Пречистване - вашите разбирания по темата

Прескочи до:

08.06.11
09:48

Отварям тази тема, за да може всеки да впише разбиранията си относно “пречистването” - на каквото ниво иска.

Кога, как и защо се появява нуждата и желанието от такова?
Кой е най-качествения начин да се “пречисти” човек?
Какво определяте като “крайност”?

Слагам толкова много кавички, защото нещата са относителни и субективни.

Искам предварително да уточня, че изобщо не съм от хората, които периодично се “пречистват” с глад, тревички, чайчета и 3 семки на ден. Чела съм тук-там за подобни неща, и често писаниците ми идват истерични и маниакални.

Просто темата ми е интересна!

Мислех да пусна такава тема и аз, само ще си позволя да я развия още малко - кои са източниците / причините на “зацапването”, за да се мисли за пречистване?

08.06.11
10:23

Вчера Oranje каза следното

казано от Oranje на 07.06.11, 11:51:

Всеки път, когато ви се иска да се пречистите, вместо да правите глупости с храната идете на църква и се покайте. Така ще спасите хем тялото си, хем душата си :)

Мисля, че казаното е доста изчерпателно.

08.06.11
10:56

Пречистване?
Едно време, в пубертета - края на 7ми, началото на 8ми клас, напълнях многоооооооооооого, ама мноого значи, че на ръст 1,50, тежах почти 60кг. Та тогава се вкарах в булимични изблици, диети, коя от коя по-ненормална. Нуждата от “пречистване” я усещах, защото всяко нещо, което си сложех в устата, го усещах като, че ли моментално ми се лепва на бузите, буквално усещах една “мръсотия” по бузите си. Не мога да кажа, че някога съм се хранила нездравословно фактически -  винаги вкъщи се е готвела чиста храна и здравословна храна, винаги са ни ограничавали от газирано, сладко, сокове в кутии и прочее, винаги са ни карали да закусваме, в училище в малките класове винаги ходехме на стол, не ни даваха да си купуваме храна през останалото време, а винаги ни правеха от къщи, като цяло здравословен живот. Та не съм имала нужда от “пречистване”. Просто казано  според мен от “пречистване” имат нужда хора, които се хранят и живеят нездравословно. “Пречистването” при мен беше психическа нужда, в смисъл, че аз си въобразявах, че се замърсявам, макар, че нямаше от какво. “Пречиствах” се аз дълго време - от 8ми клас до, може би, 4ти курс изкарвах стриктно поне 3 броя пости - Великденски, Богородични и Коледни, стриктно значи, че не хапвах нищо животинско, плюс нищо сладко, плюс нищо тестено (’щото, като спреш месото, кашкавала, яйцата и прочее, наблягаш на тестото, а ако наблегнеш на тестото - надебеляваш, а не това беше целта). Постепенно, с четене, осъзнах, че тая нужда от пречистване си я въобразявам, защото няма как да имам нужда от пречистване, щом не мога да се “замърся”, защото не прекалявам с боклуците и спортувам изключително активно. Спрях пости, спрях диети и се съсредоточих върху спортуването и здраволсовното хранене. И от доста време нямам нужда от “пречистване”. То за мен е психическа нагласа, за мен е психически проблем. Може да не съм права, хич и не претендирам да съм, но гладуването например нищо не пречиства, защото тамън си се “изчистил”, после трябва да хапнеш нещо, за да живееш - първата нормална хапка, пак те кара да си “мръсен”. След 50 дена само зеленчук, плодове, варива и соя, на Великден аз отново чувствах “мръсното” по бузите. Мръсното ми беше в главата, не по бузите, по задника, по краката, във вътрешностите или където и да било другаде.
Човек, който се храни здравословно, спортува, от време на навреме кръшка от режима, защото не го възприема като “режим” няма как да има нужда от пречистване, защото няма от какво да се замърсява. Ако закусваш, обядваш и вечеряш Мак, движението ти е от леглото до банята, до стола на работа и обратно, е това е друго вече. Но и тогава пак, според мен не се нуждаеш от “пречистване”, а от промяна в начина на живот, която неминуемо ще те “изчисти”.

казано от Svetoslav на 08.06.11, 10:23:

Вчера Oranje каза следното

казано от Oranje на 07.06.11, 11:51:

Всеки път, когато ви се иска да се пречистите, вместо да правите глупости с храната идете на църква и се покайте. Така ще спасите хем тялото си, хем душата си :)

Мисля, че казаното е доста изчерпателно.

