08.04.11
23:11
Привет, колеги!
Стана ми интерестно след като аспирина “помага” на белите кръвни телца по-бързо да стигат до мястото на повреда, възпаление, затова помагат при болка, мускулна треска и прочие... та въпроса ми е:Има ли някаква реална полза от приема на аспирин конкретно към възстановяването след тренировка?
Темата беше редактирана от Андриан К на 09.04.11 11:54.
Не помня какво точно съм чел, но знам че аспирина намалява усвояването на протеина или нещо подобно.Ако някой се изкаже ще е добре и на мен ми стана интересно.
09.04.11
00:55
Не трябва да се приема. Не съм запознат с точната причина, но го знам от професионалисти.
09.04.11
09:57
Преди време и аз си бях задал този въпрос и доколкото си спомням не намерих информация, която да показва, че допринася за фитнес резултати и т.н.
Това, което прави аспирина е да намаля веществата в организма, които причиняват и са свързани с болката, настинката (висока температура), възпаления. Също така помага в профилактиката срещу инфраркт и инсулт.
Ето и някои съвети свързани с приема на аспирин, на които попаднах в нета:
- възможни сериозни странични ефекти от употребата на аспирин са черни, кървави или смолисти изпражнения, кашляне на кръв, гадене, стомашни болки, подувания/отоци (главно по лицето), проблеми със слуха.
- възможни леки странични ефекти са сънливост, главоболие, стомашно разстройство.
- аспирина не трябва да се дава на деца или тийнейджъри, които имат висока температура, особено ако детето има симптоми на грип или варицела. Това е така, защото аспирина може да допринесе за фатално състояние при децата наречено “Синдром на Рей”.
- избягвайте да приемате заедно алкохол и аспирин. Алкохола увеличава риска за получаване на стомашно кървене.
- не превишавайте препоръчителната доза.
- когато приемате аспирин не го дъвчете или чупете, а поглъщайте хапчето цяло. Това е така, защото хапчето притежава обвивка, която предпазва лигавицата на стомаха.
- не пийте аспирина ако усещате миризма на оцет от шишенцето или опаковката. Това означава, че вече не е годен за употреба.
- предозирането с аспирин най-често води до главоболие, замаяност, звънтене в ушите, обърканост, халюцинации, треска, учестено дишане и др.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.04.11 09:59.
09.04.11
10:02
Аспиринът не трябва да се взема често. След време спира да действа, защото организмът привиква към него (както доста други лекарства). Това от личен опит го казвам. Значи преди месец някъде поради недоспиване много често ме болеше главата. Със ставането имах болки, та не го приех на сериозно и винаги при поява на болка, пиех аспирин . Но в последствие след спря да ми действа. Последните пъти даже имаше обратен ефект.
Всъщност по-голяма част от хората в Америка(от там е изследването) пият аспирини заради “здравословните му странични ефекти”-намалвя риска от инфаркт с 27% и от рак с 12% (ако не се лъжа).В Америка на ден се приемат средно по 80 милиона таблетки дневно.
09.04.11
10:58
А не е ли по-хубаво да живееш и се храниш здравословно.... рисковете от инфаркт и рак ще са намалени пак до минимум... това, че в Америка им е по-лесно да ядът хамбургери с аспирин... си е за тяхна сметка всеки здрав човек който се храни правилно и има нужната двигателна дейсност на организма няма никаква нужда да пие аспирин постоянно
ПП: Forza Bayer Leverkusen :D
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.04.11 11:01.
09.04.11
11:43
Страшни разбирачи. Прочетете преди да давате акъл http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52213
09.04.11
11:51
казано от anonymous на 09.04.11, 11:43:
Страшни разбирачи. Прочетете преди да давате акъл http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52213
Да спреме форума тогава, а? Че ако тръгнат да се изказват само хората със съответните дипломи, медицински разрешителни и тем подобни, ще останат да си пишат 2-ма или 3-ма. И сами ще си критикуват дисертациите и научните работи. Нещо не виждам какъв ти е проблема, че се обсъжда аспирина? :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.04.11 11:51.