09.07.11
18:11
Хора, споделяте ли мнението, че студената вода води до “складиране”? Как влияе къпането и плуването в студена вода на подкожните мазнини, на мускулите? Взимате ли студен душ и плувате ли в студена вода?
Благодаря.
09.07.11
18:27
Нямат нищо общо двете неща. Не знам къде си го чула това.
Освен ако не прекарваш половината ден в студена вода, не трябва да се притесняваш за такива неща.
09.07.11
18:43
Докато си в студена вода тялото изразходва повече енергия за да поддържа телесната ти температура. Не виждам логиката да се складират подкожни мазнини от това.
09.07.11
18:46
Въобще не бих го мислил. Иначе зависи и какво имаш предвид под студена. Супер студената вода забавя мускулните реакции и т.н. но едва ли става въпрос за това :)
Плуването в студена вода води до отлагане на повече мазнини като защита срещу студа, но, както каза Петко, ако не прекарваш голяма част от деня си плувайки, нямаш основание да се притесняваш. :)
09.07.11
19:59
Аз подкрепям Анатоли :) При кардио съм чувал, че ако пиеш студена или хладка вода да е.. тялото гори повече калории до колко тези калории ще се отразят на общия ефект от кардиото е друг въпрос :) естествено между приемането на вода и плуването във вода има разлика Маргаритка споемена другата страна ... за това моржовете са толкова тлъсти :D
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.07.11 20:00.
09.07.11
20:01
Аз пък знам, че след тренировка не е било хубаво да се къпеш със студена вода, защото мускулите се свивали. До колко е вярно, не знам, аз със студена вода не обичам да се къпя.
09.07.11
20:03
Само да не го обърнете след малко на онези обяснения дето тялото хаби калории, за да затопля водата и не знам си кво...
09.07.11
20:04
Студената вода ми е най-добрият приятел,особено в жегите.Не бих я заменил за нищо ! ;)
09.07.11
20:07
казано от Георги Попов на 09.07.11, 20:01:
Аз пък знам, че след тренировка не е било хубаво да се къпеш със студена вода, защото мускулите се свивали. До колко е вярно, не знам, аз със студена вода не обичам да се къпя.
Пък аз пък знам пък, че топлата вода влияе много добре на мускулите след тренировка - отпуска ги което пък подобрявало възстановяването им след това :P
казано от Георги Попов на 09.07.11, 20:01:
Не знам какво значи да се свиват мускулите, но каквото и да е - ледената вана след тренировка си е доказан метод за ускоряване на възстановяването. Аз лично чат-пат си правя ледени душчета след борба и със сигурност ги усещам положително от гледна точка на това как се чувствам 2-3 часа след тренировката.
В името на тези положителни ефекти съм готов да понеса колкото искат да се свиват тия мускули, каквото и да значи това :D
Не се свиват, просто студената вода не позволява на мускулите да растат след тренировка, а и както G33K е споменал, се възстановяват по-бързо. Но въпреки масовото използване на студена(ледена) вана след тренировка, от футболисти, ръгбисти и тнт, това не пречи да е противопоказно при ползването й (студената вана) в дългосрочен план.
Мнението беше редактирано от Гордан на 09.07.11 20:28.
Аз гледах един плувец се готвеше за да преплува Ламанша,ако не се лъжа.Подготовката му беше да качи 8-10 кг мазнини,за да не умре от студ и да ги използва като енергия.
Плуването му беше 30-40 часа,ако не се лъжа и за това време,свали всичките тези кг.Тялото използва повече енергия за да качи температурата на тялото токолкото за да я свали до нормалната.
казано от Biad__ на 09.07.11, 20:44:
Аз гледах един плувец се готвеше за да преплува Ламанша,ако не се лъжа.Подготовката му беше да качи 8-10 кг мазнини,за да не умре от студ и да ги използва като енергия.
Плуването му беше 30-40 часа,ако не се лъжа и за това време,свали всичките тези кг.Тялото използва повече енергия за да качи температурата на тялото токолкото за да я свали до нормалната.
