28.06.11
21:37
Освен кафевия ориз ,който е с 55 ГИ кои други видове са с умерен гликемичен индекс?
Модерация: Моля, поставяйте ЯСНИ и СМИСЛЕНИ заглавия на темите, които публикувате!
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 28.06.11 21:39.
28.06.11
21:57
#1
Аз знам само за 2 основни вида ориз - бял и кафяв. Белия е с висок ГИ, а кафевия с умерен. Белия се дели на според дължината на зърната си, но гликемичния индекс си е все висок.
Ако има други видове ориз ще ми е интересно да науча за тях. :)
Доколкото е ориз, ДИВИЯТ ОРИЗ е с гликемичен индекс 35
http://www.montignac.com/en/ig_tableau.php
:)))))
28.06.11
22:18
#3
Да, вярно, че имаше и такъв. Аз обаче не съм мяркал да се продава. Не съм и виждал как изглежда - дали е по-странен или е като останалите. Някой може ли да поясни за какво става въпрос? :)
PS: Видях го. Определено не ми вдъхва доверие на вид. :D
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 28.06.11 22:21.
Аз съм си купувала див ориз/императорски , вярвам...на Крина - Boil in bag…
Чувала съм , че дори не е баш ориз , а някаква американска трева(не такава :) )...
Скъпичък е и опредолено има люспи/твърдичък е , било то и в този си вариант(boil in bag :) ) - сигурно и ГИ-то е по - малко :)
Виждала съм го и в нормални пакетчета (необработван/бланширан) , но от тях не съм пробвала :)
Мнението беше редактирано от Мая на 28.06.11 22:43.
28.06.11
22:34
#6
Само като информация, ако не сте чели статията за ориз на Владо.
Продава се, но е доста скъпичък - 200 г за 11 лева
http://biosviat.com/index.php?option=com_productbook&func=special&sorting=lastadd
Продава се, но е доста скъпичък - 200 г за 11 лева
http://biosviat.com/index.php?option=com_productbook&func=special&sorting=lastadd
Еее - тъпо...преди години беше към 4лв половинката...не био , де :) - не съм загледала и фирмата :) , но си изглеждаше ок , ам пак ми скъпееше :D
Инак е вкусен :) и оцветяващ :D
Поздрави и извинения за “включването” :D
28.06.11
23:02
#9
преди години беше към 4лв половинката...
Мисля, че оризът поскъпна над 3 пъти последната година и половина (в световен мащаб).
преди години беше към 4лв половинката...
Мисля, че оризът поскъпна над 3 пъти последната година и половина (в световен мащаб).
Ориз от скоро си “позволявам”(страх от запек ...в моя случай неоснователен :) ) , та не съм в час :D
Пак се извинявам (blush)
Поздрави (sun) и сори за спам/офф топик :(
29.06.11
07:41
#12
Басмати е с ГИ 50, но белият ориз, независимо дали е дългозърнест, късозърнест и т.н. все си е с висок ГИ. Просто е преработен твърде много, а дължината на зърното няма логика да оказва ефект.
Да, вярно, че имаше и такъв. Аз обаче не съм мяркал да се продава. Не съм и виждал как изглежда - дали е по-странен или е като останалите. Някой може ли да поясни за какво става въпрос? :)
PS: Видях го. Определено не ми вдъхва доверие на вид. :D
Продава се в по-големите супермаркети и био магазини. Не знам защо не ти вдъхва доверие, тъй като превъзхожда многократно по хранителна стойност кафявия ориз. Изключително богат на антиоксиданти, и с най-нисък ГИ от останалите видове ориз.
Обикновено НЕ се приготвя самостоятелно, а се смесва с кафяв или бял ориз. Придава лилав цвят на продуктите, с които се готви :)
Може ли да ми кажете коя фирма предлага басмати ориз в пакетчета готови за варене ?
Може ли да ми кажете коя фирма предлага басмати ориз в пакетчета готови за варене ?
Виждал съм на Krina и на Arriva(не съм напълно сигурен). Защо искаш да даваш между 3 и 4 лева за 250гр ориз. Какво като е в пликче? Пликчето го приготвяш за 15/20 минути, а обикновеният за 25 (ако в това време сложим и времето за което ще изплакнем и ще подготвим ориза за варене)
Ако все пак си решил да се глезиш с ориз може да пробваш кафяв Басмати, императорски или пък червен ориз.
Мнението беше редактирано от Fallen на 29.06.11 20:11.