблем. Обаче ако съотношението е В-45/50%, П-15%, М-35/40%, то омазняването е сигурно. Ще ти го обясня и по друг начин. Когато приемеш много въглехидрати на едно ядене се увеличава кръвната захар, което от своя страна кара панкреаса да секретира инсулин, за да намали захарта. Проблема с инсулина е, че едно от “качествата” му е да блокира отделянето на триглицериди (мазнини) от мастните депа и започва трупането на мазнини (при условие, че гликогенните депа са ти пълни). Затова се нарича анаболен хормон, защото започва да гради и трупа както мускули, така и мазнини. Ако същевременно с това приемеш и голямо количество мазнини те няма къде да отидат и благодарение на инсулина се запътват директно към мастните депа. Така е обяснено по елементарен начин. Демек не ти пречи да смесваш мазнини и въглехидрати, но нека едно или другото да е в малки количества. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.03.11 19:21.
22.03.11
21:39
Абсолютно невярно. Просто е лесно да направиш доста калории като комбинираш храните и особено в неправилни съотношения.
23.03.11
07:14
Пробвай тогава един ВВ-ВМ режим с 200 калории излишък и след месец и половина ще се видим в раздел “хранителни режими за понижаване на тегло” :D
23.03.11
09:09
ProXxX, абсолютно невярното беше за първото мнение :).
23.03.11
09:14
@entwickler - съжалявам. Моя е грешката :)
ПС: Ето едно интересно линкче свързано с темата + допълнителни съвети ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.11 09:14.
23.03.11
09:21
За мен на всяко хранене е добре да имаш всичко основни макросъставки - и през деня примерно да намаляваш постепенно въглехидратите особено тези без фибри.
Примерно към хранене с м/у 60-80гр. въглехидрати колко грама мазнини са допустими.
@Proxx , този линк ,който си дал до колкото разбрах напълно ги забраняват мазнините с въглехидрати.
23.03.11
12:10
казано от brusakch на 23.03.11, 12:01:
Примерно към хранене с м/у 60-80гр. въглехидрати колко грама мазнини са допустими.
@Proxx , този линк ,който си дал до колкото разбрах напълно ги забраняват мазнините с въглехидрати.
По принцип зависи от телосложението на човек и главно активната (мускулната) маса. За един 60-65 килограмов човек като теб доза от 60-80гр. въглехдирати си е доста стабилно количество. Т.е. аз не бих прибавил повече от 15-20гр. мазнини. Докато за един 100-120кг. човек, количеството от 60-80гр. въглехидрати не е много голямо и може да си позволи повече мазнини към тях. В сайта наистина “забраняват” смесването, но това практически е невъзможно. Или поне клони към невъзможното. Отново се има в предвид количествата на двете да е внимателно подбрано и ако едното доминира, то другото следва да е в малко количество. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.03.11 12:13.
Хах аз преди 1година закуската ми беше по 133гр.въглехидрати + :д ,също и яденето ми в училище 1пакет бисквити ,който бяха 130гр.въглехидрати и40гр.мазнини (хидро).Пресата и тогава си ми личеше,но имах и повече енерго разход , но ВСИЧКО Е ОТНОСИТЕЛНО!
Благодаря за отговорите.
23.03.11
12:19
Не забравяй, че за закуска дори е препоръчително да се ядат толкова много въглехидрати, за да се вдигне нивото на кръвната захар и да се изкара тялото от катаболен режим. И да, при достатъчно голям калориен дефицит, то има голяма вероятност да няма щети върху теб. Брат ми е за пример. Тъпче се само с всевъзможни боклуци, но поради това, че яде супер малко е кльощав като скелет без никакви мазнини по него.