Мотивация

19.05.11
18:16

Здравейте!
Заседналият начин на живот ми се отблагодари с 8 кг плюс. Лошото е, че от почти година не съм тренирала абсолютно нищо.

Темата беше редактирана от Sky girl на 09.07.11 04:05.

19.05.11
19:00

Ако вътрешно не си убедена, че движението ти доставя удоволствие, никой в този или който и да било друг форум няма да е в състояние да те убеди. Ако го правиш насила, няма да постигнеш особени резултати, а и ще задълбочиш меланхолията в депресия. Всеки има дни и периоди в които движението и тренировките не доставят толкова удоволствие, колкото в други, но ако това е перманентното състояние на духа, можеш веднага да се откажеш и да се примириш с факта че на 31 години си вече в категорията “полужива”.
А съвета ми - по-малко време пред ТВ-то и в колата, повече време на въздух и слънце. Много движение, много хубава храна. Прави неща, които ти доставят удоволствие. Вземи се в ръце и мисли и се грижи за себе си, защото няма кой да го направи вместо теб (sun)
А, и прочети дневниците на мацките във форума за да се заразиш с техния ентусиазъм и радост от движението :)

19.05.11
19:31

Човек не винаги знае какво ще му достави най - голямо удоволствие. Затова трябва да опита няколко неща и да сравни. Щом ту тренираш, ту - не, то може би фитнесът не е твоят спорт. Опитай занимания с група - тя е извор на мотивация - някакви танци, тае бо, бокс и прочие активности. Фитнесът си е самотно занимание, макар че външна мотивация не е изключена...

19.05.11
21:07

казано от Margaritka на 19.05.11, 19:00:

Прави неща, които ти доставят удоволствие. Вземи се в ръце и мисли и се грижи за себе си, защото няма кой да го направи вместо теб (sun)
А, и прочети дневниците на мацките във форума за да се заразиш с техния ентусиазъм и радост от движението :)

Това ми се струва най-мотивиращо... Мерси за съвета

казано от Инис на 19.05.11, 19:31:

Човек не винаги знае какво ще му достави най - голямо удоволствие. Затова трябва да опита няколко неща и да сравни. Щом ту тренираш, ту - не, то може би фитнесът не е твоят спорт. Опитай занимания с група - тя е извор на мотивация - някакви танци, тае бо, бокс и прочие активности. Фитнесът си е самотно занимание, макар че външна мотивация не е изключена...

Този път няма да е фитнес, а ще е по-скоро тичане и упражнения с гирички ( или тежестта на тялото).

Кое е по-добре тичане с много бавно темпо и постигане на максимално време или редуване на по-бързо тичане с бързо ходене, т.е. интервално с цел повишаване на издръжливостта за по-добри резултати в губенето на мазнини. Какво мислите ако разделя тренировките на сутрин и вечер?

Колко калории ще са ми нужни на ден за да не гладува организма? За губене на тегло какви трябва да са пропорциите мазнини, въхл. и протеини?

Мнението беше редактирано от Sky girl на 19.05.11 21:08.

19.05.11
22:28

Здравей и от мен,

1. Хрени се често но по малко - главно печени неща(пиле, риба, телешко) вместо въглехидрати хапваи 80 гр. ядки.
2. Тренирай всеки ден кардио(като за улеснение следи пулса през цялата трнировка да е м/у 130 -140 и продължителноста да е 90 мин. минимум).

Ето и нещо надъхващо от мен. Просто ще изтръпнеш.
http://vbox7.com/play:a836d497

Всичко горе е лично мое мнение. Не претендирам за компетентност.

Пожелавам ти волята да надделее над мързела и успех.-:)

19.05.11
22:38

казано от Delfin Dimitrov на 19.05.11, 22:28:

1. Хрени се често но по малко - главно печени неща

Аз бих посъветвала обратното :D - колкото може повече сурова и “жива” храна - зеленчуци, плодове, ядки. Остави печеното и вареното за сезона, когато няма достатъчно свежи неща. :)
Също лично мнение ;)

20.05.11
10:38

Здравей,
Мотивацията сама можеш да си я осигуриш.В началото е трудно,по-късно идват резултатите..тогава ще бъдеш още по-мотивирана и силна.
За храненето-моят съвет е закусвай! и изчисти максимално вечерята-салата и риба или някакво месо..и възможно най-рано вечеряй:)

Успешен ден!

20.05.11
11:45

CARRY, аз винаги закусвам едно от следните неща.

Филийка черен хляб, правя я на две половини, слагам сирене или малко кашкавал или извара и я препичам. Понякога с много тънък резен пуешка шунка (1% мазнина). Плод. Чаша мляко 1%, понякога слагам и мед (зимата).

