ВМ НВД, моля кажете дали съм на прав път с храната?

Прескочи до:

30.05.11
22:32

здравейте,

вдъхнових се от veronique и страхотната й форма и реших да пробвам ВМ НВД :) Имайки предвид, че съм на 25 год, тренирам 5-6 пъти седмично, целта ми е отслабване с мин. загуба на мускулна маса и КБ ми е около 2020 ккал, моля кажете дали следното меню е подходящо за тренировъчен ден.

има значение какви са ти тренировките. аз съм бил дълго време(6 месеца до 1 година) на ниски до нулеви въглехидрати и имах стабилен прираст на ММ и  загуба на мазнини. тренировките и ежедневието ми обаче бяха съобразени с това.

31.05.11
10:23

Благодаря за бързия отговор. Накратко да опиша тренировките ми:
2 пъти седмично правя тае-бо по час и половина.
Още 2 или 3 пъти влизам в зала, също около час и 30-40 мин, където правя:
30-40 мин интервално кардио на пътека или монотонно на кростренажор (обикновено в началото, но понякога 20 мин в началото и 20 в края)
корем: 2 Х 40 коремни преси; 4Х20 вдигане на краката от вис; 4Х 20 cross body crunch (http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/cross-body-crunch) извинявам се, но не знам точно наименование на български;
редувам горна и долна част през тренировка, като горната обикновено се състои от лежанка 3Х20 повторения от 15 кг(вкл лоста); пек-дек 3 или 4 серии по 10 с 33кг и рамо - повдигане на ръцете напред и встрани, всяко 2Х10 с 2 или 3 кг гири.
Долната част представлява напади и клек с щанга (обикновено само с лост или с 2Х2,5 кг), 2 серии по 10 от двете упражнения, плюс гръбна преса 2Х20

през уикенда обикновено наблягам на велосипеда, да речем по час и половина на ден средно, или тичам на открито, но със сигурност преобладава кардиото. Ако времето не е добро, тогава пак зала :)

Пропуснах да кажа, че сутрин правя 2 -3 серии лицеви опори по 15 повторения, но това е по-скоро за събуждане :)

Общо взето това са ми тренировките. Програмата съм я съставила сама, т.е. е предполагам че има доста недостатъци и възможност за подобрение, така че приемам и съвети и коментари по нея с най-голямо удоволствие :)

Това е от мен засега ;)

Менюто е ок. Сметките ти леко се различават от моите, но разликата е минимална. Че ще изразходваш калории - така ще е. Чудя се обаче каква е причината да не избереш качествено структурирана тренировъчна програма от http://www.bb-team.org/fitness/workouts ?

31.05.11
22:43

Честно казано, нямам смислен отговор на въпроса. Може би наистина е добра идея да ползвам някоя от готовите програми! :)

Изникна ми още една питанка относно храненето: дали е добре да правя едно въглехидратно зареждане на определен период (2 седмици да речем?), или да държа въглехидратите ниски по време на целия режим?

Няма никакъв проблем да правиш зареждане. Даже може да е на всеки 7 дни, а не на 14. :)

За мен е чест, благодаря ти, искрено ме зарадва :)
ВМ-НВД ми е много любим режим, но и не само това - наистина вярвам в идеята му.
Относно храненето: виждам, че имаш прясно мляко, кашкавал и като цяло млечни. Най-важното е да не прекаляваш с тях, ако са купени от магазина. Сигурна ли си в източника им - домашни, от баба, дядо и тн - можеш да си ги позволяваш. На някои хора пречат на отслабването, ако имат непоносимост към лактоза.
За месото - не наблягай само на пилешкото - то изобщо не е на челните позиции по количество мазнини. Разнообразявай със свинско, различни мазни риби и тн.
Хубаво е за зехтин - слагай го в салати и не ползвай топлинна обработка при него. За пържене, печене - краве масло.
ВМ изисква малко повече време докато тялото свикне да използва мазнините, които приема с храната като източник на енергия. На някои хора им понася, на други - не. Внимавай с количествата - знаеш, че мазнините имат 9ккал и е доста лесно да се прекали с тях:)
За зареждащи дни - защо не. Ако държиш ниски въглехидратиет през другото време. Важно е и с какви точно въглехидрати ще заредиш. Аз бих изключила хляб и сладко напълно и заменила със сурови ядки и плодове.
Експериментирай как ще се чувстваш най-добре.

За тренировките: тренирай повече с тежести и не се страхувай да ги увеличиш на клека.

Успех и до скоро!

