Тъпо бързо въпросче за КОЛЕНА

22.03.05
22:59

Какви са симптомите при скъсани или “прецакани” коленни връзки?

Интересува ме, задължително ли има болка? Остра ли е? Нещо друго..

И още нещо, има ли контузия на коляното, при която няма болка но има “повреда”

Тъпично изглежда питането ми, но ще ми помогнете ако отговорите. Ваш опит, или такъв на ваши познати, знания и т.н.

МЕрси.

23.03.05
08:45

Здравей! Ето как стоят нешата според мен ;
1. Дори при усукване на коленните връзки, болката е доста силна. Не е възможно да се ходи нормално (куцаш). За скъсване не ми се мисли.
2. Не съм чувал за проблеми в коленете без болка. Не мога да я опиша като остра, но при вскички положения е силна.
3. Да има “повреда” без болка.... Зависи, би могло да се получи, но ще е вследствие на проблем, който не е минал без болка и който не е “оправен”. Аз лично имам един проблем или по-скоро предразположение към проблем: понякога, след леко натоварване (никога тежко) коляното ми се подува и ме боли леко. Минава за няколко дни при пълна почивка. Докторите нищо не можаха да ми кажат по въпроса. Обаче не се случва често и когато има вероятност да стане си усещам коляното по особен начин, все едно нещо е разместено вътре.  В това състояние много лесно получавам едно “прещракване” и се налага да почивам. Интересното е, че когато при такова положение тренирам тежко, няма никакви проблеми, но при слизане от градски транспорт, стълби, веднага се подува. Странна работа.
Поздрави

23.03.05
13:59

Това което съм чувал е следното:
При късане на колени връзки в първоначалния момент болка е много силна, след това се успокоява и можеш да се прибереш у вас без чужда помощ. Лягаш да спиш с надеждата на другия ден да си по-добре (ако не знаеш че си скъсал връзка) и като се събудиш цялото коляно е подуто и практически не можеш да се движиш. Лечението е оперативно. Еми това е... ако някой е късъл връзки да обясни :)

Коленни връзки обаче е много трудно да скъсаш при фитнес. ГОворя за кръстните връзки. Те устояват много и на голямо напрежение.
Късат се по скоро при неспецифични и резки движения. Например при скиори, скейтбордисти са доста по - често срещани травми.
От тежкото по - скоро се получава отместване на колянната капачка, набиране на вода и т.н.
Като цяло скъсаната кръстна връзка е като че ли доста тежка контузия и все трябваше да си я усетил по  -сериозно според мен :)
Но при все това иди на един доктор...

24.03.05
21:05

Хм... мерси за отговорите момчета. Абе параноичен съм, ама... Нито ме болят колената нито нищо, няма оттоци/даже не мога да си го представя/ води и т.н. . Обаче има един звук в лявото и просто се чудя кво може да е, лекари и т.н. викат, че всичко е нормално, разтеж работи ми говорят... ама де да знам. Ще си живея пък каквото е това е. Било от малко “смазочна течност” и от незагрятост ама... :?

Мерси.

JI

25.03.05
08:09

ами и аз да питам зьа мойте колена след клек сам ок .... но на другата сутрин като се изправям не ме болят но като сядам мале мила .......... и така 3 седмица вече акто болката все намалява почти е изчезнала ,а да не правя келкове ;)

25.03.05
09:29

Живко, дай го по-леко за известен период. След това ще имаш и повече сили  :)

RO

02.04.05
23:47

Здарвейте!
За проблемите в колената има доста познания за съжаление. Патих доста време и то от смотаната си глава.Един ден играх волейбол стъпих на криво и изпитах ужасна болка в коляното , неможех да се изправя на крака. Коляното се поду много.. не съм ходил на лекар , с времето мина. Но след време oт най малките по резки движения и ми се вадеше веднага. След 4-тото вадене на капaчката отидох на лекар.Оказа се че съм откъснал под капачката. И по оператиевн път ми я извадиха ( сега ми е в секцията :П ) . Искам на всички да им кажа дет имат проблеми с колената  да  ходят веднага на лекар ! Не е шега работа. На мен в момента ми няма нищо на коляното само щрака много гадно по някой път , но не е излизало. Не смея да правя клек .. страх ме е да не стане нещо :(  Хора внимавайте много!!! Не си казвайте ,че ще ви мине ...а ходете на лекар.

успех на всички и дано никога не се срещате с такива проблеми !

26.01.10
16:02

Аз скъсах менискус и имах частично скъсани връзки на колянто...имах болки само когато тичах и то не чак толкова големи...ходех си нормално..не беше подуто..

