Гръбначен стълб - проблем в шийни прешлени!

Георги Николаев
Георги Николаев

14.06.11
15:19

Добър ден,

Имам минимални медицински познания, но няма да се правя на многознайко, а смирено ще си попитам.
Имам болки в дясната плешка, както и не-волеви потрепвания в дясната ръка, рамо, дори латисимус, когато се изправя. При легнало положение, по гръб, не се наблюдават. Ще бъда ли прав, ако определя първото изречение от долнака диагноза като причинителят на проблема?

Това беше първият ми въпрос. Вторият е какво е “рецесус”, а третия - във второто изречение от разчитането на снимката, номерирано 2., доколко сериозно е състоянието? Дорзална дискова протрузия разбирам, но как да разбирам “набелязана стеноза на люв латерален рецесус” и въобще доколко сериозно е състоянието ми в тази точка?

Много благодаря! Старая се да не бъда досаден със здравословни проблеми, това е едва вторият или третитя път в който пиша тук, но ще бъда безкрайно благодарен за кратък коментар по въпросите ми.


1. НА НИВО С5-С6 СЕ УСТАНОВЯВА ПАРАМЕДИАЛНА ДЕСНОСТРАННА ДИСКОВА ХЕРНИЯ, КОМПРИМИРАЩА ДУРАЛЕН САК И СЪОТВЕТНО НЕРВНО КОРЕНЧЕ, УМЕРЕНО СТЕСНЕН СЕ ПРЕДСТАВЯ ДЕСЕН ЛАТЕРАЛЕН РЕЦЕСУС.

2. НА НИВО С6-С7 НАЛИЧИЕ НА ДОРЗАЛНА ДИСКОВА ПРОТРУЗИЯ, НАБЕЛЯЗАНА СТЕНОЗА НА ЛЯВ ЛАТЕРАЛЕН РЕЦЕСУС.

3. НА НИВО С7 - TH1 ДИСКОВА ПАТОЛОГИЯ НЕ СЕ НАБЛЮДАВА.

НА ВСИЧКИ СКЕНИРАНИ НИВА - НОРМАЛНИ РАЗМЕРИ НА ВЕРТЕБРАЛЕН КАНАЛ.

14.06.11
17:26
#1

Ще се опитам да ти отговоря, но не като експерт, а като човек с много подобна диагноза. Имам два пролапса на точно същите прешлени и често съм имал проблеми със силна болка и схващане на врата. От няколко дни пък имам твоята болка в плешката, но е непоносимо силна и не мога да спя. Вчера бях на лекар и ми казаха, че болката е заради дисковата болест. Да, ама в момента врата не ми е схванат, имам нормално движение и т.н. Болката е в плешката, но слиза в рамото и ръката, изтръпва ми всичко и пулсира. Тази сутрин по съвет на лекаря бях на процедури с ток и магнит, както и лек масаж + лечебна физкултура. Положението ми се влоши драстично и почнах да се задушавам от болка. Обадих се на Лазар Радков и той ме изпрати при един кинезитерапвет. Занесох му снимки, резонанси и прочие, но неговото мнение беше, че не става въпрос въобще за проблем с хернии, а за чист плексит, който е силно обострен. Установи, че нямам прищипан нерв и проблемът ми е само болката и възпалението. Сложи ми кинезитерапевтична лепенка, която ме облекчи почти мигновено. След като болката намалее, ще започна лечение при него. Тази болка съм я имал и преди, но никога не е била толкова силна. Най-вече я усещах след тренировка за гърди и то предимно при лег с щанга. Не казвам, че и твоя случай е такъв, но със сигурност потърси няколко мнения от специалисти, защото лекарите не винаги са прави, а и не им дреме много. Надявам се да съм ти бил полезен и ти желая бързо възстановяване.

П.П.

Протрузията е по-малката беля от хернията, но също си е сериозен проблем.

