Melatonin - малко въпроси

Първо добър ден на всички съфорумници. Сега по същество :D Значи напоследък имам доста проблеми със заспиването в по-ранните часове. Тъй като ставам рано (7 часа) за училище, гледам да си лягам към 10, но не мога да заспя сигурно до 12-1, особено ако съм тренирал по-късно и съм пил кафе преди тренировката. В резултат на това сутрин едвам ставам и после цял ден ми се спи и съм като парцал. А след 1 седмица почвам да чистя и ще правя сутрешно кардио, което означава, че ще трябва да ставам още по-рано (6 най-късно). Пък и от друга страна ще увелича количеството кафе(аз всъщност сега почти не пия и пак трудно заспивам) и зелен чай.

Та затова реших да се допитам до вас. Първо да вметна, че въобще не разбирам от добавки (не се и интересувам особено). И все пак разгледах малко из интернет и до колкото разбрах най-добрия суплемент за сън е мелатонина. Та въпросите ми относно него са дали е ефективен и най-вече безопасен(силно казано, но..) ли е за ползване от 16 (почти 17) годишен, или да продължавам да дремя цял ден :D

14.04.11
18:16

Или спри кафето или просто ще привикнеш в един момент към него. Явно си чувствителен към кофеин (и аз съм така), което хем е хубаво хем трудно се заспива ако се пие късно кафето. Опитай с мелатонин, като цяло го водят нещо доста естествено като вещество.

HE

14.04.11
19:03

От време на време го ползвам. Имам добри впечатления като цяло към тази добавка /ако може да се нарече така/. Единствения страничен ефект, който се забелязва е, че сутрин по-трудно ставам и първите 15-20 мин. съм като зашеметен /не знам дали само при мен е така, но и други колеги да кажат/. Другото е, че организма привиква - обичайната доза според производителя е 1 таблетка 30-60 мин. преди лягане, но при редовна употреба съм стигал и до 2 за постигане на ефекта в началото на приема.

14.04.11
19:09

Споделям мнението на @head.Ползвам го от седмица и сънят ми може да се каже ,че се подобри (спя по 6 часа) и през деня не ми се доспива както преди.

14.04.11
19:12

Просто спри кафето и премести тренировката възможно най-рано през вечерните часове,ако не можеш да я преместиш преди това.
Съня има много по-важна роля в развитието отколкото,енергията от кофеина и недей гледа телевизия или да стоиш пред компютъра поне час преди лягане,това пречи доста сериозно на заспиването.
За мелатонина не мога да ти помогна,това е като съвети от мен,за да можеш да запсиваш по-рано.
Аз когато си легна в 11,което е голяма рядкост просто на другия ден съм нов човек с 7-8 часа сън,което не е така когато спя от 2 до 10 например.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 14.04.11 19:15.

14.04.11
19:58

Биад ти каза отговорите ,за мелатонина от много отдавна експериментирам с него и те съветвам да не слагаш често ръка на него.Използвай го ако примерно наистина не можеш да заспиш,не знам от колко време тренираш и как,но пробвай да ставаш в 6 сутринта да си повече активен ,тренировката ще допринесе за това и няма как да не заспиваш малко по малко в 22.00,ако пак не можеш и имаш енергия ставай още по-рано може да си от редкия тип хора,които им стигат 6 часа сън :D ,което ти е бонус ядене или кардио.Аз лично си лягам в 21 за да мога да ставам в 6-7 преди работа да тичам и пак не се наспивам,но за 20.00 часа вече няма да ми издържат нервите...
п.с. ако все пак го пиеш мела,повечето май бяха по 2-3 грама таблетката чупи и пий колкото можеш по малко примерно 250 500 мг пак ще ти действа ,освен ако не искаш да си като дрогиран...сънливостта му е страничният ефект,за това не го предпочитам като добавка за сън в момента пробвам gaba мисля, че е по-добра алтернатива засега...

Мнението беше редактирано от Тони1 на 14.04.11 20:04.

15.04.11
09:56

Имах сериозни проблеми със съня преди. Пиех мелатонина на Now всеки ден по едно и също време - към 11 в продължение на няколко седмици. Ефектът беше, че почна да ми се доспива всеки ден точно към 11-12. Аз направих комбинация със ZMA и честно да си кажа, по-добър сън не съм имал. Може да бяха 8-9 часа, но без никакви събуждания (с които аз имах проблем) много дълбок сън, ебаси сънищата и перфектно възстановяване. От няколко месеца не пия нищо и спя добре.

15.04.11
10:24

абе момчета, вие за секс не сте ли чували - идеалнно приспива ;)
на 17 години ако почнеш с хаповете, какво ще стане когато започнат истинските ти житейски проблеми?

21.05.11
00:54

Да споделя и моя опит: като бях ученик до 11ти клас спях по много.Лягах си рано и ставах рано за училище разбира се,а когато не можех да лягам рано спях по 2 часа след обяд.Т. е. спях по 10 и повече часа през седмицата;като с нетърпение чаках почивните дни,за да мога да се наспя.След това не помня откъде прочетох, че трябва да се спи 8-9 часа приблизително. Е пробвах го това нещо и оттогава съм си намерил най-доброто за мен време за сън 7 часа, че и понякога  по-малко.По принцип аз съм на мнение, че по-малкото сън е по-безвреден от преспиването(10-12 часа).Оттогава станах по свеж :D .По-късно пък  открих и следобедната дрямка,но в правилния вариант- 20-25 мин!!! За дрямката прочети в Интернет и затова защо по-кратката дрямка е по-полезна. Между другото добре ще е да се напише статия на тема дрямка в ббтййм.Също така не взимам никакви хапчета за сън, сега съм на 19 и съм добре така.Също е добре както ти казаха другите да спортуваш възможно най рано- човек е най-работоспособен сутринта.Комбинацията спорт,правилно хранене и начин на живот предразполагат пълноценен сън. Пробвай тези неща и смятам че ще намериш решение все някак. Успех. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1