26.01.10
16:44

Темата е 5-годишна..

Защо се захвана да пишеш в нея?..

manqka

26.01.10
19:40

Един приятел беше до мен като скъса минискус падна от високо, неможа да си мръдне кракът и се спука от болка аз се спуках да се смея след 7 месеца вече взе да ходи нормално но не може да бяга.

Темата е 5-годишна, но все пак някой може да попадне на нея от търсене ...
Аз имам скъсан минискус и кръстни връзки. Скъсах ги играйки баскетбол - след скок (това беше през 2002 ако не се лъжа). Разбрах за разкъсванията преди година (2009). Така че определено мога да кажа - кръстните връзки са проблем само 1-2 седмици ... после не боли, просто кракът става нестабилен и при усукване има дискомфорт.
С минискуса не е така - при мен коляното прещраква и боли - остра болка, която отминава за няколко секунди.
При болка определено да се търси лекар - препоръчвам д-р Хубенов. Не бързайте с ЯМР - пробвайте първо какво ще ви каже доктора. Чувал съм, че особено за минискуса ако не се вземат мерки може да разбие цялата става.

17.05.18
00:48

Здравейте,

нека ви споделя моя опит с така често срещаната за съжаление травма - скъсана предна кръстна връзка.Историята е доста дълга, ще я поставя на колкото си може повече места, за да може повече хора да я прочетат и да не повтарят моите грешки.

Ноември месец - 2016, тогава на 28г при игра на футбол и балтия тип- неизживян селски футболен талант , паднах на земята, усещайки пареща болка в коляното. Тъй като до този момент, нямах никакви контузии и реално не осъзнавах сериозността на тази, реших да си доиграя мача на врата и след това се прибрах с колелото.. Болки имаше доста, сложих лед и реших, че на другия ден ще съм ок.. Да, ама не ! На сутринта се беше получил оток и коляното беше блокирало под прав ъгъл. Пуснах си отпуск и се запътих към болница Каспела в гр. Пловдив, за преглед при “Д-р” Георги Петров. Прегледът продължи около 2 минути, след като опита да ми разпъне крака докрай(болезнено и неуспешно) при което заключи - скъсан менискус..Все пак каза да се изчака 3-4 дни да спадне отока и да отида на вторичен преглед за окончателна диагноза. На втория преглед го попитах има ли нужда от ЯМР за да се подсигури, при което започна да повишава тон, едва ли не подлагам на съмнение качествата му..Доверих му се, понеже бях чул добри отзиви за него.. Насрочихме дата за операцията,която щеще да бъде с пълна упойка.

След като се събудих - на другия ден мина анестезиологът и вметна, че съм имал WPL синдром на сърцето и можело да ми се наложи да се подложа на сърдечна операция. Още в шок , отварям телефона, за да прочета за какво иде реч и влиза Георги Петров. Каза ми набързо, че контузията била малко по-сериозна и освен, че съм имал разкъсани два менискуса се оказало че и леко била разтегната предната кръстна връзка. Попитах как е протекла операцията, при което получих отговор : “Ок си, ще ходиш - в крайна сметка не си спортист, не си изкарваш хляба с футбол”  . Останах озадачен от този отговор, но нямах шанса да попитам какво има предивид, понеже вече беше забегнал от стаята.

Ден 2: За сутрешната визитация си бях подготвил въпроси, на които вечно изнервеният Петров не отговори, каза че ще мине по-късно, но това така и не се случи.

Ден 3: Изписаха ме (неофициално), като пак нямах шанс да поговоря с някой. Казаха ми само да закупя определена инжекция (на стойност 120лв) и да се разбера с доктора, кога да ми я сложи.


Уговорихме се и седмица след операцията отидох в кабинета му. Започнах с въпросите си, обяснявайки, че съм млад човек и активно спортувам различни спортове и че ми е важно да се възтановя напълно. На въпроса дали връзката е окей - бил се погрижил за всичко - щял съм да си спортувам спокойно и да не го мисля. Каква рехабилитация да проведа - нали съм бил млад човек, щял съм да ходя - това било достатъчно. На останалите си въпроси ми отговори по меко казано неадекватен начин - беше очевидно, че изобщо не помнеше какъв ми е случаят (пак казвам - действието се развива 1 седмица след операцията).

