10.05.11
23:01
Необходими продукти:
* 1кг конско месо
* 1кг нетлъсто свинско месо (най-добре бут)
* 2 яйца
* 3-4 стръка пресен лук (или две глави стар лук)
* чубрица
* черен пипер
* кимион
* червен пипер (може и сладък, може и лют - аз слагам и от двата)
* сол
Конското месо се измива, нарязва на дребни парчета и се оставя в голям гевгир да се отцеди добре от кръвта.
Смила се с месомелачка или чопър.
По същия начин се третира и свинското, освен ако не са ви го смелили още в месарницата.
Лука се нарязва на ситно.
Двата вида мляно месо се поставят в подходящ съд и към тях се добавят двете яйца, лука и всички подправки на вкус.
Каймата се меси с ръка, докато не се получи хомогенна смес, с еднороден цвят и плътност.
От готовата кайма се оформят средни по размер, плоски кюфтета - би трябвало да се получат около 25бр.
Пекат се на скара, като се има предвид, че колкото са по-опечени, толкова са по-сухи.
Горещо препоръчвам да ги пробвате на жар - вкуса е неповторим!
Може да се ползва и по-тлъсто свинско месо (гърди) - ще станат по-сочни и вкусни, но ще приемете и по-голямо количество наситени мазнини.
Темата беше редактирана от Владимир8507 на 10.05.11 23:03.
Ако някой случайно се наеме да ги прави ,без свинското се разпадат доста,а има вариант да се добави хляб-той задържа мазнината в самото месо.
п.с. от къде се сдоби с конското ,вече никъде не намирам ,а варианта да обикалям в махалата още не ме блазни...
11.05.11
12:37
#2
Да, без свинското е трудна работа. С хляб не съм пробвал.
Месото си го взимам от един познат във Варна.
Касапина от кварталната месарница от два месеца ми говори, че ще пускат конско, но досега нищо. Ама и да пуснат, цената предполагам ще бъде много повече от 6лв/кг, за колкото го купувам в момента. Все пак, това е деликатесно месо.