24.03.05
21:13
Здравейте, чета форума от една седмица. Мисля, че доста неща вече съм прегледала и вече имам някакви стабилни познания благодарение на всички вас, благодаря за което.
Та имам няколко въпроса относно индивидуалната си програма. Тренирам от около седмица кардио всяка сутрин по около 1.5-2км. тичане/тенис/колело; 60-70 коремни преди тренировката. Аз съм на 19 169см. 53.5кг (за около седмица свалих близо 1.5-2кг.) Та идеята ми е следната....В момента съм на НВД- никакъв хляб/картофи/ориз- въглехидрати само от моркови, салати и ябълки. Не ям много месо и яйца, но пък наблягам на изварата(200-300гр) и киселото мляко (1 кофичка/ден 0.1%). Лошото е, че ми се струва че не се храня достатъчно (често не закусвам по принцип), 2 години подред съм или на зверски диети, тъпчене, две булимии (лекички, ма последната бая време близо 3 месеца, а и напоследък пак отвреме на време- просто психични натоварвания, желания за добри резултати и тн.) и сега ми е доста трудно да се стабилизирам, но засега се справям.
Страх ме е, че по някакъв начин се пристрастявам към кардиото и се чувствам супер виновна, ако не тренирам ВСЕКИ ден и предполагам, че тва е кофти.
Желая да сваля още около 3кг. някъде...тва ще прозвучи като богохулство в този сайт, но не пазя мускулите.Предолагам, че ще се сетя за разни работи, които бих ви попитала. Та какво смятате по моя случай, много благодаря за търпението и времето, което сте отделили да прочетете дългия ми пост. Как смятате това здравословно ли е и ако не как да го променя...благодаря предварително.
Първо да ти кажа да не се притесняваш - ще ти помогнем:)
Второ не разбрах дали гладуваш или това, което изяждаш на ден, ти стига да задоволиш нуждите на стомаха, т.е. ядеш колкото ти се яде..? Тъй като ти не целиш покачване на мускулна маса и си 53 кг, то 53 гр. белтък на ден ти стигат (а ти си го набавяш), друг е въпроса дали ти стигат калориите. Естествено кардио всеки ден не е уместно да правиш - трябва и да почиваш. Тъй като организма лесно свиква с кардиото почивката може да ти е 1 ден в седмицата, но е задължителна. Ако не гладуваш ще те посъветвам да продължаваш в същия дух (с минимум ден почивка!) и ако винаги си свежа и тренираш с желание значи всичко е наред, ако ли започнеш да чувстваш умора (физическа и психическа) и отпадналост, значи или почивката и/или калориите са ти малко. Няма да сгрешиш ако в един от почивните дни през седмицата си позволиш да ядеш овесени ядки, ориз, пълнозърнест хляб... Успех!
Оффтопик: Мога ли да ти препоръчам да намалиш кардиото и да влезеш във залата за фитнес! С кардиото само сваляш килограми, а не правиш мускули! С фитнеса ще се стегнеш и ще изглеждаш страхотно, докато само кардиото няма да ти помогне особено! По подробно е обяснено в последния брой на Мускули и фитнес - защо момичетата не обичат бодибилдинга? Много полезна статия за нежния пол! Препоръчвам ти я!!!
@AbSs:
Mи в интерес на истината има моменти, в които съм отпаднала и уморена, но е в рамките на нормалното. 100% не взимам достатъчно калории, обаче недостига не е някакъв голям след като не ми се вие свят/прилошава и тн. Ям си, но никога не съм можела да определя дали организма ми се нуждае от храна или ми се яде нещо, просто защото знам, че е вкусно...бе объркана работа със целия тоя junck-food. Добре че се хващам сравнително навреме. Иначе хапвам по малко овесени 1-2 пъти в седмицата.
@YODA:
:lol: Ммм, даа сички мацки са така или поне повечето. Ми при мен идеята е за свалянето на килограмите с по-малка загуба на мускул и повече на мазнина, затова засега мисля, че нещата са ок. Като сваля въпросните 3кг. обешавам да вляза в зала да видим дали ще ми хареса, но по принцип предпочитам разните видове кардио- колело; плуване...
Здравей Kaia, радвам се, че форумът ти е харесал и ти е бил полезен.
