Кетонна диета - дискусия

Какво мислите за кетонната диета? Мисля точно нея да ползвам след около месец, когато почна да чистя. И по-конкретно какво мислите за схемата 5 дена ВМ-НВД и 2 дена ВВД (reload). Четох много добри отзиви по чуждестранни форуми, та реших и тук малко да покоментираме. Ясно е, че килограмите ще падат надоло, но дали 5 дена не са прекалено много и да започне разграждане и на мускулна тъкан. Също четох за различни методи на “зареждане” с въглехидрати. Има доста противоречия - едни препоръчват зареждане с прости въглехидрати първия ден и комплексни втория. Други пък зареждат ударно и еднократно вечер 2-3 часа преди лягане с огромно количество въглехидрати, като по този начин метаболизма бива “излъган” и през нощта постепенно се зареждат гликогенните депа.

26.03.11
18:17

За мен кетонна диета е пълна глупост, освен ако не си на зоб!

BR

26.03.11
18:40

Съгласен с горното мнение ;) , може да имаш полза единствено ако е за кратък период.Ако използваш високи мазнини няма нужда да зареждаш с въглехидрати поне според мен. Зареждане с прости въглехидрати е глупост.

26.03.11
23:02

Виж темата, която съм пуснал - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51321

Иначе с това зареждане с въглехидрати ще си излезеш от кетозата и ще са ти необходими няколко дни да влезеш отново, което означава, че в истинска кетоза почти няма да бъдеш. Ако наистина си в кетоза и приемаш адекватни количества протеин, загуба на твой мускул почти няма да има. Кетонната диета всъщност е най-добрият избор, когато искаш да чистиш без да сваляш мускул.

П.П Виж за циклична кето-диета, която се доближава до това, което си написал, но трябва да бъдеш внимателен.

Ketodiets also naturally spare lean muscle mass, far more than normal diets, when adequate protein is consumed (50-150g/day minimum, 1g/lb bodyweight recommended). Sparing lean muscle mass is incredibly important to dieters, as it helps to keep your metabolism from slowing down, which helps both in keeping the fat loss going, and with maintaining the fat loss once you’re off the diet.

.

Аз съм в кетоза вече от три месеца и единствените негативни ефекти, които забелязах са: по-рядкото ходене по голяма нужда, ацетоновият дъх и урината с ниско pH (предпоставка за камъни). Успех.

stoyanskiqq, би ли обосновал твърдението си.

Мнението беше редактирано от forbidden на 27.03.11 00:29.

26.03.11
23:07

казано от forbidden на 26.03.11, 23:02:

Виж темата, която съм пуснал - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51321

Иначе с това зареждане с въглехидрати ще си излезеш от кетозата и ще са ти необходими няколко дни да влезеш отново, което означава, че в истинска кетоза почти няма да бъдеш. Ако наистина си в кетоза и приемаш адекватни количества протеин, загуба на твой мускул почти няма да има. Кетонната диета всъщност е най-добрият избор, когато искаш да чистиш без да сваляш мускул.

Ketodiets also naturally spare lean muscle mass, far more than normal diets, when adequate protein is consumed (50-150g/day minimum, 1g/lb bodyweight recommended). Sparing lean muscle mass is incredibly important to dieters, as it helps to keep your metabolism from slowing down, which helps both in keeping the fat loss going, and with maintaining the fat loss once you’re off the diet.

.

Аз съм в кетоза вече от три месеца и единствените негативни ефекти, които забелязах са: по-рядкото ходене по голяма нужда, ацетоновият дъх и урината с ниско pH (предпоставка за камъни). Успех.

stoyanskiqq, би ли обосновал твърдението си.

А ти колко мускул имаш? Пусни едни снимки преди и след за да видим ефекта.

26.03.11
23:14

Нямам :) Имам развити само на краката. Но какво значение има?  Моята цел не да качвам мускулна маса. Говоря за кето-диетата в контекста на сваляне на мастна тъкан. А за запазването на мускулната маса се базира на големия обем статии по темата в авторитетни сайтове и форуми като bodybuilding.com Ето една интересна инфромация, която смятам, че е най-обща и информативна.

http://www.keto.org/summary.htm

26.03.11
23:40

казано от forbidden на 26.03.11, 23:14:

Нямам :) Имам развити само на краката. Но какво значение има?  Моята цел не да качвам мускулна маса. Говоря за кето-диетата в контекста на сваляне на мастна тъкан. А за запазването на мускулната маса се базира на големия обем статии по темата в авторитетни сайтове и форуми като bodybuilding.com Ето една интересна инфромация, която смятам, че е най-обща и информативна.