или

Половин кофичка кис. мляко 2% с 3-4 лъжици мюсли микс със сушени плодове или овесени ядки (това е по-често)

Вечер ми се яде най-много. Хапвам нещо диетично като риба, пиле и салатка и след това пак ми се яде. Нападам каквото намеря в шкафа - пуканки, солети, чипс (рядко), кроасан  и т.н.  Вечер съм като ламя. Дали стресът през деня ми губи апетита и вечер той се проявява, защото съм си в къщи и съм спокойна... Знам ли?!:)

казано от Delfin Dimitrov на 19.05.11, 22:28:

Ето и нещо надъхващо от мен. Просто ще изтръпнеш.
http://vbox7.com/play:a836d497

Пожелавам ти волята да надделее над мързела и успех.-:)

Благодаря ти много за клипчето, наистина много мотивиращо.

Мнението беше редактирано от Sky girl на 09.07.11 04:05.

20.05.11
12:07

@Sky Girl,e вечерното хранене ти спъва нещата доста,трябва дас и по-стриктна там...дори и плодовете е хубаво да се ограничат вечер след 8,а пък за чипсове и пуканки да не говорим:)

20.05.11
13:39

Хубаво е да са плътни 90 мин. След 45 - тата минута в тялото е отделено достатъно колечество инсулин, който повишава количеството на алфа - кератиовите врузки, от които зависи отварянето на масните депа( съответно разграждането на мазнини в организма). Реално полезното тренировъчно време са вторите 45 минути.

Няма значение кое кадрио упражнение правиш просто се опиатй да подържаш пулса 130 - 140 - той сам ще ти казва по кое врвме да ходиш бързо или да тичаш(Забързваш и ли намаляш темпото).Внимавай и не се пренапрягай пулс над 180 удара води до загуба на съзнание при хора с малка спортна практика( купи си пулсомер за ръка)!!!

Мотивацията е неизменна част от мечтите. Успех-:)

20.05.11
13:58

Хммм, според мен малко трудно ще намериш мотивация пред телеwизора с пуканки и чипс в ръка :)
Инис ти е дала добър съвет. Тренировките в група, без значение какъв спорт или занимание са чудесен извор на мотивация и разтоварване от грижите и проблемите на ежедневието. Лятото идва, така че се възползваи от хубавото време и си организирай излети и разходки с приятели сред природата. Екскурзии из планини и дълги преходи. Просто се стреми да замениш гледането на телевизия със повече движение, което да ти доставя удоволствие, а от там и мотивация.

90мин кардио ми се струват прекалено дълго занимание за всеки ден. Един час тренировка е напълно достатъчно според мен, а ако има и интервали времето може да се намали още.

Мнението беше редактирано от Rali на 20.05.11 13:59.

20.05.11
17:34

казано от Delfin Dimitrov на 20.05.11, 13:39:

Хубаво е да са плътни 90 мин. След 45 - тата минута в тялото е отделено достатъно колечество инсулин, който повишава количеството на алфа - кератиовите врузки, от които зависи отварянето на масните депа( съответно разграждането на мазнини в организма). Реално полезното тренировъчно време са вторите 45 минути.

Няма значение кое кадрио упражнение правиш просто се опиатй да подържаш пулса 130 - 140 - той сам ще ти казва по кое врвме да ходиш бързо или да тичаш(Забързваш и ли намаляш темпото).Внимавай и не се пренапрягай пулс над 180 удара води до загуба на съзнание при хора с малка спортна практика( купи си пулсомер за ръка)!!!

Без да съм специалист.... за пръв път чувам по-време на кардио да се отделя инсулин. И това 90 мин кардио за мен е нещо абсурдно и ненужно. 40-45мин са достатъчни.

20.05.11
19:53

Не знам откъде “знаеш” тази информация за кардиото, но по-добре не давай съвети на другите освен ако не го правиш с лоша замисъл. За да ти проверя “знанията” отговори на следните въпроси:
Първо: Как по време на кардио, особено след 45-та минута тялото ще отделя инсулин (хормон, който понижава високата кръвна захар), когато вече си израходил достатъчно гликоген т.е. кръвната ти захар е достатъчно ниска.
Второ: Защо 90 минути ? Да няма някаква супер таблица, в която пише че след 90 мин. кардио ще свалиш всичко мазно ?
Трето: Казваш, че реално полезното тренировъчно време са вторите 45 минути. Полезни за какво ? Да изгубиш и малкото мускул, който си изградил или може би пък, за да се контузиш.
Четвърто: Щом само вторите 45 минути са полезни, първите за какво са ? Предполагам за висок кортизол, така че вторите да те изцедят на “макс”.
Пето: Колко пъти седмично предлагаш такава 90 минутна кардио тренировка и защо ?

20.05.11
20:00

Реално полезното тренировъчно време са вторите 45 минути.