ПП не видях никъде разни ориентировъчни мерки

И можеш да хапваш доста повече сезонни зеленчуци. Домат и краставица не ми стигат само на едно ядене :))))))))))))))

01.06.11
22:36

Ееее, страхотно включване!!! Мерси за препоръките - със сигурност ще са ми от голяма полза :)

засега всичко ми върви на 6, т.е. чувствам се много добре, само дето още не мога напълно да спазвам храната, която толкова старателно смятам - все хапвам по нещо отгоре... :) днес например атакувах яко макадамията, много ми се услади :) Струва ми се, че хапвам повече от предвиденото всеки ден, но не повече от КБ. Да видим до къде ще я докарам... лошото е, че съм свикнала като огладнея да вкарам една-две ябълки, други сезонни плодове или кисело мляко, а сега не мога да го правя, обаче предимствата на тази диета са многократно повече, така че няма място за мрънкане :) Чудя се, ако през деня нещата не ми се случат така, както съм ги планирала (например приема повече въглехидрати от предвиденото), дали е по-добре да хапна още мазнини/белтъчини, така че да запазя отношението 60/30/10, но общите ми калории да станат повече, или да спазя количеството калории, обаче отношението М/Б/В да ми е изкривено?

Относно млечните - купувам ги от магазина, за съжаление много рядко имам достъп до домашно прясно мляко, а до другите млечни изобщо нямам :( Адски много обичам всякакви млечни и досега, при обикновения НВД режим карах само на кисело мляко 0,1% и извара 0,7%. Освен това, всеки ден преди лягане пиех прясно мляко 1,5% :) Страшно се изкефих, като разбрах, че има режим, в който кашкавал, сметана, сирене, масло са разрешени и сега работя по овладяване на лакомията по тях, която ме е налегнала.

Пилешкото - днес ми свършиха запасите от гърди и започвам със свинското, и него не съм го яла от не помня кога :)

За зареждането - със сигурност ще наблегна на плодовете, само че имам слабост и към черния шоколад и подозирам, че няма да му простя. Разбира се, количеството строго ще го контролирам, щото иначе става лошо. Мюслито добър вариант ли е, и него много го обичам :) Според теб на колко дни е добре да правя зареждане? (Ти правиш ли и ако да на колко? :) )

Тук слагам още две примерни дневни менюта, които съставих, както и едни стари мои мерки от началото на тази година. За съжаление нямам по-нови, но и тези сама съм си ги вземала, така че не са напълно достоверни. Мисля да се измеря професионално в някоя зала, обаче все не ми достига куража, като си представя какъв % подкожни мазнини ще ми се получи... :) и все чакам да смъкна още малко и още малко...

Това е от мен засега, до скоро!

01.06.11
22:38

а, и относно зеленчуците - ако имам повече от 1 домат+1 краставица на ден, сметките изобщо не ми излизат, затова съм ги минимизирала. А как ми се хапва.... :)

казано от Нора Бобчева на 01.06.11, 22:36:

Чудя се, ако през деня нещата не ми се случат така, както съм ги планирала (например приема повече въглехидрати от предвиденото), дали е по-добре да хапна още мазнини/белтъчини, така че да запазя отношението 60/30/10, но общите ми калории да станат повече, или да спазя количеството калории, обаче отношението М/Б/В да ми е изкривено?

Мне. Така няма да постигнеш нищо...освен повечето калории. Целта при ВМ-НВД е кетозата. Кетозата е състояние, при което тялото използва мазнините като основен източник на енергия. Определено е, че човешкия мозък използва близо 100гр. глюкоза на ден. Ако не знаеш, мозъка разчита изцяло на глюкозата, за да фукционир. При НВД номера е да ограничиш въглехидратите си така, че тялото да получава под 100гр. глюкоза. В такъв момент настъпва кетозата, която кара мозъка да работи освен чрез въглехидрати и с кетони, които се получават от мазнините. Колкото по-малко въглехидрати приемаш, толкова по-дълбока е кетозата и толкова повече кетони използва мозъка, но обикновено съотношението не стига над 70%:30% в полза на кетоните. Абсолютно винаги има някакъв процент глюкоза, който е използван от мозъка. Та...минеш ли над 100гр. глюкоза приета от въглехидрати излизаш от кетозата. Мозъка ще може да си функционира на глюкоза и кетони няма да са необходими. Вдигаш или не мазнините и съотношението е все едно. И при зареждащия ден внимавай. Това, че е зареждащ не означава да се тъпчеш с шоколад. ;)