Има резон....макар и да смятам, че едно ходене до църквата и едно покаяние няма да заличат всички “мръсотии”, дето сме натворили с телата и душите си. Но пък това е една съъъъвсееееем отделна тема :D

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 08.06.11 10:57.

08.06.11
11:01

Хранителен режим започнах да спазвам някъде от 17 годишен.
Преди това съм се тъпчел с каквото си искам,но не мога да кажа ,че съм бил дебел,но и карах скейтборд тогава по цял ден и е нямало начин да ми се лепне нещо :Д

Иначе имам спомени от малък като съм си бил на село..(еееех ) Още не съм си пристигнал и картофите бяха слагани да се пържат и двулитровата кола ме чакаше : )

казано от karfi4ka на 08.06.11, 10:56:

И от доста време нямам нужда от “пречистване”. То за мен е психическа нагласа, за мен е психически проблем.

Точно така. Затова съветът на Oranje изчерпва темата и за мен.
Любопитен съм като малко дете, обаче, да видя гледната точка и на хората от другата страна на барикадата. :)

08.06.11
11:15

Имам една приятелка веганка американка, и най-интересното беше днес сутринта видях във фейсбук, че се пречиствала със зехтин и грейпфрут- това е популярно средство за пречистване на черния дроб, много се изненадах- от какво точно ще се пречиства?

08.06.11
11:44

пречистването е чисто психологичен феномен, и то най вече при жените. ако 360 дни в годината се храниш с боклуци, то 5 дена пречистване едва ли ще променят нещо. ако се храниш здравословно то едва ли имаш нужда от пречистване. много хора определят храната като “замърсена” - хормони в месото, нитрати в плодовете и зеленчуците, но то цялата ни среда е замърсена. да не говорим, че гладуването подлага организма на излишен стрес, а и колко хора успяват да се пречистят и след това да се захранят правилно. най добрия подход според мен е балансираното хранене за дълъг период от време. 1 сладолед или нещо друго “мръсно” 1-2 пъти седмично едва ли ще навреди на някой.

ако говорим за “пречистване” в диетичен план(най-често свързвано с глад и намаляване на протеина), то ми се струва логична идеята. нормалните хора си периодизират тренировките, атлетите си периодизират възстановяването, защо да не периодизираме и диетата? дали ще е нисковъглехидратна за да си подобрим инсулиновата чувствителност(и да изчистим за плажа), дали ще намалим протеина, или пък мазнините, калориите, честотата на храненията...все има място за експериментиране.

виж психически да се пречистиш също е полезно. дори това да значи да не се напъваш да ядеш като звяр, или пък да означава да не следиш въглехидратите - пак има полза. да ходиш да гледаш филм, да ходиш на почивка - все начини да се заредиш.

пък и енергийно, ако има някой който вярва на китайските измишльотини, би било добре хората от време на време да се “прочистват.”

08.06.11
12:51

Хм, има какво да кажа по темата, но не виждам голям смисъл... КАто гледам масовата настройка към темата е “Абе какви са тези глупости, някакви олигофрени съм чул, че се занимават с такива неща”. А това не е особено мотивиращо човек да пише. Питате не от гледна точка на човек, който иска да научи нещо, което не му е познато, а от гледна точка на всезнаещият, който се подиграва... Не е градивно :-)

Пък и Юли нали е обобщил с какво се изчерпва темата... ;-)

