Кой вид ориз е с умерен гликемичен индекс?

28.06.11
21:37

Освен кафевия ориз ,който е с 55 ГИ кои други видове са с умерен гликемичен индекс?

Модерация: Моля, поставяйте ЯСНИ и СМИСЛЕНИ заглавия на темите, които публикувате!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 28.06.11 21:39.

Аз знам само за 2 основни вида ориз - бял и кафяв. Белия е с висок ГИ, а кафевия с умерен. Белия се дели на според дължината на зърната си, но гликемичния индекс си е все висок.

Ако има други видове ориз ще ми е интересно да науча за тях. :)

28.06.11
22:14

Доколкото е ориз, ДИВИЯТ ОРИЗ  е с гликемичен индекс 35
http://www.montignac.com/en/ig_tableau.php
:)))))

Да, вярно, че имаше и такъв. Аз обаче не съм мяркал да се продава. Не съм и виждал как изглежда - дали е по-странен или е като останалите. Някой може ли да поясни за какво става въпрос? :)

PS: Видях го. Определено не ми вдъхва доверие на вид. :D

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 28.06.11 22:21.

28.06.11
22:24

Има доста повече от бял и кафяв,всъщност белият е полиран кафяв.

28.06.11
22:31

Аз съм си купувала див ориз/императорски , вярвам...на Крина - Boil in bag…
Чувала съм , че дори не е баш ориз , а някаква американска трева(не такава :) )...
Скъпичък е и опредолено има люспи/твърдичък е , било то и в този си вариант(boil in bag :) ) - сигурно и ГИ-то е по - малко :)
Виждала съм го и в нормални пакетчета (необработван/бланширан) , но от тях не съм пробвала :)

Мнението беше редактирано от Мая на 28.06.11 22:43.

Само като информация, ако не сте чели статията за ориз на Владо.

28.06.11
22:42

Продава се, но е доста скъпичък - 200 г за 11 лева
http://biosviat.com/index.php?option=com_productbook&func=special&sorting=lastadd

28.06.11
22:57

казано от K G на 28.06.11, 22:42:

Продава се, но е доста скъпичък - 200 г за 11 лева
http://biosviat.com/index.php?option=com_productbook&func=special&sorting=lastadd

Еее - тъпо...преди години беше към 4лв половинката...не био , де :) - не съм загледала и фирмата :) , но си изглеждаше ок , ам пак ми скъпееше :D
Инак е вкусен :) и оцветяващ :D
Поздрави и извинения за “включването” :D

казано от mayasy на 28.06.11, 22:57:

преди години беше към 4лв половинката...

Мисля, че оризът поскъпна над 3 пъти последната година и половина (в световен мащаб).

28.06.11
23:14

казано от Димитър Михайлов на 28.06.11, 23:02:

казано от mayasy на 28.06.11, 22:57:

преди години беше към 4лв половинката...

Мисля, че оризът поскъпна над 3 пъти последната година и половина (в световен мащаб).

Ориз от скоро си “позволявам”(страх от запек ...в моя случай неоснователен :) ) , та не съм в час :D
Пак се извинявам (blush)
Поздрави (sun) и сори за спам/офф топик :(

29.06.11
05:10

Бях чувал ,че бял дългозърнест ориз и басмати били с по нисък ГИ ?

Басмати е с ГИ 50, но белият ориз, независимо дали е дългозърнест, късозърнест и т.н. все си е с висок ГИ. Просто е преработен твърде много, а дължината на зърното няма логика да оказва ефект.

29.06.11
09:02

казано от Тихомир Велев на 28.06.11, 22:18:

Да, вярно, че имаше и такъв. Аз обаче не съм мяркал да се продава. Не съм и виждал как изглежда - дали е по-странен или е като останалите. Някой може ли да поясни за какво става въпрос? :)

PS: Видях го. Определено не ми вдъхва доверие на вид. :D

Продава се в по-големите супермаркети и био магазини. Не знам защо не ти вдъхва доверие, тъй като превъзхожда многократно по хранителна стойност кафявия ориз. Изключително богат на антиоксиданти, и с най-нисък ГИ от останалите видове ориз.
Обикновено НЕ се приготвя самостоятелно, а се смесва с кафяв или бял ориз. Придава лилав цвят на продуктите, с които се готви :)

29.06.11
09:55

Може ли да ми кажете коя фирма предлага басмати ориз в пакетчета готови за варене ?

29.06.11
10:01

Ако е позволено : http://www.suicom.com/?bg,boil_in_bag
За това се сещам :)

29.06.11
20:10

казано от brusakch на 29.06.11, 09:55:

Може ли да ми кажете коя фирма предлага басмати ориз в пакетчета готови за варене ?

Виждал съм на Krina и на Arriva(не съм напълно сигурен). Защо искаш да даваш между 3 и 4 лева за 250гр ориз. Какво като е в пликче? Пликчето го приготвяш за 15/20 минути, а обикновеният за 25 (ако в това време сложим и времето за което ще изплакнем и ще подготвим ориза за варене)
Ако все пак си решил да се глезиш с ориз може да пробваш кафяв Басмати, императорски или пък червен ориз.

Мнението беше редактирано от Fallen на 29.06.11 20:11.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1