14.06.11
12:52
здравейте, въпросът ми е дали може да се свалят килограми само с каране на велоергометър по час на ден със средна скорост 30км/ч + хранителен режим. На много места виждам да се пише,че има шанс не да се свалят килограми, а да се оформят мусколи, както и да се трупа маса. Как трябва да се кара само за сваляне?
И още нещо: ако се пие Лкарнитин преди каране ще помогне ли за по - бързо сваляне и колко време преди каране се пие?
(dull)
Темата беше редактирана от elena petrova на 14.06.11 15:17.
Да трупаш маса с велоаргометър ..... няма да стане. Иначе да, ако имаш добър режим на хранене и редовно правиш кардио ще свалиш килограми
Може да се свалят мазнини, то това си е кардио, а за едновременното качване на ММ и сваляне на мазнини... няма да стане работата... поне не и лесно!
14.06.11
13:16
първата седмица свалих 2кг и сега съм в застой, имате ли обяснение защо така се получава при положение,че не съм променяла нищо в режима? и още нещо колко време преди тренировката трябва да се пие лкарнитина? и вярно ли е,че за по - добър ефект се пие сутрин веднъж и преди тренировка още веднъж?
Остави го Л-карнитина, може спокойно да сваляш и без него и да си даваш парите на вятъра. Първата седмица предполагам, че си свалила основно вода, след намаляване на храната. Иначе напиши как точно се храниш, колко си висока и колко кг си, иначе така.... няма кой да ти даде добър съвет.
14.06.11
13:50
нямам твърдо определен хранителен режим, ям към 2, 3 или 4 най - късно, най - често салата от зеле с моркови + пиле, или салата от домати , краставици, царевица, варено яйце и сирене или зелена салата с домати, риба тон и варено яйце. Понякога сутрин в 7,30ч ям нестле фитнес с прясно мляко или пък вечер към 21ч, но това е когато съм много гладна или вечер таратор. През деня пия 2 л. вода, но от тях 1.5л изпивам докато въртя колелото. Висока съм 162см и съм 65кг. Не се сещам нещо друго...
14.06.11
13:56
Т.е. не ядеш и се чудиш защо тялото ти не иска да махне мазнините? Е, то е заето с далеч по-важна за него задача - оцеляване. А оцеляването е свързано с пазене на мазнините ;)
14.06.11
13:57
Много малко ядеш и това да не ядеш след 3-4 е голяма смърстоностна(да преувеличим малко за да те стреснем :D) грешка,причините са безброи,недостиг на протеин/въглехидрати/мазнини,което следва тялото да се храни от мускулната ти тъкан,не от мазнините,забавяне на метаболизъм и зависимост дали си го правила преди, огромен стрес на организма. Първо оправи този проблем!
И не забравяй нещо,не се втурвай веднага с главата напред да правиш от нищото по 1 час/ден,защото организма доста бързо свиква и след известно време (примерно около 2-3 седмици,ако е всеки ден) всиква и си до там,добре е всяка седмица да увеличаваш с по-малко,като почваш от 20-25 минути и увеличаваш всяка седмица с 5 до 10 минути.
Мнението беше редактирано от The Next на 14.06.11 13:59.
14.06.11
14:01
е не бих казала,че не ям, защото определено подобен режим не ме тормози, като цяло и преди да почна да въртя колелото пак се хранех по подобен начин, с разликата,че вече не поръчваме когато ни хрумне разни мазнотии като kfc и subway :D и не се отбивам до щанда с шоколадите в магазина :)
но ако действително тялоъо трупа запаси, както предполагаш ти, колко дълъг може да е този процес?
14.06.11
14:42
Ще трупа мазнини до като не започне да ги получава редовно. За всяка цел има режим на хренене, който включва прием на Протеин, Въглехидрат и мазнини най-малко в 5 храненея през деня. Разликата е в съотношението между тях-:).