08.06.11
13:09

Не съм човек на крайностите още повече като става въпрос за храна . Не мога да си представя да гладувам с дни и да очаквам да се пречистя. По идея на 2 мои приятелки, с които живеех заедно преди,  решихме всеки понеделник да сме само на плодове и чай. Много глупава идея, и точно след вторият понеделник осъзнах, че това с нищо не ми помага , а напротив. Натоварва организма ми излизшно, а за психиката да не говорим.
Според мен много жени се лъжат, че пречистването ще им помогне в борбата с килограмите и след nяколко цикъла на глад или плодеове и чай, ще изглеждат като момичето от корицата на списание. Да ама не. Това което пише по страницте на женските списания в повечето случаи са пълни измишльотини, но за съжаление много жени вярват в тях.
Преди известно време ме интересуваше определена тема и попаднах на форум от рода на бг мама. Там имаше тема за детоксикация по време на пълнолуние и разни теми с подобен характер. Стана ми интересно и ги изчетох. Какви бяха изводите ми. В повечето случаи жените пишеха как успешно са завършили 1-2 .... 10 и т.н. детоксикациии, но в повечето им постове имаше изречения от рода:” 3 дни бях само на плодове и чай, но имах малко прегрешение( с торта, вафличка, бисквити и т.н. защото някой имаше рожден ден, детето ми не си изяде десерта и куп оправдания. ) “. И веднага след това някой се намираше да ги успокои как нищо фатално не е станало и следващият път всичко ще е ОК.
Добре де, ами то след като 3 дни не може да се пречистиш, както някой лекар, гуру или прочие ти е препоръчал, то какво остава за другите дни, в който никой не ти дава съвети как да се храниш.  Трябва ли да чакаме пълнолунията за да се сетим, че храната ни куца и че имаме нужда от отслабване. И дали небесните тела наистина могат да ни помогнат за по-добра форма и здраве. Ей такива въпроси ми изникваха в съзнанието като четях тези постове.
  Може и да има някаква лечебна сила в гладуването или ограничаването на определени храни и приеманет в по-големи количества на други. чела съм разни статии по въпроса, за хора преоодолели болести с глад или детоксикации, но аз съм малко скептична и не вqрвам. Ако един ден ми се случи подобно нещо  може и да повярвам, но за момента убеждението ми е , че пречистването, глада, детоксикациите и т.н са по скоре вредни отколкото полезни. Особено за психиката на жената.

Мнението беше редактирано от Rali на 09.06.11 11:00.

Innocence, в тази тема виждам хора, които са готови да прочетат и обмислят мнение “за” пречистването. Да, тези “против” сме се отчели провокативно, но не мисля, че е подигравателно.

Много е хубаво, ако човек с опит сподели виждането си - опит, постигнат преди всичко на база убеждения, а не само инструкции на лечители.

Така че давай. :)

казано от Svetoslav на 08.06.11, 10:23:

Вчера Oranje каза следното

казано от Oranje на 07.06.11, 11:51:

Всеки път, когато ви се иска да се пречистите, вместо да правите глупости с храната идете на църква и се покайте. Така ще спасите хем тялото си, хем душата си :)

Мисля, че казаното е доста изчерпателно.

От това по-точно не може да се каже.

08.06.11
16:15

А който не вярва в бог, църквите, душата и т.н как да се пречиства? ;)

Мила

08.06.11
16:28

Детоксификация се прави(поне според мен) само когато се налага и препоръча от лекар. Това не означава непременно глад със зеленчуци и плодове, дори се пият определени билки. Пример за детоксификация може да бъде и лечението по време на хепатит например - повреме на лечението и след него се забраняват определини неща в определени количества, пият се билки, но не си само на плодове и зеленчуци. За това имах предвид, че за да се пречистиш не трябва да гладуваш, пречистването е изхвърляне на вредни метали и т.н.т от органи като черен дроб, бъбреци, а това нещо се прави при определени нужди.
Такива са моите разбирания за пречистването.

Мнението беше редактирано от Мила на 08.06.11 16:29.

08.06.11
16:36

казано от Innocence на 08.06.11, 12:51:

Питате не от гледна точка на човек, който иска да научи нещо, което не му е познато, а от гледна точка на всезнаещият, който се подиграва...

Ммм, не съм искала да звуча така!! Който твърди, че “всичко му е ясно” ще да е най-големия глупак...

Колкото повече споделени гледни точки и опити, толкова по-интересно - така че ако ти се занимава да пишеш, не се колебай! :)

Пък и като гледам мненията, хората са склонни да изслушат с интерес и да осмислят всякакви тълкувания по темата! Вероятно има и ще има изключения де. Аз поне ще се опитам да не използвам някакви твърде цветни епитети занапред - не влагам подигравка или нещо от сорта в тях, просто така си се изразявам - искрено :) Тъкмо ще се упражня в умереност, голямо предизвикателство :) Не искам да провокирам някакви спорове.

(И все пак, 10 дни на сок от трева примерно.. си е маниакално... и в лошия, но И в добрия смисъл на думата!!!, защото съм убедена, че човек може да открие някакви нови, интересни неща за себе си и за света наоколо по този изчанчен начин)

08.06.11
17:05

казано от Петко К на 08.06.11, 16:15:

А който не вярва в бог, църквите, душата и т.н как да се пречиства? ;)

Петко, този може да си яде пържолите без притеснение ;)

08.06.11
17:24

Да споделя и аз малко опит - запазвам си правото после да се допълня, защото рядко успявам да се изкажа качествено от първия път :)

Идеята за пречистване за мен е “нова” - откакто чета форуми (2-3 години) попаднах на мнения на хора, които се “пречистват”, та от там придобих представа какво масово се влага в този термин. Преди това ... не съм усещала нужда от подобно нещо, или ако е имало някакви подобни пориви - наричала съм ги по друг начин.
Когато ми е тъжно - искам да изчистя това “тъжно”. Когато не съм щастлива - искам да изчистя това “нещастие”. Когато се чувствам дебела - искам да изчистя тези “мазнини”. Мда, приравнявам “изчистя” на “пречистя” - това вероятно може да породи полемика.
“Изчиствам” си и особено старателно стаята - в моменти на депресия предимно. Иначе цари хаос и е прекрасно :D (И не е мръсно, просто не е маниакално чисто!)