Защото разликата при човек нямащ натрупана мускулна маса и такъв борил се с години да натрупа такава, при подобна диета е огромна. Затова казаното от теб, че не губиш мускулна маса, не  е обективно за повечето хора в този форум. Аз съм опитвал изпадането в кетоза, и резултата беше пагубен и за мазнини и за мускули и най-вече за психиката, да не говорим, че изгубих 25% от силата си и ми бяха необходими няколко месеца за да се върна на същото ниво.

27.03.11
00:06

казано от Valdis на 26.03.11, 23:40:

казано от forbidden на 26.03.11, 23:14:

Защото разликата при човек нямащ натрупана мускулна маса и такъв борил се с години да натрупа такава, при подобна диета е огромна. Затова казаното от теб, че не губиш мускулна маса, не  е обективно за повечето хора в този форум. Аз съм опитвал изпадането в кетоза, и резултата беше пагубен и за мазнини и за мускули и най-вече за психиката, да не говорим, че изгубих 25% от силата си и ми бяха необходими няколко месеца за да се върна на същото ниво.

Не съм казвал, че “не губя мускулна маса”.

Next, when weightlifting, your lifts will go down very significantly (10% or more), because your muscles use glucose to produce the energy needed for lifting. This can be a bit depressing, but the strength is easily regained when carbs are refed.

Тоест логично е да загубиш сила, но не значи че губиш мускул.

What About The Anti Catabolic Effects Of The Ketogenic Diet?

Every reduced calorie diet is Catabolic, meaning that they can cause you to lose muscle. It’s a fact! This is largely due to the fact that on a reduced calorie diet many of the anabolic hormones in the body are significantly reduced. Added to that most dieters do copious amounts of aerobic exercise when dieting which is a very good way to catabolize muscle. So the main thing we can try to do is lose the least amount of muscle possible when dieting, or even possibly rebuild lost tissue, which is where the carb-up comes in. But that will not be discussed in this chapter.

Other than hormonal reasons the main reason why catabolism occurs is because protein will be broken down, or catabolized, to make glucose. This is because the brain uses a boat load of glycogen, upwards of 25% of the body’s glucose. Now when carbohydrates are restricted, the body will still need glucose for the brain, so it is forced to breakdown protein mostly from your own muscle tissue.

Now, ketosis is different because when in the state of ketosis the brain will prefer ketones over glucose. For the dieter this is very good because the body will not have to break down protein for energy. In turn the body will be forced to use its fat reserves, a.k.a. your love handles, for its energy. This is why ketosis is such a good method of dieting.

Now, ketosis is different because when in the state of ketosis the brain will prefer ketones over glucose. For the dieter this is very good because the body will not have to break down protein for energy. In turn the body will be forced to use its fat reserves, a.k.a. your love handles, for its energy. This is why ketosis is such a good method of dieting.

- т’ва е от bodybuilding.com. - http://www.bodybuilding.com/fun/keto.htm

Няма логика, по която кетонната диета да води до загуба на мускулна маса, имайки предвид, че приемаш адекватно мазнини и протеин. Че се намалява мускулната сила - т’ва е може би факт. И ето защо нисковъглехидратните-некетогенни диети са по-голямото зло за мускула.

Мнението беше редактирано от forbidden на 27.03.11 00:10.

27.03.11
00:14

Всеки организъм реагира различно, за моя беше шок, не казвам, че при друг ще бъде същото. Сега вероятно пак ще опитам с малко по-различна стратегия спрямо мазнините, но усетя ли че нещата почват да се повтарят ще кажа стоп на момента.

27.03.11
00:27

казано от Valdis на 26.03.11, 23:40:

Аз съм опитвал изпадането в кетоза, и резултата беше пагубен и за мазнини и за мускули и най-вече за психиката, да не говорим, че изгубих 25% от силата си и ми бяха необходими няколко месеца за да се върна на същото ниво.

Кетоза с 2000 калории и 50 грама въглен и мазнини общо или кетоза с 5000 калории, <20 грама въглен и 200+ грама мазнини ?
Защото аз на второто съм карал месеци с ежедневни, понякога двуразови тренировки, повечето от които сериозни, а не просто щанги и не мога да кажа, че съм губил сила .. не съм и качил толкова, колкото можех да кача с 200+200 мазнини и въглени (както сега :D ), но чак пък 25% сила да загубиш .. сигурно си се морил с кривия вариант ;)

В момента не бих карал на кетоза, защото установих че принципа “по много от всичко” ми е оптимален за прогреса, ама като цяло не мисля, че можеш да отдаваш на правилно изпълнена вм-нвд сериозни загуби в сила и мускул.

