Конски кюфтета

10.05.11
23:01

Необходими продукти:

* 1кг конско месо
* 1кг нетлъсто свинско месо (най-добре бут)
* 2 яйца
* 3-4 стръка пресен лук (или две глави стар лук)
* чубрица
* черен пипер
* кимион
* червен пипер (може и сладък, може и лют - аз слагам и от двата)
* сол

Конското месо се измива, нарязва на дребни парчета  и се оставя в голям гевгир да се отцеди  добре от кръвта.
Смила се с месомелачка или чопър.
По същия начин се третира и свинското, освен ако не са ви го смелили още в месарницата.
Лука се нарязва на ситно.
Двата вида мляно месо се поставят в подходящ съд и към тях се добавят двете яйца, лука и всички подправки на вкус.
Каймата се меси с ръка, докато не се получи хомогенна смес, с еднороден цвят и плътност.

От готовата кайма се оформят средни по размер, плоски кюфтета - би трябвало да се получат около 25бр.
Пекат се на скара, като се има предвид, че колкото са по-опечени, толкова са по-сухи.

Горещо препоръчвам да ги пробвате на жар - вкуса е неповторим!
Може да се ползва и по-тлъсто свинско месо (гърди) - ще станат по-сочни и вкусни, но ще приемете и по-голямо количество наситени мазнини.

Темата беше редактирана от Владимир8507 на 10.05.11 23:03.

11.05.11
11:01

Ако някой случайно се наеме да ги прави ,без свинското се разпадат доста,а има вариант да се добави хляб-той задържа мазнината в самото месо.
п.с. от къде се сдоби с конското ,вече никъде не намирам ,а варианта да обикалям в махалата още не ме блазни...

11.05.11
12:37

Да, без свинското е трудна работа. С хляб не съм пробвал.

Месото си го взимам от един познат във Варна.
Касапина от кварталната месарница от два месеца ми говори, че ще пускат конско, но досега нищо. Ама и да пуснат, цената предполагам ще бъде много повече от 6лв/кг, за колкото го купувам в момента. Все пак, това е деликатесно месо.

11.05.11
14:34

Драсни ми едно лично,ако намериш някой от който мога да взимам и аз ,че имам изпити във Варна идните месеци.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1