Велоергометъра е комплексен уред. Може да се тренира и за силова издръжливост - всичко зависи от съпротивлението, което е поставено, продължителноста на въртене, както и от честотата на движение.
Мнението беше редактирано от Delfin Dimitrov на 14.06.11 15:40.
14.06.11
14:49
Г-н Димитров , в много теми виждам да казвате “протаин”. Бихте ли споделили какво е това чудовище ? :D
14.06.11
15:04
Г-н Димитров , в много теми виждам да казвате “протаин”. Бихте ли споделили какво е това чудовище ? :D
и “велоАргометър” също е интересна концепция,
нещо като “Адинайсе” :)
14.06.11
15:08
Е да,ама тая дума по-може да я сбъркаш особенно като бързаш,но протеин как се бърка и то гледам във всички теми.Но anyway,няма значение :)
Храни се докато легнеш!След 4-5 протеини и мазнини без въглехидрати!
14.06.11
15:19
Ха ха. Ще го взема, под внимание. Мерси -:).
14.06.11
15:24
ориентировъчно при всички ли е 1 кг телесна м.=7500ккал?интересно, не го знаех. По принцип за да се отслабва дневния разход на калории трябва да е по - малък от приема, нали така?
бях си направила примерен режим, дали някой може да му “хвърли едно око” и да каже дали е ок така че организма да не се стресира и да не си пази запасите вместо да ги топи:
а ако имате и някакви други предложения ще е супер
Понеделник
Закуска 8.00ч.: Нестле фитнес; Прясно мляко; Кафе
Закуска 11.00ч. : Ябълка;изстискан грейфрут
Обяд – 14.00 ч. : Салата – домати,краставици,яйце,кашкавал,сирене
Вечеря – 18.00 – 20.00 ч.: Таратор
Вторник
Закуска – 8.00 ч.: Нестле фитнес; Прясно мляко; Кафе
Обяд – 14.00 ч. : Грахова крем супа
Вечеря – 18.00 – 20.00 ч : Таратор
Сряда
Обяд – 14.00 ч. : Бяла риба; Задушени зеленчуци /броколи,моркови,граф/
Вечеря – 18.00 – 20.00 ч : Резен кашкавал,пуешка шунка
Четвъртък
Обяд – 14.00 ч. :Салата – зелена,домати,яйце,заревица,риба тон
Вечеря – 18.00 – 20.00 ч : Нестле фитнес; Прясно мляко
Петък
Обяд – 14.00 ч. : пилешка супа
Вечеря – 18.00 – 20.00 ч : тиквички на пара, кисело мляко, копър
Събота
Закуска – 12.00 ч.: препечени филийки;маслко,сирене; пуешка шунка;кашкавал;домат;кафе;изстискан грейфрут
Обяд – 16.00 – 18.00 ч.: Салата /зелена, яйце, домати, краставици, риба тон, лук,заревица,репички/
Вечеря – 20.00 – 22.00 ч.: Нестле фитнес; Прясно мляко
/ 2л. вода; 5мин.скачане на въже, 50 коремни преси/
Неделя – само плодове – 1 кг.ябълки; 2бр, банани;грейфрут;ягоди
14.06.11
15:29
Зле,зле,не чак толкова,но първото,което забелязах е оскъдният протеин..Не ядеш след 20:00,а преди това таратор? Оскъдни мазнини,които доста ти трябват :)
14.06.11
15:31
Може би ще се учудиш, но организмите са “мега егоисти”, а не “читатели”. Какво искам да кажа ли? Организмът на всеки работо според самия себе си, а не според какво пише в дадена книга за диети.
Т.е. твоят режим е добър, ако досега си се хранила на около 80% подобно и разликата е само в някакви си 300-500ккал на ден по-малко в седмичен план. Дори за този режим да получиш Нобелова награда за биология, да напишеш бестселър и т.н., то, ако си се хранила много различно от него, тялото ти няма да реагира така, както би трябвало.