Ей такива примери ми идват наум... тоест нужда от пречистване усещам, когато нещо не е наред и искам да го променя. С глад не съм пробвала да се променям, струва ми се някакси твърде “физическо”, макар че определено влияе и на ментално ниво, не отричам.
Та когато нещата закуцат - ето как се пречиствам аз:
- Пътувам сама
- Рисувам (и изобщо - творя... - готвя доста :) )
- Пия алкохол! (мда, голямо пречистване, нали :р)
- В момента работя върху алтруистичната черти на характера, които ми куцат (масово явление) - ей тук ще да е разковничето, да знаете ;) Когато човек спре да се концентрира върху себе си и собствените си простотии, а просто помисли за другите... всичко се променя. (Друг е въпроса, че намирам по-голямата част от тия “други” за абсолютни боклуци, които нищо не заслужават ... това усложнява нещата :Д)

Ако поразсъждавам малко за храна, ето как стоят нещата - вероятно ако ядях хамбургери, пържени картофи и майонеза по цял ден - както каза Карфичка по-горе - точно след 3-4 дни бих усетила неистова нужда не просто да се пречистя, ами да си изстържа плаката от артериите с ренде :D Много ще ми е тежко и гадно :) И ще мечтая за 1 ден на ябълки, марули и въздух, и още как :)
Но при условие, че си харесвам храната - която в последните години става все по-ХРАНА и все по-вкусна и пълноценна - нямам желание да прекарвам какъвто и да е период от време на чай, сок и молитви.
Не мисля, че факта, че ям месо и то доста, и яйца - и то доста, ми пречи и “зацапва”. Тялото ми се чувства здраво, гъвкаво, живо и пълно с енергия. Ако въпросните ми “втръснат” - просто за няколко дни не ги ям.

Ъмм май изписах твърде много :) После като имам муза, че пиша пак. И пак да подчерая, споделям си моя опит, на никого нищо не налагам и никого не съдя.
И много, много, много се вдъхновявам от Иван Рилски... дядо ми е разказвал като бях малка. Но не всеки е Иван Рилски :)

Ааа да, забравих да отговоря на последния въпрос - като “крайност” определям пречистване, което не води до никъде, освен до изкривяване на характера, лошо и неадекватно поведение спрямо околните и перманентна неудовлетвореност от себе си....водеща до задълбаване на проблемите, които се провокирали нуждата от въпросното “пречистване”.

08.06.11
17:39

e_s_n - почел си май по темата, похвално :-)

Значи, за масовите явления по форуми тип “bg-mamma” няма да коментирам - това си е пълна профанизация. Най-голямата грешка на солидните лелки по тези места е, че подхождат към детоксикацията като към средство за отслабване, което е доста сбъркана концепция и сбъркани мотиви.

В моята практика, хората, които имат тази култура и практика - пречистване на организма, обикновено са хора, малко или много отдали се на духовна работа, съчетаващи ползите от физическото изчистване с различни енергийни практики, медитация, смирение ако щете и прочее. Тоест - пречистването е и на духовно и физическо ниво.

Откъде идва “зацапването” попита Митко. Ами от храната, от въздуха, от разничните дребни вирусни и гнойни процесчета, които си текат в телата ни, без дори да не ги забелязваме. От паразитите, които също си отглеждаме без да забелязваме в доволно количество, от напитките, от въздуха, от всичко. Колкото и здравословно да се храни всеки от нас, колкото и балансиран начин на живот да води, съчетан с тренировки и прочее и прочее. В организма се натрупват всякакви шлаки, отрови, тежки метали, слуз, всякакви налепи по стените на вътрешните органи и т.н.

Целта на изчистването е да стимулира организма сам да изхвърли тези вредни натрупвания; да се обнови и възстанови естествените регенериращи сили. Това си е цяла наука, има публикации, изследвания и описани практики има от древността, та до сега. Като се започне с йога-практики (напр. шанка-пракшалана), житния режим на Дънов, фокусирано изчистване на различни органи и системи чрез сокове - напр. черен дроб, лимфна система, дебело черво.

