04.06.11
23:04
Привет на всички. Ходя редовно на фитнес (3 пъти в седмицата) от 1 година. В момента съм на 16 години и от един месец насам реших да започна да тренирам и ММА (Смесени бойни изкуства) . Тежа 68 килограма и съм висок 1.83 . Реших да пиша във форума поради простата причина, че имам за цел да покача килограми, а нямам намерение да спирам нито фитнеса, нито ММА-а, тъй като ми се занимава и с двете, а съм наясно, че на организмът му е нужно както тренировки и хранене, така и почивка . Въпросът ми е: Възможно ли е това и как мога да комбинирам 3 пъти седмично тренировки по гореизброеното с фитнеса? Трябва ли да намаля тренировките в залата за сметка на бойното изкуство или няма да има проблем ако ходя и на двете? Благодаря ви предварително. :)
Според мен двата спорта се изключват взаимно,ако целиш мускулна хипертрофия.Тренировките по ММА са изтощителни и там се залага на издържливост и бързина.С тренировки по ММА няма как да качиш и задържиш ММ.
Няма от какво да се притесняваш... ходи си и си тренирай и двете :)
Разбира се че всеки “побойник” трябва да е силен и “страшен”... просто както ти каза, яж си каквото трябва и мисля че няма да има никакъв проблем! Ако ядеш каквото трябва и по много ще стане работата, но и аминокиселини ако си вземеш, ще е още по-добре, за да те възстановяват по-добре :)
Мнението беше редактирано от Юли на 04.06.11 23:24.
04.06.11
23:24
Теглото ти е поднормено. Хубаво, сигурно си бърз, експлозивен, но без достатъчно сила за нанасяне на удар - няма да има победа. Поработи повече във фитнеса, като нямам предивид да ходиш по 10 пъти на седмица, а просто да поработиш над програмата ти, както и хранителния режим.
Първо, че човек като се зачете и започва да се чуди всъщност защо изобщо да се напряга, след като почивката е толкова важна. Супер преувеличено е това с почивката - да, трябва, но със сигурност не в такива мащаби.
Ако не се получават нещата с качването на кила със сигурност няма да е толкова от почивката, а от годините - на 16 трудно стават тия работи с натежаването. След 2-3 години ще става все по-лесно, не мисля че сега ти е работа за това да се притесняваш. Хубавото пък на тия години, на които си сега, е друго - не 3+3, а и 5+5 тренировки трудно ще те пречупят, така че се възползвай от това на първо време. Пък качването на кила няма да избяга, бъди сигурен :D
А и много зависи точно каква мускулатура си представяш, наистина за някакви адски обеми ще започнат да си пречат двете неща.
04.06.11
23:29
Виж Юри Бойка ( Скот Адкинс ) какво прави ;)
04.06.11
23:34
Прави филм, по-точно филми :)
05.06.11
08:00
Нещо полезно по темата - Фитнес и бойни спортове. :)
MMA и бодибилдинг са несъвместими!Но ММА и финтес(по точно кондиционна тренировка) става.В статията от по горният пост е много добре написано всичко!
Цитат:
Едновременното провеждане на стандартни фитнес тренировки и бойните спортове като цяло е безсмислена комбинация. Цел на фитнес тренировките е да поддържа тялото в готовност за общо физическо натоварване и приемлив външен вид. Всеки боен спорт, а и всяко бойно изкуство обаче, има своя специфична система за физическо натоварване, която така или иначе работи за основен атлетизъм на тялото. Ако тренирате бойни изкуства за физическа форма, по-добре идете на фитнес, защото или не сте наясно с концепцията на основното ви занимание, или общата физическа тренировка в групата ви не се стимулира от треньорите. Да ползвате и фитнес сплит и обща физическа подготовка в бойните изкуства е като да си губите времето и с двете занимания. По-добре се насочете към индивидуална силово-кондиционна програма и специализирани физически тренировки за съответното изкуство.
05.06.11
11:31
Това означава ли, че не мога да тренирам боен спорт и да имам хубаво тяло едновременно? Не се целя към културизма, а просто имам за цел да покача малко ММ (76 кг? ) .От прочетеното разбирам, че ако искам да тренирам нещо по-различно от фитнес, трябва да жертвам външен вид, така ли? Ами тогава професионалните “ММА-ейци” как успяват да комбинират и двете? :D
05.06.11
11:35
А знаеш ли, че има огромна разлика между бодибилдинг и да тренираш във фитнес за ММ и за по-добро тяло.. ;) Според мен няма проблем в това, което искаш. Стига да имаш сили тренирай и да си разпредели програмата ;)
Както вече беше споменато ти си с поднормено тегло, което за възрастта ти може да мине и за нормално. С ММА и кондиционно трениране също с времето ще сложиш бая кг, тялото винаги търси оптимално тегло, ако му дадеш възможност с храна и почивка. С годините ще ти е все по-лесно да качиш ММ, особено от 25 нататък... Зависи каква ти е целта. До към 90кг според мен няма да имаш никакви проблеми на тази височина, вече ако искаш да се надуеш като балон няма да стане с ММА. Разбира се, че можеш да докараш хубаво тяло с ММА и фитнес. Виж примерно трениращите борба как изглеждат... а ти с ММА няма начин да не минеш през борба, BJJ и пр....
