Хранителен режим от новобранец

12.05.11
10:03

Добър ден! След няколко седмици почивка поради травми започнах да тренирам отново. Обсъдих темата за храненето със съфорумник, понеже храната е от изключително значение за резултатите. До скоро не се бях замислял какво ям, но за всичко си има първи път. От днес започвам РБД, но както казах за първи път започвам да държа режим на храната и не съм особено убеден, че съм го направил правилно, въпреки че преди да го направя изчетох доста статии. Ще съм много благодарен, ако споделите мнението си за режима, който изготвих. Основната цел на режима е понижаване на подкожните мазнини.

Разделил съм храната на малки порции. Храня се 4-5 пъти дневно.

Закуска:
1) Юфка/Макарони/Кус-Кус с извара (1 порция 300г 2:1)
2) Кисело мляко(2.9% една кофичка) с овесени ядки(50г) и мед(50г)

Ядене преди силова тренировка:
1) Овес 33г, стафиди 33г с Кисело м.
2) Ориз (150г) с 2 белтъка

Ядене след силова тренировка:
1) Банан с прясно м. чаша
2) Банан 1 брой, Мед 50г, Кисело мляко (2.9% една кофичка)

Междини хранения:
1) Юфка/Макарони/Кус-Кус, извара, 3 белтъка

Вечеря:
1) 3 белтъка с извара и 50г фъстъци
2) Бяла риба с извара и царевица
3) Пилешка пържола с извара
4) Зеленчуци с ядки

Оценявам критиката, която е неизбежна и ще оценя, ако може да добавите някаква храна към междинни хранения :).

Темата беше редактирана от Vasko S на 12.05.11 10:10.

12.05.11
10:15

Първо няма никакви данни за теб, второ задачата да си изчислиш калорийните нужди спрямо целите и нуждите на тялото ти, си е лично твоя. Най-добрия начин е да пробваш въпросния режим и със течение на времето като видиш как действа  да го “шлифоваш” така, че да работи за теб. ;) Имай предвид, че задачата да опознаеш тялото си и неговите нужди е дълъг процес и трябва постоянство и търпение.

12.05.11
10:32

Въпроса ми не е свързан с калорийните нужди, а с разпределението на храната в деня. Ясно ми е, че всеки организъм има своя индивидуалност и никои неможе да ми помогне с изчисления, но това и не го искам. Интересувам се дали добре съм разпределил хранителните вещества (Б,М,В) през деня и дали съм ги съобразил добре с времето на приема им.

12.05.11
11:24

Мойто мнение  е, че са много въглехидратите, не ми харесва също идеята за макарони или кус кус за междухраненията, не виждам зеленчуци и плодове в менюто нито фибри, което за мене е най-важното.Тия зелнчуци с ядки са ок ама как ще ги ядеш отделно ли?Според мен по-добре ще е да иамш зеленчуци на всяко хранене след закуската.Включи зеленчуци като брокули, брюкселско зеле, кафяв ориз, червено цвекло.Закуската ти ми се вижда много на мен лично.Мисля, че 70-80гр. овес с прясно или кисело мляка и супена лъжица мед е достатачно за закуска.Тия 3 белтъка вместо на вечеря може да ги вкараш веднага след тренировка, вместо банана.Толкова от мен!Успех с целите!Дано съм бил полезен :)

12.05.11
12:05

казано от Bojidar Stefchev на 12.05.11, 11:24:

Мойто мнение  е, че са много въглехидратите, не ми харесва също идеята за макарони или кус кус за междухраненията, не виждам зеленчуци и плодове в менюто нито фибри, което за мене е най-важното.Тия зелнчуци с ядки са ок ама как ще ги ядеш отделно ли?Според мен по-добре ще е да иамш зеленчуци на всяко хранене след закуската.Включи зеленчуци като брокули, брюкселско зеле, кафяв ориз, червено цвекло.Закуската ти ми се вижда много на мен лично.Мисля, че 70-80гр. овес с прясно или кисело мляка и супена лъжица мед е достатачно за закуска.Тия 3 белтъка вместо на вечеря може да ги вкараш веднага след тренировка, вместо банана.Толкова от мен!Успех с целите!Дано съм бил полезен :)

Благодаря за съветите, ще видя какво мога да направя със зеленчуците. Какво предлагаш за междинни хранения?

12.05.11
12:08

казано от Bojidar Stefchev на 12.05.11, 11:24:

Божидаре, обърни внимание върху това че идеята е РБД а не НВД.

12.05.11
17:10

Валдис да разбрах, ама нещо ми се сториха много и за РБД, за това според мен може една идея да се намалят :) Може ли да дадеш някви мерки за теб, телго, години, височина за да видиме колко въглехидрати ти трябват. За междъхраненията може кисело мляко с извара или ядки, може по 50гр месо с 1 филийка “Вита” да речем, или месо с някакъв зеленчук, протеинов бар.

Мнението беше редактирано от Bojidar Stefchev на 12.05.11 17:12.

12.05.11
21:38

Днес обсъдих режима ми с няколко близки, които имат доста повече опит от мен в изготвянето на хранителни режими и по промених малко нещата. Мисля, че режима ще изглежда нещо подобно на това:

8:30 - 100г Макарони с извара.
10:30 - 4 белтъка, овесени ядки, ленено олио (1 супена лъжица) или 150г Ориз с 3 белтъка.
11:30 - Силова тренировка на лостове (средна продължителност 45мин + 15 мин кардио на вело).
12:30 - една средна пилешка пържола около 150-200г с извара/зелена салата или риба със зелена салата.
15:00 - Кисело мляко, банан и 50г овес.
18:00 - Яйца с извара и салата или  Месо с извара и салата или риба със салата.
20:00 - Ядки (фъстъци или бадеми) с плод.

Също така ме посъветваха по време на тренировка към водата, която пия да прибавя 2 лъжици мед и 1 изстискан лимон.
Като цяло доста повече ограничих въглехидратите и повече започна да прилича на НВД.

Относно мерките ми: 178см, 75кг, 18г. не си знам индекса на подкожни мазнини.

Какво мислите за промените? :)

Мнението беше редактирано от Vasko S на 12.05.11 21:54.

13.05.11
14:26

Аз мисля, че така изглежда направо перфектен режима, само към обяда в 12:30 може да добавиш въглехидрати с нисък ГИ, кафяв ориз, варените картофи или 2 филии хляб без брашно лато “Вита” или “Бонус” и ще стане перфектно :)

14.05.11
22:41

Мерси за отделеното време! Ще пробвам режима следващите месеци. Относно обяда видях, че не ми стига храната и добавих 1 филия черен домашно направен хляб (имам достъп до хлебопекарна).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1