Мнението беше редактирано от G33K на 27.03.11 00:28.

27.03.11
00:27

казано от Valdis на 27.03.11, 00:14:

Всеки организъм реагира различно, за моя беше шок, не казвам, че при друг ще бъде същото. Сега вероятно пак ще опитам с малко по-различна стратегия спрямо мазнините, но усетя ли че нещата почват да се повтарят ще кажа стоп на момента.

Първо сигурен ли си, че си бил в кетоза? При някои хора и 30 г въглехидрати изкарват от кетозата. Втото, сигурен ли си, че си приемал достатъчно протеин и най-вече мазнини? Успех. Можеш да прочетеш и за таргетна и циклична кето-диета. При първата ядеш 20-25 грама въглехидрати преди силова тренировка с цел доставяне на енергия за мускулите за тренировка. При втората през делничните дни не ядеш въглехидрати и намаляваш мазнините през уикендите т.е правиш зареждания на гликогенните депа, но трябва да бъдеш внимателен, за да не натрупаш мазнини накрая. Прочети повече из интернет, тъй като не съм запознат с тези вариации. Аз съм на стандартната кетогенна диета.

27.03.11
00:42

казано от forbidden на 27.03.11, 00:27:

казано от Valdis на 27.03.11, 00:14:

Първо сигурен ли си, че си бил в кетоза? При някои хора и 30 г въглехидрати изкарват от кетозата. Втото, сигурен ли си, че си приемал достатъчно протеин и най-вече мазнини? Успех. Можеш да прочетеш и за таргетна и циклична кето-диета. При първата ядеш 20-25 грама въглехидрати преди силова тренировка с цел доставяне на енергия за мускулите за тренировка. При втората през делничните дни не ядеш въглехидрати и намаляваш мазнините през уикендите т.е правиш зареждания на гликогенните депа, но трябва да бъдеш внимателен, за да не натрупаш мазнини накрая. Прочети повече из интернет, тъй като не съм запознат с тези вариации. Аз съм на стандартната кетогенна диета.

Единствените въглехидрати, които съм поемал са вторични, които няма как да се избегнат като лактозата в 0.5л прясно мляко. Протеина почти винаги го държа около 300гр. дневно, мазнини приемах доста и това в продължение на месец резултат 10кг надолу. Единственото в което не съм сигурен е дали съм улучил количеството мазнини, но има и нещо друго тогава прекалявах и с кардиото и се подлагах на огромно физическо натоварване, което ще бъде поправено.

Моето мнение за режима е, че е много интересен. Засега нямам личен опит с него, но смятам да го изпитам върху себе си след 2 месеца като ми мине държавния изпит. Не ми се ще да се самоатакувам психически преди него. Та определено е много любопитно как можеш да принудиш собственото си тяло да влезе в друг режим на работа, за да оцелее. Относно загубата на мускул, както се намеква в един от цитатите, винаги, когато има калориен дефицит ще има и опасност от загуба на мускулна тъкан. В този режим (както и при обикновено НВД) номера е да се приема повече протеин, за да не се налага да се разгражда мускул за набавянето му, както и адекватно количество мазнини...ако се структурира правилно режима дори и да има загуба на мускулна тъкан ще е минимално. А освен диетата са важни и тренировките. При сериозно претоварване и калориен дефицит не може да се очаква, че тялото ще успее да се справи по очаквания начин. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.03.11 08:03.

27.03.11
17:43

Силно препоръчвам следната книга на д-р Лайл МакДоналд, който Лазар Радков спомена наскоро в своето интервю:
http://www.bodyrecomposition.com/the-ketogenic-diet
Когато пробвах кетогенната диета бях решил че губя много мускул, след като приключих цикъл по не нея, разбрах че загубата всъщност е вода и гликоген. Колкото по-бързо се навлезе в стабилна кетоза, толкова по-добре за мускула, за бъде прекъснат максимално процеса на глюконеогенеза. Силата също падна, но като се замисля по скоро е била загуба на неврални адаптации, тъй като бях сменил и тренировките.
П.С. Спомням си как се бях стреснал, като изпиках първия огромен кетон! :D :D :D

казано от stenli на 27.03.11, 17:43:

П.С. Спомням си как се бях стреснал, като изпиках първия огромен кетон! :D :D :D

Ако може да обясниш какво точно имаш в предвид ще съм ти много благодарен! Че май ме хвана неподготвен :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.03.11 17:56.