Фазите на Луната влияят разбира се върху тези процеси и затова е препоръчително да се съобразяват. Открай време се знае, че Луната оказва влияние върху Земята, най-елементарният пример са приливите и отливите. Та щом Луната влияе върху движението на световния океан, с какво сме ние хората по-различни от всичко живо и енергийно трептящо на тази планета, та да не влияе и върху нас? Та с други думи - периодите на Пълнолуние способстват за извличане отровите от организма, затова действието на очистващите практики е по-силно тогава.

Аз лично съм правила 2-3 пъти пречиствания със цитрусови сокове (фокуса е лимфната система) - в продължение на три дни. Нужна е малко воля и постоянство. Не бих казала, че се гладува, защото фруктозата все пак засища, а се пият около 2л. сок и поне още толкова вода/чай. Ефекта се усеща мигновено. А разликата в килограмите след трите дни се дължи предимно на освобождаване на течности и шлаки.

Подобно пречистване - за черен дроб също съм правила. Два пъти. При него в продължение поне на седмица е необходимо да се яде само растителна храна, по възможност - сурова. Пият се фрешове от ябълка, цвекло, моркови. Не се гладува, просто изключваш храните с животински произход. В края на седмицата се изпива едно по-голямо количество лимонов сок и зехтин, като се загрява областта на черния дроб. В резултат на другият ден изхвърляте доволно голямо количество зелени камъчета, горе-долу с големината на бобено зърно. Жлъчка. Всеки ги има. Абсолютно всеки. Дори ти, който в момента цъкаш невярващо и си казваш “Да бе, аз се храня здравословно, няма как”. Да, ама не :-)

Резултатът е, абсолютно олекотяване.. сетивата сякаш се отварят и обострят. Различавате вкусове и аромати с интензитет, който не сте подозирали, че е възможно.

Дълго стана. А далеч не е всичко. Е, казах, че има много за писане. И ме окуражихте да пиша :-)

08.06.11
17:50

казано от Innocence на 08.06.11, 17:39:

Фазите на Луната влияят разбира се върху тези процеси и затова е препоръчително да се съобразяват. Открай време се знае, че Луната оказва влияние върху Земята, най-елементарният пример са приливите и отливите. Та щом Луната влияе върху движението на световния океан, с какво сме ние хората по-различни от всичко живо и енергийно трептящо на тази планета, та да не влияе и върху нас? Та с други думи - периодите на Пълнолуние способстват за извличане отровите от организма, затова действието на очистващите практики е по-силно тогава.

Аз лично четох до тук, по нататък прецених, че е безсмислено. Да луната определено ни влияе, но по съвсем различни начини, а нещото предизвикващо приливите и отливите е именно лунната гравитация, но в този факт няма нищо драматично и мистично, просто елементарна физика. Да разчиташ на луната за пречистване, е точно като онази реклама на Head&shoulders; за пърхота и бънджито разликата е че за целта ползват земна вместо лунна гравитация. :D

Мнението беше редактирано от Valdis на 08.06.11 17:55.

08.06.11
17:59

както казах - уважавам хора, които знаят всичко и всяко земно и вселенско познание не им е чуждо. респект :-)

08.06.11
18:16

казано от Innocence на 08.06.11, 17:59:

както казах - уважавам хора, които знаят всичко и всяко земно и вселенско познание не им е чуждо. респект :-)

Иронията едва ли ще направи аргументите ти по-смислени.

08.06.11
18:48

казано от Valdis на 08.06.11, 17:50:

казано от Innocence на 08.06.11, 17:39:

Фазите на Луната влияят разбира се върху тези процеси и затова е препоръчително да се съобразяват. Открай време се знае, че Луната оказва влияние върху Земята, най-елементарният пример са приливите и отливите. Та щом Луната влияе върху движението на световния океан, с какво сме ние хората по-различни от всичко живо и енергийно трептящо на тази планета, та да не влияе и върху нас? Та с други думи - периодите на Пълнолуние способстват за извличане отровите от организма, затова действието на очистващите практики е по-силно тогава.