Щеше да е показателно, ако тези 30-40 часа все пак се беше и хранил, а не само разходвал и то интензивно - за 30 часа тичане на слънце пак щеше да ги свали тия кила ;)
Студът е предпоставка за натрупване на мазнини - това е нормална и естествена реакция. Че за 1 час в басейна или 10 минути под душа нищо такова няма да стане е ясно, както е ясно и че никой няма да стои в студена вода повече от това време, не сме тюлени :D
казано от Гордан Ненковски на 09.07.11, 20:24:
Но въпреки масовото използване на студена(ледена) вана след тренировка, от футболисти, ръгбисти и тнт, това не пречи да е противопоказно при ползването й (студената вана) в дългосрочен план.
Не знам как би попречила на мускулите да растат, след като това е процес, който теоретично ще започне (ако започне) доста време след въпросната вана, но кой знае, може и да си има обяснение. Иначе за противопоказания - има си, едно че не е за всяко сърце и второ, че не е играчка. Няма проблем да се прави в дългосрочен план от хора, които знаят какво и как правят, иначе си е дори опасно.
Мнението беше редактирано от G33K на 09.07.11 20:51.
09.07.11
21:22
При краткотрайно излагане на студ, независимо дали вода или въздух, няма кой знае каква адаптация от страна на тялото. Освен треперене (увеличава продукцията на топлина), засилване на дихателната честота и заставането на организма “нащрек”, друго по-съществено не се случва. Е, освен ако не се използва целенасочено Ледена баня.
Редовното краткотрайно излагане на студ кара тялото да свикне и при последвало излагане на пъти по-студено, тялото ще реагира много “по-спокойно”. Това може да се види от:
Hormone response of normal and intermittent cold-preadapted humans to continuous cold
При дългосрочно излагане на студ, тялото се адаптира:
- метаболитно
- складирайки мазнини
- промяна в кръвообращението (това се получава и при не толкова дълго излагане на студ)
Промяна в кръвообращението - кръвта се съсредоточава в центъра на тялото, за да пази важните органи.
Складирането на мазнини не е нелогично. Всеизвестно е, че хората и животните, които живеят далеч от екватора са с по-голяма телесна маса от тези, които се намират по-близо до екватора. На това е обърнато внимание още през 1847 година от немския биолог Карл Бергман. Мазнините се складират първо главно около най-важните вътрешни органи, а след време и като подкожни мазнини.
Метаболитното приспособяване се изразява в това, че метаболизмът на човек се повишава при студ. Може да се види:
Seasonal changes in metabolic and temperature responses to cold air in humans
Според Different types of cold adaptation in humans. редът на адаптация е:
1. Адаптация на силата на усещането за студ
2. Кардиоваскуларно
3. Метаболитно
4. Еднокринологично
При премахване на стресора (студа), адаптациите постепенно изчезват. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.07.11 21:26.
Не се свиват, просто студената вода не позволява на мускулите да растат след тренировка, а и както G33K е споменал, се възстановяват по-бързо. Но въпреки масовото използване на студена(ледена) вана след тренировка, от футболисти, ръгбисти и тнт, това не пречи да е противопоказно при ползването й (студената вана) в дългосрочен план.
Аз, сигурно 5-6 пъти в годината се къпя със леко топла вода, в останалото време само студена вода, и като гледам мускулите ми растат, явно теорията нещо ти куца май?
10.07.11
12:17
Благодаря ви за мненията!
казано от Rikoo на 09.07.11, 21:54:
Аз, сигурно 5-6 пъти в годината се къпя със леко топла вода, в останалото време само студена вода, и като гледам мускулите ми растат, явно теорията нещо ти куца май?
Говоря за ледена вана, а не къпането ти със студена вода. А и не претендирам да съм прав. Отдавна четох нещо по въпроса.
Мнението беше редактирано от Гордан на 10.07.11 13:45.