Затова добрите специалисти в областта те подлагат на разпит какво ядеш и т.н., преди да ти направят базата на хранителния ти режим. Която пък с течение на времето се променя.
И, тъй като тук хората са чели статиите за основите на храненето от сайта и т.н., трудно ще намериш някой, който да ти каже точно този режим как ще работи при теб, без да знае далеч повече инфо, отколкото си дала.
14.06.11
15:39
Зле,зле,не чак толкова,но първото,което забелязах е оскъдният протеин..Не ядеш след 20:00,а преди това таратор? Оскъдни мазнини,които доста ти трябват :)
добре де, ама не разбирам защо са ми мазнини, при положение,че точно те са причина за качване на килограми?и как така хранене след 20.00ч? аз искам да свалям килограми. мнооого сложно ми стана, сори, ако напрягам някой :x
ориентировъчно при всички ли е 1 кг телесна м.=7500ккал?интересно, не го знаех. По принцип за да се отслабва дневния разход на калории трябва да е по - малък от приема, нали така?
Не точно обратното дневният разход на калории трябва да е по-голям от дневният прием за да се намалява теглото.
Но ти с този примерен хранителен режим и да се претрепеш от тренировки едва ли ще загубиш много мазнини .
14.06.11
15:44
Но ти с този примерен хранителен режим и да се претрепеш от тренировки едва ли ще загубиш много мазнини .
защо така?
14.06.11
16:02
В примерни цифри!!!
Мисълта на българския труженик:
200лв на месец - епа нема да работим нормално, че крадем от фирмата и т.н.
400лв на месец - ок, някак си ще вържа бюджета, но ще се лиша от малко удоволствия
800лв на месец - добре е, мога да живея нормално
1200лв на месец - щеми остават излишни пари, ще ги запася под дюшеко
Мисълта на организма:
200ккал на ден - епа нема да работим нормално, че крадем здравето и т.н.
400ккал на ден - ок, някак си ще вържа бюджета, но ще се лиша от малко сланинки
800ккал на ден - добре е, мога да живея нормално, ще поддържам едни и същи килограми
1200ккал на ден - ще ми остават излишни килокалории, ще ги запася в мастните депа
Ти си на “200”, нормално е организмът ти да е в режима, в който неща като здраве, коса, хубава кожа, мускули и т.н. да не му трябват. И при този режим тялото ти има нужда от енергия, която ти не му даваш отвън. Изборът му е да загуби много енергия и време, за да преработи мазнините от тялото за нужната му енергия, или да използва други методи, които са по-бързи и не изискват толкова енергия (която, както казахме, му е в недостатък).
Стоейки дълго време в режим “200”, няма как да искаш добри резултати: рано или късно излизаш от него, а тогава реакцията е запасяване с мазнини. Или йо-йо ефектът, както е известен. Много хора не разбират това и се въртят в омагьосания кръг на зона “200”, вместо да се хранят достатъчно.
Ти си в зона “200” с твоето нехранене и затова ти обясняват, че няма да стопиш лесно мазнините.
Но ти с този примерен хранителен режим и да се претрепеш от тренировки едва ли ще загубиш много мазнини .защо така?
Така описана храната ми звучи като рекламата на Нестле Фитнес: Яжте сутрни и още едно хранене нестле фитнес и след 14 дни ще получите желаният резултат. Е да ама не. Това може би е била най-голямата глупост, която съм правила по отнощение на храната. И не само, че не отслабнах ами и качих май, вече не помня. По време на този експеримент да го нарека, тренирах в зала основно кардио, около час и нагоре, понякога по два. Ето защо казвам, че е малко вероятно да отслабнеш. Но си е мое лично мнение, не задължавам никого с него.