казано от Георги Андреев на 26.03.11, 17:29:

Какво мислите за кетонната диета? Мисля точно нея да ползвам след около месец, когато почна да чистя. И по-конкретно какво мислите за схемата 5 дена ВМ-НВД и 2 дена ВВД (reload). Четох много добри отзиви по чуждестранни форуми, та реших и тук малко да покоментираме. Ясно е, че килограмите ще падат надоло, но дали 5 дена не са прекалено много и да започне разграждане и на мускулна тъкан. Също четох за различни методи на “зареждане” с въглехидрати. Има доста противоречия - едни препоръчват зареждане с прости въглехидрати първия ден и комплексни втория. Други пък зареждат ударно и еднократно вечер 2-3 часа преди лягане с огромно количество въглехидрати, като по този начин метаболизма бива “излъган” и през нощта постепенно се зареждат гликогенните депа.

Извинявам се най-сърдечно за отклоняването от темата и “спама”, но пич като те гледам си 60 кила с мокри дрехи и имаш “релеф” на работлив циганин който цепи дърва и яде хляб .. качвайте малко маса и тогава минавайте на диети ще земеш да умреш от гладуване

27.03.11
20:47

И мен ме хвана неподготвен! :D
При висок прием на течности до около 100 калории под формата на кетони могат да бъдат изхвърлени с урината за ден. Точно затова кетогенната диета на епилептиците включва водна рестрикция, за да могат кетонените тела да бъдат оползотворени максимално. Това си е плюс от към гледната точка на човек, който иска да се чисти и кофти от към на епилептик. Ефекта се наблюдава най-силно преди дълбока кетоза, тъй като на по-късен етап произвотството на кетонени тела намалява и започва доминация на използването на триглицериди за енергия (най-вече от скелетната мускулатура).

28.03.11
00:26

Stenli, чета с интерес мненията ти...това за кетоните и 100-те калории и водната рестрикция къде го прочете? Смисъл не е ли старо схващане. Щото на няколко епилептични сайта не видях да е упоменато някъде за водна рестрикция. Иначе ние, които сме на кетогенен режим, трябва да приемаме много вода, защото имаме повишен риск от камъни: заради калциурията и ниското pH на урината и често повишените нива на пикочна киселина. Иначе мускулите и сърцето ползват кетонови тела/мастни кислелини според съотношението им в плазмата - и двете са много добро гориво за мускула и сърцето, по-добро от глюкозата. Мозъкът се адаптира към кетонни тела по време на добрата кетоза. И де факто всички органи се адаптират към кетони/МК. Това обяснява защо кетозата има мускулозапазващ ефект - защото глюконеогенезата се минимизира дотолкова, колкото да осигури минимални количества на глюкоза в кръвта. При ненавлизане в кетоза мастните киселини не могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, кетогенезата е минимизирана и тогава заработва яко глюконеогенеза за глюкоза за мозъка.

28.03.11
01:20

Оригиналната кетогенна (епилептична) диета е създадена през 1921г. от д-р Уилдър. 80-90% мазнини и 10-20% протеин ако не ме лъже паметта. През годините се разработват различни нейни вариянти, от МЦТ диетата (Medium Chain Triglyceride) до тази която ползваме ние сега. Твърдението за водната рестрикция съм срещал в “The Bodyopus Experience” от Лайл МакДоналд и книгата “The Epilepsy Diet Treatment: An introduction to the ketogenic diet”.

Edit: А твърдението за неоползотвореното количество кетони съм срещал в книгата спомената в по-горния ми пост.

Мнението беше редактирано от stenli на 28.03.11 01:25.

28.03.11
19:00

казано от Георги Андреев на 26.03.11, 17:29:

Приятел ако инфото в профила ти е вярно и си на 16 и по-малко от 70 кг. повярвай ми, не е за теб!

Направих тази тема за дискусия относно кетонната диета, а не, за да коментирате телосложението ми по 1 стара миниатюрна снимка в гръб и мерки от преди повече от половин година. Не съм ви искал “компетентните съвети” (визирам само x__3__mar и HandOFDooMz HandOFDooM, като на втория като му чета мненията ме избива на смях). Иначе благодаря на другите, че се включиха активно :)

28.03.11
20:17

Прав ти път!

Мнението беше редактирано от x_3_mar на 28.03.11 20:18.

