11.06.11
21:34
Малко странна тема, но напоследък имам голям интерес в изучаването, било то теоретично и практически на действието и ефекта на някои билкови съставки. Та въпроса ми е следния. Интересува ме , кои от вас са пробвали различни билки, целта за която са я приемали и ефекта, който са получили. Искам мненията да бъдат коректни и основани на емпиричен опит, защото всеки може да чете. Интересно ми е за реалния техен ефект, а информацията във форума е сравнително оскъдна.
Та моя опит с билките е следния.
Трибулус (Бабини зъби) - всеки знае, какво пише на етикета за трибулуса. Конкретни резултати при мен - повишаване на либидото, малко повече издръжливост и това...
Фенугрийк (Сминдух) - повишаване на либидото и малко контролиране на глада. Много хвалят сминдуха за това, че съдържа 4-хидроксиизолевцин, много хвалена от Гаспари и съдържащи се в голяма част от техните продукти.
Родиола Розеа - ето това за мен е страхотен продукт, една от малкото добавки, които съм усещал. Основна функция - адаптоген, адаптира тялото към стреса, намалява кортизола и стреса, помага за възстановяването на нервната система. Всички тези фактори ги имаше и при мен, както имаше всички посочени действия на билката.
Знам, че темата е малко странна, но се надявам да се включат повече потребители, макар и билките да не са много на мода в раздела за хранителни добавки.
11.06.11
22:39
Не мисля, че темата е странна, по-скоро оригинална и полезна. :)
Билките са си билки-каквото и да се казва за тях, че в много случаи помагат, това е факт. Аз съм приемала по-скоро под формата на чайове, отвари. Лайката знам, че е благоприятна при проблеми със стомаха, зеленият чай-за отслабване, черният е малко силен и знам, че трябва да се внимана с него (както и с кафето по същата причина), тъй като пречи усвояването на желязото от организма, затова да се приема отделно от храната и не в промишлени количества. Чаят от шипки (макар те да не са билка) е много полезен, особено в грипните сезони, поради много високото съдържание на витамин С в шипките. Много обичам чай от маточина, мащерка-но не съм наясно с влиянието на тези билки.
казано от Десо на 11.06.11, 21:34:
Знам, че темата е малко странна, но се надявам да се включат повече потребители, макар и билките да не са много на мода в раздела за хранителни добавки.
Не знам дали са на мода или не, но те сами помагали много. Проблемът на повечето хора е, че не вярват в действието им и че това е празна работа и губене на време и смятат че ако до седмица две няма ефект значи няма смисъл да се пият, а понякога за да се усети действието им са необходими няколко месеца. Повече от година пиех билки поради здравословен проблем, като ефектът им усетих чак след 4 месеца, но не се отказах. Сега ще напиша само за черния оман, който пия в момента.
Чер оман - стимулира растежа на клетките, ускорява заздравителните процеси в тъканите, действа противовъзпалително и други.
Тинктура - корени от чер оман се измиват, нарязват се на дребно и се напълват в бутилка или буркан и се заливат с плодова или по-слаба ракия и се оставят 14 дни да престоят на слънце или на топло до печката.
Чай - 1 с.л. чер оман се залива с 500 мл вода и се оставя да ври 5 минути, след като изстине сместа се прецежда и се пие 3 пъти през деня по 1 чаша преди ядене.
Тинктурата я ползвам, когато имам болки в ставите или ако съм настинала. Чаят със същата цел.
Мнението беше редактирано от T-X на 11.06.11 23:14.
12.06.11
09:54
Десо, темата е добра. ;) Аз ще се включа със следните неща:
Червена детелина (Red clover) - източник на фитоестроген, облекчава симптомите при ПМС, както и раздразненията получени от употребата на термогенни добавки. Също така се смята, че червената детелина е изключителна билка за детоксификация на кръвта
Сминдух (funegreek) - в комбинация с горния продукт. Попринцип съм съгласна с казаното от Десо, но това, което четох в T-Nation, е много по-различно. Те твърдят, че увеличава апетита както и други твърдения свързани с инсулина. Увеличаване на апетита не съм имала.