Понеже ежедневието ми е доста натоварено, както на повечето хора (работа, дете и най-различни ангажименти), не потърсих второ мнение тогава и започнах тренировки, набавяйки информация от нет-а. След това реших, че не достатъчно и минах 2 курса рехабилитации. Близо 3-4 месеца по-късно си ходех без никакви проблеми, но усещах нестабилност. Реших, че е нужно още време.. Минаха още 7-8 месеца, в които вече активно си карах колело из планините, играех скуош , но някак ме беше страх от футбола. В крайна сметка на 11-тия месец реших да пробвам и съответно при първия по сериозен спринт, коляното някак се изопна и аз паднах.. Изпитах сериозно отчаяние, но поне вече знаех, че трябва да си обърна наистина сериозно внимание.

Отидох при Д-р Тарълов в гр. Пловдив, който с теста тип “Чекмедже”  ми каза, че имам скъсана връзка и гледайки разрезите на коляното ми - нямало как да ми е правено нещо по нея. Отидох и на втори преглед при завеждащия ортопедия на Каспела - Др Генов. Той потвърди диагнозата, но по-интересното беше, че като видя в епикризата кой ми е правил операцията, каза “Ейй, ти пък точно на него (Георги Петров) си попаднал...”

Започнах да чета вече сериозно за Скъсана предна връзка и така достигнах до заключението, че всичко трябва да се случи в София, избрах си Д-р Хубенов. Обадих се за час за преглед и с очудване разбрах, че няма свободен в следващите 2 месеца. Както и да е, запазих си час. Дойде време за прегледа и преди да вляза минах през ЯМР-то в клиниката на Папрат 7 (270лв). Д-р Хубенов провери коляното, както и ЯМР-то и даде диагноза Скъсана предна кръстна връзка. Разбрахме се за ден за операцията - още 2 месеца след прегледа.

Операцията беше със спинална упойка, доста неприятно е, но поне си в съзнание и виждаш какво става на монитора. Докторите Хубенов и Атанасов бяха много внимателни и ми показаха и обесниха какво точно се случва по време на операцията (дава се и диск със запис).

Тук дойде и може би най-интересния момент от всичко - съобщиха ми, че менискусите ми са и са били напълно здрави и по-тях изобщо не е работено. Дефакто излиза, че Георги Петров - богът на колена е предположил, че имам скъсан менискус, отворил е, но е видял, че е в грешка и е затворил, без да ми се обеснява после какъв всъщност е бил проблемът. В епикризата ми от Каспела пише - “извършена беше менисцектомия” 😄 Това е - просто поредният случай на източване на касата, но поне можеше да ми се каже, че имам проблем с връзката, а не да си губя времето в тренировки, рехабилитации и празни надежди.

Както и да е, гледаме напред както казват нашите спортисти. Имаше доста болки след операцията и самото излизане от упойката беше неприятно, но поне този път бях убеден, че си заслужава. В клиниката на ул.Тракия 46 (там се провеждат операциите)  - целият екип беше много внимателни, отзивчиви. Отговориха ми на всички въпроси, без да нервничат и да бързат. На следващия ден ме накараха да си вдигна крака, който беше с шина - успях, въпреки че доста болеше откъм самия разрез. На другия ден ме изправиха на крака и ме разходиха из коридора. След като изтече престоя ми там, се разбрахме да се върна в СФ на 12-тия ден, за да ми махнат конците и да започнем рехабилитация. Междувременно ми дадоха списък с упражнения, които да правя вкъщи - сутрин, обед и вечер, за да възтановя малко от малко мускула.
Физиотерапията на място представлява : 1) Електро-стимулация, Ултразвук, Масаж, Леки упражнения във фитнеса, както и магнит с лед за изпроводяк. След тези процедури се чувствам като прероден - определено помагат и днес (3-ти ден откакто ги започнах) виждам стабилен напредък и ходя сравнително свободно.Надявам се да се възтановя напълно.

Тук е моментът да спомена, че операцията е едва половината работа, другата половина зависи от вас и последователността ви. Слушайте докторите, физиотерапевтите и изпълнявайте! В цената от 2800 лв влизат : имплантите,операцията, 5 дни рехабилитация и инжекция с кръвна плазма. Нека да ви сумирам грешките си :

1) Бързане и подценяване на ситуацията.
2) Недостатъчно четене по въпроса.
3) Сляпо доверие на неправилен човек.
4) Лягане на операционната - без ЯМР.

Такива контизии е имало и ще има, надявам се повече хора да прочетат това и да разберат, че такива травми не са за подценяване и сериозно могат да ви объркат живота.

P.S : Диагнозата за синдрома на сърцето, която ми беше дадена в Каспела се оказа неправилна. Правете си изводите за въпросната болница, след като и самият завеждащ на отделението по Ортопедия знае какви кретени работят под него, но нищо не прави..

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1