29.06.11
15:59
15 години, 167 ръст, 60 тегло.
Тренирах 7 месеца фитнес, но прекъснах, защото направиха лостове което според мен е по- добре, защото ми се отдават повече.
От 1 месец и половина ходя и отначалото не можех да държа прав ъгъл, силово също не можех, коремно не можех, мокри кофички не можех. И още доста неща не можех. Но забелязвам че не успявам да кача маса, колкото и здравословно да ям. Та по темата... хубаво ли е да започна да взимам аминокиселини или протеини които да съдържат белтъци за натрупване на мускулна маса. Моля някой да даде смислен коментар по темата.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 29.06.11 16:03.
29.06.11
16:01
Нека уточним - храниш се здравословно, храниш се за покачване на мускулна маса или се храниш според както е нужно на твоето тяло в сегашното му състояние, за да покачваш мускулна маса?
29.06.11
16:04
Ами попринцип храня се както трябва за покачване на ММ. Плодове, извара,яйца и т.н.
29.06.11
16:09
казано от pavel ivanov на 29.06.11, 16:04:
Ами попринцип храня се както трябва за покачване на ММ. Плодове, извара,яйца и т.н.
Но както трябва за твоето тяло в сегашното му състояние, или просто както трябва за маса?
Защото това са две много различни неща, същото като сипвам “бензин в колата”, ама моята да гори 6 на сто, а на друг да гори 12 на сто.
29.06.11
16:12
Както трябва за маса. Разгледах малко статии в интернет и от там взех информация как да се храня.
За както трябва за моето тегло те разбирам да ям всичко за да кача маса. Ако имаш това впредвид, не.
29.06.11
16:19
Ако не ядеш достатъчно повишената консумация на белтъчини от протеините на прах няма да може да оправи положението. Затова първо се гледа храненето и после добавките се добавят.
Аз бих взел едни хубави витамини с минерали, както и рибено масло. И, според финансите, някаква суроватка за след тренировката. Ако има още пари - и амино.
Но без храненето да е както трябва - няма смисъл.
29.06.11
16:33
Ами аз преди приемах някакви витамини на таблетки (разтварящи се), цената им беше 5 лева, и от тях ми идваше апетит много, но откакто започанх с фитнеса и лостовете апетита си го имам и без витамини и ги спрях, защото не чувствах ефект. Ако можеш да ми препоръчаш някакви други независимо от цената, ще е добре.
И да питам въпроса който ме мъчи от вчера. Тук в интернет прочетох, че ми трябват храни богати на белтъци и въглехидрати, но не е и мазно, а вчера едни човек ми каза, че е хубаво да приемам мазно, защото съм слаб и имам нужда от мазнини.
29.06.11
16:36
Всеки човек на тая планета има нужда от мазнини. Не само защото е слаб, процесите в телата ни се простират далеч извън това да качиш мускули.
Когато си в тийн годините и не ти се очертава бодибилдинг състезание в близките седмици не бива да се лишаваш от качествената храна. Нито да се ограничаваш с малки количества.
А като цяло ми се струва, че картинката с храненето и тренирането изобщо не ти е ясна, т.е. това е още една предпоставка за ненужността от протеин на този етап.
29.06.11
16:43
Прав си! Съвсем не ми е ясна картинката. Но едно не ми стана ясно. Да продължавам ли с опитването на спазване на ВВД или да ям всичко? Е с изключение на сладко.
29.06.11
16:45
Отдели няколко часа да попрочетеш малко за храненето и ще си отговориш не само на последния въпрос ;)
На 15 години с тоя ръст , ти колко кг искаш да си ... 120? Добавки на лостовете зимаш , ако наистина правиш тежки тренировки и не можеш да възстановиш хубаво. Има смисъл ако приемаш поне по 250гр въгл на ден , но неможеш да докараш нужния протеин, ако и с въгл си зле по-добре недей ;]
29.06.11
16:55
Чел съм прекалено много и в крайна сметка стигнах до този отговор, че трябва да се храня по ВВД, но ето че не успявам да кача достатъчно. И точно за това искам вашата помощ как да си създам навика за хранене. Докато бях на училище сутрин ядях след това към 9, след това в 12:30, 14:30, 16:30 и вечер. Общо взето 5/6 хранения ми се връзваха и не е да кажеш, че съм ял каквото ми падне. И в крайна сметка пак не успях да кача маса.
29.06.11
17:36
Щом не си качил значи не си ял достатъчно давай още. Рибено масло + витамини е най-добрата опция
29.06.11
17:56
Ами не искам да съм 120, но с тази маса нямам какво да оформям и може да се получи обратен ефект- да отслабна от което се страхувам!
Какви витамини да приемам? Обикновенни ли? Рибеното масло кога трябва да се приема и на каква цена е?
29.06.11
19:49
С какво допринася silabg.com/bg/2173-NOW-Omega-3-Fish-Oil-1000mg—100pills-.html (рибеното масло)? До колкото виждам допринася за намаляването риска от болести.
Така, dude, като начало:
- забрави за мокри кофички, силови набирания и тн. поне на този етап. Придържай се към основното - кофи, набирания, обратно гребане, лицеви, вдигане на краката от вис, пистолет, sissy-squat. Това ще ти донесе много повече растеж. Всъщност, ако се раздаваш максимално, растежът ще е значителен.
- Качественият протеин е особено важен да го има всеки ден в храненето ти и то в доволни количества. Обаче, за качване енергийният източник според мен е значително по-важен. Гледай да приемаш всекидневно ориз, пълнозърнести макаронени изделия (паста), овес, картофи. Като мазнини, консумирай всичко растително и животинско, стига да е непреработено (ядки, сланина, зехтин, масло, жълтъци и тн). Гледай протеинът да ти е 1.5 - 2.0 г на кг. На първо място при мен стоят яйцата, след това месото, така че те съветвам това да са ти основните източници. Ако имаш липси, запълвай ги с млечни продукти.
- Добавки не ти трябват и няма да ти трябват в близките години, може би всъщност никога. Витамини и минерални комплекси обаче винаги бих ти препоръчал, независимо дали ги усещаш или не. Тежките тренировки изискват сериозно количество микронутриенти и в организма могат да настъпят липси на някои от тях. А това ти гарантирам, че ще го усетиш повече, отколкото че не си приел достатъчно протеин.
30.06.11
14:36
Да това го правя... приемам всичко това което си описал. Е понякога когато нямам средства ям каквото има, иначе вече не си купувам сладко и такива боклуци когато излизам, а плодове и млечни продукти. И ВСЕ Пак не успявам да кача маса.
Мокрите кофички са ми част от програмата и ги спазвам, а силовите не ги практикувам... просто ги тренирам.
След като се върна от морето ще започна да приемем Рибено масло + Витамини. (но това е отделно)
Относно протеини на килограм! Това не го спазвам. В смисъл не знам в определените храни колко протеин се съдържа. Бях чел някъде, но не помня.
Ще продължа с храненето което поддържам и ще видя дали все пак ще има някога ефект.