За мъжката чест, смелост и Ядрените Самураи

02.04.11
17:52

Здравейте,
това, което ме мотивира да напиша това и да му дам това име е статия ( или по-скоро серия от статии), които ни заливат от известно време.
Всяко време и бедствие ражда своите герои, и случилото се в Япония не прави изключение. Говоря за 50-те “камикадзета” влезли в АЕЦ Юкошима, по своя инициатива за да спасят родината си. Както всеки българин и аз се опитах да измисля, някаква евентуална изгода, която могат да извлекат от това си действие, защото нали знаете “безплатен обяд няма”.
Не намерих. Всеки мъж желае да е силен, смел, боец, да е герой, тълпата в колизеума да крещи името му, да е икона и модел на подражание. За добро или лошо това вече не е толкова лесно.Не всеки е роден да бъде герой, а дори и да е , май не е оцелил епохата.В бъдещето на тези мъже няма нищо героично... бърза смърт от лъчева болест или да чакат рака да ги убие до 2 месеца.
Те са приели смъртта. Не я чакат и не я търсят, просто знаят, че идва и не ги е страх от това.
Това, което най-много ме впечатли бе как народа на Япония, нарече своите герои - ”ЯДРЕНИТЕ САМУРАИ”
Исках само да кажа едно голямо евала и поклон за тези мъже, които ни показаха, какво е смелост и мъжество. Че те са още живи, и че във всеки от нас спи герой.

02.04.11
19:42

казано от power_hammer на 02.04.11, 17:52:

Здравейте,
това, което ме мотивира да напиша това и да му дам това име е статия ( или по-скоро серия от статии), които ни заливат от известно време.
Всяко време и бедствие ражда своите герои, и случилото се в Япония не прави изключение. Говоря за 50-те “камикадзета” влезли в АЕЦ Юкошима, по своя инициатива за да спасят родината си. Както всеки българин и аз се опитах да измисля, някаква евентуална изгода, която могат да извлекат от това си действие, защото нали знаете “безплатен обяд няма”.

Ами поклон и евала, но сам го каза - няма бязплатен обяд. Без грам да омаловажавам действията им, предполагам, че семействата им (и поколенията напред) са финансово и всякак обезпечени вовеки (без да твърдя, че това е била целта на “самураите”!). Впрочем това би било и нормално и редно.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 02.04.11 19:47.

02.04.11
19:56

Може ли някое действие да не бъде погледнато от българин през фокуса на парите? :)

02.04.11
20:01

казано от dragshan на 02.04.11, 19:56:

Може ли някое действие да не бъде погледнато от българин през фокуса на парите? :)

Изказах предположение само. Впрочем, както казах - именно това би било редно да направи държавата. Никъде не съм казал, че работниците са го поставили като условие за да останат там ;)

02.04.11
20:06

http://purpleslinky.com/humor/satire/the-suicide-team-from-fukushima-is-paid-royally-how-much-does-a-samurai-earn-for-risking-his-life/
Колкото и да няма значение, 1000 Евро на ден “Royally paid” .

02.04.11
20:17

Ами нормално е да им плащат, но мисля, че е малко.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 02.04.11 20:18.

02.04.11
21:08

Подобно поведение не е рядкост в Япония. Тяхната социална култура окуражава саможертвата в името на колектива, което е доста непонятно от западна гледна точка. Но горе-долу японците се покланят пред поведение тип Ботев и наистина могат да живеят според убежденията си. В края на Втората световна война те са нямали никакъв проблем с набиране на доброволци за камикадзета, проблемът е бил недостигът на самолети.
Ужас.

02.04.11
21:11

За 1000 евро на ден не бих рискувал да се облъча фатално.
А и реално поемат допустимата доза за броени дни, и после ги сменят, така че няма да забогатеят кой знае колко. Ако някой остане повече си е за негова сметка, така че не мисля че финансите ги мотивират в случая.

Мнението беше редактирано от Петко К на 02.04.11 21:13.

02.04.11
21:13

Абе и аз мисля така. Всеки отговаря за постъпките си в крайна сметка, а пичовете там не рискуват, ми си са наполовина мъртви.
Мисълта ми беше, че нас ни учат че животът няма цена, а при японците не е точно тъй...

02.04.11
21:15

Ами, ако някой не рискува, може да загинат бая повече хора.
П.П. Покрай това гледах филми за Чернобил - там на войниците са им дали по седмица отпуск и 100 рубли (или 100 долара по онова време) награда! Като в същото време са им завишили поне 5 пъти официално приетите норми за безопасни дози радиация!

Мнението беше редактирано от Петко К на 02.04.11 21:17.

02.04.11
23:14

казано от Петко К на 02.04.11, 21:15:

Ами, ако някой не рискува, може да загинат бая повече хора.
П.П. Покрай това гледах филми за Чернобил - там на войниците са им дали по седмица отпуск и 100 рубли (или 100 долара по онова време) награда! Като в същото време са им завишили поне 5 пъти официално приетите норми за безопасни дози радиация!

Тъкмо това, щях да напиша. До колкото знам, повечето ( останалите живи) са ги уволнили след операцията.
Разбираемо, който не е приел заповедта е бил воден на военен съд. Разлика в стандарта ...
Ето още нещо интересно:
http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/radiation-dosage-chart/

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1