04.04.11
12:27
някой би ли ги описал по-подробно.В кои храни се съдържат,кога е по-добре да се приемат и т.н.
Ако има подобна тема просто постнете аз ще си я прочета,защото нещо не намерих специална за тях.
04.04.11
13:22
#1
Бързи са мед,банан,плодове,шоколадовите изделия... а бавни са картофи,ориз,..
Това дали един въглехидрат ще бъде определен като „бърз” или „бавен” зависи от неговия гликемичен индекс.
Гликемичният индекс показва скоростта, с която един въглехидрат се разпада до глюкоза, от което зависи с каква скорост в организма се отделя инсулин. Най-често се приема, че глюкозата (декстрозата) е с гликемичен индекс 100, а останалите въглехидрати се сравняват с нея (въпреки, че в някои таблици за 100 се приема белия хляб).
Когато се казва, че един въглехидрат е бърз се има предвид, че той много бързо се разпада до глюкоза и бързо покачва нивото на инсулина, а инсулина повишава натрупването на мазнини в мастните клетки. След това нивото на инсулина също така бързо спада, което кара организма да чувства глад и слабост. Бързите въглехидрати се ползват най-често след тренировка за да се блокира действието на хормона, който разгражда мускулите за енергия (кортизола) и за да се вкарат бързо хранителни вещества в изморените след тренировка мускули или в някои случаи на закуска.
Бавните въглехидрати се разпадат по-бавно и предизвикват бавно отделяне на инсулин за продължителен период от време и по този начин в мастните клетки не се натрупват много мазнини и организма има енергия за повече време.
В зависимост от гликемичния индекс (когато глюкозата е 100) въглехидратите се класифицират като:
„Бавни” – с гликемичен индекс в някои таблици до 40, в други до 55 (в зависимост от източника),
„Средни” – с гликемичен индекс от 40 до 60 или от 55 до 70 и
„Бързи” – с гликемичен индекс над 60 или над 70.
В доста от таблиците например картофите и белият ориз са класифицирани като „бързи” въглехидрати, а шоколада като „среден”, голяма част от плодовете са или „бавни” или „средни” заради наличието на фруктоза и фибри и т.н.
100% в сайта има доста статии, теми и таблици за гликемичния индекс. Просто трябва да се потърси повече информация.
Когато въглехидратите се приемат с други храни (белтъчини и особено мазнини), техният гликемичен индекс намалява т.е. “бързите” могат да станат “средни”, а “средните”, “бавни”. Освен гликемичният индекс за диетата обаче има съществено значение и т.нар. гликемичен товар на дадена храна.
04.04.11
16:46
#3
Благодаря ти много!Разбрах горе долу как стои ситуацията с въглехидратите.
04.04.11
17:06
#4
Това дали един въглехидрат ще бъде определен като „бърз” или „бавен” зависи от неговия гликемичен индекс.
Гликемичният индекс показва скоростта, с която един въглехидрат се разпада до глюкоза, от което зависи с каква скорост в организма се отделя инсулин. Най-често се приема, че глюкозата (декстрозата) е с гликемичен индекс 100, а останалите въглехидрати се сравняват с нея (въпреки, че в някои таблици за 100 се приема белия хляб).
Когато се казва, че един въглехидрат е бърз се има предвид, че той много бързо се разпада до глюкоза и бързо покачва нивото на инсулина, а инсулина повишава натрупването на мазнини в мастните клетки. След това нивото на инсулина също така бързо спада, което кара организма да чувства глад и слабост. Бързите въглехидрати се ползват най-често след тренировка за да се блокира действието на хормона, който разгражда мускулите за енергия (кортизола) и за да се вкарат бързо хранителни вещества в изморените след тренировка мускули или в някои случаи на закуска.
Бавните въглехидрати се разпадат по-бавно и предизвикват бавно отделяне на инсулин за продължителен период от време и по този начин в мастните клетки не се натрупват много мазнини и организма има енергия за повече време.
В зависимост от гликемичния индекс (когато глюкозата е 100) въглехидратите се класифицират като:
„Бавни” – с гликемичен индекс в някои таблици до 40, в други до 55 (в зависимост от източника),
„Средни” – с гликемичен индекс от 40 до 60 или от 55 до 70 и
„Бързи” – с гликемичен индекс над 60 или над 70.
В доста от таблиците например картофите и белият ориз са класифицирани като „бързи” въглехидрати, а шоколада като „среден”, голяма част от плодовете са или „бавни” или „средни” заради наличието на фруктоза и фибри и т.н.
100% в сайта има доста статии, теми и таблици за гликемичния индекс. Просто трябва да се потърси повече информация.
Когато въглехидратите се приемат с други храни (белтъчини и особено мазнини), техният гликемичен индекс намалява т.е. “бързите” могат да станат “средни”, а “средните”, “бавни”. Освен гликемичният индекс за диетата обаче има съществено значение и т.нар. гликемичен товар на дадена храна.
Добре написано. Но интересува ми ВИНАГИ ли 1 час след тренировка трябва да се яде ? Някои път нямам апетит, но преди това съм приел бърз въглехидрат ? По принцип казват, че трябва..
04.04.11
17:23
#5
Ако с бързия въглехидрат си приел и източник на протеин (суроватка, белтъци) може и по-късно от 1 час да ядеш. Но ако си приел само бърз въглехидрат без протеин е препоръчително максимум 1 час след тренировката да ядеш. И все пак ако някой път нямаш въобще апетит, не се насилвай, от 1-2 пъти няма да загубиш мускул, но нека не става практика.
26.11.11
18:20
#6
Антов12 го е обяснил много добре и затова няма да го обяснявам и аз, само ще дам един линк за таблица на храните според ГИ ето тук и да хубаво е да се приемат храни с висок ГИ 20-30 мин след тренировка за да има енергия за клетките (нз какво точно е но го обяснявам по най-простия начин) за да не взима организма енергия от мускулите и така да понижиш мускулна маса , сила или просто да нямаш развитие.Ето и една полезна статия за що и как се измерва ГЛ тук
За да има прогрес , трябва да има борба.Да се пребориш - това е все едно да плуваш срещу течението и въпреки това да не се отказваш.
21.01.14
21:30
#7
Прочетох, че някои въглехидрати покачват нивото на инсулина и блокират действието на хормона на растежа (HGH) за кои вид се отнася? И дали това е истина, бихте ли споделили? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!