Според мен отвори раздела за Хранене и Фитнес и прочети малко по задълбочено. Има много полезни статии и добре обяснени. С малко повече четене и вяра може би ще разбиеш мита, че с много тренировки и малко храна се постигат резултати. Аз за себе си го направих и от тогава съм малко по шастлив човек, който не гладува, а в същото време се чувства във форма :)
Успех
добре де, ама не разбирам защо са ми мазнини, при положение,че точно те са причина за качване на килограми?и как така хранене след 20.00ч? аз искам да свалям килограми. мнооого сложно ми стана, сори, ако напрягам някой :x
Здравей, Елена!
Противно на тиражираното в женските списания, мазнините не са враг № 1 на жените, а точно обратното (стига същите тези жени да държат на месечния си цикъл и хормонален баланс). Всъщност, тялото предпочита мазнините като основен източник на енергия и дори при прием на въглехидрати, реагира с вдигане на инсулина за да може... да си го складира като мазнини. Освен това мазнините са изключително важни за производството на половите хормони както при мъжете, така и при жените. С хранителен режим изграден основно от мазнини и белтъчини (ВМ НВД) доста успешно се свалят кг, стига да е спазен основния принцип приетите калории да са по-малко от дневния разход. Разбира се, ако цял живот си се хранила с въглехидрати, организмът ще е настроен на тази вълна и ще му е нужно известно време за привикване към новия начин на хранене.
Този ти въпрос го бях пропуснала. Попаднала си на правилното място и ако наистина имаш малко повече желание би постигнала поставените си цели, но не по начина, по който се оприваш сега. Вече ти обясних защо мисля така :)
Не си първото момиче, което пуска такава тема и след като получи мнения по въпроса да се съмнява и мъчи да защити действията си. Права си да не вярваш на всичко, което ти се казва,и да се съмняваш, но не си права да се опитваш да убедиш нас, че твоят вариант е по-добър. Ако беше така нямаше да пишеш във форума.
Тук има доста компетентни хора и ако поразровиш малко повече, почетеш и се поинтересуваш и сама може би ще се убедиш, че има причина да повярваш на написаното от другите.
14.06.11
16:38
ооо съвсем не мисля,че това, което правя е правилно, да не говорим да се опитвам да убеждавам някого в каквото и да било. Дано действително някъде във форума има тема за това какво се приема, как, защо и т.н. защото сега съвсем не знам какво да правя. Общо взето не ми е проблем да ям каквото ми кажат и колкото ми кажат, и ако съм знаела да съм го правила и това с приема на мазнини и това с храненето вечер...уви невежа (rock)
то пък от друга страна направо се замислям за специалист при когото да се отиде, вместо да се четат томове. в края на крайщата за това са специалистите
няма лесно (giggle)
14.06.11
16:56
Слушай мене ,ще стане !
Здрасти :) Видях ти менюто - с такава храна + всекидневно кардио има опасност да се стигне до синдрома “завчера таратор и ябълка, вчера таратор и ябълка... и днес к’во ми стана: 2 шоколада и 3 кроасана... Отивам на велоергометъра за 2-3 часа, че ми е виновно”.
Прави си кардио, но се запаси с хубава храна - тялото ти ще поиска да яде: дай му пилешко месо, риба, яйца, зеленчуци, ядки - в отпимални количества, а не в някакви гигантски де :) Да не си помислиш, че те карам да се тъпчиш :)
Гладът не води до онова отслабване, което си представяш, а те прави по-слаба (във възможно най-негативния смисъл) физически, неиздръжлива, нервна, непълноценна.
Малко общи приказки ти изписах :) Но като цяло, мисля че велоегрометър е добра идея, защо пък не. Или добро начало за изграждане на спортен дух :)
14.06.11
22:30
Здрасти Видях ти менюто - с такава храна + всекидневно кардио има опасност да се стигне до синдрома “завчера таратор и ябълка, вчера таратор и ябълка... и днес к’во ми стана: 2 шоколада и 3 кроасана... Отивам на велоергометъра за 2-3 часа, че ми е виновно”.
