25.06.11
17:16
Очаквана тенденция, при прекрасното ни здвеопазване, прекрасното ни образование в което скоро и учители няма да има камо ли да преподават нещо за здравословния начин на живот, прекрасното качество на храната по магазиниет, прекрасния ни жизнен стандарт според който ядем НЕ каквото трябва, а каквото е евтино, прекрасното завладяване на младежите от фейсбук компютърните игри и т.н. вместо добрата стара игра с топка зад блока. Темата е много сложа, но това, че Българина затлъстява мен лично не ме изумява.
Както някой може да приеме, че човек с наднормено или поднормено тегло, просто е неспособен да управлява каквото и да е, така и може се приеме че човек влагащ усилия и ефективни грижи за добрия си и спортен външен вид, не ги влага в развитието на професионалните си качества и умения и други съществени неща, които са от значение за работата му. Примерно.
По тази логика, бихме могли да приемем, че дебелите хора са най-добрите професионалисти и най-отдадени на кариерата си...толкова, че не им остава време за тях самите. :D
Моето лично виждане (свързано с практиката ми на подбиране и оценка на персонал) Е, че човек, който изглежда здрав и поддържа формата си (не говоря за културистична форма), би бил много по-отговпрен към задълженията си, много по-активен физически и мисловно, много по-организиран, пъргав и съобразителен от неднормения си колега.
По същия начин асоциирам наднорменто тегло с мудност, инертност, липса на инициатива, асоциалност и др. подобни качества, които никой работодател не би толерирал.
Моите наблюдения са, че това е всичко друго, но не и вярно.
Най-добрите професионалисти, които познавам, рядко имат перфектен външен вид и знания в областта на здравословното хранене.
Повечето такива, дори пушат и пият алкохол.
От друга страна, фитнати мацки, които само изглеждат и нищо друго...с лопата да ги ринеш.
Масовото мнение е в разрез с гореизложеното.
Ето, даже тема за опровержение си имаме: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/25578
Аз също тренирам, следя храненето си и се интересувам от ...тематиката. В някаква степен, подкрепям идеята за хората, които се грижат за себе си и че това развива някои техни положителни качества. Обаче в твърдя форма и като предразсъдък...не ми допада.
Както написах и в предишния си пост - подобно отношение, не помага на никого, не решава проблеми. Единствено, може да създаде нови проблеми.
Мнението беше редактирано от 6th на 25.06.11 23:32.
неможе всеки да е слаб вярно грозно е да си с наднормено тегло ,ама и те не го искат
13.07.11
09:40
неможе всеки да е слаб вярно грозно е да си с наднормено тегло ,ама и те не го искат
ЕМи като не го искат да правят разходки по плажа или да плуват вместо да се тъпчат с кифтата и пържени картофи в 10 сутрин след закуска до обяда....при тия толкова много рускини и полякини по плажовете да се тъпчеш вместо да дерзаеш е грях! :)
Няма такова нещо... просто да плюскаш и да не правиш нищо е много по-лесно. Те не го искат ама не правят нищо за да го променят (говоря за здрави хора). И аз преди 2-3 год като бях стигнал над 120 кила изглеждах много зле и не се понасях, ама се докарах до там щото ми беше много по-лесно да ходя с колата на работа, а не пеша. Да си кльопам каквото ми се яде, да поркам много бира... Вярвай ми и аз не съм го искал, ама и не правех нищо за да се промени. Е вече съм 89кг и се чувствам съвсем различно, но положих доста усилия и воля.... така че всичко друго са оправдания!
20.09.11
14:41
Абсолютно съм съгласен с автора на темата! И съвсем не става дума за това колко проблеми, свободно време или средства за спорт и здравословно хранене имат хората с наднормено тегло. Основната причина е мързела, “пускането по течението” и липсата на воля за промяна...
Аз като човек който е бил и от 2-те страни мога да споделя че:
Според мен по-големият % затлъстели хора изобщо не ги интересува какво мислят хората за телата и здравето им. Лошото в случая е да - този непукизъм се отразява и на децата им. Но пък тези хора мислят че щастието е да си угаждат с всичко което могат да си позволят и за тях е готино да си хапнат поредния сладолед в 10 сутринта, пържените картофи в 11 и 3-те бири в 12… Също се радват как бабите хранят подпухналите си внуци с половин кило баничка с конфитюр и лимонада за закуска... но кво пък. Нека се радват децата.
После си мисля че има по-малак % затлъстели хора (и не само), които си мислят че всеки трениращ е изперкал назобен маниак и оправдавайки се с това (+репликата “аааве.. ще си купа и аз един протеин с зоб и за 1 месец и аз ш’стана ткъф!” или “тоя пък не ще да изяде една пица вечерта че било вредно.. хахах балък”) решава че, е по добре да не се занимава с глупости. Тези са проблема ни на нас. Просто трябва да ги оставим на мира.. то си е за тях това мислене. Веднъж се опитах да обясня на 1 такъв как стоят нещата .. и до ден днешен съжалявам. (този % доста ме дразнят... )
И вече %-та отнасяш се за хората като нас, трябва да си гледаме своят живот и интереси, да помагаме на хората които наистина имат желание да се променят и да се научат как да се хранят и тренират, да не мразим другите заради избора им и да не обръщаме внимание на тези хейтъри и разпространители на мързел и оправдания.
Да.. мързела и оправданията и лошата хранителна култура не трябва да се толерират. Но оправия няма да има докато сами не си я направим. Няма смисъл да се ядосвате на тези хора.
Напълно подкрепям горното мнение. Аз все още нося последиците на “хапни баба хапни ,че растеш” и “ранътъ праи борбатъ”...
Общо взето е- яж пии е*и щото то един път се живее. Ама видиш ли не тренирай то е за балъци... Хапни сега 4 парчета кекс пък ти после на тренировка ще си ги изразходиш и т.н...
28.09.11
20:09
Напоследък нямам време да чета из форума и сега виждам темата.
Единственото,което искам да вметна е,че преди 2 месеца, когато бях на море и на мен ми направи огромно впечатление,че българина затлъстява прогресивно.
Дори го дискутирах с приятели и те ми се изсмяха и ми казаха, че прекалено много съм се съсредоточил в тренирането и съм станал перфекционист.
Та с 2 думи : Камък ми падна от сърцето,като видях темата. :)