30.06.11
09:55
Прегледах подробно раздела “Състав на хрнаи и продукти” и искам да благодаря за ценната информация. Интересува ме дали някой знае колко приблизително тежи 1 белтък от кокоше яйце? Другото което ме озадачи са показателите на граха примерно-суровият има 3 пъти повече въглехидрати от сварения без сол? Това значи ли че трябва да го меря след варенето за по-точно изчисляване на стойностите?
30.06.11
10:12
#1
Ако не се лъжа, около 15-тина белтъка съдържат 40 гр белтъчини, т.е. един би следвало да има приблизително до 3 гр. Нека и други да потвърдят, дали беше така.
Грахът се “надува” при варене, затова съставът се променя (по подобие на ориза, фасула и т.н.).
1 белтък тежи около 35гр и съответно съдържа около 3гр протеин и 17ккал , мисля :)
30.06.11
10:24
#3
Според таблицата в сайта 100 гр. суров белтък съдържа 11 гр протеин =>15 белтъка са около 400 гр. => един белтък е около 25 гр. Мерси за отговора за варивата, но ако искам да си правя ризото как да сметна стойностите на кафевия ориз, граха, пилето(ясно) и царевицата да речем. Проблемът ми е че мога да меря съставките само сурови, а ще ги ям варени, но пък тогава няма как да ги разделя и да сметна 100гр ориз примерно колко грама варен ориз е станал, същото важи и за граха-слагам 100 гр суров, но как да знам колко е станал след термичната обработка, за да сметна показателите на отделните съставки и от там на ризотото?
30.06.11
10:27
#4
Рънътъ, ако я мериш, я мериш в сурово състояние. :)
Така смяташ състава спрямо количеството на всеки от продуктите в ризото, сумираш и делиш на броя порции (или на база общия грамаж на ястието).
30.06.11
13:34
#6
Димитър, Петко, мерси. Последно за да съм сигурен, че съм разбрал примерно слагам 100гр. ориз, 200 гр. грах и 200 гр. царевица + 300 гр. пиле-ориза и зеленчуците ги смятам като взимам данните от таблицата за сурови продукти, а пилето като печено бяло месо без кожа ли го смятам или и него като сурово http://www.bb-team.org/hrani/id/691080_pileshko-byalo-meso-bez-kozha-surovo ?
Мнението беше редактирано от Toma Tomov на 30.06.11 13:53.
30.06.11
14:48
#7
Пилето пак е храна, следователно - горната препоръка. :)
След обработка едни 25-30% вода се губят, затова данните за печено пиле са по-високи.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 30.06.11 14:48.
02.07.11
12:39
#8
Специално месото го меря след термичната обработка. Просто не съм сигурен с колко вода е наблъскано :)
18.05.14
11:23
#9
Извинявам се ,че разбутвам толкова стара тема ,но ме интересува в размер М яйца колко протеин има
7 белтъка
2 жълтъка?
18.05.14
11:35
#10
Май не обичаш да търсиш дори простичка информация самостоятелно...
Едно яйце с размер М съдържа 5.5 g белтъчини. Ядеш яйцата цели (както прави всеки средно интелигентен човек със средно богата обща култура) и ти отпада усложнението на сметката заради разделянето на белтъци от жълтъци.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.05.14 11:38.
18.05.14
13:06
#11
И все пак ако не желая да поглъщам всички жълтъци как да разбера в едно яйце с размер М колко белтъчини има само в белтъка :)
18.05.14
13:14
#12
Отделяш белтъците и ги теглиш, после като знаеш точния грамаж си пресмяташ според информацията в базата данни: http://www.bb-team.org/hrani/id/388671_yaytse-beltak-surov .
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 18.05.14 13:15.