Wild yam - тъкмо се чудех дали да си го поръчвам и тогава излезе статията за ‘’Болт и Бекеле’’ - един от двамата(не помня кой точно) беше посочил ползите от дивия ямс.
Зелен чай (green tea) - смятам, че голяма част от потребителите са го използвали. Лично на мен ми е една от любимите билки, при прием 3х1(500 мг) през целия ден се чувствам доста жизнена.
Бял трън, глухарче, артишок, куркума - бленд от билки, подпомагащи дейността на черния дроб и процеса на детоксификация. Пия го заради инфекция на черния дроб.
Мнението беше редактирано от Мила на 12.06.11 09:57.
Зелен чай - доста по-жизнен и разхладен през лятото, когато е бил в хладилника.
Бабини зъби - повишаване на либито и малко повече сила.
Смрадлика (върху рани) - раничката зарастна малко по бързо :P
12.06.11
11:36
Змийско мляко - върши много добра работа при лечението на кокоши трън.Използва се сокът от стъблото, който се нанася ежедневно 2пъти върху кокошия трън, докато тръна намалее и корена може да се отскубне. Лично при мен това лечение ми свърши по-добра работа от третирането с течен азот, което е значително по-неприятно и болезнено!
Пресни листа от живовляк помагат при циреи и гнойни рани, като се налагат отгоре цели или нарязани и се завързват с лейкопласт.
Мисля, че няма да е лошо и да се споменава под каква форма са се приемали билките. Дали са били на капсули, пакетчета за чай(бабини зъби, зелен чай и т.н.), или сушени и какъв е бил приема им.
Защото за “Чай Филтър Бабини Зъби” знам следното:
Приготовление: 1 доза: в 300 мл вода се поставят 2 пликчета. Сместа ври 15 минути, прецежда се и се долива до 300 мл, след което престоява 24 часа в хладилник.
Схема: първи ден се пие 3 пъти по 3 супени лъжички след ядене. Втори ден се пие 3 пъти по 4 супени лъжици. Трети ден се пие по 5 супени лъжици. Приготвят се още 2 дози, които се приемат по схемата на третия ден. Почива се 10 дни, след което може да се повтори.
12.06.11
12:20
Пия смес от коприва и бяла бреза срещу задържане на течности и цистит. Също и мечо грозде. Имат много добър ефект, не стигам до лекарства. Първите две билки имат и други полезни свойства свързани с обмяната на веществата и подсилването на организма.
След голяма кръвозагуба се съвзех с кръвен здравец. Вдигна ми много бързо хемоглобина, спря да ми причернява. Преди това пих Саменто, но след 10 дни прием още се уморявах дори от “вдишане-издишане”.
Белият равнец е страхотна билка има много добър пречистващ и оздравяващ ефект в/у женския организъм. Пила съм за леки неразположения- екстра е.
Зеленият чай при мен има лек ободряващ ефект.
Споделям и аз малко личен опит:
Смрадлика - отвара: за заздравяване на венците
Бъз - домашно сладко: за подсилване на организма (сутрин на гладно 1 с.л.)
Маточина - запарка: за спокоен сън
Див ямс - капсули: за регулация на цикъла при жените
Лайка - инхалации: срещу синузит
Зелен чай+мента - запарка: за освежаване
Пробвала съм и бял равнец, но при мен предизвика киселини (може аз да съм объркала съотношенията и да съм правила твърде висококонцентрирана запарка).
Ако се сетя още нещо - ще добавя.
12.06.11
15:16
Зелен чай - с него съм по-живичка, кожата значително се поизпъна, потенето се увеличи, диуретичният ефект също е ок. Пия по два на ден ръчнобран вариант, без захар. 3гр. за две чаши по 200 мл. Богат е на цинк ;)
12.06.11
22:10
Аз в момента използвам Chyavanaprasha.. надявам се да пречиства дихателната система... заради пушачите около мен (swear)