Мултивитамини и ползата от тях

ВИ

31.05.11
01:51

Като всички или почти всички, аз също пия мултивитамини. То не бяха on, now и какво ли още не. Пил съм сигурно 15-20 най-популярни в аптеките, както и магазините за добавки. И естествено, не преди това, а един прекрасен ден, след като съм изпил една кофа витамини и съм дал още една кофа пари :) , решавам да се зачета какво точно пия и т.н. И попадам на твърде интересна статия, която има и препратки към други интересни теми за размисъл.
Multivitamin Review
Обърнете внимание, че сайтовете и цитираните източници не са точно комерсиални.
И тук следват интересните въпроси и твърдения. Няма да превеждам, вярвам, разбирате английски, но има няколко интересни изречения за размисъл:
Въпрос - изобщо помогат ли мултивитамините на здрав и прав човек, каквито се предполага сме ние, щом вдигаме по 100кг.
Отговор - In 2003, the U.S. Preventive Services Task Force said there is not enough evidence to support the claim that a daily multivitamin leads to better health. През 2003г., Щатските органи за превенция заявиха, че няма достатъчно доказателства, за да се твърди, че ежедневната употреба на мултивитамини води до по-добро здраве.

... и си спомних как лекаря ми изписваше мултивитамини и отделни витамини, като дете, само когато бях болен и на антибиотици...

Моята реакция - и к’во, дори и да не помага, да не би да вреди?! Естествено, ако се спазват допустими дози и вид на отделния витамин, примерно витамин А, но има витамин А и витамин А....може и да съм профукал някой лев за глупости, голяма работа. Но веднага се питам - а наистина ли не вреди?!

Чета натам и какво следва:
Some experts also caution that we don’t know for sure whether or not multivitamins have negative health effects. In fact, more and more studies are raising concerns that multivitamins may do more harm than good. In the May 2007 issue of the Journal of the National Cancer Institute, researchers found that men who took a multivitamin more than seven times per week had a higher rate of dying from prostate cancer.
Някои експерти също казват, че не знаем със сигурност дали или не мултивитамините имат негативен здравен ефект.
Де факто, повече и повече проучвания изказват опасения, че мултивитамините може да вредят повече, отколкото да помагат. През Май 2007г., в издание на списанието на Националния Институт за Рака, изследователи разкриват, че при хора, които взимат мултивитамини повече от седем пъти седмично (?!), има по-висок процент от смърт вследствие рак на простата. Продължава...

Are multivitamins safe?
Безопасни ли са мултивитамините?

Четете натам, но задължително и препратките на последните 2 страници.

Определено ми стана интересно какво и защо досега съм пил :)

Вашето мнение?

П.С. Не съм се старал много на превода, вярвам, разбира ми се.

Темата беше редактирана от Васил Иванов на 31.05.11 02:01.

АН

31.05.11
02:16

Между всеки цикъл с мултивитамини (~20 дни) се почива 10 дни.

Звучи ми като: Не яжте плодове и зеленчуци! Не яжте храна, която е богата на витамини минерали - ще си докарате рак.

Ако пък толкова ви е интересна темата за витамините, гледайте филма Food Matters. Има от къде да се изтегли ;)

В него един от интервюираните доктори казва, как практиката му в борбата срещу рака включва интравенозното инжектиране на витамин Ц, като са стигали до 200 гр.(200 000 мг.) за 24 часа! Единствените странични ефекти са жажда и лека замаяност! А се твърди, че при 100 мг. има вероятност от рак на простата! :D

Въобще филма е уникален! Жестоко го препоръчвам!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.05.11 08:43.

31.05.11
09:55

Витамините са много важни. Просто знам как се чувствам аз когато вземам - в какво състояние е имунната ми система, енергийни нива, желание за работа и т.н. Като цяло чета повече .gov (правителствени сайтове на щатски институции) и има доста неща изписани и никъде не пише да са вредни. Има две много важни неща относно количествата - RDA (препоръчителна дневна доза) и SUL (безопасна горна граница - доза, която ако се взема всеки ден цял живот и няма да навреди).

ВИ

31.05.11
13:11

На всички коментирали ще отбележа, че става дума за мултивитамини, добавки за ежедневна употреба, а не витамини от изядени количества плодове и зеленчуци. Както и има разлика между специализирани течни отделни витамини за специални случаи, болни от рак, инжекции и мултивитамини на хапове за ежедневна употреба, за което е и темата. Става дума за това, което правим ние - пием ежедневно мултивитамини, много от тях силни спортни, примерно с витамин А доза 10 000, без да сме болни от рак, без да ни инжектират витамини, без да сме на антибиотици и т.н.
Иначе “зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте”, това е ясно :)

Мнението беше редактирано от Васил Иванов на 31.05.11 13:18.

ВИ

31.05.11
13:26

казано от entwickler на 31.05.11, 09:55:

Витамините са много важни. Просто знам как се чувствам аз когато вземам - в какво състояние е имунната ми система, енергийни нива, желание за работа и т.н. Като цяло чета повече .gov (правителствени сайтове на щатски институции) и има доста неща изписани и никъде не пише да са вредни. Има две много важни неща относно количествата - RDA (препоръчителна дневна доза) и SUL (безопасна горна граница - доза, която ако се взема всеки ден цял живот и няма да навреди).