02.06.11
09:57

Нора,преди да правиш подобни режими е най добре първо да си направиш персонален метаболичен профил
“Нормалния” такъв гласи,че 50% от енергията ти идва от въглехидрати,само където много малко хора са с нормален профил :) Собствено,при мен енергията идеща от въглехидрати е едва 30%,а при жена ми е над 80%,виждаш за какви разлики говоря

Скенера във БМА работи,а по последна информация вече има доста такива във София,така че това според мен е най оптималния вариант

02.06.11
16:24

ProXxX, благодаря за изчерпателното обяснение, сега ми стана много по-ясно какво се търси в задачката. Доколкото виждам, номерът е да не се прекалява с ядки и млечни продукти, които имат доста въглехидрати, макар да са подходящи за менюто. Между другото, изключих мюслито от закуската от няколко дни, нищо че беше малко количество и мисля, че така е по-добре и от към сметки, и от към ситост сутринта :)

Относно зареждащия ден - преди известно време правих опит за ротация на въглехидрати и знам, че когато денят е високовъглехидратен, психически се настройваш да си “наваксаш” за предстоящите дни без въглехидрат, доста tricky от страна на организма, обаче свикнах да се самоконтролирам до голяма степен :)

Dean, ВМА или БМА? И ако е второто, то какво е БМА? :)

Хайде това е от мен, нямам търпение довечера да максимизирам отрицателния КБ с една много силна тае-бо тренировка :)

02.06.11
21:25

Прощавай,ВМА,но аз последно си правех в ендокринологията на ракова болница,и въвъ Вита има до колкото знам,бе явно се поевропейчваме

Идеята е,че ако разграждаш много въглехидрати,и това е естествения ти цикъл,НВД никак няма да е удачно

02.06.11
21:45

Нора, при ВМ недей да правиш въглехидратно зареждане.
Dean Petrov, стана ми интересно това с метаболитното изследване. Аз нямам намерение да си правя такова, но според мен тялото може да се адаптира да гори даден вид енергия по-добре. Т.е. ако ти си караш по принцип на ВМ НВХ, тялото ти е свикнало на мазнини и съответно на едно такова изследване ще ти даде по-малка усвояемост на въглехидратите. Ако пък някой, който по принцип си яде въглехидрати (например приятелката ти), то тялото му си ги усвоява доста добре и заради това са и тези 80% Такава е моята логика, може и да не съм права.

Мнението беше редактирано от Anelia на 02.06.11 21:49.

02.06.11
23:38

казано от Anelia на 02.06.11, 21:45:

Нора, при ВМ недей да правиш въглехидратно зареждане.
Dean Petrov, стана ми интересно това с метаболитното изследване. Аз нямам намерение да си правя такова, но според мен тялото може да се адаптира да гори даден вид енергия по-добре. Т.е. ако ти си караш по принцип на ВМ НВХ, тялото ти е свикнало на мазнини и съответно на едно такова изследване ще ти даде по-малка усвояемост на въглехидратите. Ако пък някой, който по принцип си яде въглехидрати (например приятелката ти), то тялото му си ги усвоява доста добре и заради това са и тези 80% Такава е моята логика, може и да не съм права.

За съжаление не е точно така, аз се опитвах да провеждам навремето НВД на жената с абс нулев успех,най парадоксалното беше че прибягнахе до крайност,по 4 кисели млека вместо храна дневно,и след седмица беше 3 кила нагоре
Метаболичния ти цикъл зависи най вече от хормоните,инсулина,кортизола,и куп тям подобни,които трудно се приспособяват,и според мен е невъзможно да се променят,по естествен път,с кежуъл храните

С медикаменти,или храни които съдържат необходимите ти медикаменти за промяна да
Но кой всеки ден яде червена боровинка примерно ?Точно никой :)

И именно това е най новата тенденция в регулиране на телесното тегло,специалистите разглеждат човек а индивидуално
И трябва да ти кажа резултатите са много добри,без непосилни мъчения

Не че няма да живееш Н на брой дни или години на сланина примерно,или само на глюкоза,или да спазваш диета 1 година,но това няма да доведе до никак добри резултати за цялостното ти здравословно състояние

02.06.11
23:47

Нали нямаш предвид т.нар. вега тест? Малко отидохме встрани от темата, но за мен е интересно.
По темата за мазната диета: преди съм изкарвала над година на ВМ с доста добри резултати, но сега 2 дни с минимално количество въглехидрати и имам липса на енергия, сънливост и нужда от повече кафе.