Да не купува кроасани и шоколади ! :D
15.06.11
09:26
ясно, мерси, ами сега ще видим какво ще стане по този начин... (bow)
15.06.11
15:39
имам един въпрос. Знам,че вероятно е задаван, но идея си нямам къде да търся...
въпросът ми е ако примерно се нуждая от 2000ккал дневно, приемам 1000ккал и изразходвам 500ккал отслабва ли се или пак е прекалено много и стресира организма, въобще каква трябва да е разликата? и не трябва ли ако съм приела 1000 ккал дневно да изразходвам над 1000 за да може да се отслабва?
15.06.11
15:48
имам един въпрос. Знам,че вероятно е задаван, но идея си нямам къде да търся...
въпросът ми е ако примерно се нуждая от 2000ккал дневно, приемам 1000ккал и изразходвам 500ккал отслабва ли се или пак е прекалено много и стресира организма, въобще каква трябва да е разликата? и не трябва ли ако съм приела 1000 ккал дневно да изразходвам над 1000 за да може да се отслабва?
Нужда: 2000
Прием: 1000
Разход: 500
Общо: -1500
Това е голяма разлика. Една далеч по-нормална е от порядъка на 200-500ккал. Нуждата от калории за тялото не е само колкото изгаря, а му трябват и за всички непрекъснато протичащи процеси в тялото ти. Дори да спиш, тялото има нужда от калории.
По принцип тялото ти седи на едно положение, когато в седмичен план горе-долу си докарваш колкото изразходваш. Ако започнеш да харчиш повече - промениш тренировките си или започнеш да тренираш, то това ти е достатъчно, за да свалиш. Т.е. без да пипаш яденето. При условие, че се храниш нормално, което значи да приемаш каквото е нужно на тялото ти и по различни поводи да нарушаваш режима с по някое парче торта, шоколад или каквото там харесваш.
Това е добрият вариант.
Лошият вариант е да не се храниш така, а да гладуваш. Тогава си постоянно в много голям минус и вече логиката не работи. И това е лошото на всички, тръгнали с глад да слабеят.
16.06.11
09:54
-500 калории от кардио всеки ден ще ти втръснат. Час и половина умерено каране на колело е това (на открито).
Може и за 20 минути да ги направиш, но интензивността ще е доста сериозна.
При минус 1000 калории от храна, може и да изкараш месец, не знам.Максимума според мен е -500 от храна и -500 от екстра физическа активност, която в някои дни вероятно няма да имаш време или желание да правиш.
п.п. знаеш ли какво е да караш 1 час със “средна скорост 30км/ч”?
Не знам какви цифрички показват стационарните велоергометри по дисплейчетата, но изобщо не е майтап на живо.
Ти па откъде реши какво ще и втръсне и какво не ? Права кардио по 1 час бягане от 2 месеца редовно всеки ден и не ми е втръснало !
п.п. знаеш ли какво е да караш 1 час със “средна скорост 30км/ч”?
Не знам какви цифрички показват стационарните велоергометри по дисплейчетата, но изобщо не е майтап на живо.
Така е: на живо е по-трудно да направиш средна скорост 30 км/ч, особено с байк, но на велото нямаш съпротивлението на въздуха, както и баири, както и съпротивлението на гумите по асфалта. Средна 30 км/ч съм правила с байк само по магистралата Шумен-Варна за 3 часа общо, но карайки във въздушната струя на един шосеен велосипедист. На велоергометъра със същото натоварване (следя пулс) правя 34 км/ч средна за 1 час (повече на велоергометър е убийствено). Но то сигурно има разлика и в различните машинки.
