Правилно ли е да се смесват протеини с различна скорост на усвояване?

12.05.11
19:32

Здравейте, преди няколко дена четох в един сайт, който вече не мога да намеря, че не било хубаво да се смесва бавен и бърз протеин в едно хранене. Та, въпроса ми е следния - това вярно ли е ? И ако е - защо е така ?

Модерация: Поставяйте ЯСНИ и СМИСЛЕНИ заглавия на темите, моля!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 12.05.11 19:37.

12.05.11
20:41

Е защо тогава продават протеинови матрици?

Да кажем, че не е грешно, но не е уместно да се прави по всяко време на деня.

Протеина е полимерно съединение от аминокиселини. Когато чрез храната попадне в стомаха, чрез ензима пепсин и стомашните киселини бива разграден. Различните източници на протеин (мляко, яйца, месо и т.н.) имат различна химична структура, а от нея зависи колко бързо даден протеин ще бъде усвоен. Ta, протеина, който бързо повишава концентрацията на аминокиселини в кръвта е бърз и обратното. За да усвоиш 18гр. суроватка ще са ти необходими 2 часа, а за да усвоиш 18гр. казеин ще са ти необходими 3 часа. В зависимост от нивото на необходимост е добре да приемаш различни видове протеин. След тренировка, когато имаме огромна нужда от протеин - сурватка. През останалото време, когато нямаме остра нужда от аминокиселини - яйца, мляко и т.н. Естествено, не е грешно да приемаш сурватка и вечер, но тя се усвоява бързо образувайки пик и...дотам. Докато ако приемеш вечер преди лягане казеин и сурватка ще знаеш, че ще ти върши работа много по-дълго време, през което няма да имаш възможност да приемаш храна.

Право на въпроса - обикновено през деня се препоръчва  консумацията на протеин, който се усвоява бързо поради така или иначе бавното храносмилане и т.н. Така си осигуряваш постоянен приток на всички(евентуално) аминокиселини през целия ден. Всъщност в зависимост от броя на храненията можеш да комбинираш протеини. Примерно ако се храниш 3-4 пъти през 4-5 часа е хубаво да смесваш видовете протеин.

Смесването на бърз и бавен протеин не е грешно, но е препоръчително да е вечер. Има изследване, което потвърждава това, че приемането на микс от бърз и бавен протеин поддържа по-дълго време висока концентрация на аминокиселини в кръвта, отколкото ако е приет само бавен протеин. А това е идеално за през нощта. Все пак нямаш възможност да ядеш и спиш едновременно.

Ето и изследването:
http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/22/2_MeetingAbstracts/690

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.05.11 16:04.

казано от ProXxX на 13.05.11, 15:58:

Има изследване, което потвърждава това, че приемането на микс от бърз и бавен протеин поддържа по-дълго време висока концентрация на аминокиселини в кръвта, отколкото ако е приет само бавен протеин.

Хммм... Това е доста интересно. Лично аз не го знаех.

Иначе изследвания точно не мога да посоча с линкове, но има предостатъчно, и то нови, които потвърждават, че след тренировка приемането само на бърз протеин ще доведе до по-малко покачване на мускулната маса, от колкото приемането на смесица от различни видове протеин (матрица). Т.е. матрица след тренировка е по-подходящо от само суроватъчен протеин.

казано от Ради Хаджирадев на 15.05.11, 01:29:

...след тренировка приемането само на бърз протеин ще доведе до по-малко покачване на мускулната маса, от колкото приемането на смесица от различни видове протеин (матрица)...

Тази информация съм я срещал и аз... но когато предложа следтренировъчния шейк да се прави с мляко, а не с вода, ведната ме обвиняват в ерес! :D

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.05.11 07:09.

Ми не...има се в предвид бъзината, с която дадена храна се усвоява и аминокиселините от нея навлизат в кръвта. Т.е. след тренировка си ни трябва само бърз протеин, който възможно по най-бързия начин да ни достави целия нужен ни аминопрофил. Задържането обаче на тези аминокиселини в кръвта ще е за много по-кратко време, отколкото ако е приет комплекс от протеини. Смесицата от бърз и бавен протеин ще държи високо нивото на аминокиселини в кръвта за по-дълго време, но самия протеин ще се усвои и навлезе в кръвта по-бавно, което след тренировка не е най-оптималното.