03.06.11
09:07

Не,води се базов и динамичен метаболичен тест,аз съм правил и двата,като втория е по скъп
Базовия представлява :
Нахлупват ти един противогаз,слагаш някакви метализирани ръкавици,и ти закачат още 10 тина електрода по тялото,и в това състояние лежиш 30ми неподвижно

Динамичния е подобен,с тази разлика че тичаш по някакво подобие на пътека

След това машина а изплюва един лист със даннни,за това кое как усвояваш,нива на тестостерон,прогестерон,електолитен баланс,инсулинови и кортизолови нива и тнт
До колкото съм чел,мапината прави няколкослоен газ-кортико кръвен+ електро импулсен анализ през това време
Преди 2 години,когато ходих във ВМА,пред мен беше целия отбор на Лукойл

По темата за мазната диета: преди съм изкарвала над година на ВМ с доста добри резултати, но сега 2 дни с минимално количество въглехидрати и имам липса на енергия, сънливост и нужда от повече кафе.

Именно за това говоря,защо примерно трябва да правиш НВД при положение че тялото ти работи перфекто със въглехидрати?И много зле с мазнини?По скоро,намаляваш въглехидратите разумно,мазнините в саниратния мнимум,разбира се трябва да изпаднеш в калориен дефицит и воала

Аз примерно имам чудесно усояване на мазнини,2 пъти над нормалното,пърженото не ми е проблем,и го консумирам доста често...виж,въглехидратите са ми болната тема. :)

03.06.11
09:27

@Dean Petrov, научих много нови за мен неща от постовете ти, благодаря за което! При мен също въглехидратите са добре дошли, не пречат на чистенето. Но докато загрея този факт, доста грешки направих (мъчително намалявайки ги, за сметка на мазнините, които пък не ми се отразяват добре).
Ще се позаинтересувам и аз по-подробно от споменатите тестове.

03.06.11
09:41

няколко месеца се мъчех с високи мазнини, но последно време пак се върнах към въглехидратите и съм по-добре. ВМ-НВД не е за всеки, ама все пак докато не опита човек няма как да знае- алтернативата са тия тестове, които явно са скъпи.

03.06.11
11:21

Мда, аз на този етап не бих си направила такъв тест, защото съм малко чичо Скрудж... а и съм убедена, че след толкова месеци (години) съм открила що-горе правилния режим. Но ми е интересно :)

Извинявам се на авторката на темата, че се отклонихме... Успех с намирането (твърде индивидуално) на правия път :)

Да, ВМ не се приема добре от всеки, така че трябва да се опита.

Към авторката: по принцип с този режим не е нужно да се правят зареждащи дни, както при класическото НВХ, където и мазнините и въглехидратите са ниски и се прави зареждане, защото тялото все пак има нужда от енергия. Тук мазнините са високи, идеята е те да се ползват като източник на енергия - тогава за какво са ти зареждащи дни...:) Ако ги искаш заради това, че обичаш шоколад например - внимавай да не се наблъскаш яката след това ограничение:)) Дори може да хапваш по малко по-често, но да държиш общите въглехидрати в някакви граници.

Не е добра идея ако прекалиш с въглехидратите да увеличаваш и другите.
Мюсли избягвай. През деня ако ти се дояде нещо - носи си варени яйца/домашни кюфтета/парченца месо и тн.
Изобщо не се притеснявай със салатите - и без това повечето зеленчуци нямат кой знае какви въглехидрати. Съмнявам се да изядеш килограм моркови:)))
Доматки, краставици, марули - едно че ще те засищат допълнително, друго че са хубави заради фибрите. Хапвай зеленчуци.

И друг съвет - да не прекаляваш със сметките и да се тормозиш ако изядеш 20ккал повече от предвиденото. Натоварва доста.

Този тест и мен ме заинтригува, интересно звучи

03.06.11
17:01

Здравейте,

много интересни неща споделяте, за което благодаря :)

Тези тестове ме заинтригуваха доста. Казвате, че са скъпи, но някакъв порядък на цена можете ли да дадете? Предполагам, че трябва да търсим ендокринолог, в която и клиника да отидем?

Относно тонуса по време на ВМ НВД, моят личен опит показва, че в началото (първите 2-3 дни) човек се чувства доста отпаднал и няма много енергия. Постоянно ми се спеше, макар че спя по около 8ч., но след това постепенно се приспособих и сега съм свежар :) Предполагам, че ми е нужна още около седмица, за да се приспособя напълно.

Искам да попитам нещо (за пореден път :) ). ProXxX, как бих могла да измервам глюкозата, която поемам с храната? Да вземам от етикетите и базата данни с храни тук стойностите, които се дават в полето “захари”, ок ли е като вариант? Предполагам, че не всички захари са глюкоза, но дали може да служи поне като ориентир? Идеята е като сумирам всички захари, които поемам през деня, да не се получи повече от 100 гр, нали?