Да, всеки ден велоергометър писва, но може да се редува със скачане на въже, с бягане, с истинско колело. Аз препоръчвам кардио на открито (sun)
16.06.11
10:49
абе не мисля,че ще ми писне, нямам проблем да си го правя тоя един час всеки ден, само дето резултат няма, и вкарвам тежката артилерия - плуване :d предполагам, че плуване + сауна ще има още повече ефект
абе не мисля,че ще ми писне, нямам проблем да си го правя тоя един час всеки ден, само дето резултат няма, и вкарвам тежката артилерия - плуване :d предполагам, че плуване + сауна ще има още повече ефект
Достатъчно си объркана, нека аз те дообъркам. Прочети тази статия. Може да намериш някои отговори.
Относно плуването - гори доста калории, добър избор за трениране.
Сауната - Мазнините, най-грубо казано, са складирана енергия - не можеш да ги постоплиш и те да се разтопят като масълце в тигана. Те се изгарят (стопяват), тогава, когато имаме разход на енергия. Временното олекване след сауна се дължи на загубата на течности, които тялото е използвало в опит да се охлади от прекомерното загряване. Съгласен, че сауната има доста плюсове (за съжаление, аз трудно издържам в нея и я отбягвам), но определено “топенето” на мазнини, НЕ Е един от тях.
16.06.11
12:27
не объркана ами мнооого объркана,
тогава може ли някой да ми обясни как има хора, които за месец свалят по 5 - 6- 7-8 9 - 10 кг...и то не да са примерно 120кг и да свалят 10кг , ами по 70 - 60кг и свалят до 10кг. Дори да е по вредния начин как се случва?или всичко е въпрос на ген...
Защото не правиш разлика между свалнято на килограми ;> Вода,мазнина,мускул. Освен това ако някой тежи 150 кила, ще сваля доста по-бързо мазнина в началото от колкото някой 100.. примерно..
не объркана ами мнооого объркана,
тогава може ли някой да ми обясни как има хора, които за месец свалят по 5 - 6- 7-8 9 - 10 кг...и то не да са примерно 120кг и да свалят 10кг , ами по 70 - 60кг и свалят до 10кг. Дори да е по вредния начин как се случва?или всичко е въпрос на ген...
Това не е трудно - пост и молитва са достатъчни.
Но дали свалянето на 15% от теглото за толкова кратък период от време е здравословен?
Всяко сваляне на повече от 2 кг на седмица и повече от 5-6 кг на месец носи само минуси. Изобщо няма плюсове. Аз съм свалял 6 кг за 3 дена (при лично тегло в него момент 77 кг) и нямам добри спомени. Не превръщай свалянето във фикс идея. Има много хубави мнения по-горе. По-добре да си с повече килограми, но с добър и стегнат вид, отколкото слаба и болнава. Прочети пак постовете на Оранье и Вик и на другите. Ще са ти от полза.
16.06.11
15:43
съвсем съм наясно с това, което имате предвид, знам кой е и как се постига здравословния начин на горене на мазнини. Работата е там обаче, че трябва да сваля 7кг за вече месец и половина, а от три седмици нямам резултати, с изключение на първоначално свалените 2 кг. Затова и започнах да се чудя дали въртенето на велоергометъра дава резултат, дали не дава и дали въобще го ползвам както трябва, в случай,че има различни начини на натоварване с него (headbang)
Понякога килограмите, които се изписват на кантара не са всичко. Личен пример. Когато започнах да водя дневник в този форум бях 54 кг. Краката, дупето, корема бяха соата отпуснати с бая мазнинки. Никога не съм си мерила мазнините с урде, затова говоря от позицията на това какво виждах в огледалото и как се чувствах. По малко от тези 54кг не съм падала. Имаше период в който стигна до 59кг. От няколко месеца съм заковала на 55кг, но определено визията ми е различна. Обиколките на краката, ханша, талиата са по малки и мазнинките са сравнително намалели. Дрехите ми стоят добре, дори повечето са ми хлабави.
Ето защо казвам, че не винаги външният вид се определя спрямо цифрите на кантара.Ако направя чисто математическа сметка съм качила един килограм, но изглеждам доста по-слаба.