29.03.11
02:50

Сега чета книга по темата. Препоръчват да не се прекалява с протеините по време на кетогенна диета, тъй като могат да изкарат от кетозата. Накратко казано. През първите седмици от кетодиетата мозъкът още не се е адаптирал към употреба на кетони и се нуждае от около 100 грама глюкоза. 18 грама идват от превръщането на глицерола от триглицеридите в глюкоза. Останалите се набавят от протеина. За да се избегне загубата на собствен протеин, се приема чрез храната. Трябва да се отбележи, че около 58% от протеина в храната се превръща в глюкоза. Ето защо:

50 грама протеин -> 27 грама глюкоза
100 грама ->58 грама глюкоза
125 -> 72.5
150 -> 87

През първите 3 седмици 150 грама протеин са достатъчни за поддържане на азотния баланс, след това около 50 грама са достатъчни при неспортуващи. Тъй като мозъчните нужди от глюкоза са сведени до около 40 грама, а 18 грама си идват от глицерола.
При спортуващи се препоръчва 1.8 г протеин/кг (1.2 - 1.4 при аеробни спортове; 1.6-1.8 при силови).

Тъй като се оказва, че освен въглехидратите, и протеините са ограничени в някаква граница, мазнините влизат в ролята на калориен баласт. Препоръчва се първоначално създаване на дефицит от 10-20% от общия енергоразход базов + ефект на храната + ефект на физическото натоварване, който може да бъде увеличен до максимум 1000 калории. Последното води до максимално отслабване 1кг/седмица. По-нататъшното увеличаване на дефицита води до забавяне на метаболизма. Така може да се постигне максимална загуба на мазнини 1 кг/седмица. При някои хора и 1000 кал дефицит могат да предизвикат забавяне, така че се препоръчва около 500 калории дефицит.

Има и цяла секция за циклична кетогенна диета и таргетна кетогенна диета, при които могат да се извършват високоинтензитетни силови или аеробни тренировки, но не съм  я прочел още. Но най-общо смятат, че цикличната к-диета в най-добрия случай води до много минимално качване на мускулна маса, т.е този тип режим е най-вече за запазване на силата и резултатите.

Мнението беше редактирано от forbidden на 29.03.11 03:05.

29.03.11
20:26

казано от stoyanskiqq на 26.03.11, 18:17:

За мен кетонна диета е пълна глупост, освен ако не си на зоб!

Би ли обеснил физиологичните процеси и причини на които се крепи твърдението ти?

BR

29.03.11
22:10

Въпроса не е отправен към мен,но ще си позволя да ти отговоря.При типичното НВД калориите винаги са доста под прага на калорииния баланс,а при такъв дефицит термогенезата намалява значително.За да е максимална трябва да си на съвсем лек дефицит.Хормоните се изменят в негативна насока,кортизола скача с няколко нива,лептина пада значително и спада функцията на щитовидната жлеза.По време на цикъл с АС е почти невъзможно да загубиш маса и НВД не може да ти повлияе на хормоналната система.Това го говоря не само защото съм го прочел,а  съм го и изпитал в практиката.За мен НВД(недай Боже в комбинация с кардио) е най-бързия и сигурен начин да загубиш маса.Ключът към релефа е в умерените подходи и овладяването на инсулина.

Мнението беше редактирано от Brute на 29.03.11 22:12.

29.03.11
22:53

Ето такъв отговор исках, коректен и съм съгласен с него, не бих и могъл да съм на противното мнение, тъй като нещата които изброи са факт при наличието на отчетлив калориен дефицит. Хубаво е да се поглеждат и двете страни на монетата. Като цяло какъвто и да е енергиен недостиг на тялото не може да се разглежда като нещо добро. Тестостерон, IGF-1, тироидна функция, лептин - падат. Растежния хормон, катехоламините, грелин и кортизола - скачат. :)

22.07.12
10:40

Кетогенната диета може да повлияе добре при няколко редки метаболични заболявания. Регистрирани са два случая на деца лекувани с кетогенна диета против астроцитома, което е вид мозъчен тумор. Малки изледвания показват, че диетата има благоприятно въздействие при аутизъм, депресия, мигрена, главоболие, синдром на поликистични яйчници и диабет – тип 2. При нерегулирани клинични опити и изследвания на животни се установява, че кетогенната диета може да окаже влияние върху широк диапазон от разрушаващи нервната система заболявания като амиотрофична латерална склероза, алцхаймер, паркинсон и имат благоприятен ефект при травми на мозъка и инсулт. Тъй като туморните клетки не могат да се захранят с енергия от кетонните тела, кетогенната диета е била предложена и като средство за лечение на ракови заболявания. Към 2008г няма достатъчно доказателства, които да потвърдят ползата на кетогенната диета за този тип заболявания.

http://ketogenicdiet.hit.bg/

ЛЕЛЕ..........!
Прочетох дотук написаното и е далеч от това, което търся!
Един се мъчи да бъде Арнолд Шваренегер, а другия - да бъде нормален човек......!
Някой може ли да каже какво е въздействието на кетонната диета, за да.............зная,  дали мога да продължавам да я прилагам моля..................!
С аргументи моля!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1