Конкретно по темата - изварата и млякото всиките белтъчини за деня ли са ти? Защото ако е така, са съвършено недостатъчни. Виждам, че относно въглехидратите добре си се ориентирала, но това, което и сама си се досетила (че се храниш по-малко от нужното), произтича от недостига на протеин и мазнини. Ще ти предложа няколко неща:
1. Задължително закусвай!
2. Нека не минават повече от 4 часа без да се нахраниш.
3. Яж сирене вместо извара и пълномаслено мляко. За да разграждаш мазнини, имаш нужда да приемаш такива! Иначе ще гориш само мускули,а и можеш да си навредиш.
4. Сметни си тук процента на телесните мазнини и аз ще ти сметна дневния минимум от белтъчини (ако желаеш).
Това се сещам в момента.
Поздрави и успех!
Ми Марто излезе ми 21, което ми се струва нереално...доста ми се вижда, а аз не съм никак зле, но знам ли...даже по мое мнение може и малко мускул да загубя и да поокльощавея, но и да имам пооформени крачета и дупе, а не да съм няква щека. Ще съм ти благодарна, ако ми ги сметнеш белтъчините.
Сетих се, че някъде във форума беше споменато, че горчицата се явява натурален fat-burner. Toва вярно ли е и има ли натурални такива? Аз се сетих за ябълковия оцет....а и имаше теми, но аз пак да попитам.
Друго- какво ви е мнението за степчетата, аз лично пия доста от тези боклуци само защото нямат калории, иначе знам че са изкуственяк...та какво мислите по въпроса?
За жена е нормално 21 процента мазнини :)
Виж тази таблица. Попадаш в графата “фитнес” :)
http://www.annecollins.com/lose_weight/body-fat-percent.htm
25.03.05
16:23
[quote author=“Kaia”]Сетих се, че някъде във форума беше споменато, че горчицата се явява натурален fat-burner. Toва вярно ли е и има ли натурални такива? Аз се сетих за ябълковия оцет....а и имаше теми, но аз пак да попитам.
Друго- какво ви е мнението за степчетата, аз лично пия доста от тези боклуци само защото нямат калории, иначе знам че са изкуственяк...та какво мислите по въпроса?
Вместо разните там степчета наблегни повече на фрешове от цитрусови плодове и най-вече на грейпфрут и портокал освен че са значително по-вкусни спомагат и за топенето на мазнините.
Мерси момчета супер сте :D
Петко, таблицата с мазнините ме успокои и особено това, че съм на долната граница на Fitness.
Иначе, head_hunter, бях позабравила за грейпфрута и май ще си го включа в закуската, но избягвам фрешовете, защото са си малко или много калоричнички, иначе съм способна да ги пия с литри.
Според вас колко кила приблизително е нормално да свалям на седмица като се има предвид инфото за телосложение, което вече съм постнала, защото прочетох, че не е хубаво да сваляш повече от 4 кила на месец (а пък както всички и аз съм нетърпелива за максимални резултати)...и изобщо колко време е ок да съм на НВД и ако може някой да ми поясни какво точно представлява адапционния период към НВД (който май беше м/у 1-2 месеца).
По мои изчисления излиза, че ти трябват минимум 40гр протеин на ден. Но смятам, че не трябва да се задоволяваш с този минимум. Мисля, че около 60-70гр ще бъде оптимално за теб. В тази връзка е нужно леко увеличение при теб. Но мазнините си ти трябват.
В твоя случай, според мен е нормално да сваляш около 2 кг на месец. Така и така нямаш много за сваляне. За два месеца трябва да си постигнала желаното. След това можеш да си се храниш нормално. А адаптационния период зависи от естеството на НВД-то (в смисъл колко са малко въглехидратите), личните особености, дали си спазвала и преди подобни режими. Хапвай мазнинки (умерено) и всичко ще е ОК.
А степчетата мога да опиша само с една дума (да ме прощаваш :) ) - гнусно!
Поздрави и успех! :D
Хъм, хъм...появи се един доста голям проблем.
Такааа нали съм си на НВД и почти всяка сутрин правя кардио- тичане, скачане на въже...и изобщо натоварване предимно на краката( НЕ ПРЕКАЛЯВАМ).
Обаче сега установявам, че не стига че не свалям особено, ами отгоре на всичко трупам мускули на краката и стават по-обемни, което е крайно неприятно!!!!