Мнението беше редактирано от Anthony на 14.06.11 17:29.

http://metrowestspineclinic.com/custom_content/c_73867_spinal_stenosis.html
http://www.vtoromnenie.com/viewtopic.php?f=3&t=1658

имаме добри и не толкова добри новини.
точка 3 е най-добре.
точка 2 е проблем, но може да остане асимптоматичен - да нямаш оплаквания.
точка 1 е проблем, който явно в момента се проявява/изостря.

имаш дискови изменения(херния и протрузия) и вертебрални/прешленни изменения(стеноза). възможно е от това да те боли дясната ръка, като може след време и лявата да започне.
лечението е само оперативно - в единя случай да се затвори скъсания диск, в другия да се освободи стеснението.

консервативните методи обаче могат да подобрят много положението и никога да не стигнеш до операция. проблема както го описваш в момента се дължи на това че имаш притискане на нерв, който се надува и възпалява, почва да боли, в резултат на това получаваш спазми на мускулите, които се опитват да обездвижат мястото и това още повече притиска нерва. трябва тоя порочен кръг да бъде прекъснат. първата ти работа е да бъде освободен нерва, за да може да се възстанови(да му мине възпалението). това ще стане от една страна като идеш и някой квалифициран намали спазма на мускулите. квалифициран ще рече медицинско лице - рехабилитатор, кинезитерапевт, лекар. също така може да се намали възпалението с кортикостероиди. ще ти ударят 1-2 инжекции и болката бързо ще намалее. варианта с кинезиотейпа също е хубав и неинвазивен.

след като спадне отока на нерва и премине спазъма, ще дойде ред на поддържащата терапия. дисковите болести добре се повлияват от упражнения и физикални фактори, докато стенозата по-малко. има различни противовъзпалителни, токове, обезболяващи и т.н. които да ти помогнат да отшуми напълно болката и да ти се върне функцията, като тях можеш да ги ползваш и като усетиш че почва в бъдеще да се изострят нещата.
едно от главните неща които трябва да преосмислиш е техниката си на упражненията. важно е врата да ти е неутрален(нито наведен напред, нито назад). важно е да не натискаш главата в пейката като правиш лежанка(можеш леко да я отлепиш - 1см - за да ти се стегне врата, но не я вдигай и не я натискай).
друго нещо е да се определи баланса на мускулите в раменния пояс и шийната област. ако има доминиращи мускули, спазми, слаби мускули и т.н. това трябва да се адресира.

14.06.11
22:58
#3

Пробвай наистина каквото ти е казал Anthony. Струва ми се доста лоша работата. Разкажи накратко как се стигна дотук?

Тези рецесуси за които питаш, са вдлъбнатините, които оформят отвора м/у ставния и страничния израстък на прешлена.

Мнението беше редактирано от introducer на 14.06.11 23:02.

Георги Николаев
Георги Николаев

15.06.11
11:17
#4

Ами дефакто никак не се стигна дотук... В смисъл не се оправдавам, но не намирам конкретна причина.

Като се има предвид, че не изпълнявам мъртва тяга, рядко греба без опора и рядко изтласквам над глава, единственото рискво упражнение за което се сещам са повдиганията на раменете за трапец с тежки щанги и дъмбели. Мисля, че би повнлияло на шйните прешлени, прави ли съм? Него съм правил обилно напоследък.

15.06.11
11:40
#5

казано от Георги Николаев на 15.06.11, 11:17:

Ами дефакто никак не се стигна дотук... В смисъл не се оправдавам, но не намирам конкретна причина.

Като се има предвид, че не изпълнявам мъртва тяга, рядко греба без опора и рядко изтласквам над глава, единственото рискво упражнение за което се сещам са повдиганията на раменете за трапец с тежки щанги и дъмбели. Мисля, че би повнлияло на шйните прешлени, прави ли съм? Него съм правил обилно напоследък.