По твоите изчисления аз нямам нито една “полезна” тренировка през последните 2-3 години, тъй като обикновено тренирам по 40-45 мин. Язък, толкова загубено време! :D :D :D

20.05.11
23:34

Това си е мое мнение( все пак трябва да има и гршни мнения, как иначе ще различиш правилните).

Тренирал съм 12 години плуване двуразово - първата ми тренировка е била 120 мин. сутрин, а втората 45 мин следобед силова. Имало е месеци, в които не съм почивал. Не съм се контузвал. Не съм се чувставал отпаднал. Диетата ми е била само разделно хранене. Хранителни добавки не съм ползвал.

от беглия поглед който имам върху диетата ти ми се струва че ти трябват повече мазнини. затова и вечер не се насищаш - пиле със салата не е това което тялото ти иска.
съвет от Джон Берарди - изхвърли всичката лоша храна която имаш вкъщи. остави я до контейнера, хората които имат нужда от нея ще я вземат. ако имаш нещо вкъщи, то рано или късно ще го изядеш.
повече слънце.
движение каквото ти е приятно. може да е йога. може да е плуване. може да караш колело. може да тичаш. може да вдигаш тежести. започни с малко. бъди търпелива със себе си.

21.05.11
02:34

казано от ts.vassilev на 21.05.11, 00:43:

от беглия поглед който имам върху диетата ти ми се струва че ти трябват повече мазнини. затова и вечер не се насищаш - пиле със салата не е това което тялото ти иска.
съвет от Джон Берарди - изхвърли всичката лоша храна която имаш вкъщи. остави я до контейнера, хората които имат нужда от нея ще я вземат. ако имаш нещо вкъщи, то рано или късно ще го изядеш.
повече слънце.
движение каквото ти е приятно. може да е йога. може да е плуване. може да караш колело. може да тичаш. може да вдигаш тежести. започни с малко. бъди търпелива със себе си.

Диета е силно казано, тези дни се опитвам да вляза в релси.

Ще се опитам да направя следната програма - моля, корегирайте я при нужда.

Закуска: половин кис.мляко 2% , 3 лъжици мюсли микс - сушени плодове и стафиди, плюс 1 лъжица овесени трици, зелен чай.
Втора закуска - плод

Обяд - задушени зеленчуци (микс - зелен фасул, грах, морков, царевица) с 1 чаена лъжичка зехтин, 150-200 грама пиле, салата от 1 домат и половин краставица с чаена лъжичка зехтин, балсамико, може и зелена салата, тук има избор на много вкусни тревички, фен съм им...

Снак - едно от изброените - извара, ябълка, чаша прясно мляко 1% с нес кафе и захарин, няколко сурови бадема, сирене котаж, пуешка шунка, кашкавал или сирене (30 грама)

Вечеря - риба или омлет от 2 айца, извара или сирене, чушка на тефлонов тиган, салата с малко зехтин. Може и гъби или задушени на пара карфиол, броколи... с лимон и малко зехтин. 

По-късно - извара с краставица ако съм гладна или белтъци

Обяда и вечерята може да сменят местата си....

Аз освен зехтин др. добавени мазнини няма да ползвам. До какво количество зехтин да се огранича на ден в бр. чаени лъжички?
Прясното мляко проблем ли е, някои го отричат? Много го обичам...
Как стоят нещата с морските дарове, аз съм им голям фен - октоподи, миди, гариди, каламари и т.н.
А телешко?
Зеленчуци ям всякакви, вкарвам и малко царевица на обяд, дано да не е грешка. Гредах гликеминчния индекс на царевицата и ми се стори ОК.
Доматите се водят плодове, пречат ли ако ги ям вечер?
Маслини? Да или Не?
А солта? Съвсем ли да я махна?
Може ли да вкарам 2 пъти седмично варива - леща, зелен фасул? Понякога ми се яде нещо с лъжица :D

Мнението беше редактирано от Sky girl на 09.07.11 04:07.

21.05.11
08:30

казано от Sky girl на 21.05.11, 02:34:

Диета е силно казано, тези дни се опитвам да вляза в релси.

“Диета”, доколкото знам, се нарича всеки хранителен режим ;)

Закуска: половин кис.мляко 2% , 3 лъжици мюсли микс - сушени плодове и стафиди, плюс 1 лъжица овесени трици, зелен чай.

Аз бих заменила с мюслито с овесени ядки, както и триците, но триците, смятам, че може да са добавка към ядките

Втора закуска - плод

Може да вкараш ядки, и плод е добре.

Обяд - задушени зеленчуци (микс - зелен фасул, грах, морков, царевица) с 1 чаена лъжичка зехтин, 150-200 грама пиле, салата от 1 домат и половин краставица с чаена лъжичка зехтин, балсамико, може и зелена салата, тук има избор на много вкусни тревички, фен съм им...