Аз лично четох до тук, по нататък прецених, че е безсмислено. Да луната определено ни влияе, но по съвсем различни начини, а нещото предизвикващо приливите и отливите е именно лунната гравитация, но в този факт няма нищо драматично и мистично, просто елементарна физика. Да разчиташ на луната за пречистване, е точно като онази реклама на Head&shoulders; за пърхота и бънджито разликата е че за целта ползват земна вместо лунна гравитация. :D

Не прочетох никъде за драма и мистика, а това за фазите на луната и очистването е знание на над 3000 години. Надали ти си човека, който би бил в състояние да го опровергае, но ако се чувстваш способен, бих прочела мнението ти с удоволствие. ;)

казано от Margaritka на 08.06.11, 18:48:

Не прочетох никъде за драма и мистика, а това за фазите на луната и очистването е знание на над 3000 години. Надали ти си човека, който би бил в състояние да го опровергае, но ако се чувстваш способен, бих прочела мнението ти с удоволствие. ;)

мда...тук се натъкваме на малък проблем, т.е. разминаване и неразбиране. западната култура(в която живеем) се базира на електричество, механика, химия и прочее науки, коя по-точна, коя не. източната(за нас е алтернативна) се базира на други системи, били те енергийни, били те различни разбирания за функцията и структурата на тялото и вселената.

не мисля че може да се постави ясна граница между двете и все повече те се смесват. примерно запада прави опити да обясни(за себе си) биоенергията като феномен, присъствието на човека като част от вселената и т.н. смятам че след достатъчно време дотолкова ще се глобализираме че всичко ще стане едно. НО ДО ТОГАВА, мисля че е по-добре да не намесваме енергията, луната и чакрите в темата.

също така, често се цитират някакви учения които са на по 2-3-6 хиляди години. колко били доказани с практиката и колко били хубави и т.н. съжалявам обаче не е така. всяка книга която се отпечатва, до момента до който стигне до пазара поради техническото време вече не отразява вижданията на автора си напълно(ако той е склонен да учи). в университетите се учи материя или технология, която до времето на завършването на студентите е вече остаряла. много харесвам източната логика и познание, но отчитам че е осакатено в превода, обезчестено от масовия потребител и остаряло като разбиране.

08.06.11
19:12

казано от Margaritka на 08.06.11, 18:48:

Не прочетох никъде за драма и мистика, а това за фазите на луната и очистването е знание на над 3000 години. Надали ти си човека, който би бил в състояние да го опровергае, но ако се чувстваш способен, бих прочела мнението ти с удоволствие. ;)

Да кажем, че не съм способен, а ти способна ли си да го аргументираш за да се опитам да го опровергая? Както и това, че пирамидите са построени с извънземна помощ.

08.06.11
19:19

казано от Valdis на 08.06.11, 19:12:

казано от Margaritka на 08.06.11, 18:48:

Не прочетох никъде за драма и мистика, а това за фазите на луната и очистването е знание на над 3000 години. Надали ти си човека, който би бил в състояние да го опровергае, но ако се чувстваш способен, бих прочела мнението ти с удоволствие. ;)

Да кажем, че не съм способен, а ти способна ли си да го аргументираш за да се опитам да го опровергая? Както и това, че пирамидите са построени с извънземна помощ.

Мисля, че факта, че въпросната практика е просъществувала хилядолетия говори достатъчно.
Като добавим това, че днешните учени не могат да постигнат единно мнение по въпросите със хранене и здраве, моите аргументи (дори и да имам такива) стават излишни.
Тук си позволявам да включа и пирамидите, за които споменаваш - за тях също няма обединено мнение как са се появили, но това не променя факта, че те съществуват няколко хилядолетия. Давта случая са идентични. :)

08.06.11
19:28

И религията съществува хиляди години, но това не означава, че има господ! Водим безмислен спор, за нещо по-скоро мистично от колкото реално.

08.06.11
19:40

Хората имат странната склонност да отричат и отхвърлят на момента това, което не виждат и не разбират. Това, че не виждаш нещо, не означава, че то не съществува.
Ако си направиш труда да си изчистиш съзнанието от предразсъдъците (още един аспект от човешката личност в крайна нужда от пречистване), и опиташ това, за което говорим за себе си, може би мнението ти ще подлежи на корекция :) :) :)

@Innocence: Нужна ли е консултация с лекар преди един от тези видове пречистване? Например, аз съм с доста ниско кръвно и се чудя дали би се отразило отрицателно по тази причина? Защото, все пак си е малко гладуване, дори и заместителите да засищат (примерно ако няколко дни не ям месо се чувствам почти като болна :))

08.06.11
19:47

Благодаря, но ще предпочета да живея в решетките на своя акъл, пред това да съм свободен, но да търча по акъла на другите :D

08.06.11
19:49

казано от Михаела Савова на 08.06.11, 19:45:

@Innocence: Нужна ли е консултация с лекар преди един от тези видове пречистване? Например, аз съм с доста ниско кръвно и се чудя дали би се отразило отрицателно по тази причина? Защото, все пак си е малко гладуване, дори и заместителите да засищат (примерно ако няколко дни не ям месо се чувствам почти като болна :))

Да! Със психиатър. :D :D :D Не се обиждай, просто шегичка :D

08.06.11
19:54

Не става въпрос да “търчим по акъла на други”, а да пречупим това, което те занят през своето съзнание, така че да е валидно за нас.