Следващ въпрос: след като поддържам константно ниски въглехидрати дълго време, има ли опасност тежките изтощителни тренировки да доведат до значителна загуба на мускулна маса? В този смисъл, ако опасенията ми са основателни, добре ли е, докато съм на този режим, да намаля тежестите и да правя повече аеробика, докато сваля мазнини, а след приключване на режима да увелича въглехидратите и да наблегна на силовите тренировки, за да кача ММ?

И последен въпрос за днес :) Сутрин пия  по 1 капсула ленено масло, но чета по темите тук, че не е добре рано сутрин да се приемат мазнини. Чудя се дали да го преместя към 11ч с едно от междинните хранения, или да не го пипам?

Искам и да ви споделя една рецепта, която сама забърках, но се оказа невероятно вкусна (поне за мен :) ) Кажете мнение дали е удачен вариант за закуска? Има доста мазнини, но все пак мисля, че е най-подходящо за закуска, а не за по-късно хранене, заради меда.

Продуктите са: 3 яйца, 300 гр маскарпоне, 200 гр кисело мляко 0,1%, 1 с.л. мед.
Разбивам жълтъците с маскарпонето, киселото мляко и меда, белтъците ги разбивам на сняг отделно и след това ги прибавям към останалото. Разпределям в чаши и поръсвам с мъничко какао отгоре. Става уникално вкусно!!! От тези количества ми излезнаха 3 порции по около 300 мл, като изчислих, че всяка порция съдържа 43 гр мазнини, 12 гр белтъчини и 15 гр въглехидрати, или общо 492 калории.

Това е от мен, пожелавам ви готин уикенд :)

03.06.11
17:14

казано от Нора Бобчева на 03.06.11, 17:01:

Следващ въпрос: след като поддържам константно ниски въглехидрати дълго време, има ли опасност тежките изтощителни тренировки да доведат до значителна загуба на мускулна маса? В този смисъл, ако опасенията ми са основателни, добре ли е, докато съм на този режим, да намаля тежестите и да правя повече аеробика, докато сваля мазнини, а след приключване на режима да увелича въглехидратите и да наблегна на силовите тренировки, за да кача ММ?

Не, недей да правиш много кардио. Докато си на ВМ прави тежки и кратки тренировки с тежести. Те пазят мускулите.

Точно глюкозата ще ти е трудно да следиш (не, че е невъзможно), но разбрах какво имаш в предвид. Най-добре взимай под внимание цялото количество на въглехидратите, заедно с фибрите, защото фибрите биват смилаеми и несмилаеми.

И да, номера е да не минаваш 100гр. въглехидрати на ден, а още по-правилно е да не минаваш границата от 1гр. въглехидрати на телесен килограм.

Принципно режима се води такъв пазещ мускулите, поради това, че използва главно мазнини за енергия. Най-опасни са първите 2 седмици, тъй като тогава организма още не се е напълно приспособил и използва повечко протеин за енергия. Това пък не е такъв проблем, стига да си набавяш достатъчно количество чрез храната. Другия опасен момент са тренировките, но и тогава това не е такъв проблем...просто като теория се води рисков момент.

Също така, ако не правиш зареждащи дни ще ти е трудно да работиш с големи тежести поради отсъствието на достатъчно гликоген. Това е и смисъла на зареждащите дни или на другия вариант - въглехидрати преди и след тренировка. Номера обаче на зареждащите дни на всеки седми ден е за по-напреднали, тъй като там целта е да съумяваш да изцеждаш целия си гликоген всяка седмица, а това става с качествени тренировки. Та...ако няма да правиш зареждащи дни сама ще видиш, че няма да можеш да работиш с големи тежести, а с всяка следваща седмица ще имаш все по-малко сила. Т.е. първата седмица можеш да правиш лежанка с 10кг., втората седмица обаче ще можеш само с 8, след това с 7 и така докато не стигнеш някакъв оптимум. Става дума за силови изпълнения с повторения около 5-6.

Проблема ти с лененото масло въобще не е проблем. :D Нали се сещаш, че количеството мазнини, което поглъщаш с него е от порядъка на 2 до 3гр. Не е 20-30. :) Пък и при теб сутрин ще са ти необходими мазнини за закуска, тъй като това ще е основното гориво на организма ти. :)

Рецептата и закуската - лош избор. Меда като цяло е лош избор. Бягай от него при НВД-ВМ. 1 с.л. са ти 30гр. въглехидрати, половината от които фруктоза, която зарежда чернодробния гликоген, а не мускулния, а кетозата се крепи на нивото на чернодробния гликоген. Т.е. повиши ли се прекалено черноробния гликоген кетозата приключва.