Принципно за предпочитане е консумация на пресни зеленчуци. Мисля, че можеш да хапваш на обяд малко въглехидрат - картоф, ориз, варива

Снак - едно от изброените - извара, ябълка, чаша прясно мляко 1% с нес кафе и захарин, няколко сурови бадема, сирене котаж, пуешка шунка, кашкавал или сирене (30 грама)

Остави пловодвете за до обяд, за “снак” аз бих предимно използвала сурови ядки - съдържат ПОЛЕЗНИ и НЕОБХОДИМИ мазнини. Лично аз те съветвам да не се плашиш толкова от необезмасленото мляко, но това е лично мнение, много хора не са съгласни. Иначе кашкавалче, сиренце по малко за снак също е ок. Честно казано съм предубедена към колбасите, освен ако не им знам произхода, аз хапвам домашна пастърма, избягвам шунки и други “купешки” работи, та съветвам и теб така.

Вечеря - риба или омлет от 2 айца, извара или сирене, чушка на тефлонов тиган, салата с малко зехтин. Може и гъби или задушени на пара карфиол, броколи... с лимон и малко зехтин.

Чудесна, според мен вечеря, яйцата можеш да ги направиш и три.

По-късно - извара с краставица ако съм гладна или белтъци

Според мен е чудесно за късно хранене. Също не се плаши на жълтъците, те са по-скоро добри ;)

Обяда и вечерята може да сменят местата си....

Не е нужно, смятам аз.

Аз освен зехтин др. добавени мазнини няма да ползвам. До какво количество зехтин да се огранича на ден в бр. чаени лъжички?

За това аз не мога да кажа точно, но не бягай от полезните мазнини. ти.Те са необходими на тялото

Как стоят нещата с морските дарове, аз съм им голям фен - октоподи, миди, гариди, каламари и т.н.

Доколкото знам са много полезни и мисля че се вписват в целите ти.

А телешко?

Също е чудесно, ако можеш да го готвиш, аз имам сериозен проблем с този въпрос :D :D :D

Зеленчуци ям всякакви, вкарвам и малко царевица на обяд, дано да не е грешка. Гредах гликеминчния индекс на царевицата и ми се стори ОК.

Зеленчуците са полезни, те са фибри, хапвай ги, но гледай да са пресни. Аз лично съм на принципа “колкото повече, толкова по-добре”, защото за сваляне трябва отрицателен калориен баланс, гледам да ставам леко гладна от масата и понеже понякога с другите храни не се усещам и се чувствам твърде гладна, зеленчуците ми помагат да напълня стомаха. В никакъв случай, естествено не се ограничавай ан основно хранене само със зеленчук, намирам го за чист глад, което за твоите цели е недобра идея, както и за всякакви други цели.

Доматите се водят плодове, пречат ли ако ги ям вечер?

Също мисля че не е проблем, пак са фибри.

Маслини? Да или Не?

Да - полезни мазнини :)В разумни количества естествено.

А солта? Съвсем ли да я махна?

Не съвсем, но я намали максимално.

Може ли да вкарам 2 пъти седмично варива - леща, зелен фасул? Понякога ми се яде нещо с лъжица :D

МОже, разбира се, но гледай да е до обяд.

На някои въпроси не съм отговорила, защото не съм сигурна в отговорите им. Отговорите ми са на базата на това, което аз прилагам и което аз съм научила. Не забравяй никога, че всеки е индивидуален и сам разбираш какво иска тялото ти и от какво има нужда. Намирането на идеалния за теб режим на хранене става по метода “проба - понякога грешка”. Не се плаши да пробваш. За някои неща, които съм казала, може да не съм права, те са така, както аз ги възприемам, ако греша, някой ще ме поправи. Но чети и се грижи за себе си :) Отговорите ми изхождат от режим РБД, смятам, че НВД е твърде нещадяща за организма.

За движението, няма да повтарям писалите по-горе, само ще потвърдя - намери, това, което обичаш и искаш да правиш, Аз лично смятам, че движението помага психически на правилното хранене и обраното. Съгласна съм с изхвърлянето на вредните храни, докато са в шкафа, ще ги изядеш някога. Един личен съвет за сладичкото - то не е най-голямото зло, стига да е когато е правилно и колкото е правилно. Прекаляването с нищо не е добра идея, както и пълното и тотално забраняване на каквото и да било. Ако някой път ти се яде боклук - установи дали наистина ти се хапва - виж дали ен се дължи на скука или глад, ако установиш, че наистина ти се хапва, няма страшно, хапни малко ;)

Успех ;)

21.05.11
11:46

Привет, Кarfi4ka! :)
Благодаря ти много за коментара и корекциите (по-скоро предложенията от твоя страна).

Мнението беше редактирано от Sky girl на 09.07.11 04:06.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1