От къде се “замърсява” тялото, че да трябва да се “пречиства” - от храната, която ядем, от течностите, които пием и от въздуха, който дишаме. Нормално...бактерии, токсини и др. :)

Моето мнение е, че тялото задължително трябва да се пречиства и то не на определени периоди през месец-два, а всеки ден.

Смятам също така, че пречистването чрез гладуване или...

“пречиствания със цитрусови сокове (фокуса е лимфната система) - в продължение на три дни. Нужна е малко воля и постоянство. Не бих казала, че се гладува, защото фруктозата все пак засища, а се пият около 2л. сок и поне още толкова вода/чай.”

...е пълна глупост.

Как няма да ти се засилят сетивата, като тялото навлиза в режим “оцеляване” и засилването на сетивата е съвсем нормална “животинска” реакция...засилват се сетивата, за да можеш да търсиш и намираш по-добре плячка (храна), с която да заситиш глада.
Как такова количество фруктоза ще ти помогне да се пречистиш, като толкова фруктоза разказва играта на черния дроб.

Та, както казах, пречистване трябва да има всеки ден...че и всеки час и всяка минута, а човешкия организъм разполага с абсолютно всички необходими механизми да го прави. Иначе всички щяхме да сме мъртви досега.
Как се пречиства тялото? Според това, което на мен ми е известно - урина, фекалии, пот. А има хиляди вътрешни процеси, които не са ми известни...знам само за борбата със свободните радикали.

Какво му трябва обаче на организма, за да функционира правилно, което включва и пречистването - храна! Качествена храна! Вярно, че и тя е пълна с боклуци, особено купешката, но тялото си намира начин да я филтрира. Иначе, както вече казах, всички щяхме да сме мъртви. А първи щяха да умрат тези, които се хранят с боклуци. Щом те още са живи (а не правят лунни пречиствания), значи за нас спортистите и здравословно мислещите и хранещи се хора, нещата не би трябвало да бъдат проблемни. Правилното хранене е пътят към пречистването, а не неправилното. :)

08.06.11
20:34

казано от ProXxX на 08.06.11, 20:02:

От къде се “замърсява” тялото, че да трябва да се “пречиства” - от храната, която ядем, от течностите, които пием и от въздуха, който дишаме. Нормално...бактерии, токсини и др. :)

Моето мнение е, че тялото задължително трябва да се пречиства и то не на определени периоди през месец-два, а всеки ден.

Във всеки един слой от нашата личност се натрупват “шлаки”, които трябва периодично да се очистват.Към факторите, които изброяваш бих добавила и емоции.
Както каза, имаме вродена способност да се изчистваме, но има моменти, в които замърсяването е в повече и се налага да се вземат допълнителни мерки. На известен период от време е здравословно да преживеем катарзис (отново споменавам - на различни нива), за да може да се възстанови желанието за живот, и да се освободим от инерцията, която неусетно става движеща сила.
ПП:Пропуснах да спомена, че обратното също е в сила: понякога се оказваме “празни” откъм емоции, физически сили и т.н. и се налага обратния процес - зареждане.

Мнението беше редактирано от Margi на 08.06.11 20:40.

08.06.11
20:39

ММмммммдааааааа!

Да, емоциите определено се включват, но те са друг вид замърсяване според мен. :)

Друго си мисля обаче - ок, замърсяването се натрупва и организма не може да смогне...да предположим, че определен вид гладуване ще помогне в случая. Как обаче ще разберем, че е дошъл такъв момент? Нима всеки път, когато се почувстваме отпаднали трябва да се подложим на няколкодневен глад? Специално за мен това означава всяка седмица да ям само 1 или 3 дни, защото поне един ден в седмицата се чувствам...кофти. Обикновено се дължи на стрес, аз си го знам, и един хубав сън е достатъчен...но как можем да разграничим токсичното насищане в организма и...ежедневните препядствия? :)

08.06.11
20:54

Трябва да включиш “фините настройки” ;) и да идентифицираш сигнала. Обикновено момента се разпознава - ако е дошъл, няма как да го сбъркаш. :D Съня, както казваш, също е средство подпомагащо процеса на прочистване. 