А изледвания...предполагам, че в зависимост от това колко дълго и упорито търси един човек, за едно нещо могат да се намерят различни изследвания подкрепящи различни неща. Т.е. вероятно някъде има изследване, че смесицата от протеини не дава такъв резултат. :)

15.05.11
09:57

казано от ProXxX на 15.05.11, 09:37:

А изледвания...предполагам, че в зависимост от това колко дълго и упорито търси един човек, за едно нещо могат да се намерят различни изследвания подкрепящи различни неща. Т.е. вероятно някъде има изследване, че смесицата от протеини не дава такъв резултат. :)

Винаги може да се намери група руски учени, която твърди нещо :D

Иначе по темата - интересно наистина - аз бях чел за положителни ефекти от прием на смес бърз и бавен вечер, но не се бях замислял за през деня как стоят нещата - благодаря за полезната информация :)

15.05.11
11:51

Малко извън темата, но спорих с един приятел наскоро.. Той ми казва, че протеина се приема направо с бързия въглехидрат, т.е примерно първо меда, после веднага пиеш и протеина, а пък моята теза, че първо се приема бързия въглехидрат после след 20тина минути пиеш и суроватката? Кой е прав?

15.05.11
11:58

казано от Rikoo на 15.05.11, 11:51:

Малко извън темата, но спорих с един приятел наскоро.. Той ми казва, че протеина се приема направо с бързия въглехидрат, т.е примерно първо меда, после веднага пиеш и протеина, а пък моята теза, че първо се приема бързия въглехидрат после след 20тина минути пиеш и суроватката? Кой е прав?

Според скромното ми мнение:той
Няма абсолютно никаква логика да ги сплитваш,все пак меда не е мазнина че да забави усвояването на суроватката.
Лично аз гледам да изпия протеина възможно най бързо след края на тренировката,още повече че последно време правя по 15мин кардио накрая

Въпреки че глюкозата(меда) веднага биха спрели катаболните процеси като се замисля.....

Във всеки случай,на етикета отзат на всичките суроватки които съм купувал масово съветват да си носим шейкър в залата и директно да се консумира там,с доводите по горе

Разликата се крие във формата, под която се приемат хранителните съставки.

При протеиновия шейк тази форма е течност. Т.е. на тялото ще му отнеме много по-малко време, за да усвои хранителните вещества.

При меда формата е твърдо-течна (ако може така да се нарече), т.е. на тялото ще му отнеме малко повече време да усвои хранителните вещества.

Целта при приемането първо на меда и 30мин. след това шейка е да постигне по-голям синхрон при усвояването на въглехидратите и протеина. По този начин усвояването на второто ще е по-добро.

Вече ако ядеш мед и пържола (примерно) можеш да ги ядеш заедно, тъй като формата им е близка (грубо казано). :)

Та...моето мнение е, че ти си прав. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.05.11 13:54.

15.05.11
22:33

Благодаря Ви за изчерпателните отговори. Доста ми се разясни :)

15.05.11
22:35

Pro

Глюкозата в меда се разгражда още от слюнката ти,и в тънките черва,преполагам всички знаем какво е времето за усвояване на глюкозата,веднагическо,още повече че всички хора по време на тренировка,или след нея пият доста солидни количества вода

А и глюкозата веднага навлиза в кръвообращението,за разлика от протеина,който трябва да се обработи от черния дроб

Времето за усвояване на изолата е 15-20 минути,в най добрия случай

16.05.11
00:17

на меда идеята не му ли е по-скоро така наречения insulin spike?

16.05.11
00:18

Абсолютно няма значение каква е скоростта на усвояване на протеина .. дори и извара да ядете след тренировка е същото като изолат , защото такова нещо като “анаболен прозорец” просто не съществува

Мнението беше редактирано от hardrlz на 16.05.11 00:18.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1