Въобще внимавай с въглехидратите. Не вярвам да тежиш повече от 60кг. т.е. 60гр. въглехидрати като нищо ще си ги набавяш и лесно можеш да подминеш. :)

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.06.11 17:36.

03.06.11
17:52

Ей, мерси за бързия отговор :) Не само бърз, ами и много експертен и полезен (bow) .

Аз съм дребна порода - 155 висока и около 50 кг тежка (слизам до 48 в добрите си дни), така че 1гр въглехидрат на 1 кг телесно тегло много лесно стигам :) Сега си сметнах грамовете въгл., които съм приемала през последните дни - варират между 45 и 80, средно към 60. Това засега ме устройва, но ще гледам да ги смъквам и да не надвишават 50-60 дневно. Меда сигурно ще го заместя с някакъв подсладител, въпреки, че хич не съм им фен :) Прясното и киселото мляко са ми проблем, защото съм свикнала много да ги консумирам, а сега се налага да ги огранича заради многото въглехидрати, но работя по въпроса. Гледам ако ги приемам, да е предимно сутрин.

03.06.11
17:55

казано от ProXxX на 03.06.11, 17:29:

Та...ако няма да правиш зареждащи дни сама ще видиш, че няма да можеш да работиш с големи тежести, а с всяка следваща седмица ще имаш все по-малко сила. Т.е. първата седмица можеш да правиш лежанка с 10кг., втората седмица обаче ще можеш само с 8, след това с 7 и така докато не стигнеш някакъв оптимум. Става дума за силови изпълнения с повторения около 5-6.

Мхм, това от личен опит знам, че не е така. Вероника е още едно опровержение ;)

Ами аз в случая перефразирах Lyle McDonald, който казва:

As exercise intensity increases, glycogen plays a much greater role in performance. And the limited studies available suggest that performance as moderate-intensity is decreased with a ketogenic diet. At higher intensities, fatigue is generally caused by factors other that glycogen availability.
The primary point of this section is this: individuals on a long-term ketogenic diet are limited in the types of activity that they may comfortably perform. It appears that either low-intensity activity or high-intensity activity is tolerated and only moderate-intensity activity is compromised and should be avoided.
Additionally, even with the adaptations to a high fat diet, it appears that submaximal exercise is still ultimately limited by muslce glycogen sotres.

Което значи, че повторения между 1-3 и 10-12 се толерират добре, а средната интензивност 5-6-7 не се толерира добре. Отделно има значение дали има зареждащи дни или пък се консумират въглехдирати преди тренировката. :) Пък и хора всякакви...един може, друг не, трети... и т.н. :)

Аз личен опит с кетозата ще споделя скоро...засега по този въпрос цитирам друг голям мозък, а не моя :D

ПС: Това, което е от по-голямо значение е продължителността на тренировката, а при НВД тя по правило не е добре да голяма. Дали ще има спад в силата с 1-2 повторения - не знам. Аз през Януари като имах лек цикъл на чистене с въглехидратна ротация имах спад в силата, за което се оплаквах и в дневника си. Дали аз съм грешил нещо също не съм убеден. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.06.11 18:26.

03.06.11
18:35

Ами НВД е различно от ВМ и заради това има различия. В момента също се чувствам като парцал от липса на въглехидрати и със сигурност ще имам спад в силата. Но това е защото съм увеличила белтъчините за сметка на въглехидратите, НО мазнините ми седят същите. Използването на мазнини за енергия обаче е съвсем друга бира и ако ядеш маслото с лъжицата там вече в един момент няма да имаш проблем със силата. Обаче за 1-2 дни това няма как да стане. Нисовъглехидратните дни при ротацията не са високо мазнинни.

Ами може би наистина тук нещата опират до това кой как интерпретира НВД и НВД-ВМ. За мен между тях няма разлика. Не би трябвало да има. Аз примерно това НВД, което хората смятат като обикновено, където мазнините не са високи, а въглехидратите са над 100гр. смятам за РБД. Т.е. за мен НВД с повече от 100гр. въглехидрати = РБД. Защото като се замислиш и при РБД въглехидратите са в ниската зона (по-малко или равни на 35-40% от дневните калории).

Ако направим една бърза примерна сметка за жена тежаща 50кг. с КБ 1800 калории, която приема 2,3гр. протеин на телесен килограм, то всичко под 180гр. е НВД (ниски въглехидрати).