Струва ми се, че повечето проблеми от този характер при активно трениращите са породени от дисбаланси - свръхразвитие на част от някоя голяма мускулна група, за сметката на останалата част от веригата и стабилизиращите мускули. Нито едно от описаните от теб упражнения не е рисково, стига всичко по веригата да е адаптирано към натоварването и да си изпълнява точно функцията. Ако брънка от веригата не понесе натоварването и се “изключи”, тя прехвърля натоварването към друга част от веригата което доста променя моториката и довежда в някои случаи до сериозна контузия. Така на външен вид всичко е перфектно, техниката е идеална, но на практика се получават сериозни травми. Т.е. не е станало изведнъж, а се е натрупвало постепенно и... последната капка не е виновна, че чашата прелива.

Май ще трябва да поработиш функционално с някой свестен кинезитерапевт. Разбира се, след като се справиш с възпаления нерв, както писа Цецо.

Пожелавам ти бързо възстановяване!

15.06.11
12:14
#6

Според мен, както и вчера ти казах, Жоре, от хедбенгването по концерти е всичко... просто нещо го е “отключило” сега.

15.06.11
12:26
#7

Не търси причините само в тренировките, а по скоро в начина ти на живот, професия, ежедневие. Моите проблеми например, са от лоша стойка и 14 часа пред компютъра всеки божи ден. Откакто тренирам активно, проблемите намаляха драстично.

Георги Николаев
Георги Николаев

15.06.11
12:53
#8

Значи, межддругото, наистина може да е от хедбенгенето по концерти. Сериозно.

Миналата година като гледах Слеър за 4-ти път, Том Арайа стоеше спокоен. Как да не стои - фрактура на шийни прешлени!

През 2008, като ги гледах 3-ти път, той беше неспокоен. Аз също. Помня как си мислех “Трябва да престана да блъскам зъбите си в металното ограждение...” докато го правех.

На Дистръкъшън...на същия стадион и не само...особено през 2006 на “Death Trap”. Абе, детски истории, ама... Може и те да са основата. Само дето напоследък не съм ходил и на почти никакви истории.

тия неща се случват с времето и се проявяват сега. възможно е от преди да имаш дискова херния и просто сега да си я провокирал. също така стенозата е сравнително бавен процес и не е станало от един път. едва ли може да се обвини някое упражнение конкретно.

желая ти успех и по-малко болка.

16.06.11
22:15
#10

Тъй като тази тема ми е много прясна и чух един куп съвети, за мой близък човек, ще се опитам и аз да помогна.
Преди всичко този тип проблеми не се появяват заради физическата ти активност,  тя само провокира проблема да се прояви. Но дори едно навеждане на главата може да отключи проблема...

Основните причинители са неправилното хранене, нередовно изхождане, респективно - замърсяване на клетките, загуба на калций, в следствие ошипяване на гръбначния стълб, стрес във вид на всякакви негативни емоции - агресия, гняв, радразнение, вина, ревност.. целия спектър гадни емоции, неправилна стойка, разместен таз и т.н..

Почти винаги това резултира във възпалени коренчета на някой нерв, като се започва с болка в рамото примерно и някой хубав ден едното навеждане на главата може да завърши със съвършено схванат врат и рамо и болки и при най-елементарните движения.

В краткосрочен план е хубаво да се вземе Витамин Б12. Milgama N било много добро. Това ще отпусне нервите и успокои болката. Хубаво е да се съчетае с масажи при човек, който разбира. А в дългосрочен план... преосмисляне на начина на живот.  Ако вече не си се качил на гардероба от раздразнение, мога да ти дам координати на човек, който лекува успешно такива състояния :-)

Поздрави!

да, забравихме напълно за това че можеш да пиеш Милгама(като не съм сигурен че има осезаема разлика между обикновената и “М”), магнезий и ако вероятно си се видял с човек - НСПВ от рода на Мовалис например.

17.06.11
10:45
#12

Да, Цецо е прав. Мовалис е много добро средство. За 3-4 дена ще те отпусне напълно.

Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1