Разбрал си грешно.Ако искаш да тренираш и двете,трябва да промениш начина на трениране във фитнеса.Да смениш типичната бодибилдинг тренировка със силова-кондиционна.От нея пак ще направиш хубаво тяло.
05.06.11
12:36
В момента тренирам гърди-бицепс ; гръб-трицепс ;крака-рамо отделно в 3 тренировки, като изпълнявам по 5 упражнения за големите мускулни групи и по 4 за по-малките. От прочетеното да разбирам, че трябва да сменя тези тренировки с такъв тип (http://www.youtube.com/watch?v=AHNGZ1vWj7w&feature=player_embedded#at=49) или мога да си продължа със старата комбинирано отделно с тренировките по ММА 3 пъти в седмицата?
05.06.11
12:55
В момента тренирам гърди-бицепс ; гръб-трицепс ;крака-рамо отделно в 3 тренировки, като изпълнявам по 5 упражнения за големите мускулни групи и по 4 за по-малките. От прочетеното да разбирам, че трябва да сменя тези тренировки с такъв тип (http://www.youtube.com/watch?v=AHNGZ1vWj7w&feature=player_embedded#at=49) или мога да си продължа със старата комбинирано отделно с тренировките по ММА 3 пъти в седмицата?
Ами виш сега ..в крайна сметка всичко си зависи от теб, но ако искаш да имаш хубаво тяло и да си добър на ринга, задължително трябва да се захванеш 1во с програмата си във фитнес залата. 4 серии за малък мускул са излишно много, което означава че мускула се претоварва, а от там и възтановяването се забавя, което пък значи, че няма да можеш да си на 100% по време на тренировка.Говоря от чист личен опит, защото аз също се занимавам с БИ и едновременно с това тренирам упорито във фитнеса.
Съвети:Избягвай да посещаваш и 2те тренировки в 1 ден!! Не се претоварвай във фитнеса. Яж и почивай за да можеш да даваш всичко от себе си.
Успех и всичко хубаво!
ПП:Пак казвам : всичко зависи от теб самия ! ;)
05.06.11
12:56
Трябва да тренираш подобно като този на клипа ;) По-експлозивно ;)
Правилно си разбрал с клипчето!Има много разновидности на кондиционна тренировка.Трябва само да си избереш,или да си съставиш сам,като замениш упражненията,но спазваш основните принципи за този вид тренировка.В началото ще се изморяваш бързо,но с времето ще усетиш как тялото ти става по издръжливо,силно и гъвкаво.Успех!
Толкова му наговорихте и колко клипчета му дадохте,че направо все едно ще започва да се готви за UFC :D
Станислав Недков е на 30год. и на 27 август ще дебютира в UFC като първят българин с актив 11мача-11победи.Автора на темата е на 16,знае ли се след 10-15 години какво ще стане :)Важното е да имаш желание да тренираш!
Мнението беше редактирано от Judo на 05.06.11 15:53.
05.06.11
15:47
Захванал съм се с това, защото ми харесва, въобще не съм се насочил към професионална кариера и т.н :D .Все пак благодаря на всички за активното участие по темата. :)
05.06.11
16:22
Христо, тренирай си фитнес, като тези бойци по клипчетата, тренирай и ММА и ще се получи резултата :) Но както казват по нагоре, гледай фитнеса да ти е др ден, ММА др ден ;)
05.06.11
16:26
Да, тренировките ще са ми в различни дни, като ще си оставя един ден от седмицата почивен :)
Слушай сега един съвет от мен - наблягай повече на трицепса, рамото и краката, защото удара с ръка зависи най-вече от тях (а от краката баланса ти). Скачай на въже по 10-15 мин на ден за да си бърз в краката. Прави тренировките за сила, за да удряш по здраво, а пък маса пак ще качиш, но по-бавно (по-добре е да си бомба със закъснител - слаб, но корав на бой). Избягвай тренировките за бицепс, защото правят удара по-бавен, а на теб ти трябва бързина (ако смяташ да тренираш сериозно ММА). Това го знам от опит - тренирах муай тай, а сега тренирам киокушин. Надявам се да съм бил полезен. Поздрави
Мнението беше редактирано от PsYhO на 05.06.11 22:34.
11.06.11
22:36
На 16г спокойно можеш да тренираш 3 пъти седмично ММА и 3 пъти седмично щанги.
Моят съвет е да оставил бодибилдинг сплитовете и да се съсредоточиш върху развитието на сила на този етап.
Т.е.:
- използвай базовите движения - клек, лег и тяга
- допълни ги с раменна преса с щанга, набиране, кофи, гребане и 1-2 упражнения на един крак
- задължително тренирай корема за сила - ще усетиш разликата на тренировките по ММА доста бързо
- тренирай цяло тяло
- тренирай предимно за сила
- за момента НЕ тренирай до отказ
- за момента дръж тренировките с щанги до 50 мин и
- гледай да излизаш свеж от тях - т.е. тренирай за сила, тренирай свежо
- якото натоварване и силовата издръжливост остави за тренировката по ММА
Ако последваш съвета ми, мога да кажа с доста голяма доза сигурност, че сравнително скоро
- ще бъдеш доста по-силен от повечето твои връстници (а и не само) в залата на твоите кила
- ще бъдеш доста по-стабилен в пояса
- с времето ще позаякнеш и на разни места ще вземат да се оформят едни плътни мускули
Зная го защото съм го наблюдавал вече доста пъти. И върху себе си, и върху момчета, които тренирам.
Успех!