Изкачване на стълби

Miss Fight

16.05.11
14:36

Здравейте! В този прекрасен, слънчев и подходящ за спортни постижения от всякакъв род ден искам да се обърна към вас с един въпрос: защо на изкачването на стълби се гледа като на кардио упражнение? -Когато изкачвам стълбите до нас с раница на гърба и през едно стъпало, усещам напрежение, подобно на това при клек например. Няма ли нещо силово в подобен тип занятие?
Моля за мнение.
Благодаря.

16.05.11
14:44

Принципно си е кардио, защото го правиш през продължителен период от време, при равномерно дишане и ускорен пулс. А това, че се тренират и краката ти си е отделно, но е различно от силова тренировка, защото не стигаш до отказ след 10-тото стъпало, а можеш да изкачиш стотитци.

16.05.11
15:45

Освен това ако изкачваш например 4,5 етажа ,после слизаш и отово се получава интервално кардио,имай го впредвид.

Miss Fight

16.05.11
22:28

Има логика, да.
Благодаря за мнението.

Съществуват два вида тренировки:
- анаеробни (силови) - думата означава “без въздух”
- аеробни (кардио) - думата означава “с въздух”

Разликата между двете първо се вижда от това какво означават думите т.е. в единия тип натоварване се използва въздух, за да се поддържа темпото, а при другия тип той не е от съществено значение.

В тялото съществуват 3 енергийни системи:
1. Система за висока интензивност и кратка продължителност.
2. Система за умерена интензивност с умерена продължителност.
3. Система за ниска интензивност с голяма продължителност.

И по трите има мнооого да се пише, но аз ще се спра само на №3, поради това, че това е системата, която отговаря за кардио дейностите. №1 и №2 отговарят за анаеробните дейности, а №3 - за аеробните.

В крайна сметка всичко опира до това какво “гориво” организма ще използва по време на натоварването. №3 включва оксидативен метаболизъм или метаболизъм, който зависи от количеството кислород. При №3 тялото може да използва както въглехидрати, така и мазнини за енергия. Протеина също може да играе като източник на енергия, но той е слабо засегнат в сравнение с мазнините например.

Мазнините играят като източник на енергия чрез процес наречен липолиза. Т.е. триглицеридите се разпадат на глицерол и мастни киселини. С увеличаване на продължителността на ниската интензивност, тялото все повече се обръща към мазнините за енергия, а въглехидратите са много слабо засегнати. Въпреки това без тях (въглехидратите) изгарянето на мазнините за енергия няма да бъде оптимално т.е. те са необходими в целия процес.

Така...малко се отклоних. Та...с увеличаване на времето се използват все повече мазнини за енергия. С увеличаване на времето също така инсулина спада, а глюкагона и адреналина се повишават, които пък спомагат за липолизата.

Разлика между мазнините и въглехидратите като източник на енергия е това, че за “изгарянето” на мазнините е необходимо по-голямо количество кислород. Тялото пък има определен кислороден дебит, който може да използва. Тук могат да се обяснят и различните системи за по-добро оползотворяване на кислорода, но мисля, че е ненужно.

Главното, което трябва да се разбере след всичките глупости, които изписах е, че при кардиото се използва различен механизъм за доставяне на енергия (мазнините), който механизъм се нуждае от по-голямо количество кислород, което пък го определя като аеробен. Говорим за бавно и монотонно кардио....вече при спринтове и тичане по стълби е друго. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.05.11 08:56.

21.05.11
09:50

Прокс, някой път ще е добре да придобием информация базирана на собствения ти опит, а не само да ни изнасяш лекции за знания, които дори не си приложил върху себе си. ;) За мен лично стълбищното кардио е незаменимо, с него едновременно тренирам краката (не правя силови тренировки за крака) и правя кардио. Натоварването наистина най-силно е сравнимо с HIIT, кардиото гледам да е в рамките на 30 мин. като съм си поставил норматив за 19 етажа слизане и качване (общо 38 етажа) за 5 мин. и 10 сек. и поради това, че редуцирах теглото си с близо 10кг последните два месеца, от една седмица слагам раница със 7 литрова туба за да акцентирам върху силовото натоварване на краката. Необходимо е да се мине през период на адаптация дори и краката да са тренирани и постепенно да се увеличава натоварването защото натоварването е много по различно от велоергометъра, кростренажора или пътеката за бягане.

казано от Valdis на 21.05.11, 09:50:

Прокс, някой път ще е добре да придобием информация базирана на собствения ти опит, а не само да ни изнасяш лекции за знания, които дори не си приложил върху себе си. ;)

Когато мога споделям и личен опит.

В случая, дали използвам (съм използвал) стълбите за кардио дейност, за да горя калории и да отслабвам няма да промени начина, по който функционира организма и тялото. Просто обясних защо едни дейности се наричат кардио, а други не се. Не съм изразявал мнение дали и кое е по-ефективно :)

21.05.11
10:21

Ако всичко работеше за всички ни по един и същи начин, щеше да е много лесно не смяташ ли?. Факт е обаче, че няма универсална формула в спорта, има основи, с които трябва да се съобразяваме и определено са ни нужни знания, но също така е необходимо да познаваме собственото си тяло и да се съобразяваме с редица субективни и не дотам субективни фактори за да има реален прогрес.  Никъде не съм те упрекнал за това, че си изразил мнение за това кое е по-ефективно, както и лично съм се въздържал да дам такова, просто споделям, че това работи за мен и съм доволен от резултатите, упрекът ми е насочен към постояното изливане на информация (понякога нужна, понякога не), която в повечето  случаи при добро желание може да се намери на страниците на сайта.

Мнението беше редактирано от Valdis на 21.05.11 10:21.

Може ли аз да попитам каква е разликата между тичане по стълбите и изкачването? И за колко горе доло време се получава ефектът ако изкачвам или тичам до 8 етаж и обратно.
Благодаря предварително! :)

18.05.16
18:41

казано от Кристияна Георгиева на 18.05.16, 17:37:

Може ли аз да попитам каква е разликата между тичане по стълбите и изкачването? И за колко горе доло време се получава ефектът ако изкачвам или тичам до 8 етаж и обратно.
Благодаря предварително! :)

При едното се блъскаш и в парапета :)
Шегувам се.

Можеш да го сравниш с ходене, тичане, спринт.
Естествено, натоварването при изкачване на стълби е по-различно.
А за кой точно ефект питаш, не е много ясно, но ще предположа че питаш за отслабване/загуба на мазнини/, което е процес предимно регулиран чрез храненето. Спорта/движениета могат да имат тонизиращ и стягащ ефект, развият мускулатурат,  да предизвикат по-висок енергоразход, както и да се отразят положително на метаболизма, което да доведе до ...Дъ ефектът.
Не знам в каква спортна форма си, но не ти препоръчвам опити за продължителни спринтове по стълбите,.
Колко и с каква точно скорост, едва ли някой може да ти каже.

Постави си цел: изкачи 10 етажа и засечи времето.
Слезни с асансьора и повтори.
След два дни опитай с няколко изкачвания. Лимитирай си времето до 30-40 минути и го прави 3-4 пъти седмично.
Сама ще прецениш какъв е ефекта.

За ефектът питам и за отслабване и за стягане на прасеца

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1