Тук за мен идва проблема, че всичко над 100гр. въглехдирати прецаква същината на НВД, а именно кетозата. Не е задължително да се стига до супер дълбока кетоза и 0 въглехидрати, но и една умерена кетоза със 70гр. (1,1гр. на телесен килограм) въглехидрати в менюто е достатъчна за добър ефект.

Примера, който даде за себе си, че мазнините седят еднакви, а си вдигнала протеина мисля, че директно те праща във ВБД. За пример пак давам 50кг. жена, която приема 2,3гр. на телесен килограм, т.е. 115гр. протеин. Дори и минимално вдигане до 150гр. протеин на ден прави така, че тя да приема 3гр. протеин на телесен килограм, което за жена си е много висок прием и се води за ВБД според статията в BB-Team.

Та, така ги виждам аз нещата...няма ли кетоза => РБД.

Има ли кетоза смятам, че има само един възможен вариант и това са високите мазнините. Иначе се обезсмисля идеята на кетозата, която е да използва мазнините за главен източник на енергия.

Ако имаме кетоза без да вдигаме мазнините, а сме увеличили протеина => ВБД.

Не знам...може и аз да греша, но така стоят нещата от моята гледна точка.

Извинявам се на авторката за лиричното отклонение. Предлагам опцията да си изтрия коментара в случай, че тя сметне за необходимо. ;)

Поздрави!

04.06.11
00:45

Авторката е жадна за знания, така че нищо няма да трие :)

Сега отивам да спя, за да мога утре да имам сили да задавам нови въпроси :)

Само прилагам едно примерно меню за зареждащ ден, за да кажете дали съм сложила подходящи храни и количества. Постарах се общия прием да ми клони към КБ, а процентното отношение М:Б:В да е 20:25:55. Дали съм на прав път, вие кажете (само ако ви се занимава разбира се :) )

04.06.11
06:53

Аз вече написах: БЕЗ зареждащ ден.

Мила

04.06.11
07:45

Когато се спазва ВМ-НВД няма зареждане с въглехидрати. Абсурдно е да се твърди, че без въглехидрати няма сила. Просто не всеки успява да се ппригоди към този режим, не всеки се чувства добре без въглехидрати. Препоръчвам статия ‘Get shredded’’  by Dr John Berardi , източник T-NATION. ;)

Мнението беше редактирано от Мила на 04.06.11 07:51.

04.06.11
09:16

добре, веднага си преправих менюто и махнах зареждащия ден :)

10.06.11
15:14

здравейте отново :)

да дам отчет - чувствам се все по-добре по отношение на режима. Храната ми пасва добре, а и откривам все по-разнообразни шейкове с извара/мляко/масло (а като сложа и малко степче...), които много ме радват. Мерки не съм вземала, даже и на кантар не съм се качвала, имам някакви психологични бариери, свързани с измерването напоследък :) Обаче отбелязвам прогрес, поне в огледалото.

Има само едно странно нещо - при тренировка потта ми страшно мирише на амоняк. Чудя се дали е от диетата, или нещо друго ми има :D Дайте мнение моля, ако имате опит с този режим, дали ви се е случвало подобно нещо?

Поздрави и готин уикенд :)

Трябвало е да се измериш. Бързите резултати в огледалото са продукт на изгубената вода поради липсата на въглехидрати и гликоген, които да я задържат в тялото. :)

Миризмата на амоняк пък е напълно нормална. Означава, че си в кетоза, което е целта на диетата. :)

ЛР

11.06.11
23:06

казано от ProXxX на 02.06.11, 09:10:

Определено е, че човешкия мозък използва близо 100гр. глюкоза на ден.

- А как точно е “определено”?
- дали е определено на 50кг мацка?
- или на 110кг “батка”?
- и на какво хранене са били съответните?

явно е пълна мистерия.

Мозъкът освен на глюкоза, може да разчита доста добре и на кетони, особено когато въпросната не е налична. Има го теоретично обяснено, аз съм го правил на практика няколко години.

казано от ProXxX на 03.06.11, 17:29:

Също така, ако не правиш зареждащи дни ще ти е трудно да работиш с големи тежести поради отсъствието на достатъчно гликоген.

А това просто не е вярно. И не е вярно предимно, защото е генерализация.

Аз съм тренирал с по макс 20-30г въглехидрати на ден много дълго време. И сила и силова-издръжливост. И големи тежести съм правил, и дълги спринги. Сега знам, че за дългите спринги не е оптимално, но става. А като тренирам само за сила мога цял месец не се сетя за въглехидратен източник.