И сега какво да правя...да спирам кардиото, да огранича белтъчините...да гладувам????? Започва да ми писва вече от всичко...иначе нещата опират до някакви си 3-4 кг.
02.04.05
00:53
партита му е майката!
петък и събота на диско
танци манци и си готова.
геге
[quote author=“bash_bassu”]partita mu e maikata!
petuk i subota na disko
tantsi mantsi i si gotova.
gege
Бе и аз почвам тва да си мисля...да го ударя на живот и алкохол :lol:
пък да видим кво ще стане...
хммм виж какво,аз мисля че това с гладуването изобщо не е вариант така че си го избий от главата,може би това скачана на въже трябва да го пропуснеш. а и бягането незнам как го правиш но не бързай,тоест не прави спринтове ами бавничко и с умерено темпо, на моменти може да го заменяш дори с по-бързо ходене.чувал съм че бързото ходене спомага повече отслабването отколкото бързото бягане,така че ако искаш опитай. :) това е от мен, някой ако смята че не съм прав моля да ме поправи,но мисля че това което казвам е вярно
[quote author=“Kaia”]Хъм, хъм...появи се един доста голям проблем.
Такааа нали съм си на НВД и почти всяка сутрин правя кардио- тичане, скачане на въже...и изобщо натоварване предимно на краката( НЕ ПРЕКАЛЯВАМ).
Обаче сега установявам, че не стига че не свалям особено, ами отгоре на всичко трупам мускули на краката и стават по-обемни, което е крайно неприятно!!!!
И сега какво да правя...да спирам кардиото, да огранича белтъчините...да гладувам????? Започва да ми писва вече от всичко...иначе нещата опират до някакви си 3-4 кг.
Кога пък успя да натрупаш мускули? ;) Някой с месеци тренират и няма резултат :) ;) Според мен само така ти се струва, просто мускулите са ти постоянно в тонус, поради натоварването. Спри за два - три дена да ги натоварваш, и ще видиш, че ще са ти нормални след това. Освен това, дори и наистина да качваш мускули, не мисля, че трябва да се притесняваш - няма да ти станат прекалено мускулести краката;).
[quote author=“Kaia”][quote author=“bash_bassu”]partita mu e maikata!
petuk i subota na disko
tantsi mantsi i si gotova.
gege
Бе и аз почвам тва да си мисля...да го ударя на живот и алкохол :lol:
пък да видим кво ще стане...
хахаха аз да ти кажа това с пиенето и купоните го тренирам още отпреди да помириша фитнес зала,ама ефекта не е много голям :D :D
[quote author=“Martin”]По мои изчисления излиза, че ти трябват минимум 40гр протеин на ден. Но смятам, че не трябва да се задоволяваш с този минимум. Мисля, че около 60-70гр ще бъде оптимално за теб.
Ми са на 2-ро четене нещо не ми се връзва.
Примерно аз ям 2 кисели млека та- 3.4х8(800гр)=27.2
Извара 300гр- 17(според сайта)х3=51
51+27.2=78.2- сиреч си надвишавам необходимите белтъчини, а съм гладна като куче. И аз от къде да си взимам калории след като тия двата продукта са общо 253.6(кисело мляко)+200(там някъде за извара)=453.6ккал и да сложим някакви зеленчуци(моркови, салатки, доматки, краставички) и други дребни неща като 2-3лъжици сухо мляко за кафето, струйка зехтин- Айде да речем 300-400 ккал (което ми се вижда доста, ама карай)
И накрая се получава:
453.6+300(400)=753.6-853.6ккал- което е МАЛКО в случай че правя и кардио...
И сега аз откъде да ги взимам тия калории- от въглехидрати не може(НВД-все пак), от мазнини не може, белтъците съм си надвишила-кво да правя :x ???
От мазнини може, защо да не може? И от въглехидрати може, стига да не надвишаваш определено количество дневно. НВД не значи пълен отказ от въглехидрати.
Аааааааа!!!! :shock:
Майната му утре вкарвам един шоколад тогава, а аз от 3 седмици не ям хляб, картофи, ориз, царевица, всяква варива и отгоре на всичко пак не съм свалила кой знае колко. Какво става като си надвиша белтъците?Трупат се като мускул ли?