Да, така е. Но всъщност това не означава, че няма възможен проблем. Ти говориш в краткосрочен аспект. След колко продължително приемане на мултивитамини на хапове се чувстваш така? Месец, два, три, година, две... дотук добре. А дългосрочни последствия? Това ще даде ли отражение след месеци, години? Примерно би ли имало връзка с евентуално бъдеще заболяване, след 12 години? Има ли? Няма ли? Аз не знам. Но там горе някои източници казват, че може и да има, има такава вероятност и т.н. Ясно е, че краткосрочен положителен ефект не изключва дългосрочен отрицателен ефект. А относно RDA и SUL, която няма да навреди цял живот - добре заучена фраза, от повтарянето и от хиляди производители, списания, форуми и т.н. Знам я и аз, дори я знам не само за отделните витамини + минерали, но и за отделните видове витамини, като А. И гледам да я спазвам, дори си смятам и витамините от протеините и другите добавки.
Само че отново, намират се разни достатъчно авторитетни научни източници,  които се съмняват в казаното от теб, че нямало да навреди цял живот и т.н.

31.05.11
13:33

Васко, важно е ти в какво вярваш и как усещаш нещата. Обективна и единствена истина няма! Има само лични убеждения. Скептици винаги има.

ВИ

31.05.11
13:33

казано от anonymous на 31.05.11, 02:16:

Между всеки цикъл с мултивитамини (~20 дни) се почива 10 дни.

Всъщност доста изследвания казват, че ако се прави пауза, лекарите му викат светъл период, то трябва да е 1 ден в седмицата, поради естеството на разните му витамини и минерали, натрупване и т.н.  Имало голяма разлика между мултивитамините, като усвояване и натрупване, водещо до хипер-витаминоза, xиповитаминоза или авитаминоза и други добавки, като креатини, глюкозамин и други - ин. С уточнението, че се има предвид здрав човек. При болен е ясно, че е случай за случай, според лечението.

Е, няма как да се избавим от всичко на тоя свят. А не мога да си помисля, че трябва да се паза от витамини. Ок, става дума за тях като добавка. И аз съм против конските дози, които някои продукти предлагат, но дози до 2хRDA смятам, че не би имало някакъв негативен ефект.

Особено при предозирането. Ако пиеш витамини в определени дози в продължение на 1-2 години и няма странични ефекти, то няма как това да има негативен ефект след 20 години. При предозиране (с каквото и да било) или се случва нещо веднага, или не се случва нищо.

А изследвания всякакви - наскоро се появи изследване, което беше коментирано и във форума, че omega-3 причинявало рак, което е направо учудващо при наличието на толкова народи, които се хранят изцяло и се тъпчат с omega-3, а са с най-ниска заболеваемост в целия свят. Същото важи и за витамините...японците (или китайци бяха) са дадени за пример във филма, който препоръчах, че пият витамини като откачени и са с най-ниска заболеваемост на...рак на гърдата ли беше ще излъжа, а американците, които не пият никакви витамини са с най-висока заболеваемост. Има си и статистика - аз на нея вярвам повече. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.05.11 13:38.

ВИ

31.05.11
13:43

казано от entwickler на 31.05.11, 13:33:

Васко, важно е ти в какво вярваш и как усещаш нещата. Обективна и единствена истина няма! Има само лични убеждения. Скептици винаги има.

Абсолютно прав си. Интересно ми беше и Вашето мнение, все пак въпросните източници не са случайни. Особено американските правителствени, които са много, много внимателни, когато може да бутнат роден бизнес за милиарди.
Аз лично вярвам, че е по-добре да ги пия, отколкото не. Причината за това е прозаична. По-скоро не съм сигурен, че ако се опитам да си набавя витамините от плодове и зеленчуци, ще се получи. Струва ми се, има голяма разлика между таблицата за съдържание на домат и онзи пластмасов домат от оранжерията... Докато тези на хапове поне са по-сигурни. Пак ги хващат от време на време в издънка, примерно пълни са с мазнини или генно модифицирани, но контрола е несравним с този на пазара. Затова продължавам с пълна шепа мултивитамини:)

Като се има предвид, че в наши дни почти всеки страда от остър недостиг на нещо, дори целогодишния прием на мултивитамини и минерали (не всички разбира се) е задължителен. Професионални спортисти с двуразови тренировки пият до 40000-50000 IU Витамин А и то почти без почивки. Не съм чул някой да е застрадал от хипервитаминоза. И все пак ако се реши да се пият витамини и минерали отделно е добре да се направи едно изследване предварително, за да не се окаже накрая , че приемаме нещо, което го имаме в излишък.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 31.05.11 22:20.

01.06.11
10:40

казано от Васил Иванов на 31.05.11, 13:43:

Особено американските правителствени, които са много, много внимателни, когато може да бутнат роден бизнес за милиарди.

А дали подобни статии не се опитват да изградят нов бизнес - например на “новите” органични витамини, които не вредят на здравето, не причиняват рак и директно ти махат 10 години от ЕГН-то само с първата доза...

Колкото до витамините, според мен няма спор, че те са нужни на организма. Колкото до дозите, мисля си, че за повечето хора при едно нормално хранене едни обикновени комплексни витамини, в дози, както някой спомена, в рамките на RDA или малко отгоре биха имали по-скоро положителен ефект. Казвам “по-скоро” положителен, защото вече в нищо неможем да сме сигурни, но ако се хващаме за всяка статия, какво излиза? - не трябва да ядем Омега-3, не трябва да приемаме витамини, в зеленчуците има ГМО, в месото има хормони, в полуфабрикатите (никой незнае какво има) и т.н. и т.н.

В крайна сметка всички рано или късно ще ритнем камбаната... Спазвайте си основните принципи в храненето и не се вманиачавайте - това е моето мнение.

Както се казва - “Дозата прави отровата”.

01.06.11
11:09

Някой да знае магазин в Пловдив където мога да намеря продукти на NOW - витамините в частност? Всичко за интернет поръчки в София ли се намира?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1