И не става въпрос само за мен - наблюдавал съм същото и при Дени (от клиповете с упражненията), която по едно време имаше тяга 3@90, 10@70, 6@80 и т.н. придържайки се на 100% към въпросния тип хранене (поради простата причина, че при друг тип хранене се чувства зле)

Да, ВМ-НВД не е за всеки.
Да, зареждащите дни вършат работа за някои.
Да, зареждащите дни са абсолютно противопоказни за други.
И не, не препоръчвам на никой да генерализира, освен ако не е решил да каже нещо, което е невярно.

Какво значи невярно изявление?

Два примера:

“ВМ НВД е за всички!”
- Е, да обаче има хора, които не се чувстват добре на този режим на хранене дори след т.нар. адаптационна фаза. Т.е. изказването е невярно.

“ВМ-НВД не е препоръчително за никой!”
- Е, да обаче има хора, които се чувства супер тонизирани и енергични на този режим на хранене и кръвните има изследвания са отлични”. Т.е. изказването е невярно.

И един коментар за Лайл Макдоналд от негови колеги:
“Единственият човек, с когото е склонен да се съгласи Лайл, е Лайл”

И една храна за размисъл от д-р Мауро Ди Паскуале:
“Ако се храним от повече от седмици на ВМ НВД и все още имаме кетони в кръвта, значи не сме адаптирали към режима” (преводът е свободен)

поздрави

изчислението на това колко въглехуидрати има мозъка не трябва ли да се прави на тегло мозък, а не на телесно тегло :)

аз си спомням как на ВМ-НВД съм качвал килограми и сила прилично. това което не съм качвал е издръжливост, но не съм я и тренирал.

честно не мога да си представя как на някой целта му може да е да мирише на амоняк. при предишния ми дълъг(примерно 2 години НВД и поне година с под 30гр. въглехидрати) опит с тая диета забелязах че потта ми по-скоро спря да мирише(и стана по-водниста). това обаче не мога да го отдам на храненето еднозначно, защото имаше и други фактори.

12.06.11
21:50

Утре стават 2 седмици от началото на режима, така че мисля да обявя официално края на адаптационния период и да увелича интензитета на тренировките, както и да понамаля храната. Тъй като това е първият път, в който сериозно смятам калории, макронутриенти и т.н. (разбирайте 1-2 часа на ден гимнастика и стъкмистика в ексел ;) ), вече се поуморих да го правя, но отказване няма :) Надявам се скоро да ми се поразвие интинкта за храненето и да ям малко по-интуитивно, а не да затъвам в сметки всеки път като слагам нещо в устата си, но всичко с времето си :)

Четейки други теми, свързани с ВМ НВД, виждам, че масово се препоръчва да не се ограничават зеленчуците. Само че аз, ако не се ограничавам, изяждам около 4 домата на ден примерно, което, ако го включа в сметките, тотално ги прецаква и грамовете въглехидрати яко скачат. В този смисъл, ако хапвам домати/краставици/маруля без да се ограничавам, но и без да прекалявам, има ли опасност да излезна от кетозата?

И последно - благодаря, че ме успокоихте относно миризмата на потта, не допусках, че една подобна диета може да има такъв ефект и сериозно се бях притеснила, че ми има нещо друго :) А към ts.vassilev - целта ми не е била да мириша на амоняк в никакъв случай :D обаче след като разбрах за какво става въпрос, мисля, че това би могло да се ползва като ориентир за правилността на менюто, поне от по-начинаещите като мен.

Поздрави и успешна нова седмица от мен :)

12.06.11
21:59

Зарежи ексела и се регистрирай във fitday.com. То ти смята всичко, ти само въвеждаш.
С определени зеленчуци недей да прекаляваш, защото излизаш от позволените грамове въглехидрат за деня. Домати и краставици съдържат доста малко въглехидрати и от тях общо можеш да си позволиш например към килограм общо за деня. Ако ядеш и млечни, от там ще ти дойдат още въглехидрати и с това трябва да приключиш.

12.06.11
22:11

Anelia, мерси за бързия отзив :) Да, общо взето това правя - зеленчуци от сорта на доматите и краставиците, но в никакъв случай кило, максимум до 700 гр, плюс млечни, които се старая да не са прекомерно много, плюс ядки от време на време и отиват към 60 гр В на ден като нищо! Преди известно време поразгледах fitday, но не ми се стори работно. Щом  ми го препоръчваш обаче, ще си ревизирам мнението :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1