Емоциите не би следвало да се изолират, тъй като те влияят И върху физическото ти състояние.

Много сложно стана! :D Но ще го имам в предвид. Откакто тренирам и се храня правилно не съм усещал “момента” и пречистване не ми е трябвало. Преди това обаче се нуждаех от ежедневно пречистване. :D Мисля си, че докато продължавам така, нужда няма да имам. НО ако все пак...някой ден...може и да опитам да “пречистя”, стига да настъпи “момента”. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.06.11 21:00.

08.06.11
21:05

казано от Михаела Савова на 08.06.11, 19:45:

@Innocence: Нужна ли е консултация с лекар преди един от тези видове пречистване? Например, аз съм с доста ниско кръвно и се чудя дали би се отразило отрицателно по тази причина? Защото, все пак си е малко гладуване, дори и заместителите да засищат (примерно ако няколко дни не ям месо се чувствам почти като болна :))

Факта, че обосноваваш така питането си ми говори, че не си се интересувала особено по въпроса.
ДА. Абсолютно наложително е да се консултираш със СПЕЦИАЛИСТ преди да започнеш каквато и да било детоксикация по простата причина, че прочистването (особено това, включващо червата) не прочиства избирателно само болестотворните организми, а чисти всичко, включително естествената флора. Така че когато се прилага детоксикация, паралелно с нея се вземат мерки за възстановяване на унищожените жизненоважни бактерии.

08.06.11
21:33

Марги е допълнила абсолютно изчерпателно това, което аз написах :-)

Значи, само още нещо да кажа - аз нямам каквото и да било намерение да ви убеждавам, да споря и защитавам аргументите си. Древното знание очевидно е достатъчно солидно и аргументирано в практиката, за да се запази и до днес, да се предава и практикува. Вие поискахте да знаете - тоест има любопитни хора, които търсят информация и искат да разширят кръга на познанията и опитностите си. За щастие, има кой да сподели реален опит. От тук нататък всеки избира своя собствен път на свобода, радост и израстване. Аз нито мога, нито имам желание да ви бутам по моя път :-) Иначе говорим не за нещо абстрактно, а за съвсем реално, приложено, изпробвано.
Не може да става въпрос за западна или източна култура и въображаеми граници - границите съществуват само в нашето ограничено съзнание.

Някой беше писал за Бог и религиите. Тези двете неща какво общо имат? :-) Религията като концепця е най-съвършеният йезуитски инстумент за манипулиране на масите чрез система от страх, наказания и поощрения. За мен няма общо нито с вяра, нито с Бог.

Консултацията е задължителна за човек, който не знае все още какво прави - Марги е обяснила защо.

А между другото, извинете ме за иронията - една от слабостите ми е, все още не съм я преборила ;-) Ще се опитам да я избегна. Valdis, казваш, че влиянието на Луната е “просто” гравитация. Така да бъде. Наистина ми е любопитно защо мислиш, че гравитацията влияе на водни басейни с размерите на морета и океани, но затова пък не влияе по никакъв начин на течностите и съдържимото им в тялото ти? :-)

Та така. Хубавото в цялата работа е, че освен първосигналната реакция на част от хората да се изрепчат, да отрекат и да се изсмеят (може да се пробвате и да ме посъветвате да сменя дилъра, макар, че и това се изтърка вече), има хора, които ще намерят нещо за себе си в изписаните редове, ще им светне една лапмичка, ще се замислят, ще потърсят повече информация... и така.. все по Пътя :-)

08.06.11
21:35

Ако трябва да избирам дали да “виждам” света през женски очи или да умра - бих избрал второто:)
Жените сте страшно облагодетелствани от природата и се пречиствате ежемесечно и пак недоволствате:) Нека тази от вас, която не се чувства като преродена след цикъла си, се оплаче тук:)
За ежедневното прeчистване си трябва по 100мл. домашна 50+ градусова ракийка със салатата и каничка червено вино с вечерята и здрав секс след това:)
Напоследък забелязвам тенденцията да излизат все по-нови и по-модерни методи и средства за диагностика на нуждата от “прeчистване” и все някой прави много пари от това:)
На всеки здрав човек му трябва единствено силна храна (качествена, разнообразна), здрав сън и позитивно мислене, за да бъде винаги 100% пречистен:)

Мнението беше редактирано от AbSs на 08.06.11 21:42.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1