10.04.05
16:58
НИСКО въглехидратна диета, не БЕЗ въглехидратна :wink:
а има и теории, че ако не приемаш абсолчтно никави въгл, можеш спокойно да си набавяш необходимите кал от мазнини....не знам доколко е вярно, но има логика ....
Добре де аз въглехидрати приемам от зеленчуците, само в киселото мляко са 4.3х8=34.4, което дори само по себе си не е “без”въглехидрати. Ако ядях само пилешко и риба ок, съгласна съм- кето си е, ама мойто се е баш НВД и понякога ми се стува, че дори надхвърлям въглехидратите до към 60-70-тина грама(примерно със сухото мляко и зеленчуците). Незнам. Вие как мислите?
10.04.05
17:23
ако източниците са ти само сухо мляко, зеленчуци и 2 кис.млека..... :roll:
[quote author=“wow”]ако източниците са ти само сухо мляко, зеленчуци и 2 кис.млека..... :roll:
Oх, са не ми се изчислява до припадък ма примерно 300гр моркови са ми 8х3=24гр/ зеле 200гр 4.6х2=9.2гр
24+9.2+34.4+още 10(от изварата/сирене/мляко)=77.6гр- е тва е, а ям повечко зеленчуци от горенаписаните. Просто сметките белтъчини-въглехидрати-калории при НВД нещо не излизат. Иначе какво- да си заливам салатите с олио за повече калории? Просто се замислих и ми стана интересно, иначе никога не броя, ма този път забелязах голямо несъответствие.
Ей, Kaia, защо се тормозиш толкова? Наистина е хубаво да се грижиш за себе си и да държиш да изглеждаш добре. Естествено това става чрез спорт и диети когато се налага. Но е важно да не се изпада в крайности. Доколкото разбрах ти нямаш сериозен проблем с килограмите зашото 3 кг. не са чаааак толкова много. Нормално е да се стремим да потигнем максималното, но не трябва да се прекалява. Тренирай си, но не му мисли толкова колко грама и какво ядеш. Повяржаи ми може да постигнеш това което искаш и без да се натоварваш много :) . Поне аз мисля така :oops: .
[quote author=“Callo”]Ей, Kaia, защо се тормозиш толкова? Наистина е хубаво да се грижиш за себе си и да държиш да изглеждаш добре. Естествено това става чрез спорт и диети когато се налага. Но е важно да не се изпада в крайности. Доколкото разбрах ти нямаш сериозен проблем с килограмите зашото 3 кг. не са чаааак толкова много. Нормално е да се стремим да потигнем максималното, но не трябва да се прекалява. Тренирай си, но не му мисли толкова колко грама и какво ядеш. Повяржаи ми може да постигнеш това което искаш и без да се натоварваш много :) . Поне аз мисля така :oops: .
:lol: И аз съм на тва мнение, съжалявам ако съм прозвучала като фанатичка-просто забелязах огромното разминаване, ма просто на мен тези сметки ми се виждат супер безсмислени и просто си намерих работа и занимание да оборя “общоприетите” правила.
:) да си призная и аз понякога доста внимавам как се храня и тренирам, но постепенно осъзнавам, че колкото повече се замислям толкова по-трудно става. Опитвам се да постигна едно средно положение при което да изпитвам удоволствие от спорта и да изглеждам така както искам. :wink:
Както ти каза Петко, яж въглехидрати и яж мазнини. Ама не и шоколад!!! Няма смисъл от него, води до обратен ефект. Вместо извара сирене може. Някоя и друга филия хляб бонус. Ей такива работи. Ядки например....списъкът е дълъг.
А и още - чувството на глад не се избягва с достатъчно белтъчини, а с достатъчно мазнини :wink:
Mии понеже тва си е мойта тема :) исках да изкажа големи благодарности на всички форум юзъри, които адски много ми помогнаха в последния месец да променя начина си на живот. Преди това си бях поредното заблудено момиче отвратено от диети и гладувания, но сега вече знам как да живея активно и здравословно. Резултатите, които постигнах за този месец са доста добри- 4кг надолу, приятно леко релефче и хиляди комплименти от типа : “Супер си, как успя, баси яката нали си станала и тн.”+ Солариум просто съм адски променена, но най-важното е че се чувствам добре без да ми липсват боклуците, които ядях преди. Благодаря ви за мотивацията и психическата подкрепа, която вие несъзнателно ми дадохте :D
Иии как беше:
По-здрави :wink: